Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zihni Özdil: Turks-Nederlandse AKP-jongeren zeggen hetzelfde als Wilders

  •  
21-07-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
120 keer bekeken
  •  
zihnirtllatenight
Na de mislukte coup in Turkije riep president Erdogan zijn aanhangers, in binnen- en buitenland, op om te demonstreren tegen al zijn politieke tegenstanders. Aan die oproep werd massaal gehoor gegeven, ook door Turks-Nederlandse jongeren. Volgens Zihni Özdil, historicus en columnist van NRC , zouden deze jongeren zich echter moeten verzetten tegen deze ‘nieuwe verzuiling’. Door te roepen dat zij Turk zijn, en geen Nederlander, zeggen zij feitelijk hetzelfde als Wilders, zegt hij bij RTL Late Night.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (51)

Alleen feiten
Alleen feiten25 jul. 2016 - 19:48

Een paspoort is slechts een document. Je kan ook van Erdogan houden zonder paspoort. Wat jullie ook vinden wij houden van Turkije en Nederland. Jullie moeten maar accepteren dat je in Nederland gewoon een Turkse-Nederland kan zijn. Dat zijn nou eenmaal de feiten. Ik ben bijvoorbeeld al 40 jaar Turkse-Nederlander, en dat gaat prima zo.

Events, dear boy, events
Events, dear boy, events22 jul. 2016 - 15:46

''Door te roepen dat zij Turk zijn, en geen Nederlander, zeggen zij feitelijk hetzelfde als Wilders,'' Bij al die lui is dan ook meteen de vraag gerechtvaardigd: Wat doe je hier nog? Wanneer vertrek je naar Turkije? Voorgoed. I'll help you pack.

Pa Pinkelman
Pa Pinkelman22 jul. 2016 - 13:14

Voor mensen die problemen hebben met die dubbel paspoorten moet je weten dat als men bijvoorbeeld wil erven van familie in Turkije, men dan "verplicht" Turks moet zijn. Dat hoeft geen "rare" wet te zijn. Het is a.h.w. "beschermend" naar de eigen Turkse staat en de inwoners. Het is heel logisch dat je je Turkse paspoort wil behouden. Wat wel heel raar is dat alleen mannen/zoons kunnen erven bij de joden. Daarmee kom je in Nederland in conflict met het Nederlandse erfrecht en andere wetten. Dus, al met al, val mensen niet aan om het simpele feit dat ze graag hun paspoort willen behouden.

Haastig
Haastig22 jul. 2016 - 10:40

Ik ben het zowaar eens met Ozdil, het probleem was een beetje dat je een onfatsoenlijke rechtse rakker was als je aanstipte dat het niet zo handig was om als overheid religieuze "culturele" centra te subsidiëren.

2 Reacties
Pa Pinkelman
Pa Pinkelman22 jul. 2016 - 12:56

Gelovigen in Wilders worden voor zover ik weet niet gesubsidieerd.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 jul. 2016 - 13:50

Ja dat was niet zo slim, maar verder lijkt Zihni Özdil mij de redelijkheid zelf.

Bulldog3
Bulldog322 jul. 2016 - 9:06

Mensen met twee paspoorten zijn mensen met een gespleten persoonlijkheid. Dus gevaarlijke psychiatrische mensen. En dat leeft tussen de gemeenschap. Zijn al mensen die ik bij voorbaat nooit serieus neem.

3 Reacties
Haastig
Haastig22 jul. 2016 - 10:38

Bulldog 22 juli 2016 at 11:06 Te vaak een bezoekje gebracht aan de Bulldog?

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos22 jul. 2016 - 13:04

@ Haastig Grinnik... Grinnik

Molly Sweet2
Molly Sweet222 jul. 2016 - 15:35

Overdrijven is ook een kunst, Bulldog...

peterh2
peterh222 jul. 2016 - 7:05

We zien dezelfde beelden uit heel Europa, het zou teveel 'eer' zijn om Wilders hier als mede-oorzaak van te zien...

