Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Geweldsorgie van agrarische testosteronbommen bij huis minister

Politie staat machteloos tegenover overmacht fundamentalistische boeren
Joop

Zihni Özdil schrijft steeds meer onzin

  •  
01-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ozdil
Hij ontwaart overal “bloeddorstige jongeren zonder empathie” en roept in navolging van het Amsterdamse FvD-raadslid Annabel Nanninga op tot preventief fouilleren.
Mensen die schrijven dat iets ‘steeds meer’ voorkomt, moet je wantrouwen. ‘Steeds meer’ zijn de favoriete woorden van journalisten en andere stukjestikkers die de lezer graag willen doen geloven dat het onderwerp dat ze behandelen, heel urgent is.
Het voormalige GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil schreef afgelopen weekend in NRC Handelsblad dat er “steeds meer steek- en schietincidenten met steeds meer doden” zijn. “Toen ik opgroeide in Rotterdam hadden jongeren nauwelijks wapens”, aldus Özdil. “Twintig jaar geleden sloeg je elkaar op straat, en dan bleef je in leven.”
Maar is dat eigenlijk wel zo?
Twintig jaar geleden, in 2000, werden in een straal van een paar honderd meter rond mijn huis vier mensen vermoord. Een van de daders was een 14-jarige die ze hadden wijsgemaakt dat minderjarigen in Nederland niet worden gestraft.
Veel indruk maakten de moorden niet. Buurtbewoners reageerden laconiek, toen er drie mensen werden doodgeschoten in een restaurant. “He lekker, je zal daar net zitten eten”, tekende een verslaggever van NRC Handelsblad op uit de mond van een voorbijganger.
Moord- en doodslag kwamen rond de eeuwwisseling veel vaker voor dan nu. In 2000 vielen er 223 doden in Nederland, in 2001 zelfs 264 – een record. Inmiddels is het aantal slachtoffers van moord en doodslag gehalveerd. Vorig jaar kwamen er vermoedelijk 114 mensen op gewelddadige wijze om het leven. De kans om te worden vermoord is sinds begin jaren zeventig niet meer zo klein geweest.
Ook de jeugd gedraagt zich vandaag de dag voorbeeldig. In zijn eerder dit jaar verschenen boek Met ons gaat het nog altijd goed schrijft CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen dat het percentage pubers en jongemannen die worden verdacht van een misdrijf, sinds begin deze eeuw meer dan gehalveerd is.
Die daling zie je bij alle bevolkingsgroepen. “Tienerjongens met een niet-westerse achtergrond zijn nu minder crimineel dan jongens met een Nederlandse achtergrond tien jaar geleden”, vertelde Van Mulligen onlangs in de podcast Betrouwbare Bronnen.
De oorzaak voor de dalende criminaliteit in Nederland (en elders) moet vermoedelijk voor een belangrijk deel worden gezocht in het loodvrij maken van de benzine. Daardoor lijden jonge kinderen veel minder vaak aan loodvergiftiging, scoren ze beter op IQ-testen en ontwikkelen ze minder vaak gedragsproblemen. Een sterk staaltje van wat groen en links beleid vermag.
In weerwil van deze hoopgevende ontwikkelingen is de morele paniek bij Özdil er niet minder om. Volgens hem is dit niet de tijd voor “naïeve linkse reflexen”. Hij ontwaart overal “bloeddorstige jongeren zonder empathie” en roept in navolging van het Amsterdamse FvD-raadslid Annabel Nanninga op tot preventief fouilleren.
Zo trapt iemand die anderen naïviteit verwijt, zelf met open ogen in de alt-rechtse mythe dat het geweld in het Amsterdam van Femke Halsema de spuigaten uitloopt. Je moet er toch niet aan denken dat steeds meer mensen dat gaan geloven.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (113)

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 sep. 2020 - 18:16

In Amsterdam en Rotterdam is het aantal steekincidenten met 50% gestegen. Er loopt een onderzoek of bijvoorbeeld drillrap er iets mee te maken heeft en in die zin de media. Daarvan zou eerdaags het resultaat gepresenteerd moeten worden. Er zijn bijvoorbeeld rivaliserende groepen in Amsterdam en Rotterdam die veelal messen bij zich dragen en daarmee elkaar bestrijden zoals in Scheveningen is gebeurd met in ieder geval daar dodelijke afloop. De politie registreert het niet als zodanig. Onderzoek zou handmatig gedaan moeten worden en is (te)veel werk zeggen ze.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart2 sep. 2020 - 14:27

Het spreekt niet in het voordeel van GL dat ze deze in tot-op-de-draad-toe versleten clichés grossierende kletskous ooit binnen de gelederen hebben gesleept. Nooit & nimmer kwam d'r een origineel en onbezoedeld idee uit 's mans pen, nimmer & nooit een gevleugeld woord of een kloeke gedachte of zelfs maar iets aardigs, iets snedig of hartig, iets met een zweem van authenticiteit. (Men ziet zich bijna genoodzaakt om toch weer schoorvoetend, en met tegenzin en vloekend en tierend op de PvdA te stemmen. Nee, dat nooit! Nooit op de zijwieltjes van de VVD. Wat? Ja, f*ck, dat zijn ze allemaal. Wat een malheur.)

GoudenBergen
GoudenBergen2 sep. 2020 - 10:56

De moeder van drillrapper KarmaK, woonachtig in de Bijlmer, zegt over de situatie in deze wijk: ‘Onze zwarte kinderen zijn bezig elkaar uit te moorden’. Volgens haar is drillrap een enorm probleem dat heeft geleid tot een oorlog tussen groepen, waarbij doden vallen. Het wordt tijd voor preventief fouilleren, waarbij het Caribisch Netwerk Politie wordt ingeschakeld om racisme en discriminatie te voorkomen. Moeder drillrapper: ‘Onze zwarte kinderen zijn bezig elkaar uit te moorden’ Haar oudste zoon is doodgeschoten in Zuidoost. Haar jongste, drillrapper KarmaK, wordt gezien als spil in een conflict waarin al een dode viel. Ismay Sedney wil dat het geweld stopt. ‘Moeders die de daden van hun zonen goedpraten, zijn deel van het probleem.’ Isilnando Kammeron was 24 toen negen kogels uit een pistoolmitrailleur hem in 2016 doodden in Amsterdam-Zuidoost, vlak bij het AMC. ­Aanleiding was een onbenullige ruzie in een snackbar. Nu vreest moeder Ismay Sedney voor het leven van haar jongste zoon, Eliah (18). Die wordt als drillrapper KarmaK gezien als frontman van Bijlmerformatie KSB, die is verwikkeld in een ‘beef’ met de rivaliserende drillrapgroep FOG. n die vete is de pas 18-jarige Jay-Ronne Grootfaam van FOG een jaar geleden doodgestoken bij Bijlmerflat Florijn. Sindsdien vliegen nieuwe bedreigingen over en weer. Niet alleen Eliah, maar ook zijn moeder is doelwit. Er is een prijs op hun hoofden gezet. Dreigementen via Snapchat en Facebook gingen vergezeld van een foto van eenzelfde automatisch wapen, een Skor­pion, als waarmee Isilnando is vermoord. In 2005 en 2006 waren al een stiefzoon en een ex van Sedney doodgestoken respectievelijk doodgeschoten. Ze is het geweld en de dreigementen zat en doet daarom haar verhaal. Daarmee richt ­Sedney zich uitdrukkelijk tot alle betrokkenen, inclusief haar zoon. “Ik wil laten zien dat we het niet pikken wat onze kinderen doen. Oók onze eigen kinderen, want moeders die de daden van hun zonen goedpraten, zijn onderdeel van het probleem.” https://www.parool.nl/amsterdam/moeder-drillrapper-onze-zwarte-kinderen-zijn-bezig-elkaar-uit-te-moorden~b9b5a23c/?referrer=https%3A%2F%2Fjoop.bnnvara.nl%2Fopinies%2Fzihni-ozdil-schrijft-steeds-meer-onzin

