Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ziekenhuizen Oklahoma extra belast door slachtoffers nep-covidmiddel ivermectine

  •  
04-09-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
411 keer bekeken
  •  
Ivermectin distributed for free in Philippine village amid COVID-19 pandemic

© epa09166956 A village worker cuts blister packs of human-grade capsules of the drug Ivermectin during a distribution campaign in Quezon City, Metro Manila, Philippines 29 April 2021. Despite

Update:
De arts die alarm sloeg over een toename van ivermectine-slachtoffers op de eerste hulp-afdelingen in een aantal ziekenhuizen in Oklahoma, zegt nu dat hij “een beetje verkeerd” is geciteerd nadat zijn verhaal wereldnieuws werd. De ziekenhuizen zijn weliswaar overbelast maar dat is vooral een gevolg van corona-patiënten. De meeste van hen zijn ongevaccineerd. Daarnaast krijgen ziekenhuizen ook mensen binnen die een overdosis van ivermectine hebben genomen, een middel voor runderen dat in kringen van antivaxxers wordt aangeprezen als heilzaam tegen corona. Een van de ziekenhuizen bevestigt dat ze een toename zien van mensen die ziek worden als gevolg van ivermectine maar dat het gaat om een handvol mensen. “Die natuurlijk wel bijdragen aan de verdere overbelasting van de afdelingen.” Volgens de officiële cijfers zijn er in heel de VS in augustus 459 mensen in het ziekenhuis beland als gevolg van ivermectine-vergiftiging.
De weigering van een aanzienlijk deel van de Amerikanen om geen preventieve maatregelen te nemen tegen corona, noch zich te laten vaccineren, leidt tot een heropleving van de pandemie. In Oklahoma, een staat met 4 miljoen inwoners, liggen gemiddeld zo’n 1500 mensen in het ziekenhuis als gevolg van besmetting met het virus. In Nederland liggen circa 450 corona-patiënten in het ziekenhuis.
Eerder:
In de Amerikaanse staat Oklahoma, een Republikeins bolwerk, waarschuwen ziekenhuizen de drukte niet meer aan te kunnen van mensen die het anti-parasitaire geneesmiddel ivermectine gebruiken in een poging Covid-19 te verslaan. Het is zo druk op de spoedeisende hulp-afdelingen, dat slachtoffers van die andere epidemie, Amerikaanse vuurwapengeweld, in een dodelijke wachtrij belanden.
Ivermectine wordt doorgaans gebruikt om paarden of vee te ontwormen. Het agressieve middel wordt zowel in de VS als in de Europese Unie dan ook alleen toegestaan voor het behandelen van deze worminfecties en nadrukkelijk niet als geneesmiddel tegen Covid-infecties. Laboratoriumstudies laten weliswaar zien dat ivermectine een remmende werking op het coronavirus in het lichaam kan hebben, maar pas bij gevaarlijk hoge concentraties. Dat weerhoudt een grote groep mensen, vooral uit rechtse hoek , er niet van ivermectine naar voren te schuiven als effectief geneesmiddel, onder meer via agressieve socialmediacampagnes met hashtags als #ivermectinWorks en #ivermectinSavesLives. Deze week nog vertelde de populistische podcastpresentator Joe Rogan zijn 11 miljoen luisteraars dat hij zijn eigen covid-besmetting met ivermectine te lijf was gegaan.
In Trump-staat Oklahoma, waar de verliezer van de laatste presidentsverkiezingen ruim twee keer zo veel stemmen behaalde als de nieuwe president Joe Biden, wordt volop gegrepen naar het paardenontwormingsmiddel. Als gevolg stromen de eerste hulp- en ic-afdelingen vol en zijn er nauwelijks nog ambulances beschikbaar voor andere spoedgevallen.
Het middel wordt in zeer zeldzame gevallen toegeschreven aan mensen met een parasitaire infectie, maar dan in zeer kleine hoeveelheden. De Amerikanen die nu bij bosjes de ziekenhuizen vullen, kopen hun ivermectine echter in bij agrarische groothandels en nemen hoeveelheden zoals voorgeschreven bij paarden en koeien. De situatie is inmiddels zo nijpend, dat de Amerikaanse voedsel- en medicijnautoriteit FDA met spoed een verklaring heeft uitgegeven waarin Amerikanen worden opgeroepen beslist géén ivermectine te nemen: ‘Je bent geen paard. Je bent geen koe.’
De reden waarom de ivermectine-nemers naar het ziekenhuis moeten, varieert van relatief milde klachten als misselijkheid en braken, tot ernstige spierpijnen, spasmes en zelfs zichtverlies. Ook in Nederland wordt vanuit extreemrechtse hoek het paardenmiddel aangeprezen. Onder andere de virusontkenners Forum voor Democratie en afsplitsers Groep Van Haga probeerden eerder dit jaar ivermectine goedgekeurd te krijgen , dit alles op basis van een onwetenschappelijk fop-onderzoek.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (40)