Thijsv2
Thijsv221 jul. 2016 - 19:53

Het is nu wel duidelijk dat het toestaan van een dubbele nationaliteit in het geval van een land als Turkije, dat actief op alle mogelijke manieren grip probeert te houden op zijn burgers in den vreemde, buitengewoon slecht uitpakt voor de integratie. Het is natuurlijk belachelijk dat Nederland al decennia accepteert dat in Nederland geboren en getogen jongens hun dienstplicht moeten vervullen in Turkije, om maar eens een voorbeeld te noemen. Ophouden met die onzin, en dubbele nationaliteit alleen toestaan voor landen waarmee Nederland dienaangaande een verdrag gesloten heeft. En Nederland moet dan uiteraard alleen verdragen sluiten met landen die de integratie niet actief tegenwerken, waarmee Turkije en Marokko buiten de boot zouden vallen.

1 Reactie
rbakels
rbakels22 jul. 2016 - 7:11

ONZIN! Ook als Nederlanders van Turkse afkomst hun Turkse nationaliteit zouden moeten opgeven zouden ze onder invloed blijven van de lange arm van Erdogan. de dienstplicht is trouwens een goede reden voor Turken om zelf hun Turkse nationaliteit op te geven. Maar dat is een dure en lastige procedure. Het behoud van een Turks paspoort heeft ook allerlei voordelen: ze hoeven geen visum aan te vragen voor Turkije (wat binnenkort waarschijnlijk veel lastiger wordt als represaille tegen het gechicaneer met de Turkse visumplicht), ze kunnen onroerende goed bezitten etc. Het belangrijkste is misschien nog dat Turken moeilijk meer terug kunnen migreren naar hun land van herkomst als ze geen Turks paspoort meer hebben - en dat wil Wilders toch? Toen de VVD zich een tijdje geleden als rechtse, anti-liberale partij wilde profileren en een hard verbod tegen dubbele paspoorten bepleitte kwamen zakenlieden in opstand die de VVD ook nog steeds in haar achterban heeft. Zij hebben bijv. een Amerikaans paspoort naast het Nederlandse om makkelijker te kunnen reizen. Omdat je tegenwoordig duizenden kilometers ver kunt reizen zonder een visum te hoeven aanvragen is men vergeten wat een gedoe het aanvragen van visa is Bijna altijd word je een poot uitgedraaid. Een Turks visum voor $ 20 is nog een koopje, er zijn ook visa die bijna € 100 kosten. In ontwikkelingslanden willen ze nog wel eens onbegrijpelijke toeslagen toepassen. Zo moest ik op maandagmiddag een overwerkvergoeding betalen toen ik Laos in wilde. Ik hoorde dat grensbeambten die carrière maken geplaatst worden op een grenspost waar veel westerlingen voorbij komen, en heel rijk van ze worden. Sommige visa kun je thuis via internet aanvragen, in andere gevallen moet je naar het consulaat (of een (dure) visumdienst inschakelen). Som heb je een (gewaarmerkte) uitnodiging nodig, wat feitelijk betekent dat je tot een duur hotel bent veroordeeld. En dan is het ook nog mogelijk dat een Poetin gewoon willekeurig een deel van de visumaanvragen weigert, om terug te pesten tegen de sancties.

Ben Joop
Ben Joop21 jul. 2016 - 12:46

Wilders is vast ook jaloers op Erdogan.

1 Reactie
Marcella Rijen
Marcella Rijen22 jul. 2016 - 6:04

De EU is zeker jaloers op Turkije want dat zouden ze daar in Brussel ook wel willen alle tegengeluid de mond snoeren

npcklaas
npcklaas21 jul. 2016 - 12:40

"Door te roepen dat zij Turk zijn, en geen Nederlander, zeggen zij feitelijk hetzelfde als Wilders" Sorry, maar waar horen we Nederlanders van Turkse komaf roepen dat zij "geen Nederlander zijn"? Neem me niet kwalijk, maar je kunt Turks en tegelijkertijd Nederlander zijn, Marokkaans en tegelijkertijd Nederlander zijn, Jood en tegelijkertijd Nederlander zijn, een Amerikaan en tegelijkertijd Nederlander zijn. Dat is het leuke van een multiculturele/multi-ethnische samenleving. Dat mensen als Zihni Özdil, en bv ook Ebru Umar roepen dat deze Joodse, Surinaamse, Turkse, Marokkaanse, Poolse, Engelse, Somalische, Indische (enz) mensen zich buiten deze samenleving plaatsen wanneer zij zich in hoge mate betrokken voelen bij wat er in het land van hun familie en voorouders gebeurt, dát lijkt me meer een Wilders geluid