1 Reactie
GoudenBergen
GoudenBergen2 sep. 2020 - 10:58

De opmerking van de auteur over Nanninga klopt niet, Halsema is ook voor preventief fouilleren.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen2 sep. 2020 - 8:58

Klopt, als je de bepaalde media moet geloven ben je in Amsterdam je leven niet zeker en lopen de jongeren daar massaal met (vuur)wapens rond terwijl de meeste moorden in de relationele sfeer gepleegd worden. Allemaal beeldvorming, waar Zihni Özdil vol ingetrapt is. In de VS worden jaarlijks door de politie een dikke 1100 mensen doodgeschoten op een totaal van 330.000.000 inwoners. Dat is natuurlijk ook peanuts, maar het wordt door de media daar ook enorm uitvergroot. Het is beter eerst eens naar de werkelijke cijfers te kijken in plaats van klakkeloos achter de kudde aan te marcheren.

4 Reacties
Rutger Groot
Rutger Groot2 sep. 2020 - 9:39

Beeldvorming? zie mijn reactie hieronder: “Er waren in Amsterdam in 2019 in totaal 320 jongeren (12-17-jarigen) die verdachte waren van een strafbaar feit waarbij een wapen is gebruikt. In 2018 waren dat er nog 208. Dit gaat niet alleen om steekincidenten, het gaat om alle typen wapengebruik.”

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 sep. 2020 - 10:05

Het gaat volgens mij veel meer om het bezit van messen, die jongeren vaak ook dragen ter zelfverdediging, wat juist de kans, zo is gebleken, op het zelf gebruiken in hoge mate doet toenemen.

Norsemen
Norsemen2 sep. 2020 - 11:46

"In de VS worden jaarlijks door de politie een dikke 1100 mensen doodgeschoten" Ik dacht nog veel minder eigenlijk, maar mocht je gelijk hebben is dat wel een ruime verdubbeling van de ongeveer 400 een jaar of 5 tot 10 geleden.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen2 sep. 2020 - 14:45

Rutger, ik vind dat eigenlijk niet zulke schokkende cijfers voor een grote stad als Amsterdam. In elk geval lijkt het me niet dat je dit als grond moet zien om het preventief fouilleren van jongeren, een ingrijpende maatregel, dan maar in moet voeren.

Flash825
Flash8252 sep. 2020 - 7:22

Maarten jij als geen ander zal toch begrijpen dat dit een trucje is dat 'steeds meer' voorkomt. Clubs met bepaalde belangen blazen gebeurtenissen op tot mythische proporties om zo de publieke opinie te kunnen beïnvloeden. De alles-voor-zoveel-mogelijk-clicks media is hierbij hun marionet.

4 Reacties
Petra Buis
Petra Buis2 sep. 2020 - 13:32

Wegkijken is een beproefd links recept, om de eigen ideologie overeind te houden. Problemen oplossen doet het echter niet.

stokkickhuysen
stokkickhuysen2 sep. 2020 - 17:59

@Peet We zijn nou 20 jaar aan het benoemen, en de VVD is nu tien jaar aan het roer. Waarom klaag je over Links als rechts aan de knoppen zit? Om met jou te spreken: Benoemen volop, maar problemen oplossen doet dat echter niet. Waarm ga je niet lekker terug naar GS?

Willem24
Willem242 sep. 2020 - 23:30

En waarom mag Petra geen andere mening of zienswijze etaleren Kick? Waarom moet het volgens jou persé in jouw frame passen en anders wegwezen? Het is toch een discussieplatform? kom dan met goede tegenargumenten..

NoahAmber
NoahAmber3 sep. 2020 - 15:38

@Willem 3 september 2020 at 01:30 En waarom mag Petra geen andere mening of zienswijze etaleren Kick? Dat mag Petra best, maar dan wel gebaseerd op feiten en niet met het framen zoals zij/hij doet in zijn/haar reactie

Zandb
Zandb2 sep. 2020 - 6:28

Waarom zou je iemand waarbij je geen enkele aanleiding hebt om te vermoeden dat die een wapen draagt, gaan aanhouden. Ik bedoel, het oude vrouwtje achter de rollator zal vast niet gecontroleerd worden. Dat zullen vast wel die mensen zijn, die zogenaamde lijstjes aanvoeren. Ik meen dat preventief fouilleren, net als etnisch profileren, een discriminerende maatregel is. Je houdt staande en je fouilleert wanneer daar reden toe is. Of je houdt een soort van verkeerscontrole, waarbij iedereen (of volstrekt willekeurig) wordt gecontroleerd.

5 Reacties
Rugleuning
Rugleuning2 sep. 2020 - 7:08

Inderdaad zand, aan statistieken en ervaringen hebben we niks. Als jij in je slaapkamer met je vliegenmepper rond gaat sla je ook je kat dood, toch?

Zandb
Zandb2 sep. 2020 - 10:57

Rugleuning Hoe vaak moet ik het nog zeggen; zelfs met statistieken in de hand, mag je niet discrimineren. En wat uw voorbeeld betreft; wanneer ik alleen zwarte muggen zou doodslaan, of homofiele of vrouwelijk of muggen uit Duitsland, dan zou ik discrimineren. (Tenzij zwarte, homofiele, vrouwelijke, Duitse muggen bewijsbaar geen van alle last opleveren en de andere muggen wel.)

Rugleuning
Rugleuning2 sep. 2020 - 12:49

zand, Statistisch profileren is geen racisme Zand. Je discrimineert ook wanneer je alleen je muggen doodslaat en je kat niet. Jouw smoesjes en voorbeeld raken kant noch wal. " waarbij iedereen (of volstrekt willekeurig) wordt gecontroleerd." Dus nogmaals, de vraag is: sla je nou wel of niet je kat dood ? En waarom?

benjbenj
benjbenj2 sep. 2020 - 15:15

@rugleuning Je gaat niet in op wat Zandb zegt. Een kat valt niet in de categorie muggen. Een bureau in je slaapkamer ook niet. De politie gaat ook geen katten of lantaarnpalen lastigvallen als de taak eruit bestaat mensen te fouilleren. Vervolgens is het de vraag of het de politie lukt om zonder vooroordeel deze categorie mensen te fouilleren. Als het gehele politiekorps een intense haat heeft tegen roodharige mensen en daarom besluit alleen de mensen met die haarkleur te fouilleren, zullen ze ongetwijfeld op criminele zaken stuiten. En het aandeel van roodharigen in de misdaad zal vervolgens in de statistieken ook flink gaan stijgen. Maar waarom zou de politie alle blond-, bruin- en zwartharigen laten lopen? Fouilleer die dan ook maar.

stokkickhuysen
stokkickhuysen2 sep. 2020 - 18:07

@Thyro 'Je gaat niet in op wat Zandb zegt.' Als je begint met 'statitisch profileren' dan ben je al verloren denk ik. 'De gids hanteert het begrip „discriminerende etnische profilering” en niet het meer algemene „etnische profilering” om te verwijzen naar de praktijk een beslissing over rechtshandhaving uitsluitend of overwegend te baseren op iemands ras, etniciteit of religie. De reden daarvoor is dat „etnische profilering” als term in de media, academische kringen en organisaties op het gebied van burgerlijke vrijheden veelvuldig is gebruikt zonder exacte of eenvormige betekenis. Het dichtst in de buurt van een officieel goedgekeurde Europese beschrijving is de volgende definitie van „raciale profilering” afkomstig van de Europese commissie tegen racisme en onverdraagzaamheid (ECRI): „Het gebruik door de politie, zonder oogmerk en redelijke rechtvaardiging, van gronden zoals ras, kleur, taal, religie, nationaliteit of nationale of etnische afkomst, bij controle-, bewakings- of onderzoeksactiviteiten”.(2 ) https://fra.europa.eu/sites/default/files/fra_uploads/1133-Guide-ethnic-profiling_NL.pdf

