Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ziekenhuis dwingt journalisten tot ondertekenen contract

  •  
25-05-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
'Filmen mag, maar alleen op onze voorwaarden'
NOS-verslaggever Jeroen Wollaars stond perplex toen hij een contract van de afdeling communicatie van het Reinier de Graaf ziekenhuis toegezonden kreeg. Hij moest voordat hij gynaecoloog Bram ter Harmsel zou interviewen het contract ondertekenen en akkoord gaan met een boeteclausule van vijfduizend euro. Voor het geval hij de reputatie van het ziekenhuis zou schaden.
Contract (function() { var scribd = document.createElement("script"); scribd.type = "text/javascript"; scribd.async = true; scribd.src = "http://www.scribd.com/javascripts/embed_code/inject.js"; var s = document.getElementsByTagName("script")[0]; s.parentNode.insertBefore(scribd, s); })(); Wollaars:
Er is een toenemende angst voor een negatief beeld, maar volgens mij heeft dit een averechts effect. Een contract had ik nog niet eerder meegemaakt, zeker niet met boeteclausule, op persoonlijke titel nog wel. We moeten als beroepsgroep een punt maken van dit soort eisen […] Je kunt met mij gewoon face to face afspraken maken, bijvoorbeeld dat we geen patiënten filmen. En in dit contract stonden ook nog eens allerlei subjectieve criteria. Met kwade wil zou je mijn selectie van quotes uit het interview manipulatief kunnen noemen. Soms plakken we ook twee quotes aan elkaar, omdat in de montage blijkt dat het verhaal dan duidelijker is. En de negatieve gevolgen moet de bron zelf inschatten […]”
Wollaars wilde gynaecoloog Bram ter Harmsel interviewen vanwege een item over het verlagen van het aantal gevallen van baarmoederhalskanker door dragers van het HP-virus op te sporen. De NOS-verslaggever besloot het contract niet te ondertekenen en de gok te nemen het item toch te draaien. Uiteindelijk vroeg niemand naar het papiertje. Volgens de communicatiemedewerker, die verbaasd reageerde op het niet ondertekenen van het contract, tekenen de meeste journalisten wel.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (18)

Florian2
Florian225 mei 2011 - 8:51

Ik begrijp de consternatie niet helemaal: een ziekenhuis is geen publieke ruimte! Het is toch niet vreemd als een ziekenhuis voorwaarden stelt voordat ze meewerken met de zoveelste rapportage? Journalisten zijn niet heilig en hoeven wat mij betreft echt niet overal en altijd maar toegang te hebben.

Harmen2
Harmen225 mei 2011 - 8:51

Waarom zouden we hier verbaasd over zijn? We zijn steeds meer bezig om onze geschillen via de rechter uit te vechten, dus ik begrijp dat ziekenhuis wel. Als we denken verkeerd behandeld te zijn door een arts staan we toch ook vooraan om schade te claimen?

nikita72
nikita7225 mei 2011 - 8:51

Inderdaad Florian, een ziekenhuis is geen publieke ruimte, je mag er niet in- en uitlopen als in een café of winkel. Ik vind normaal dat niemand zonder toestemming komt filmen. Daarvoor kun je volgens mij ook een café uitgezet worden. Van de andere kant is zijn de meeste ziekenhuizen ook geen bedrijf, maar een publieke dienst. De eis dat de film geen materiële of immateriële schade opleveren mag, vind ik daarom niet moreel gerechtvaardigd. Maar als het juridische toegestaand is, moet een journalist gewoon het interview bij de arts thuis, in het café, of op de stoep vóór het ziekenhuis doen.

JanB2
JanB225 mei 2011 - 8:51

Eigenlijk zo gek nog niet. Artsen hebben bijvoorbeeld ook hun beroepsgeheim en mogen ook geen vertrouwelijke of privacy gevoelige informatie uit hun eigen praktijk aan de grote klok hangen.

Michiel Online
Michiel Online25 mei 2011 - 8:51

Patient heeft het recht om nee te zeggen. Ziekenhuis heeft het recht om nee te zeggen. Iedereen heeft dat recht.

msj_meijerink
msj_meijerink25 mei 2011 - 8:51

En dat alleen maar omwille een 'leuk plaatje' tijdens het gesprek met die meneer of heb ik iets gemist? Over de vragen zie ik geen voorwaarden, is de meneer dan in dienst van dat ziekenhuis?

JohndeGroot
JohndeGroot25 mei 2011 - 8:51

Ik ben nu iets van 15 jaar (vak)journalist en ik heb nog nooit zo'n contract voorgeschoteld gekregen. Je weet dat bepaalde zaken gevoelig liggen en daar kunnen we in informele sfeer over praten. Een dergelijk contract zouden ik noch mijn collega's tekenen. Dat houdt dus in dat we (in dit geval over dat ziekenhuis) zouden schrijven zonder wederhoor maar met de vermelding dat het ziekenhuis alleen onder voorwaarden wilde meewerken. Dat zou overigens wat mij betreft niet betekenen dat we het ziekenhuis nooit meer zouden benaderen: voor een nieuw - of vervolgonderwerp zou ik (pogen) met schone lei te beginnen.