3 Reacties
panterarosso65
panterarosso6521 jul. 2016 - 16:07

vraag het ze zelf en je zult al snel merken dat als je ze vraagt zich te defineren ze zullen zeggen ik ben turk, lijkt me dat ik dan ze ook turk mag noemen al roept dat enige verwarring in mij op immers voor mij is een turk een inwoner van turkije een land met veel zon, wat heuvels en een neiging alles te nemen en er turkse voor te zetten, wel een land dat 4 uur vliegen verderop ligt als zij het echter zo zien wie ben ik dan

20202
2020221 jul. 2016 - 20:19

Ze staan met Turkse vlaggen te zwaaien bij een Turkse coup, ze juichen voor het Turkse elftal, ze willen ooit oud worden in Turkije en later begraven worden in Turkije. Het zijn gewoon Turken in Nederland en als enige is allleen Klaas kennelijk nog niet overtuigd.

Pa Pinkelman
Pa Pinkelman22 jul. 2016 - 13:26

Uitstekend verwoordt. We hebben het ook altijd gehad Ambonezen, Indonesiërs of Molukkers en doen dat zelfs nog steeds. Waarbij zich ook nog eens het rare zich kan voordoen, dat zij ooit Nederlands staatsburger waren, immers Indonesië was een kolonie van ons. (Een aardigheidje: Als Barack Obama 20 jaar eerder was geboren was hij ook even Nederlander geweest. Hij heeft een aantal jaren in Jakarta gewoond.:-))

Sardar2
Sardar221 jul. 2016 - 12:03

Turkse identiteit hoort er bij het Turks zijn, waar ook men in de wereld leeft. Daarmee kan men als individu of groep over specifieke rechten beschikken. Maar Turkse nationalisme of Turks staatsburgerschap is de scheidslijn met de rest van de wereld. Het mag natuurlijk nooit als motivatie gekozen te worden om ermee in maatschappelijk of politiek leven buiten eigen landsgrenzen deel te nemen. Dat nationalisme in Nederland mag nog breed het politiek en maatschappelijk leven van een deel van bevolking domineren of nationalisten van elders (Pegida) hier zich manifesteren, geeft ook het nationalisme van minderheden rechtvaardiging zich openlijk manifesteren en tegen anderen optreden. Ik weet niet of de kritiek van Özdil nog nut heeft als hij het Turkse chauvinisme, het nationalisme en islamisme van AKP-aanhang aanspreekt als evenbeeld van Wilders aanspreekt. Men heeft al eigen keuze gemaakt.

Phoenix van Milete
Phoenix van Milete21 jul. 2016 - 11:47

Deze keer ben ik het met Zihni eens. Hij heeft om dezelfde reden kritiek over hoe er met Integratie is omgegaan (de Job Cohen doctrine die ze juist gevangen hield in conservatieve krachten) en dat GW meer een reactie is op die falende intergratie dan dat hij hem heeft veroorzaakt. Ook wat hij zegt over discriminatie; get over it, en zwelg niet in slachtofferschap, en ga zeker niet vooroordelen bevestigen door je als Turk te manifesteren, is prima. Wat Zihni volgen mij nog wel onderschat is de pro aktiviteit waarmee Turkije haar beste doet om te zorgen dat Turken zich meer Turks voelen dan westerling. wat hij ook niet melde dat een andere oorzaak is het collectivisme van de Turkse/ islamitische cultuur waardoor je dit soort massale waanzin krijgt.

Erik20
Erik2021 jul. 2016 - 11:27

Hij heeft gelijk. Je kan niet aan de ene kant hier met de Turkse vlag lopen zwaaien en schreeuwen dat Erdogan je grote leider is, maar dan ook klagen wanneer Wilders iets over je Nederlanderschap zegt.