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty2 sep. 2020 - 5:25

"Naïeve linkse reflexen, zoals die van mij, mogen niet resulteren in niet aanpakken." Deze laatste rake zin van zijn ijzersterke column legt de vinger op de zere plek. De hardnekkige weerstanden bij linkse partijen tegen preventief fouilleren brengt jonge mensenlevens in gevaar. De opkomst van de beangstigende "Drillrap" subcultuur is een Randstedelijk fenomeen dat de laatste maanden een grote vlucht heeft genomen. Maar ja, FvD is vóór dan moet je als rechtgeaard linksmens per definitie tégen zijn.

1 Reactie
Zandb
Zandb2 sep. 2020 - 11:05

Depplorable Lefty Het klopt wat u zegt. Bepaalde regels van de democratische rechtsstaat brengen mensen in gevaar. Dat zoiets heel vaak enkele reden vormt om die regels aan te passen, dat is niet voor niets. Dat komt omdat dat aanpassen nog veel meer ellende oplevert. Dat mensen bijvoorbeeld niet eerder schuldig aan een misdaad kunnen zijn dan dat men of bewijsbaar van plan is om zo'm misdaad te plegen, dan wel dat we moeten afwachten tot zo'n misdaad gepleegd is, kost ook de nodige levens.' Ik vind dat u in uw poging om links te bestrijden geen kinderen met het badwater moet weggooien. Dat is namelijk wel erg populistisch. Prima wanneer u een 'gevaar' signaleert maar wanneer u de rechtsstaat geweld aan moet doen om dat gevaar te bezweren.......

Pater
Pater2 sep. 2020 - 1:27

Zihni Özdil is niet geschikt voor de politiek, maar hij is wel slim. Preventief fouilleren is riskant wat betreft etnisch profileren, maar waarschijnlijk wel effectief. Dat vindt Halsema ook. Om etnisch profileren tegen te gaan is de bodycam gewenst, wanneer wordt dat eindelijk ingevoerd?

6 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe2 sep. 2020 - 13:56

Voor een algemene invoering van body cameras moet de effectiviteit worden aangetoond. Ik weet niet of we al zover zijn.

Pater
Pater2 sep. 2020 - 16:23

Tja, is wel massaal ingevoerd in de VS, wat kan er eigenlijk op tegen zijn?

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 sep. 2020 - 9:41

Als de effectiviteit minimaal is is dat een argument om deze investering achterwege te laten. Wat gebeurt er met de opnames?

Pater
Pater3 sep. 2020 - 15:00

Effectiviteit lijkt me logisch: niet alleen meer controle op etnisch profileren, ook meer bewijsmateriaal tegen mensen die de agenten lastig vallen. Ook iets voor brandweer en zeker ambulancepersoneel. Bewaren: geen idee, maar daar heb je geen proeven voor nodig. Na een week wissen ?

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 sep. 2020 - 20:44

Wat logisch lijkt hoeft in de empirie niet uit te komen. Wie gaat al dat beeldmateriaal navlooien? Snel wissen is ook al niet zo handig.

Pater
Pater4 sep. 2020 - 3:31

@Danielle het onderzoek heeft allang plaatsgevonden en de uitslag is positief; dat bericht is al 17 maanden oud. https://www.politie.nl/nieuws/2019/april/23/00-bodycam-waardevol-voor-politie-op-straat.html Het raadsel is waarom er nog zo weinig is gebeurd. En deze tekst vind ik zeer teleurstellend: "De bodycam wordt niet ingezet om etnisch profileren tegen te gaan. Er is voor gekozen om de bodycam in te gaan zetten ter versterking van het de-escalerend vermogen van de politiemedewerker. Het Inzetkader bodycams, de afweging in welke situatie een politiemedewerker zal worden uitgerust met een bodycam, de instructie van de dragers, enz. is gericht op het inzetdoel ‘versterking de-escalerend vermogen’. De politie voelt al jaren de noodzaak om actie te ondernemen tegen etnisch profileren. De politie heeft er voor gekozen om etnisch profileren terug te dringen aan de hand van bewustwording via het basispolitieonderwijs, trainingen en door instructie van de politiemedewerkers. Eind 2017 heeft de politie het Handelingskader Proactief controleren gepresenteerd. In dit handelingskader wordt onder andere uitgelegd hoe politiemensen burgers op objectiveerbare gronden selecteren voor een controle, hoe belangrijk een goede uitleg is en hoe de politie staande gehouden mensen goed kan bejegenen. Ook staat erin dat het belangrijk is om te reflecteren op de uitgevoerde controle: is het goed gegaan?" De huidige politie-orghanisatie is m.i. niet in staat etnisch profileren op de genoemde manier tegen te gaan. ik vind dit prietpraat.

BerendW
BerendW1 sep. 2020 - 21:25

Zijn intellect is een gemis voor GL. Ik ben echt wel onder de indruk van zijn columns afgelopen jaar. Prikkelend en verhelderend.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij1 sep. 2020 - 21:20

Lood is niet de enige factor in criminaliteit, eerder datgene wat mensen net een tandje crimineler maakt. Maar diegenen die het lacherig afdoen als een sprookje hebben niet opgelet. Het bewijs van correlatie blijft zich maar ophopen. Causatie is moeilijk te bewijzen omdat je geen baby's aan (extra) lood kunt gaan blootstellen. https://www.motherjones.com/kevin-drum/2018/02/an-updated-lead-crime-roundup-for-2018/ https://www.bbc.com/news/magazine-27067615

4 Reacties
Petra Buis
Petra Buis2 sep. 2020 - 5:13

Cultuur lijkt me net iets belangrijker in dit geval. De drillrapcultuur van een deel van de jeugd maakt geweld sexy en nodig om erbij te horen. De invloed op gedrag is groot.

JasDon
JasDon2 sep. 2020 - 7:02

Het probleem is dat er meerdere factoren zijn gewijzigd over de jaren, die dezelfde trends kunnen verklaren. Er is ook genoeg onderzoek gedaan waar geen significante verschillen werden gevonden. Dus het is vooral een interessante hypothese, meer niet.

Rugleuning
Rugleuning2 sep. 2020 - 9:29

@Franss, Vergeet de impact van eb en vloed niet. In België aangemerkt als oorzaak van rellende "jongeren".

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij2 sep. 2020 - 11:44

[ Cultuur lijkt me net iets belangrijker in dit geval. ] Dat denk ik ook, maar mijn punt was dat er over lood niet lacherig gedaan moet worden. [ Er is ook genoeg onderzoek gedaan waar geen significante verschillen werden gevonden. ] Laat maar links zien dan, graag de meta-analyses die de weegschaal naar negatief laten doorslaan. Mijn links laten zien dat het veel meer is dan een interessante hypothese.

