Joop

Zierikzee is onze toekomst als we de klimaatcrisis niet bezweren

  •    •  
28-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
872 keer bekeken
  •  
ANP-451044626

In Zierikzee transformeerde een tornado de stad in 'een oorlogsgebied'. Négen gewonden en een dode vielen er. Omroep Zeeland: "De één beseft maar al te goed dat hij aan de dood is ontsnapt, bij de ander zindert de emotie nog door het lijf omdat de hele bovenverdieping van zijn huis is verdwenen."

Is dít niet het weer waar het klimaatpanel van de VN ons voor waarschuwt? Waarover klimaatwetenschappers vorige week nog zeiden dat het mogelijk te laat is om totale weerescalatie te voorkomen? Een persoon is wreed uit het leven gerukt, in een vredig volkswijkje. De tornado verwoeste de buurt; rijtjeshuizen opengereten als een tonijnblik. Daken op straat. Gezinnen dakloos, mensen in het ziekenhuis, miljoenen schade; je zou uit energiearmoede net je schadeverzekeringen hebben opgezegd..

NOS spreekt in een artikeltje slechts van 'een windhoos'. En geen woord over klimaatverandering. Naar de link tussen klimaatverandering en windhozen in Nederland is kennelijk nog geen onderzoek gedaan, blijkt uit een eerder NOS artikel. Weerman Marco Verhoef: "Als je gevoelsmatig redeneert zou je dat kunnen denken, maar dat is niet bewezen." Het antwoord laat zich raden. Nog maar kort geleden waren er de verwoestingen in Barendrecht en Leersum, waar gewonden vielen en huizen nog steeds in de stijgers staan.

Maar zelfs al zou het verband tussen menselijke broeikasgasuitstoot en deze specifieke tornado níet aangetoond worden; we zijn er niet klaar voor! We zijn níet stormklaar, terwijl het gaat stormen als die in de Golf van Mexico. Er is geen alarmering, oefening, inrichting, routine. Geen klimaatadaptatie.

Als dit niet het moment is voor een klimaatpersconferentie door minister Jetten, wat dan wel? Toen de kolencentrales gingen bijstoken was er ook een persco. Zijn beleidsagenda kan dit niet voorkomen; maar wel indammen en ons voorbereiden.
De klimaatpersconferentie kan vandaag nog. Naast Jetten zou dan Minister van Landbouw Henk Staghouwer kunnen aanschuiven. Als hij de contouren van een plan presenteert om vól in te zetten op koolstofboeren, methaanarm veevoer, extensiveren, eiwittransitie.

Onze boeren als klimaathelden. Nederland heeft ze nodig.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

Duralex
Duralex29 jun. 2022 - 0:04

Weer en klimaat. Je hoeft het niet op een hoop te gooien. Het weer laat zich redelijk modelleren. De atmosfeer niet. Niet echt. In retrospect wat verklarende modelbouw maar voorspellende waardes zijn er niet of onbetrouwbaar. Dus wat denk je te bereiken?

1 Reactie
vdbemt
vdbemt29 jun. 2022 - 14:50

Weer is een resultante van klimaat. Wij leven in zeeklimaat. Dat brengt gemiddeld ander weer voort dan landklimaat. Als klimaat verandert, brengt dat ook weersverandering met zich mee. Nou is regen, altijd regen. Een stortbui, altijd een stortbui. Dus van een stortbui die leidt tot wateroverlast valt moeilijk te zeggen dat dat door klimaatVERANDERING komt. Het begint waarschijnlijker, danwel aantoonbaar, te worden, wanneer stortbuien steeds vaker en nog heftiger voorkomen. Dat is toch wel een verandering. Maar wat wil jij nou zeggen met je reactie???

Déjà vu
Déjà vu28 jun. 2022 - 23:07

Die klimaatdoelen gaan heus niet gehaald worden. Waarom men het zover heeft laten komen? Daarover heeft ieder van ons zo zijn eigen gedachten. Neemt niet weg, dat er nú plannen gemaakt moeten worden, om binnenkort 8 miljard mondjes van eten en drinken te voorzien en ze een toekomst te bieden.

Z + Z = 卍
Z + Z = 卍28 jun. 2022 - 17:00

Niks te zien hier, mensen! Doorlopen!

Bert van der Neut
Bert van der Neut28 jun. 2022 - 14:11

Volgens het KNMI; Lichte windhozen komen in ons land vrijwel jaarlijks voor. Enkele grote windhozen en valwinden hebben in Nederland slachtoffers en veel schade veroorzaakt. Iets van alle tijden dus.