Arvidos
Arvidos21 jul. 2016 - 11:20

Onbegrijpelijk dat de Nederlandse overheid fascistische bewegingen als de Grijze Wolven subsidieert en faciliteert.

1 Reactie
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten21 jul. 2016 - 15:44

Je zou wel de indruk kunnen hebben dat de overheid dacht: 'o leuk fascisten'. Volgens mij zou dat een misvatting zijn. Volgens mij bleven de Grijze Wolven onder de radar zoals extreemrechtse groepen dat vaker doen: ze doen aanvragen onder het mom van iets onschuldigs en ontkennen botweg dat er iets aan de hand is als iemand het sowieso al vraagt. Volgens mij bleken de banden op een zeker moment sterker dan gedacht, en dan moet je nog een zaak rond krijgen. Kijk hoe moeilijk het is om een foute motorclub gesloten te krijgen, dan moet je echt wat hebben, en dat was in die tijd nog veel moeilijker. Laat staan als een club niet zo openlijk opereert als veel 1% clubs en minder mensen heeft met een strafblad.

Van der Wal
Van der Wal21 jul. 2016 - 11:18

En wat ze zeggen is dus fout omdat het lijkt op wat Wilders zegt, en wat Wilders zegt is altijd fout. Het is te genant voor woorden, niemand kan zelf meer wat fouts bedenken, het is pas fout als Wilders hetzelfde zegt. De man is werkelijk de alpha en de omega van wie zich in Nederland een intellectueel vind. De nieuwe Heere Heere van de crypto-Calvinisten.

Nederlander91
Nederlander9121 jul. 2016 - 11:08

Meneer Özdil doet alsof Wilders het eerste kwam met dergelijke uitspraken. Newsflash: Turken en Marokkanen in Nederland hebben jaar in, jaar uit aangegeven dat zij zichzelf beschouwen als Turken en Marokkanen en niet als Nederlanders (en daar hebben ze veelvuldig aan toegevoegd dat zij de Nederlandse cultuur, waarden en normen niet respecteren). Wilders heeft dit juist van hen overgenomen. Nogmaals, beste mensen: Wilders is een gevolg en géén oorzaak. Ik kan het niet vaak genoeg blijven herhalen.

1 Reactie
Pa Pinkelman
Pa Pinkelman22 jul. 2016 - 12:53

Onzin! Ik heb nog nooit anders meegemaakt dan dat er in een buurt altijd een stel zit die afgeeft op anderen met een ander kleur of cultuur. Alleen vroeger konden mensen er nog voor zorgen dat deze lieden niet al te veel kwaad aanrichten, maar nu dankzij Wilders, maar ook een Bolkestein of een Fortuyn heeft men eindelijk de gelegenheid om hun haatzaaien en racistisch gedrag te "verdedigen".

[verwijderd]
[verwijderd]21 jul. 2016 - 11:06

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
cockpol
cockpol22 jul. 2016 - 16:17

Dat zou hij om tactische redenen eens moeten doen. Dan zouden de politek correcte crypto calvinisten, de Turken onmiddelijk slechte mensen vinden. Dat Wilders nog niet op dit idee gekomen is...

willemb2
willemb221 jul. 2016 - 10:36

Dit is perfect verwoord door Özdil. Hij houdt ons een spiegel voor en het beeld dat we zien is niet fraai. We hebben de integratie tot nu toe erg slecht aangepakt en er is helaas geen enkele reden te denken dat dit binnen afzienbare tijd verbetert. Dat heeft ook weinig zin meer, want we zijn al te laat. Blijft over: ieder voor zich.

7 Reacties
Gammana
Gammana21 jul. 2016 - 14:29

Wij hebben de integratie slecht aangepakt? Wat een onzin, het is aan de allochtoon om te integreren niet andersom.

willemb2
willemb221 jul. 2016 - 14:48

Dat bedoel ik... Gamma...na. En dat is ook de strekking van wat Özdil zegt, althans, zo begrijp ik hem. Nederland heeft immigranten gepamperd tot het ze duizelde. Geen subsidie was te hoog om allerlei ook uiterst dubieuze extreem rechts-conservatieve groeperingen te steunen die ruim de gelegenheid kregen hun jeugd te brainwashen met de gedachte dat er maar één vaderland is: Turkije. En ik ben van mening dat we er nooit in zullen slagen dit weer recht te breien. Daar hebben we de politici niet voor en ook te kiezers hebben het hoofd in de schoot gelegd. Die hebben er geen zin in uitgemaakt te worden voor xenofoob of racist. Inderdaad: wen er maar aan.