Petra Buis
Petra Buis1 sep. 2020 - 20:52

Drillrap is een subcultuur. Cultuur bepaalt gedrag. Deze cultuur gaat over geweld tussen clans

5 Reacties
Thuru
Thuru2 sep. 2020 - 1:43

Drillrap is low quality autotune bagger rap. Er is heus goede rap bijvoorbeeld Kyteman Hiphop Orchesta, wat helaas niet meer bestaat. Ook goed is bijvoorbeeld Body Count. Waarom zijn deze bands goed, simpel, omdat de muzikale (lees instrumentale) ondergrond of basis goed is. Helaas is bij meeste rap en hiphop de instrumentale basis het ondergeschoven kindje ofwel zwak. Er is genoeg uitstekende muziek alleen wordt dat niet gedraaid op de radio. Ook Body Count hoor je niet op de radio, waar bagger wel te veel AirPlay krijgt. Goede bands of artiesten in willekeurige volgorde, zomaar een paar opgenoemd zijn: Phish, Rush, Kinga Ban, Gov’t Mule, Steve Ray Vaughan, Cream, Transatlantic, Tourniquet, Koinonia, enzovoorts enzovoorts.

Thuru
Thuru2 sep. 2020 - 2:00

Nog een paar belangrijke Nederlandse bands die echt hoge quality muziek maken zijn uiteraard Within Temptation, Epica maar ook Ayreon, alleen is dat laaste geen band maar goed detail. Helaas moet je goede muziek tegenaan lopen.

Petra Buis
Petra Buis2 sep. 2020 - 7:59

@Thuru De jeugd in de grote steden beleeft de drillrapcultuur in de praktijk. De kwaliteit van de muziek lijkt me werkelijk totaal niet relevant als er doden door vallen.

Thuru
Thuru2 sep. 2020 - 15:34

Dan moet de radio ook deze crap niet uitzenden, maar dat word waarschijnlijk wel gedaan. Ik neem direct van je aan dat er een cultuur omheen hangt wat dodelijke slachtoffers kan opleveren, helaas.

NoahAmber
NoahAmber2 sep. 2020 - 16:18

@Petra Buis 1 september 2020 at 22:52 Drillrap is een subcultuur. Cultuur bepaalt gedrag. Deze cultuur gaat over geweld tussen clans Het is net als Cola en MacDonalds aankomen waaien uit dat ozo geweldige VS. Dus er staat ons nog wat te wachten als je kijkt naar de moorden die ze daar nu plegen op onschuldige zwarte mannen

Rechtvaardig2
Rechtvaardig21 sep. 2020 - 18:12

Ik heb nog nooit zoveel dodelijke “incidenten” betreurd in zo’n kort tijdsbestek. Dat preventief fouilleren is wel goed, dat moet ik GroenLinks nageven.

3 Reacties
Vrije Geluiden
Vrije Geluiden1 sep. 2020 - 21:53

Als ze je hele familie hebben uitgemoord, dan kan ik dat wel begrijpen.

Petra Buis
Petra Buis2 sep. 2020 - 5:15

GroenLinks vindt preventief fouilleren een vorm van racisme.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 sep. 2020 - 10:01

Nee GL. is bang voor profilering, dat is ietsje anders.

Rutger Groot
Rutger Groot1 sep. 2020 - 18:05

Tja, het is maar naar welke feiten je wilt kijken, (vuur)wapen misdrijven nemen de laatse jaren weer toe: https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/83648NED/table?ts=1598982051174 Wapenbezit en gebruik moeten we niet gedogen dus preventief fouilleren kan hieraan bijdragen.

1 Reactie
Rutger Groot
Rutger Groot1 sep. 2020 - 18:12

En hier nog een goede bijdrage van Ctrl Alt Del https://controlealtdelete.nl/blog/amsterdam-gaat-preventief-fouilleren Er is geen goed landelijk beeld, maar de cijfers voor Amsterdam spreken voor zich: "Er waren in Amsterdam in 2019 in totaal 320 jongeren (12-17-jarigen) die verdachte waren van een strafbaar feit waarbij een wapen is gebruikt. In 2018 waren dat er nog 208. Dit gaat niet alleen om steekincidenten, het gaat om alle typen wapengebruik."

Marcus A.2
Marcus A.21 sep. 2020 - 17:38

Nou inderdaad! Op een paar kleine opstootjes en enkele schermutselingen na is het een hele vredige zomer geweest! Bovendien komen tiener jongens met een niet westerse achtergrond nauwelijks meer negatief in het nieuws, dat valt toch echt op. Ik denk het gevolg van een succesvolle integratie én de enorme drang van deze jongens om vooral te slagen in de kunst en cultuur sector, als muzikant bijvoorbeeld.

5 Reacties
Satya
Satya1 sep. 2020 - 18:20

Het zijn onze genen denk ik, in combinatie met onze cultuur. Denk je niet? Door mensen als jij is integratie onmogelijk gemaakt. Wie is er nog te vertrouwen?

Marcus A.2
Marcus A.21 sep. 2020 - 19:02

@Satya "Wie is er nog te vertrouwen?" Dat wantrouwen wordt ons met de paplepel al ingegeven, wanneer wij op jonge leeftijd te horen krijgen dat sinterklaas maar een verzinsel is, nadat wij vele jaren trouw onze schoen hebben gezet en uit volle borst die goedheiligman hebben toegezongen. Om over zwarte piet maar te zwijgen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen2 sep. 2020 - 19:27

Marcus A laat die eerste zin, mensen zoals jij zijn het probleem, even rechts liggen. Ja dat weet hij ook wel, maar wzt zchiet hij ermee op om dat toe te geven. Lees 'Behave' als je iets meer over aggressie en waar dat vandaan komt wil begrijpen. @Danielle D: heb jij dit boek toevallig gelezen? Jij weet meer van deze materie af dus ik ben benieuwd wat jij van dit boek vindt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 sep. 2020 - 22:26

@Kick welk boek?

stokkickhuysen
stokkickhuysen3 sep. 2020 - 13:30

'Behave' van Sapolsky

Sonic2
Sonic21 sep. 2020 - 17:37

Ozdil zit ook vaak op Twitter en is van Groenlinks en dan ben je aangeschoten wild voor de krankzinnige FvD trollen. Ozdil denkt bovendien( die fout maakt links heel vaak) dat als je maar ga na praten wat die 2 clowns zeggen dat zijn aanhang stopt met je lastig vallen en je aardig vinden. Ze blijven je toch wel een foute moslim vinden van een verraders partij. Ze gaan je echt niet minder haten. Vergeet het maar dus. Ik zeg ook niet dat je FvD en PVV en hun aanhangers steeds voor van alles en nog wat moet uitmaken. Maar dat lief doen heeft geen enkele zin. Het abnormale als normaal behandelen ook niet. Als dat graf volk je haat dan doe je iets goed. Stop met elke keer je aanpassen voor die 3 ongemeende aardige woorden van ultra rechts. Stop met over compenseren. Stop met je verdiepen in hun zorgen, want het is compleet eenrichtingsverkeer. Het is een weg die dood loopt. En je krijgt er geen woord dank voor. Ook ik heb het in het verleden gedaan. Omdat ik in principe empathisch in elkaar zit. Maar laat die empathie voor die groep varen. Neem hun sneue en foute talking points niet over. En laat je niet opfokken door hun sneue electorale winst bejag. Voor hun angst zaaien. Voor hun verdraaien. Voor het steunen van zeer foute leiders. Benoem eens man en paard. En steek toch eens je middelvinger er naar op. En dat is geen polarisatie. Dat is geven wat ze verdienen.

6 Reacties
Abma
Abma1 sep. 2020 - 17:45

Zo is 't Sonic verzet je tegen dit domme volk.