Greendutch
Greendutch5 sep. 2021 - 18:25

dat men niet gelooft wat wetenschappers zeggen kan, maar dan een totaal tegengestelde mening hanteren is bizar en onnodig risicovol, blijkbaar.

2 Reacties
adriek
adriek6 sep. 2021 - 15:39

Mooi toch: wetenschappelijk onderzochte middelen worden niet vertrouwd, en paardenmiddelen (letterlijk) die bewezen ongeschikt (behalve in extreme gevallen) zijn voor gebruik bij mensen vreten ze als waren het smarties. Zo zit de Facebook generatie in elkaar. Darwin lost het met een beetje geluk wel op...

MarcHessel
MarcHessel7 sep. 2021 - 10:39

Mooi toch: reeds gebruikte en goedkope medicijnen worden niet vertrouwd, en nieuwe therapiën met ogenschijnlijk kortdurende werking vreten ze als smarties.

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 sep. 2021 - 7:28

Veel Amerikanen kun je alles wijs maken! Wat is daar niet politiek gestuurd?

Bouwman2
Bouwman25 sep. 2021 - 7:01

Oxicodon was bedoeld als pijnstiller, maar bleek in de praktijk verslavend te werken. Wil er van moord sprake zijn door de farmaceut dan dien je opzet aan te tonen. En als dat niet mogelijk is, kun je hooguit spraken van poging topt dopodslag.. Toch gebeurt dat niet, de farmaceut heeft door het middel op de markt te brengen weldegelijk de intentie gehad om te doeden om zch te verrijken zeggen de nabestaanden. Om die beschuldiging te ontgaan heeft de farmaceur al een ;potje klaar staan om de boete te gaan betalen. Dus de farmaceut wist weldegelijk van de gevolgen, zul je opmerken. Tja, verzekeringen zijn er om in gevallen "onvoorzien" te worden aangesproken.

1 Reactie
adriek
adriek6 sep. 2021 - 15:41

Daarom mag oxycodon ook alleen onder toezicht van een arts voorgeschreven worden. Die arts zou ook scherp toe moeten zien dat het middel niet onnodig lang gebruikt wordt.

Crunchy Frog
Crunchy Frog4 sep. 2021 - 17:28

@Hypo [Als ivermectine werkt, dan] Als ik zeven meter lang ben dan kan ik zonder ladder de dakgoot schoonmaken

2 Reacties
Peter1957
Peter19574 sep. 2021 - 19:31

Als mijn oma wielen had gehad, was ze een fiets geweest!

zekernietjoops
zekernietjoops5 sep. 2021 - 14:03

Als ik eieren had, zou ik eieren met spek bakken, als ik spek had

Woeki Hypo
Woeki Hypo4 sep. 2021 - 15:01

Ziekenhuizen Oklahoma overspoeld met slachtoffers nep-covidmiddel ivermectine Als ivermectine werkt, dan staan apen op de apenrots voor aap. Ivermectine mag niet werken. Jammer, dat Joop in de ban is van apen op de apenrots. Woeki Hypo.

6 Reacties
Jos6
Jos64 sep. 2021 - 15:53

Triest genoeg melden diverse Amerikaanse media hetzelfde. Dus …

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart4 sep. 2021 - 15:58

Ik zou zeggen: neem de proef op de som; - maar kom achteraf niet klagen. Ik vind dat zelfreinigende vermogen van de deplorables niet verkeerd.

LaBou
LaBou 4 sep. 2021 - 16:14

Jammer. Ik heb in de meeste gevallen een andere i druk van Woeki. Maar zodra het over covid gaat verliest het verstand het.

