Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zien mensen in de kroeg er beter uit tegen sluitingstijd?

  •  
01-07-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Iedere dag een gezond weetje. Vandaag over de verhouding tussen het aantal genuttigde drankjes, het tijdstip en de looks van kroegtijgers
Het is interessant dat er meerdere onderzoeken naar zijn gedaan en dat er een serieuze discussie over dit onderwerp is. Het hoort in de categorie relatiekunde, iets waar ik het bestaan nog niet van kende, maar als je er over nadenkt is het misschien wel een belangrijke tak van wetenschap.
Hoe gaan mensen met elkaar om? Waarom kiezen ze elkaar ?
Men spreekt over een ‘klassiek’ onderzoek als het om het onderzoek uit 1979 gaat: Don’t the girls get prettier at closing time: A country and Western application to Psychology. Dit naar aanleiding van een country & western liedje met die titel. Om 21.00, 22.30 en 24.00 uur werden klanten in een bar (die om 00.30 sloot) geïnterviewd over hoe aantrekkelijk ze de klanten van de andere sekse vonden. Ze werden gevraagd cijfers te geven.
Duidelijk dronken klanten werden overgeslagen, want die vinden iedereen mooi. En ja hoor, de cijfers gingen duidelijk omhoog, voor zowel mannen als vrouwen. De verklaring is een economische: naar goederen die schaars zijn is grotere vraag. Kwam je als een zesje binnen, je ging er als een negen de deur uit. Pak ze voor ze uitverkocht zijn. Het is zo ongeveer als wanneer je op een website voor hotels een kamer probeert te boeken en toevallig bij elk hotel dat je overweegt word je meegedeeld dat er nog maar één kamer beschikbaar is. Je boekt die te dure kamer zonder er nog veel bij na te denken omdat je bang bent anders op straat te moeten overnachten.
Zoals in elke tak van wetenschap is er dan ook een onderzoeker die opmerkt dat het onderzoek tekortkomingen kent. Het maakt natuurlijk verschil of je in een relatie bent of naar de kroeg gekomen bent om iemand te leren kennen. Dus werd in een ander onderzoek daar ook naar gekeken: They do get more attractive at closing time, but only when you are not in a relationship. Het was maar goed ook, want wie naar de kroeg gaat en thuis iemand op zich heeft wachten, vindt de mensen in het café naarmate het later wordt er niet mooier op worden.
Dan kun je natuurlijk weer opmerken dat mensen naar de kroeg komen om te drinken en dat je dan wel de opvallende dronkenlappen hebt vermeden bij je onderzoek, maar een effect van alcoholconsumptie dat in de loop van de avond toeneemt valt toch niet uit te sluiten. En dat is nou wetenschap. Niet één onderzoek, maar een hele reeks waarbij steeds meer ‘ja, maren’ aan de orde komen plus een grondige discussie op basis van argumenten erover. Meestal kom je er nooit helemaal uit, maar er wel steeds dichterbij: bij wat we de waarheid noemen.
 
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het weetje van zondag: Verbeelding versus waarneming
Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek
 

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

CliffClavin1993
CliffClavin19931 jul. 2013 - 7:11

Regel uit C&W-lied: "I never went home with an ugly woman, but I sure woke up with some" Over country en bier en vrouwen en hun uiterlijk kan je alleen al een boek volschrijven. Niet gerelateerd, ook een regel uit de country: "Please dear Jesus kick me through the goalposts of life".

rbakels
rbakels1 jul. 2013 - 7:11

Een kroeg tegen sluitingstijd is per definitie een kroeg die gevuld is met mensen die niet bijtijds naar huis gingen. Een tamelijk deprimerend stelletje meestal.