Molly Sweet2
Molly Sweet221 jul. 2016 - 15:22

Ben het met Gammana eens, willemb. Dit soort denken vind ik, eerlijk gezegd, goedbedoeld maar pas werkelijk racistisch; je lijkt er van uit te gaan dat zonder onze hulp geen enkele vreemdeling een kans van slagen heeft. Laat mensen het lekker zelf uitzoeken - helpen kan altijd nog als het niet wil vlotten. En dan nog vind ik niet dat degene die helpt verantwoordelijk is voor het welslagen van een integratie. Soms wil het gewoon niet lukken tussen twee factoren, zoals tussen twee mensen of twee chemische stoffen, dus soms ook niet tussen twee culturen. Hoeft niet noodzakelijk de schuld van de een of de ander te zijn. Sommige mensen kunnen gewoon niet aarden in een vreemd land. En sommige landen, groepen of personen kunnen gewoon niet wennen aan vreemdelingen. Shit happens.

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten21 jul. 2016 - 15:39

WillemB: Dat 'pamperen' is geloof ik nu precies hoe de interviewer het chargeerde en hoe Ozdil het niet wilde formuleren. Er is wel lang een beleid geweest van 'behoud van eigen cultuur', waarbij de oganisaties die werden gesteund nogals eens conservatief waren en/of dicht bij de Turkse overheid stonden. Volgens mij bedoelt Ozdil niet noodzakelijkerwijs dat er geen integratiebeleid had moeten worden gevoerd, maar dat men daarbij minder naief pro-Turkse en conservatieve stromingen had moeten faciliteren. Overigens is het dan wel de vraag hoe, want die stromingen waren wel het best georganiseerd, genoten het vertreouwen van in ieder geval een deel van de Turken en hadden niets op hun kerfstok. In Nederland hebben we dacht ik de goede gewoonte om een goede aanvraag bij een regeling te honoreren en niet te selecteren op stroming, alleen als dat conflicteert met de wet. En volgens mij was dat niet zo.

il viaggiatore
il viaggiatore21 jul. 2016 - 15:50

@ Gammana, ja we hebben het verkeerd aangepakt. VVD en CDA boeide het niet dat gast arbeiders de taal gingen leren of zich aan de Nederlandse maatschappij gingen spiegelen. Werken moesten ze. PvdA maakte zich sterk voor hun toen de crisis uitbrak. Alleen PvdA heeft een fout gemaakt door met conservatieve religieuzen in bed te gaan liggen. Misschien eens wat meer boeken lezen van onze kamer voorzitter Arib. De rest van de linkse partijen heeft dat een beetje overgenomen. Seculieren zie je vrijwel veel bij de VVD en soms ook nog bij D`66. Koerden zie je nog bij de SP. Maar PvdA zie je veel conservatieven. En toen ze iets progressiever werden splitsten 2 leden zich af en vormen nu DenkNL.

willemb2
willemb221 jul. 2016 - 19:00

@Molly Sweet:"je lijkt ervan uit te gaan dat zonder onze hulp geen enkele vreemdeling een kans van slagen heeft." Kennelijk ben ik niet duidelijk genoeg geweest want dit is zeker niet mijn mening. Wat u erover zegt (Laat mensen het lekker zelf uitzoeken – helpen kan altijd nog als het niet wil vlotten) lijkt me een beter uitgangspunt. Hulp waar nodig om te integreren, maar niet gericht op het instandhouden van banden met het land van herkomst. @SpijkerMaarten: u heeft gelijk, Özdil aarzelde bij deze formulering van de interviewer en nam het niet over, maar ik kan me wel vinden in deze interpretatie. De rode draad is echter onze jarenlange naïeve benadering van dit probleem waar we nu de wrange vruchten van plukken. De in de vorige alinea geschetste benadering zou beter zijn geweest, maar daar hebben we nu niets meer aan. @.....Harry: "Werken moesten ze." Dit is hitsige prietpraat. Hier klinkt uitbuiting in door, maar ze moesten helemaal niets. Ze zijn hier uit eigen vrije wil gekomen voor een fair deal. Werken voor een goed loon en uitstekende sociale voorzieningen. Ze zijn niet voor niets gebleven.