DiederikZeeman
DiederikZeeman5 sep. 2021 - 0:49

Fijn hoor, de zoveelste zelfbedachte complottheorie zonder enig bewijs of onderbouwing. Maar weet je, Woekie, dat soort holle kletspraat hoeven we hier niet. Ga maar naar je verwarde wappie-vriendjes op Facebook of Twitter. Die zijn misschien dom genoeg om zoiets serieus te nemen. O ja, en neem nog een slokje van dat andere wondermiddel waar jullie heilig in geloofden: Hydroxychloroquine.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout5 sep. 2021 - 12:37

@Woeki Hypo Misschien heb je hier iets aan: RECOVERY Trial https://en.wikipedia.org/wiki/RECOVERY_Trial Ivermectine werkt niet https://www.cbc.ca/news/canada/calgary/ivermectin-covid-19-alberta-pandemic-1.6159985

zekernietjoops
zekernietjoops5 sep. 2021 - 14:06

Woeki, mee eens!

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout4 sep. 2021 - 14:55

Misschien kan er een braakmiddel aan Ivermectine worden toegevoegd. Paarden kunnen nl. niet overgeven.

2 Reacties
jantje
jantje4 sep. 2021 - 21:50

@Arjan, beter van niet, levensgevaarlijk voor die paarden.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout5 sep. 2021 - 12:21

@Jannie Weet ik niet; ik ben geen farmaceut. Wat ik wel weet is dat gewicht bij de dosering van medicijnen een belangrijke rol speelt. En een volwassen paard weegt 350-1000 kg. Dat maakt ook dat mensen zeer snel met overdosering te maken krijgen als ze een paardenmiddel gebruiken. Kan goed zijn dat een braakmiddel voor mensen nauwelijks effect heeft op paarden.

Ecclesia
Ecclesia4 sep. 2021 - 14:26

Joe Rogan... die zal ooit nog eens van Youtube gebonjourd worden. Met de idioten die hij af en toe te gast heeft? Ongelooflijk.

3 Reacties
tempest
tempest4 sep. 2021 - 19:01

LOL. Idiote gasten? Echt niet anders dan alle andere media. Niet teveel in de anti-Rogan sentimenten geloven, dat is simpelweg de traditionele media die een concurrent een hak proberen te zetten. Die vent en zijn gasten zijn echt zo mainstream als het maar zijn kan.

Ecclesia
Ecclesia4 sep. 2021 - 19:34

Ja. Idiote gasten. Jordan Peterson, Graham Hancock, Bob Lazar, Kanye West, Ben Shapiro, Alex Jones, Elon Musk (ondanks zijn bijdrage aan wetenschap en techniek... volledig van de pot gerukt).

tempest
tempest4 sep. 2021 - 21:57

@Ecclesia En die verschijnen niet bij andere media? Daar krijgen deze mensen ook uitgebreid aandacht. Dus waarom zou dat Rogan de kop gaan kosten? Over het algemeen heeft hij best wel interessante gasten en gesprekken, maar af en toe zit er net als bij alle andere talkshows een stomme keuze tussen, dat is echt geen probleem. Pas als hij consequent extremere standpunten gaat promoten, dan kan er een probleem ontstaan.

Ed Verbeek
Ed Verbeek4 sep. 2021 - 13:36

“Troep"? “Zooi”? “The form of the drug [ivermectin] used on humans won the Nobel Prize, has improved the health of millions and helped to eradicate diseases like river blindness in multiple countries.“ https://www.cbc.ca/amp/1.6159985

2 Reacties
Arjan Fernhout
Arjan Fernhout4 sep. 2021 - 19:15

Ja, hoor, van dezelfde instantie When is ivermectin safe for humans and other questions about anti-parasitic drug not recommended for COVID-19 https://www.cbc.ca/news/canada/calgary/ivermectin-covid-19-alberta-pandemic-1.6159985

plainview
plainview5 sep. 2021 - 10:02

Dus omda een pacemaker miljoenen levens heeft gered moet iedereen er maar 1tje laten inbouwen tegen corona?

Bernie2
Bernie24 sep. 2021 - 13:16

Als de zooi inderdaad bedoeld is voor koeien, bevestigt dat mijn al heersende beeld van de extreme Trump-glibbers. Of die van coronawappies zoals we die hier kennen, dankzij liegend tuig als Baudet en Van Haga en hun volgers die er met onbestemde en klotsende onderbuiken in meegaan. Triest volk.

