Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte tracht stikstofbom van Hoekstra onschadelijk te maken

Sigrid Kaag wil draaiend CDA aan afspraken houden
Joop

Ziekenhuizen gebruiken massaal injectienaalden die lijm kunnen lekken

  •  
23-03-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
naald300.jpg
'Bedrijf hield willens en wetens defect geheim' ... Gevaar voor de gezondheid; epoxylijm kan in bloedvaten terechtkomen en resulteren in trombose en hersenbloedingen
Uit de injectienaalden van het veelgebruikte merk Terumo kan epoxylijm komen. Dat onthult EenVandaag maandag. Experts zeggen dat de injectienaalden direct teruggehaald moeten worden, de Inspectie voor de Gezondheidszorg is samen met Europese partnerorganisaties een onderzoek gestart.
Miljoenen naalden van de Japanse fabrikant Terumo worden in Europa en de Verenigde Staten gebruikt, in ziekenhuizen en voor vaccinaties. Maar er zijn productieproblemen, zo meldt EenVandaag. De epoxylijm die wordt gebruikt om de naald vast te zetten hardt niet goed uit, waardoor epoxylijm in de naald en in het lichaam van de patiënt terecht kan komen.
BNNVARA fallback image
De problemen met de productie zouden bovendien al jaren intern bekend zijn, maar tot nu toe is niets met de informatie gedaan. Het bedrijf zou tot nu toe hebben geweigerd iets aan het probleem te doen, waarna een klokkenluider zich bij Dossier EenVandaag meldde, omwille van de patiëntveiligheid.
Volgens artsen die met Dossier EenVandaag hebben gesproken zouden stukjes lijm in de bloedvaten gespoten kunnen worden. Dit zou kunnen resulteren in bloedklontering, met mogelijke trombose en hersenbloedingen tot gevolg. Daarnaast komt ook nog de schadelijkheid van de samenstelling van de lijm.
EenVandaag schrijft:
De klokkenluider vertelt aan Dossier EenVandaag dat het probleem al minimaal 4 jaar speelt, maar dat alles binnenskamers wordt gehouden: ‘Je kan nergens in ons kwaliteitssysteem iets vinden, het is een soort doofpot. Iedereen weet het al lang, maar niemand durft er over te praten. Ze spelen al jaren met de gezondheid van patiënten, denken alleen aan geld, goedkoop produceren en vertellen leugens aan klanten.’ […] Terumo laat aan Dossier EenVandaag weten dat er inderdaad een probleem is met de lijm:      “We hebben het laten onderzoeken en er bestaat inderdaad een kans dat een lijmresidu in de naald kan lopen. De hoeveelheid BADGE die in het lichaam kan komen is echter ver beneden de toegelaten waarde.”
cc-foto: Steven Depolo

Meer over:

leven, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

Armagaddon
Armagaddon23 mrt. 2015 - 15:28

>>> Niet muiken en debatteren....maar poetsen.... >>> Door Japanse fabrikant Terumo aan te klagen voor onverantwoordelijke en levensgevaarlijke producten te leveren...

TruusBeek
TruusBeek23 mrt. 2015 - 15:28

Denk dat de omvang in Nederland meevalt daar zijn andere leveranciers met een veel groter aandeel in de markt. Ga er vanuit dat EU de leverancier zal beboeten. Normaliter moet een leverancier bij een foutieve productie drect recallen en dat is waarschijnlijk willens en wetens niet gebeurd.

JoopSchouten2014
JoopSchouten201423 mrt. 2015 - 15:28

Machines van 20 jaar oud. Zwijgcultuur. Intimidatie. Winstoogmerk. Bekende ingrediënten. Wanneer wordt dit aangepakt?

TruusBeek
TruusBeek23 mrt. 2015 - 15:28

Er heeft iemand vandaag geen baan meer!

Zjenny
Zjenny23 mrt. 2015 - 15:28

maffia..winst..ziekte is winst.

1 Reactie
lembeck
lembeck23 mrt. 2015 - 15:28

Spijker bovenop de kop!

[verwijderd]
[verwijderd]23 mrt. 2015 - 15:28

Elke scheikundige kan dit bevestigen: De concentratie is van belang, niet of het wel/niet aanwezig is. De vraag is dan ook, hoeveel epoxy is aanwezig en hoe schadelijk is het. Immers zelfs het schoonste drinkwater is radioactief en bevat ongewenste stoffen.

1 Reactie
CharlesdeValois
CharlesdeValois23 mrt. 2015 - 15:28

Maar op een gegeven moment is er de bekenden druppel, kunnen je nieren het nog wel aan, want alles bij elkaar opgeteld ...