Pa Pinkelman
Pa Pinkelman22 jul. 2016 - 12:50

We hebben de integratie in die zin slecht aangepakt dat we ons niet beter hebben "gewapend" jegens xenofobe mensen (die dus problemen hebben waar ze zelf vaak niks aan kunnen doen) en vreemdelingenhaters. We hebben ons veel meer actief moeten verzetten tegen lieden als Wilders. Als ik in een ander land zou wonen en men zou op mij afgeven omdat ik een Nederlander ben, waarvan "we" allemaal weten dat een hele grote groep racisten en ...geloofshaters zitten o.l.v. ene Wilders, dan zal ik ook dus wel zo'n fout persoon zijn en ik maar beter kan oprotten. Ik zal me uiteraard eerst daar tegen proberen te verzetten, maar uiteindelijk zou ik me maar terugtrekken en alleen met m'n eigen groepje Nederlanders bemoeien.

DaanOuwens
DaanOuwens21 jul. 2016 - 10:33

De reacties op de oproep van Erdogan geven wel te denken. Enerzijds is het logisch dat mensen de band houden met het land van herkomst van ouders of grootouders. Anderzijds is een actieve bemoeienis met de politiek daar nog merkwaardig. Het roept de vraag op waar je je toekomst wil zoeken. Wat het extra complex maakt is het nationalisme van Erdogan. Als mensen met een etnisch Turkse achtergrond specifiek betrokken moeten worden met problemen daar heeft Wilders inderdaad gelijk. Maar het doet mij ook denken aan de oproep van Netanyahu aan de joden in West-Europa die maar naar Israël moesten komen om dat veilig te zijn. Ik vind dat leiders van andere landen geen oproepen kunnen en mogen doen aan geëmigreerde burgers elders. Daarmee verziek je uiteindelijk de toekomst van deze mensen. Overigens vind ik de koppeling van deze zaak aan Wilders merkwaardig. Wilders heeft een ongenuanceerde opvatting over dit soort onderwerpen die in feite net zo nationalistisch is als Erdogan. Dat soort nationalisme is niet meer van deze tijd maar een achterlijke opvatting over het functioneren van een samenleving. Wilders en Erdogan streven beiden naar een monocultuur en monoculturen horen thuis in de vorige eeuw.

1 Reactie
cockpol
cockpol22 jul. 2016 - 16:38

"Dat soort nationalisme is niet meer van deze tijd maar een achterlijke opvatting over het functioneren van een samenleving." (Ouwens) Dat dacht Fukuyama ook in zijn boek "Het einde van de geshiedenis" uit de vorige eeuw. De mens verengen tot een eendimensionale homo economicus. Dit is een zware fout gebleken, die onze politeke elite nog steeds volgt. Uw ideeën zijn die van vorige eeuw meneer Ouwens. Toen de linkse politici de criminaliteit onder de allochtonen wou beheersen hebben ze al die nare clubs en imams naar hier gehaald, dat is de waarheid! De migratiepolitek hing en hangt aan mekaar van verkeerde aannames, en u wil die blijven verdedigen. Gebruik in vredesnaam eens je verstand Daan, je bent tot meer in staat dan die ouwe vormen en gedachten napraten.

groeneveld1
groeneveld121 jul. 2016 - 10:21

Er is niks mis met het feit dat iemand zich Turk, Marokkaan of wat dan ook voelt je moet het dan wel in alles door trekken. Niet zeuren als mensen je dan niet als Nederlander zien en je gediscrimineerd voelen.