Paul250371
Paul2503711 sep. 2020 - 19:56

Dat is mannentaal. De strijder heeft de pessimist weer even verdreven, hahaha. Even over Zihni https://www.grutjes.nl/2019/05/vertrouwensbreuk/

Kuifje3
Kuifje32 sep. 2020 - 7:34

@Sonic: Özdil is toch weg bij GL na een “meningsverschil” met Klaver? Er is niets mis met het benoemen van problemen. De opkomst van rechts is juist mede het gevolg van het wegmoffelen daarvan. Ook Halsema heeft het inmiddels over bepaalde maatregelen. Niets mis mee en dat heeft wat haar betreft vooral te maken met haar functie.

Pensionada2
Pensionada22 sep. 2020 - 7:57

Sonic: jij moet toch wel een heel treurig bestaan hebben. Overal zie jij PVV en FVD’ers. Zelfs als een GL politicus pleit voor preventieve controles blijkt volgens jou dat PVV en FVD hier achter zitten. Hoe treurig. Mijn advies aan jou: get yourself a live, ga genieten van het leven, sluit je af van internet en nieuwsmedia. Je zult zien: alles gaat gewoon door en jij hebt minder stress.

Sonic2
Sonic22 sep. 2020 - 8:20

@ Jerommeke Bewijs ten eerste die stelling eens. Voor de rest ligt mijn probleem bij ultra rechts en niet wat u foutief rechts noemt. Hoezo komt de opmars van "rechts" door het niet benoemen van de problemen? Iedereen kent wel Ome Han en Tante Sjaan op verjaardag feestjes in de jaren 70 en 80. Die nog op het CDA of om Ome Joop stemde, maar toen al riepen dat alle buitenlanders het land uit moesten. In elke Westerse Democratie heb je dezelfde groep ongeveer die voor de leugens en sprookjes van rechts populisten valt. Soms is de groep verdwaalden iets groter en soms niet. Dat die groep zogenaamd in de armen van dit soort types wordt gedreven is meer een sprookje. En over dat benoemen. Ik voeg vast wat extra woorden toe aan de Nederlandse taal. Uiterst rechtse populisten doen aan OVERBENOEMEN. Ze doen aan herhaling benoemen. Op een manier die het debat niet bevordert. Ze doen het op zo manier dat het zelfs bij politieke naasten irritaties oplevert. Ze benoemen eenzijdig. Ze benoemen selectief en hypocriet. Ik hoor PVV en FvD nooit over misbruik in kerken. Dus dat is al een mythe. Dat ultra rechts origineel is in haar benoeming. En dat ze de eerste waren( nou nee). En vooral dat ze het goed doen. Nou nee. Dat ook niet. Bij links laten mensen zoals u weg dat Halsema een betoog heeft gehouden tegen hoofddoeken. Ze stoorde zich er aan. Bos, Spekman en Samsom hebben zich duidelijk uitgesproken. De SP heeft in de jaren 80 geageerd tegen immigratie. En is ook voor inperken arbeidsmigratie. Als je dat zoals u allemaal niet benoemd. Als je dat dus bewust om politieke redenen weg laat. Dan krijg je een scheef debat. Het debat is al enorm geholpen als (ultra) "rechts" eens goed de woorden en de intenties van links verwoord. En ook eens kritisch wil kijken naar hun eigen falen. Als "rechts" zo nodig dingen wil oplossen dan hebben ze daar ook het midden en links bij nodig. Dus misschien eens respect gaan tonen voor andere stromingen. Er wordt mij herhalen verweten. Wat u schrijft lees je overal al 20 jaar. Dat links niet benoemt en rechts zogenaamd wel. Beide keren is dat dus onzin.

michellekepen
michellekepen2 sep. 2020 - 8:38

Sonic, (Samengevat) stel jij o.a.: Zihni Özdil, angeschoten wild voor krankzinnige FvD trollen. 'Ze' blijven je toch wel een foute moslim vinden. Van een verraders partij (die partij is kennelijk GL). Vreemd, want sinds ik weet heb van Ozdil, sinds hij enige bekendheid heeft, komt hij op mij over als een niet-gelovige. Dat straalt er m.i. van af. Desondanks frame jij dat hij door bepaalde groepen wordt weggezet als "foute moslim". Korte research: afkomstig uit een seculier gezin. In zijn schooltijd 'ontdekte' hij dat god niet bestaat ("Dus toen was het voor mij meteen afgelopen, er is geen God. En sindsdien is het zo gebleven"). Nu is het theoretisch gezien natuurlijk nog mogelijk dat wat ik wel weet en als vanzelfsprekendheid ervaar, anderen ontgaan is. Dat die anderen de plank hier misslaan. Al met al, ik ben zeer benieuwd waar jouw frame op gebaseerd is. (svp geen ellenlange reactie, maar een concreet antwoord. Citaten of bronnen zou ik daarentegen wel zeer waarderen)

Sarajlija
Sarajlija1 sep. 2020 - 17:20

Loodvrije benzine als crime fighter is gewoon goede grap die nergens op slaat. Voor de rest lijkt dat columnist meer moeite heeft met werkelijkheid dan Ozdil daarom haalt hij verleden bij.

2 Reacties
Zandb
Zandb2 sep. 2020 - 6:13

Sarajlijla Hoe zou u dan zonder verleden willen laten zien, dat iets enorm toeneemt?

Petra Buis
Petra Buis2 sep. 2020 - 16:09

Er zit geen lood meer in benzine. Al heel lang niet meer.

wegmetons
wegmetons1 sep. 2020 - 17:15

Wat betreft moorden ben ik het absoluut met de schrijver van het artikel eens, het is een feit dat er in de jaren 90 echt stukken meer mensen werden vermoord als heden ten dagen. Afgelopen jaar werd nog niet eens de helft van het aantal mensen vermoord als in de jaren 90. Echter het gebruik van messen was in mijn jeugd, begin jaren 2000, toch nog niet zo algemeen. Toen was het lopen met een mes door een jongere een uitzondering, nu lijkt het haast de regel te zijn als je het zo op het journaal hoort. Ik vind dat echt een slechte ontwikkeling. Dat jongeren soms baldadig zijn en dat 16 jarigen wel eens iets uitvechten met vuisten ipv met woorden, dat is van alle tijden en dat zal nu niet vaker voorkomen als vroeger. Maar in mijn kroeggaande jaren werd een knokpartij wel met de vuisten uitgevochten, gestoken heb ik nooit mee gemaakt.

6 Reacties
Zandb
Zandb2 sep. 2020 - 6:35

Een zakmes hebben was vroeger heel normaal. Verder was in mijn jeugd de stiletto als statussymbool geweldig in trek. Helaas heb ik daarvan geen getallen paraat. Daarom hoeft niemand dit serieus te nemen, natuurlijk want zo werkt dat niet.

Paul250371
Paul2503712 sep. 2020 - 11:22

"Maar in mijn kroeggaande jaren werd een knokpartij wel met de vuisten uitgevochten, gestoken heb ik nooit mee gemaakt." Vlindermessen, stiletto's etc waren in die tijd ook ruim aanwezig.