1 Reactie
marcelhermus
marcelhermus4 sep. 2021 - 16:19

https://www.apotheek.nl/medicijnen/ivermectine-om-in-te-nemen

tempest
tempest4 sep. 2021 - 13:05

Het wordt wel heel politiek gemaakt. Ivermectine is een heel oud en relatief veilig middel voor een flink aantal aandoeningen, dat zeker in armere landen vaak voor parasitaire infecties wordt gebruikt. Dat mensen rare dingen doen wanneer ze ziek worden met COVID is tragisch, maar heel menselijk. Ik vind de berichtgeving dan ook te hard en te veroordelend. Aangezien de werkzaamheid tegen COVID niet is aangetoond krijgen ze geen recept van een arts voor het middel in een veilige dosis en dan gaan sommige mensen experimenteren met dierengeneesmiddelen die ze wel kunnen krijgen. En ja, dan gaat het uiteraard wel eens fout wat betreft de dosis. Net als wanneer mensen heilig geloven in natuurgeneesmiddelen of homeopathie en daarmee gaan experimenteren bij ernstige ziekten ipv. naar het ziekenhuis gaan overigens. Dat is niet “voornamelijk Trump supporters uit rechtse hoek” of “linkse boomknuffelaars”, nee dat is gewoon diep tragisch niet meer en niet minder.

2 Reacties
jantje
jantje4 sep. 2021 - 21:55

@ Tempest, Heel mooi dat ze deze 'medicijn' dan ingezet wordt in armere landen tegen parasieten. Maar die medicijn wordt dan wel aangepast aan de lengtes en of gewicht van mensen. Het gaat in dit geval over paarden en koeien. Voor mensen zouden ze dan één zo'n capsule in 10 porties moeten verdelen en dan is het nog te zwaar voor mensen.

tempest
tempest5 sep. 2021 - 14:55

@Jannie Dat is toch precies wat ik zeg: gevaarlijke dosis. Of dat 10x zoveel is, zou kunnen, heb dat niet precies nagezocht. Er zijn heel veel stoffen die zowel bij mens als dier als medicijn worden ingezet. Op de dosis en de certificering na zijn de verschillen meestal niet zo groot. Blijft diep tragisch dat mensen hiernaar menen te moeten grijpen.

Ed Verbeek
Ed Verbeek4 sep. 2021 - 12:24

Ja je moet je wel aan de voorgeschreven dosis houden natuurlijk, net als bij aspirine: “ De Spaanse griep kostte circa 50 tot 100 miljoen mensen het leven. Onvermeld bleef dat mogelijk een deel hiervan veroorzaakt werd door onoordeelkundig gebruik van aspirine, destijds vrijwel het enige beschikbare medicijn. Het werd in veel te hoge doseringen toegediend en was volgens sommige infectiologen verantwoordelijk voor fatale bloederige longontstekingen.”

5 Reacties
Le Chat Botté
Le Chat Botté4 sep. 2021 - 13:14

Er is helemaal geen voorgeschreven dosering voor ivermectine bij covid gerelateerde toepassing.

rvb2
rvb24 sep. 2021 - 13:15

De voorgeschreven dosis is 0, ivermectine werd niet voorgeschreven aan deze mensen.

Ecclesia
Ecclesia4 sep. 2021 - 14:24

Is goed Ed Verbeek, neem jij vooral je ontwormingspilletjes oké?

Jacob2
Jacob24 sep. 2021 - 15:10

Succes er dan maar mee Ed. Niet te veel slikken he.

LaBou
LaBou 4 sep. 2021 - 16:15

En wie zich aan de voor mensen voorgeschreven doosi houdt heeft er niets aan. Hooguit raakt hij wat wormen kwijt.

stokely_i
stokely_i4 sep. 2021 - 12:01

Laat die mensen die Troep toch nemen...Darwin awards genoeg

2 Reacties
Ed Verbeek
Ed Verbeek4 sep. 2021 - 12:50

Alle medicijnen zijn troep, je moet je alleen wel aan de voorgeschreven dosering houden. Uit wiki: “ Ivermectine is ontwikkeld door MSD en wordt onder naam Mectizan sinds 1977 gratis verstrekt in Afrika, in een grootschalig donatieprogramma om rivierblindheid uit te roeien. In Nederland is het sinds 2003 geregistreerd als een tablet van 3 mg met de naam Stromectol. Het middel staat al decennia op de Lijst van essentiële geneesmiddelen van de WHO.”

stokely_i
stokely_i4 sep. 2021 - 22:52

@ed Verbeek "Het middel wordt in zeer zeldzame gevallen toegeschreven aan mensen met een parasitaire infectie, maar dan in zeer kleine hoeveelheden. De Amerikanen die nu bij bosjes de ziekenhuizen vullen, kopen hun ivermectine echter in bij agrarische groothandels en nemen hoeveelheden zoals voorgeschreven bij paarden en koeien. "