Donnie D
Donnie D21 jul. 2016 - 10:20

meneer Özdil heeft de eerste doodsbedreigingen alweer binnen naar aanleiding van dit tv optreden.... erg triest.....

joloe
joloe21 jul. 2016 - 9:52

Turks-Nederlands wat een vreemde kreet! Je bent Nederlander of een Turk, voel jij je een Nederlander pas je eigen dan aan, voel jij je een Turk en vind je erdogan een flinken jongen dan hoor je hier helemaal niet te zijn.

5 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens21 jul. 2016 - 10:24

Beetje erg simplistische opvatting. Was aardig in 1960 maar is nu nogal gedateerd en niet meer van deze tijd.

Dopper2
Dopper221 jul. 2016 - 10:37

Ik kan me nog wel voorstellen dat je een Nederlander bent met Turkse roots, zoals er ook Nederlanders in - het klinkt wat clichématig - Canada zijn die nog een delftsblauw bordje met een psalm of een oud-Hollandsch gezegde o.i.d. boven de schoorsteenmantel hebben hangen. Maar verder zul je toch een keuze moeten maken: Nederland of Turkije.

Dubbeldenker
Dubbeldenker21 jul. 2016 - 11:42

Kun je maar 1 ding tegelijk zijn? Geldt vrijheid van meningsuiting en vrijheid om ergens voor of tegen te zijn alleen maar hetzelfde denkt als jij? Mag je als Turk alleen in Nederland blijven als je tegen Erdogan bent? En mogen Engelsen alleen hier blijven als ze tegen Boris zijn, en Amerikanen alleen maar als ze tegen Trump zijn? Mogen Nederlanders in het buitenland wel tegen Wilders zijn en toch welkom blijven in dat land. Of moeten ze juist voor Wilders zijn volgens u om daar te mogen blijven. Laten we allemaal alleen maar tolerant zijn voor mensen die het met ons eens zijn. En alle anderen vragen om op te rotten. Al een idee waar u dan naar toe wilt?

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen21 jul. 2016 - 11:47

[...jij je een Nederlander pas je eigen dan aan...] Als de voorouders van ons kaaskoppen dat zouden hebben gedaan dan woonden wij Nederlanders vandaag in plaggenhutten rond een malariamoeras.

DaanOuwens
DaanOuwens21 jul. 2016 - 14:46

@ Dopper Ook dat is niet waar. Er zijn genoeg mensen die zich in ieder willekeurig land thuis voelen. En er zijn mensen die buitenlanders ongeacht het land van herkomst welkom heten. Het resultaat van de laatste jaren economische, sociale en technologische ontwikkeling. Het idee van 1 land, 1 nationaliteit en 1 volk is achterhaald. Het merkwaardige van deze Turken is dat zij in feite deze boodschap uitdragen. Een boodschap goed vergelijkbaar met die van Wilders. Dan kom je natuurlijk wel bij de vraag uit wat deze mensen hier doen. Maar of het nu gaat om het nationalisme van Wilders of Erdogan het is beiden niet meer van deze tijd.

Muxje3
Muxje321 jul. 2016 - 9:45

Oftewel, op dat punt tonen ze het gelijk van Wilders aan. En dat kan natuurlijk niet, dat Wilders het soms bij het rechte eind heeft.

3 Reacties
H.Witte
H.Witte21 jul. 2016 - 11:08

Muxje Als links persoon met ernstige bedenkingen tegen de wijze waarop Wilders politiek voert, zal je mij echter NOOIT horen zeggen, dat Wilders altijd ongelijk heeft. Niemand heeft altijd ongelijk en niemand heeft altijd gelijk.

Hank Nozemans
Hank Nozemans21 jul. 2016 - 21:48

Een stukke klok geeft ook twee keer per dag de juiste tijd aan.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen25 jul. 2016 - 12:43

[En dat kan natuurlijk niet, dat Wilders het soms bij het rechte eind heeft.] Dat kan best, het is twee keer gebeurd. De eerste keer toe hij ooit stelde dat het een slechte week voor de PVV was nadat in die week 5 PVV-ers bleken te hebben gelogen over CV's, vervolgingen en dergelijke. De tweede keer was toen hij stelde dat het fout van hem was dat ie over het slecht functioneren van de kamervoorzitster had gelekt.