NoahAmber
NoahAmber2 sep. 2020 - 16:16

@Paul250371 2 september 2020 at 13:22 Vlindermessen, stiletto’s etc waren in die tijd ook ruim aanwezig. Klopt en iedereen ongeacht zijn leeftijd kon die dingen gewoon kopen. In Amsterdam had je Lou Lap zitten nabij het Rembrandplein. Die verkocht die dingen en masse en dan heb ik het over eind 50 en begin 60 tiger jaren. Ik was 12

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 sep. 2020 - 16:19

Vroeger had praktisch iedereen een zakmes. Het mijne ligt al jaren in de la. Het aantal steekincidenten stijgt wel maar daar zal het zakmes geen rol bij spelen. Het is vast niet moeilijk er wat statistieken bij te zoeken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 sep. 2020 - 18:41

het volledige verbod op stiletto’s, vlindermessen etc is dacht ik ook pas van recente datum, stilettohakken mogen nog wel

wegmetons
wegmetons2 sep. 2020 - 20:31

Toch is er wel een verschil in de hoeveelheid mensen die er mee rondliepen, in mijn jeugd liep er echt niemand rond met een mes. Misschien kom ik uit een bijzondere buurt maar ben op veel feestjes en kroegavonden geweest, nooit een steekpartij meegemaakt. Ook op school niet. Overigens kon je uiteraard vroeger aan messen komen net als nu maar heeft u in uw jeugd ooit gehoord dat de jeugd met machetes rondliep? Ik niet in ieder geval.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa21 sep. 2020 - 17:10

"Mensen die schrijven dat iets ‘steeds meer’ voorkomt, moet je wantrouwen. ‘Steeds meer’ zijn de favoriete woorden van journalisten en andere stukjestikkers die de lezer graag willen doen geloven dat het onderwerp dat ze behandelen, heel urgent is." Dat in de eerste zin na de titel. De rest van t stuk lees ik later wel. T is blijkbaar niet urgent. ????

5 Reacties
Zandb
Zandb2 sep. 2020 - 6:30

Harba U bepaalt nog steeds zelf wat u urgent vindt, lijkt mij.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa22 sep. 2020 - 11:52

Hoi Zandb. U mist denk ik de tegenspraak met de titel en de eerste zin. Overigens heb ik t over 'blijkbaar' niet urgent. Ik zou het stuk eerst moeten lezen om te kunnen bepalen of het daadwerkelijk urgent is. Nu geeft de schrijver in zijn eerste zin gelukkig zelf al aan dat dit niet het geval is. Dus ik kan rustig aannemen dat dit stuk niet urgent is.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa22 sep. 2020 - 11:54

Overigens geeft de schrijver zelf al aan dat ik hem maar moet wantrouwen. Dus die gooi ik er maar even bovenop. De rest van zijn stukje is onzin als ik de eerste zin mag geloven.

Zandb
Zandb3 sep. 2020 - 10:54

Harba U bepaalt zelf wat u met het verhaal van de schrijver doet. Wanneer die zegt: "Luister niet naar mij" bepaalt u wat u gaat doen. Inhoudelijk zit u helaas ook fout: De schrijver beweert helemaal niet dat iets toeneem; integendeel. Juist de mensen die schrijven dat iets toeneemt, die moet je wantrouwen.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa23 sep. 2020 - 18:11

Zucht. Beste Zandb. Lees de titel eens en de eerste zin. Denk dan eens na.

Carbonarius
Carbonarius1 sep. 2020 - 16:50

Wanneer we dus gaan onderzoeken of er steeds meer steek- en schietincidenten zijn, gaan we alleen kijken naar degenen die de daad helaas niet meer hebben overleefd? Nee, dit onderwerp heeft echt veel meer toelichting nodig, ook over de manier waarop misdaden worden geregistreerd. Een voorbeeld: Stel vindt een overval plaats, dan wordt dit geregistreerd als overval. Wanneer iemand bij deze overval een een mes gebruikt, wordt dit nog steeds als overval geregistreerd. Vervolgens, wanneer iemand daadwerkelijk wordt gestoken, wordt dit wederom nog steeds als overval geregistreerd. Naast het bovenstaande probleem met de manier van registreren, ontbreken cijfers vaak. Zo ook het geval wanneer het cijfers betreft over steekpartijen onder minderjarigen: "In 2019 vonden 36 steekincidenten in de stad plaats, in 2018 waren het er 19. Het aantal minderjarige verdachten kan volgens een politiewoordvoerder hoger zijn dan het aantal incidenten: "Er zijn namelijk ook zaken waarbij twee daders gestoken hebben." De politie-eenheid Rotterdam is de eerste die cijfers over messengeweld onder minderjarigen op een rij heeft. De politie Rotterdam heeft handmatig alle steekincidenten van 2018 en 2019 nagelopen om deze cijfers te verzamelen. "Er is gekeken of de incidenten daadwerkelijk steekincidenten waren, naar de leeftijd van de stekende verdachte en of het steekvoorwerp een mes betrof", vertelt een woordvoerder tegenover de NOS." bron: https://dagblad010.nl/algemeen/steekpartijen-bij-tieners-in-rotterdam-fors-hoger Kijken we naar cijfers van het CBS (bron onderaan), dan kunnen we eens naar een aantal zaken kijken. Ik kijk hier naar een aantal (willekeurige) zaken vanaf 2010 in vergelijking met 2019 waar een wapen bij zou kunnen zijn gebruikt: - Diefstal en inbraak met geweld, van 16.290 naar 8.625 (- 47%) - Afpersing en bedreiging van 1.010 naar 1.775 (+ 75%) - Openlijk geweld tegen een persoon van 7.095 naar 3.750 (- 47%) - (vuur)wapenmisdrijf van 6.500 naar 6.610 (+ 1,7%) - Levensmisdrijf van 4.105 naar 2.640 (- 35%) Gelukkig gaan de cijfers geregistreerde cijfers ook in totaal (gelukkig) omlaag, van 1.200.825 naar 817.390 (- 32%) sinds 2010. Maar er zijn wel degelijk bepaalde soorten misdaad die omhoog gaan. Daarnaast gaat het ook hier weer alleen over geregistreerde criminaliteit, en niet over wat niet is geregistreerd. TLDR: Het is wel enorm kort door de bocht (van een journalist nota bene) om alleen maar te kijken naar mensen die een steek- of schietincident niet hebben overleefd. Er is goed nieuws, totaal lijken de cijfers af te nemen. Maar tegelijkertijd zijn er wel trends die verontrustend zijn, temeer omdat er goede redenen zijn om te concluderen dat er slecht of niet wordt geregistreerd door politie. Bron CBS: https://opendata.cbs.nl/#/CBS/nl/dataset/83648NED/table

1 Reactie
michellekepen
michellekepen1 sep. 2020 - 22:33

Carbonarius, Het achter of door de cijfers heen proberen te kijken, kan ik zeer waarderen. Zeker omdat er heel veel wordt gesjoemeld en (bewust) gemanipuleerd met cijfers. Ik ben jarenlang in Scandinavië geweest. En bespeurde een trend. Cijfers leken deze trend te bevestigen. Tegelijkertijd waren er mensen (zowel in Zweden, politie + politiek, als daarbuiten) die deze cijfers (in dit geval van SE) probeerden te ontkennen. Omdat ze samenvielen met demografische ontwikkelingen. Kortom, ideologie versus cijfers: ze zouden niet deugen, kon je geen conclusie op baseren, definitie van verkrachting was veranderd etc. Uiteindelijk stuitte ik op de cijfers van gewonden en doden als gevolg van vuurwapens. Het voordeel van deze cijfers is de éénduidigheid: kogelinslagen, die laten zich niet makkelijk wegredeneren. Bovendien was de verhouding tussen gewonden en doden een extra indicatie van betrouwbaarheid: deze bleef stabiel. Conclusie: beide(!) cijfers zijn in deze 7 jaar bijna exact verdubbeld. Toen viel de discussie stil, want harde (ongewenste) cijfers...