3 Reacties
onyxcumulus
onyxcumulus29 jun. 2022 - 4:53

Nah Bert, ik weet niet of wat we op de foto zien een windhoos is. Het lijkt mij eerder een lichte tornado. In deze grote lijkt mij dat nu niet echt iets wat van alle tijden is. Althans niet van mijn tijd.

onyxcumulus
onyxcumulus29 jun. 2022 - 4:55

Lichte tornado moest zijn lichte orkaan...

vdbemt
vdbemt29 jun. 2022 - 14:53

Wat van alle tijden is, is de aanwezigheid van mensen, die ziende blind en horende doof zijn. Stel je voor dat je accepteert wat er echt gebeurt. Dan zou je je gedrag moeten veranderen. Wie wil dat?

vdbemt
vdbemt28 jun. 2022 - 13:07

Reacties: - in 1927 was er ook een windhoos met doden - windhozen zijn van alle tijden. Dwazen zijn ook van alle tijden.

Pietje Puk139
Pietje Puk13928 jun. 2022 - 13:05

VVD - CDA - SGP - CU - D66 - PvdA - Volt - JA21 - Den Haan - PVV - BBB - FvD - 50 + Dit zijn allemaal liberale partijen, die bij de meeste wetsvoorstellen een rechtse keuze maken. Deze liberale partijen hebben 123 zetels in de tweede kamer. Dat is 82 procent. Liberale partijen zijn van mening dat de overheid zich zo weinig mogelijk moet bemoeien met het bedrijfsleven en in principe alleen voor politie en leger moet zorgen. Moraal van dit verhaal. Niet eerst rechts stemmen en vervolgens gaan klagen over de negatieve gevolgen. Wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt29 jun. 2022 - 14:57

De rechtse stemmers is het worst. Die hebben eelt op hun reet en laten anderen, die het ook graag anders zien, bloeden met blaren.

HenryHansen
HenryHansen28 jun. 2022 - 11:45

Windoos is de nederlandse naam voor een tornado. " terwijl het gaat stormen als die in de Golf van Mexico" : weer die extreme bangmakerij. Overtuig mensen op basis van feiten (en ja ik geloof ook dat het klimaat veranderd), maar dit soort hysterische teksten helpen niet in dit debat. En ik draag ook graag een steentje bij, in de wetenschap dat Nederland goed is voor 0.5% van de totale CO2 uitstoot.

1 Reactie
Pindaklaas
Pindaklaas28 jun. 2022 - 14:29

Een hysterische tekst zou zijn dat Nederland er over een paar jaar niet meer is. Compleet verdwenen door tornados en tsunami's. Eerst goed opgestookt door boeren, klimaatontkenners, en falende politici die niet weten wat ze moeten doen -ondertussen de armen in dit land nog verder uitknijpend- en ontkennende termen de wereld in helpen terwijl ze een veiligheidshelm dragen of zo. Nee, dit soort fenomenen zullen vaker gaan plaats vinden, en erger worden. Wen er maar aan.

Thuiszitter
Thuiszitter28 jun. 2022 - 11:08

Zo’n 35 keer komen de windhozen voor in Nederland per jaar . De wetenschappers hebben al te kennen gegeven dat een klimaatverandering terugdringen er niet meer in zit. Hetgeen niet wil zeggen dat de milieuvervuiling niet moet worden aangepakt.

SuperieurLinks
SuperieurLinks28 jun. 2022 - 10:55

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Z + Z = 卍
Z + Z = 卍28 jun. 2022 - 10:06

De overheid is bezig om de bouw van twee kerncentrales voor te bereiden. Voorlopig. Daar stemmen we nu allemaal stilzwijgend mee in.

3 Reacties
Bert van der Neut
Bert van der Neut28 jun. 2022 - 14:08

Hadden er 8 meer moeten zijn, maar het is een begin.

Pindaklaas
Pindaklaas28 jun. 2022 - 14:30

Ik niet, en veel Zeeuwen met mij niet.

Z + Z = 卍
Z + Z = 卍28 jun. 2022 - 15:50

@Klaas Ik had er geen idee van. Dit onderwerp krijgt nauwelijks aandacht.

Lucas1232
Lucas123228 jun. 2022 - 9:58

Windhozen/tornado's zijn van alle tijden. Er is nog geen bewijs dat dit nu vaker voor gaat komen door klimaatverandering. https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/uitleg/windhozen-door-de-jaren-heen