Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ziekenhuisbezoek neemt af

  •  
12-07-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zorgkosten.jpg
Voor het eerst sinds jaren dalen de zorgkosten ... Telegraaf: angst baan te verliezen houdt patiënten bij dokter weg
Het ziekenhuisbezoek daalt dit jaar met ongeveer 5 procent, dit zou een daling in de zorgkosten van 1,6 miljard betekenen, zegt de Telegraaf vandaag. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen zegt het beeld te herkennen, maar heeft nog geen cijfers. De vereniging verwacht daar in september meer duidelijkheid over te kunnen geven.
Volgens de Telegraaf zijn er drie oorzaken voor de afname. Mensen zouden uit angst hun baan te verliezen minder snel medische hulp zoeken voor hun klachten. Als gevolg van de bezuinigingen zijn een groot aantal poliklinieken gesloten. En daarnaast hebben huisartsen een aantal taken van ziekenhuizen overgenomen, zoals de behandeling van diabetes en depressies.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

omaoeverloos
omaoeverloos12 jul. 2013 - 8:35

Dan werkt die 350 euro eigen riico dus toch prima, eindelijk hebben ze het juiste drempelbedrag te pakken. Nu zullen de meesten in gaan zien dat de welvaartskwaaltjes gewoon vanzelf wel overgaan. Mijn huisarts wist dat vroeger al, zonder medicijnen duurt griep 7 dagen, na inname van zijn pilletjes nog maar 1 week.

JongLinks
JongLinks12 jul. 2013 - 8:35

Natuurlijk is voor een groot deel van de kwalen dit een goed teken omdat hiervoor een ziekenhuis bezoek geheel niet nodig is. Toch levert ons dit geen kosten verlaging van 1,6 miljard op. Vooral mensen met een lage sociaal economische status mijden sneller de huidige duurdere zorg. Dit is ook precies de groep waarbij zorgen mijden vaker leidt tot een duurdere zorg op langere termijn.

[verwijderd]
[verwijderd]12 jul. 2013 - 8:35

In 1997 lag ik met een zware operatie en 270 uur intensieve zorg in een ziekenhuis. Nu in 2013, dezelfde operatie met nieuwe technieken en met 8 uur normale zorg. Dat is ca. 262 uur minder werk in de zorg. Zo ken ik meer voorbeelden.

1 Reactie
marietjejansen
marietjejansen12 jul. 2013 - 8:35

Ik ook; 9 jaar geleden, zware operatie, een week in het ziekenhuis. Vorig jaar, dezelfde operatie, na 2 dagen het ziekenhuis uitgebonjourd. Dezelfde technieken, daar is niets aan veranderd.

JoopSchouten
JoopSchouten12 jul. 2013 - 8:35

Dit voorspelde de SP ook.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen12 jul. 2013 - 8:35

Inderdaad, maar de SP wilde ons land deze goede ontwikkeling ontzeggen, dat moet je er dan wel bij zeggen. Als je griep hebt ben je ziek en moet je thuisblijven, als je verkouden bent werk je. Maar Nederlander riepen altijd als ze verkouden zijn, ik heb griep, dat is gelukkig aan het veranderen. Als je je in je vinger snijdt met een vel papier dan negeer je dat, maar de Nederlander ging naar de eerste hulp om te eisen dat het sneetje gehecht werd, dat is gelukkig aan het veranderen. En dat alles ondanks de SP, we zijn gezegend.