Jaap88
Jaap881 sep. 2020 - 16:41

Ik was in het weekend wat schroeven halen bij de Prijshamer. Stond er een knaap met een hoodie voor mij die naar een machete vroeg. Mijn mond viel open. De verkoper zei die verkoop ik niet. Die knaap zei dat je tm 29 cm mag verkopen. Bij de legerdump waren ze te duur vond hij. De verkoper gaf mij een knipoog en stuurde hem weg. Het is toch triest dat jonge knapen met messen op zak willen lopen. Natuurlijk komt het minder voor, maar zulke dingen kunnen snel escaleren en in hoge mate toenemen als niemand ingrijpt! We kunnen altijd wel vergelijken met vroeger met cijfers, maar het feit dat er incidenten zijn moeten we niet negeren.

1 Reactie
Paul250371
Paul2503712 sep. 2020 - 11:31

We kunnen altijd wel vergelijken met vroeger met cijfers, maar het feit dat er incidenten zijn moeten we niet negeren. Dat doet toch niemand.

NoahAmber
NoahAmber1 sep. 2020 - 16:37

De oorzaak voor de dalende criminaliteit in Nederland (en elders) moet vermoedelijk voor een belangrijk deel worden gezocht in het loodvrij maken van de benzine. Daardoor lijden jonge kinderen veel minder vaak aan loodvergiftiging, scoren ze beter op IQ-testen en ontwikkelen ze minder vaak gedragsproblemen. Een sterk staaltje van wat groen en links beleid vermag. Dit ontlokte toch een brede lach van mij En ja, mensen die altijd roepen: in mijn tijd en vroegah, zijn over het algemeen niet echt op de hoogte van de feiten. Özdil is het levende bewijs hier voor.

Robert Follon
Robert Follon1 sep. 2020 - 16:08

Het gaat niet om 'minder moorden', het gaat om preventie: het aantal zware wapens in de handen van jongeren neemt behoorlijk toe. En dan gaat het niet om een nagelknippertje of een verdwaalde vleesvork....

4 Reacties
NoahAmber
NoahAmber1 sep. 2020 - 16:48

En dan nog beduidend minder moorden dan Özdil beweert. Best knap toch

Robert Follon
Robert Follon1 sep. 2020 - 22:06

[En dan nog beduidend minder moorden dan Özdil beweert] Laten we vooral eerst wachten op nog meer doden. Dat is namelijk ontzettend woke. https://www.parool.nl/amsterdam/moeder-drillrapper-onze-zwarte-kinderen-zijn-bezig-elkaar-uit-te-moorden~b9b5a23c/

Zandb
Zandb2 sep. 2020 - 6:41

Follon Als het om preventie van iets gaat, kun je weinig anders dan niet mogen verkopen en bezit strafbaar stellen. Het controleren mag niet op discriminerende wijze plaatsvinden, dus moet er gerede aanleiding toe zijn. Alleen het idee dat 'iemand wel eens wapen zou kunnen hebben' is veel te mager. Fatsoenlijke mensen dienen zich aan fundamentele leegregels te houden.

Petra Buis
Petra Buis2 sep. 2020 - 12:04

@Zandb Zullen we de politie eens preventief op wapens laten controleren alleen bij blanke jongeren ? Gewoon om een punt te maken ? Ik ben benieuwd naar de opbrengst trouwens ! Wapens uit de samenleving weg halen kan nooit kwaad.

LBNB
LBNB1 sep. 2020 - 16:02

Krachtig stuk, druk deze mensen maar eens op de feiten. Ik erger me vaak mateloos aan die mensen die beweren dat 'je tegenwoordig om niks een mes tussen je ribben krijgt'. Tegenwoordig wordt alles uitvergroot en de meeste mensen zijn niet in staat naar feiten te kijken. Zo ook de hele IS aanslagen paniek van een paar jaar terug. In de jaren 90 waren er in West Europa veel meer aanslagen maar was men er veel minder mee bezig. Men verlangt naar een risicoloze maatschappij, maar dit is onmogelijk.

2 Reacties
NoahAmber
NoahAmber1 sep. 2020 - 16:50

@LBNB 1 september 2020 at 18:02 Ben het zowaar met je eens. .. (●'◡'●)

LBNB
LBNB1 sep. 2020 - 20:02

@NoahAmber Goed om te horen:)

Zwerfstein
Zwerfstein1 sep. 2020 - 15:54

Ik las een half jaar geleden een interview met een profvoetballer die was opgegroeid in Rotterdam en hij zei dat bij hem in de wijk bijna iedereen een wapen op zak had. En dan recent in korte tijd dodelijke steekpartijen door het hele land (Scheveningen, Amsterdam, Almere, Groningen), er speelt wel degelijks iets volgens mij.

4 Reacties
NoahAmber
NoahAmber1 sep. 2020 - 16:54

@Zwerfstein 1 september 2020 at 17:54 er speelt wel degelijks iets volgens mij. Oh, dat er iets speelt zal niemand ontkennen, maar het is nog lang niet zo erg of erger als Özdil beweert in zijn stuk. En daar gaat het om. Roepen zonder onderbouwing dat het allemaal een stuk erger is dan 20 jaar geleden klopt dus niet.

Sonic2
Sonic21 sep. 2020 - 17:40

In al die steden(stadsdelen) waar je het over hebt gaat het over een aantal steekpartijen op tien duizenden of honderd duizenden mensen. Vervang het woord steekpartijen door besmettingen met het Corona virus en figuren zoals u hadden het ernstig gedownplayed. Net als een keukentrapje of een ladder in Nederland gevaarlijk is als een moslim terrorist. Kijk meer uit dus voor die boom naast de weg als voor iemand van IS. De kans dat je bij een aanslag om het leven komt is absoluut nihil. De kans dat je het Coronavirus krijgt is veel groter. Uiteraard zal ik door fout rechts als een wegkijker worden neergezet. Of als een landverrader. Of op wat voor toon het ook weer gaat. Electoraal winstbejag van ziekelijke narcistische clowns met dito zeer sneue aanhang. Dat is wat er gaande is. Nul empathie voor de slachtoffers. Maar wel weer verlekkerd kijken naar de peilingen van de Hond op Zondag. Zo ziekelijk sneu is ultra rechts.

Autofiets
Autofiets2 sep. 2020 - 9:40

@Sonic: Vervang het woord steekpartijen door 'racistisch politiegeweld' en de andere helft van Nederland schiet in een kramp. Iedereen lijkt over alles in een kramp te schieten, cijfers doen er niet toe want we zijn niet bereid ons erin te verdiepen. Dat cijfers ook nog eens in een context geplaatst moeten worden gaat iedereen al helemaal te ver. De hele wereld lijkt alleen nog maar te vuur en te zwaard/machete zijn eigen matig onderbouwde narratief te willen verdedigen en de rest van de wereld op te splitsen in voor- en tegenstanders. Daar doet u af en toe ook aan mee beste Sonic. Veroordeel je poltiiegeweld? --> Antifa terrorist Verdedig je politie? --> Rechtsextremist Vind je diversiteit belangrijk? --> SJW activist Heb je geen zin in een diversiteitsdiscussie --> Racist Ben je tegen het huidige immigratiebeleid? --> Halve Hitler Ben je voor meer opvang vluchtelingen? --> Landverrader Heeft Trump toevallig dezelfde mening als jij (die volgorde kan ook)? --> white supremacist Ben je tegen Trump? --> Woke ecowarrior Deze vreselijk onzinnige manier van communiceren leidt er toe dat de halve wereld inmiddels een 17-jarige die al dan niet uit zelfverdediging 2 andere activisten dood schiet, als een held vereert. Terwijl de andere helft van de wereld het en racistische terrorist lijkt te vinden. Well guess what, iedereen zou zich eens af moeten vragen wat hun eigen verantwoordelijkheid is in het creëren van vijandsbeelden die uberhaupt tot deze situatie hebben geleid. Ook Joop (net als vrijwel elke andere 'nieuws' site) doet hier vrolijk aan mee.

Willem24
Willem242 sep. 2020 - 23:24

Ik denk dat je gelijk hebt met je uitleg, Autofiets. Het polariseren in goed-fout, voor-tegen is in bijna iedere discussie ingeslopen. Argumenten of een andere mening doen er niet meer toe. Wel het veroordelen van een ieder buiten de eigen bubble.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland1 sep. 2020 - 15:52

bloeddorstige politici zonder empathie daar zouden ze eens wat aan moeten doen

Grooteman2
Grooteman21 sep. 2020 - 15:46

Als je niet door hebt dat er, pakweg het laatste jaar, veel meer steekpartijen zijn dan voor die tijd, moet je misschien wat beter het nieuws volgen.

8 Reacties
NoahAmber
NoahAmber1 sep. 2020 - 16:39

De cijfers schijnen toch wat anders te zeggen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 sep. 2020 - 17:30

Mee eens!

ValsPlat
ValsPlat1 sep. 2020 - 17:40

Misschien is het verstandiger om naar de feiten te kijken en je niet uitsluitend te baseren op het nieuws. Vooral indien je maar één krant leest. Je weet wel, de krant voor bang Nederland.

Sonic2
Sonic21 sep. 2020 - 18:08

@ Grooteman De media en dan vooral de Telegraaf en het AD krijgen er geen genoeg van om elke steekpartij, elke moord zeer uitgebreid te benoemen. Nooit zie je er context bij. Nooit wordt er een percentage op gedrukt. Geen wonder dat veel mensen denken dat je zelfs in Bloemendaal niet meer veilig bent. Totale angstzaaierij. Geen wonder dat mensen ook denken dat we hier in Zimbabwe leven. En dat hier nooit wat goed gaat. Van ultra rechts begrijp ik het nog. Die zijn letterlijk bereid om over lijken te gaan, maar dat bepaalde kranten zich ook zo laten verlagen. Geef eens een eerlijk en goed beeld van hoe Nederland is. En niet alleen wat er fout gaat.

Zandb
Zandb2 sep. 2020 - 6:44

Grooteman Ooit (jaren 70) vroeg iemand aan iemand die het zou kunnen moeten weten, wat we zouden kunnen doen aan de toenemende criminaliteit. Het antwoord was: Ik zou eens beginnen met een andere krant te gaan lezen. Misschien is zoiets nu ook nog wel van toepassing.

Grooteman2
Grooteman22 sep. 2020 - 9:39

Lol, dat is ook een mening, ik lees de verkeerde krant en er is niets aan de hand. Maar de cijfers waar de schrijver zich op baseert gaan over moorden. Maar vooral het aantal steekpartijen neemt enorm toe - dat kan iemand die een andere krant leest toch niet zijn ontgaan?

Petra Buis
Petra Buis2 sep. 2020 - 10:30

@Sonic Bedoel jij zoals de linkse media elke hittegolf tot klimaatverandering opwaarderen ?

NoahAmber
NoahAmber3 sep. 2020 - 15:47

@Petra Buis 2 september 2020 at 12:30 @Sonic Bedoel jij zoals de linkse media elke hittegolf tot klimaatverandering opwaarderen ? Nah, het zou eens tijd worden dat de rechtse media daar ook een serieus aandacht aan schenkt en niet de kop in het zand steekt. Want zelfs rechts en dom rechts kan niet meer droge ogen beweren dat er klimatologisch geen extreme veranderingen zijn opgetreden/optreden

[verwijderd]
[verwijderd]1 sep. 2020 - 15:44

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
michellekepen
michellekepen1 sep. 2020 - 21:34

Sander, Wanneer je echt geïnteresseerd bent, dan heb je hier linkjes die een goede start vormen. Ben benieuwd naar jouw bevindingen of conclusie. https://mappingpoliceviolence.org/ https://mappingpoliceviolence.org/nationaltrends (aantal doden lijkt zeer stabiel) https://nos.nl/collectie/13842/artikel/2336756-de-cijfers-zo-vaak-komt-dodelijk-politiegeweld-voor-in-de-vs#:~:text=Veel%20dodelijk%20geweld%20door%20agenten&text=Volgens%20de%20onderzoekers%20stierven%20alleen,1143%2C%20het%20jaar%20ervoor%201095 (baseert zich op eerder genoemde 'mapping', maar heeft wat cijfers gecumuleerd)

Nico de Mus
Nico de Mus1 sep. 2020 - 15:37

Burgemeester Femke Halsema wil in bepaalde gebieden in Amsterdam experimenteren met preventief fouilleren,. De proef is bedoeld om uit te zoeken of daarmee het wapengeweld in de hoofdstad kan worden teruggedrongen. (NU.NL) Dat is voor mij toch een teken dat het geweld steeds erger en meer wordt ...

4 Reacties
NoahAmber
NoahAmber1 sep. 2020 - 16:40

@Nico de Mus 1 september 2020 at 17:37 Dat is voor mij toch een teken dat het geweld steeds erger en meer wordt … Gezien de cijfers klopt dat dus kennelijk niet

GoudenBergen
GoudenBergen1 sep. 2020 - 16:50

Drillraps resulteren regelmatig in steekpartijen waarbij messen en machetes worden gebruikt. 2 moeders uit de Bijlmer zijn bang voor hun zonen. Zij zijn beide voorstander van preventief-fouilleren waarbij het Caribisch Netwerk Politie ingeschakeld moet worden om racisme te voorkomen.

GoudenBergen
GoudenBergen1 sep. 2020 - 21:16

"2 moeders uit de Bijlmer zijn bang voor hun zonen" = "2 moeders uit de Bijlmer zijn bang dat hun zonen vermoord worden; een van hen had al een kind verloren"

Kuifje3
Kuifje32 sep. 2020 - 7:20

Preventieve controles zouden kunnen werken. Ik denk dat op slimme plaatsen detectorpoortjes zetten beter werkt. Gewoon iedereen die door de ingang wil is dan meteen gecontroleerd. Geen gezeur over etnisch profileren. Ik denk dat het effectiever en goedkoper is. Wat te denken van robottechnologie? Lekker robotjes door het centrum laten lopen met scanapparatuur aan boord.

Johannes Hekstra
Johannes Hekstra1 sep. 2020 - 15:21

Dat "Tienerjongens met een niet-westerse achtergrond zijn nu minder crimineel dan jongens met een Nederlandse achtergrond tien jaar geleden" komt doordat steeds meer van deze jongens van de derde generatie zijn, waardoor ze onder de jongens met een niet-westerse achtergrond worden geschaard. Of criminaliteit in het algemeen daalt is niet meer na te gaan; de politie ontmoedigt actief aangifte doen van "kleine criminaliteit" door beperkte openingstijden, lange wachttijden voor het doen van aangifte en het massaal in de prullenbak kieperen van aangiftes die "te oud " zijn.

1 Reactie
NoahAmber
NoahAmber1 sep. 2020 - 16:45

Of criminaliteit in het algemeen daalt is niet meer na te gaan; de politie ontmoedigt actief aangifte doen van “kleine criminaliteit” door beperkte openingstijden, lange wachttijden voor het doen van aangifte en het massaal in de prullenbak kieperen van aangiftes die “te oud ” zijn. Özdil refereert aan schiet-steek incidenten, niet aan kleine criminaliteit. Zou steken en schieten trouwens niet willen scharen onder kleine criminaliteit. En ja, waarom veel mankracht besteden aan een gestolen fiets of een kras op je auto of winkeldiefstal. Het is mooi kudt, maar daar moet je een politiebureau niet mee belasten. Dat doe je maar digitaal. En als je niets meer hoort...pech gehad