objectivist
objectivist25 mei 2011 - 8:51

Gelet op de vrijheid die de media zich vaak permitteert om schaamteloos te knippen en plakken met materiaal, geef ik het ziekenhuis groot gelijk. De communicatiemanager heeft zijn zaken voor elkaar en weet hoe de hazen lopen in Hilbersum. Netjes geregeld. Zo hoort het. Daar is helemaal NIETS mis mee. Het getuigt van professionaliteit. Voor hetzelfde geld gaat de NOS knippen en komt er een andere reportage tot stand. Het zou niet de eerste keer zijn. Respect voor dit contract! Dat zouden meer mensen meoten doen die op TV komen. Laat niet met je beeldrecht sollen.

wvdstraat
wvdstraat25 mei 2011 - 8:51

Wat opvallend is, en tegelijkertijd sneu en dom, is het volgende: De 'rechts' en 'conservatief' (want hetzelfde !) "angehauchte" reflectanten steunen deze volkomen absurde contract-suggestie. Wanneer echter links en progressief (want ook nog steeds hetzelfde) hun vraagtekens stellen bij de veel idiotere privacy-inbreuken, schrijft men dat "wie niet te verbergen heeft, ook niet te vrezen heeft". Vreemd..... heel erg vreemd..... ! PIGS: Persistent Inconsequente Gedoog Sujetten...

ruurd2
ruurd225 mei 2011 - 8:51

Je kan je beroepen op portretrecht. Als je daar geld uit kan slaan zou ik zeggen probeer het.

[verwijderd]
[verwijderd]25 mei 2011 - 8:51

Niets mis mee!! ik denk dat elk ziekenhuis wat qua informatie verstrekking en publiciteit een beetje bij de tijd is een dergelijk contractje zal opstellen. Storm in een glas water

2 Reacties
ruurd2
ruurd225 mei 2011 - 8:51

Dan geen interview. En is het recht op wederhoor ook verbeurd.

ruurd2
ruurd225 mei 2011 - 8:51

Dit gebeurt in de USA tegenwoordig ook. Zelfs patiënten wil men daar het recht op zorg ontnemen als ze niet de rechten op al hun uitingen over de arts of het ziekenhuis aan de arts of het ziekenhuis overdragen. Dit is uitermate onethisch gedrag.

Hanvander Horst
Hanvander Horst25 mei 2011 - 8:51

Ik denk niet dat het Reinier de Graaf ziekenhuis kan worden verhinderd om een dergelijk contract voor te leggen aan journalisten. Medewerking aan mediaproducties is altijd vrijwillig. Ook dat is een aspect van het feit dat Nederland een vrij land is. Vers twee is of het zo verstandig is om op een dergelijke manier de media te behandelen. Het bestuur van het Reinier de Graaf ziekenhuis geeft hiermee blijk van een zekere paranoïde houding ten opzichte van de media en van de openbaarheid. Bij nader inzien vraag ik me trouwens af of dat wel kan van die boeteclausule, maar ik ben geen advocaat. Het contract geeft hoe dan ook blijk van de bestuurlijke mentaliteit in het Reinier de Graaf ziekenhuis. Ze dekken zich tegen alle mogelijke gevolgen van openbaarheid in en - redeneer ik dan - daar zal dit ziekenhuis dan ook wel een goede reden voor hebben. Ze moeten eens een behoorlijke voorlichter in dienst nemen of nee - nou doe ik hun voorlichters onrecht, want die hebben deze flauwekul vast niet verzonnen - ze moeten eens naar hun voorlichters luisteren, die baasjes en bovenbaasjes in de bestuursvleugel van dat ziekenhuis dat voor het overige is gevuld met hardwerkende mensen.

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst25 mei 2011 - 8:51

Nou ik erover nadenk: in dat Reinier de Graaf Ziekenhuis werkt een kinderarts die vaak de publiciteit zoekt om te waarschuwen tegen het overmatig alcoholgebruik onder pubers. Die zal er nu zeker meer moeite mee hebben om zijn boodschap in de media kwijt te raken als het allemaal gepaard gaat met dit soort contracten of gezijkstraal met voorlichters die je dit soort papiertjes onder de neus houden.

objectivist
objectivist25 mei 2011 - 8:51

[geeft hiermee blijk van een zekere paranoïde houding ten opzichte van de media en van de openbaarheid] Een gezonde paranoide houding want de media zijn kampioen in verdraaien van feiten voor een impactvol shot. Ik zou het ook zo doen. Vertrouw nooit de media.

[verwijderd]
[verwijderd]25 mei 2011 - 8:51

Enige portretrechterlijke bescherming kan op zijn tijd geen kwaad. Als je beelden maakt binnen een bepaalde journalistieke context dan zijn die beelden vaak heel acuraat. Gebruik je diezelfde beelden in een andere journalistieke context, dat kan dat een verkeerde uitwerking hebben. Een voorbeeld: als een arts geïnterviewd is vanwege een positieve prestatie en ze gebruiken de beelden met een voice over als het ziekenhuis negatief in het nieuws komt, dan kan de arts op de beelden in verband worden gebracht met het negatieve nieuws en dat lijkt me niet zo kies.

1 Reactie
Flipper2
Flipper225 mei 2011 - 8:51

Zoals de waard is...... Geen wonder dat de rechtenopleidingen uitpuilen. En wie betaalt dat allemaal? Psies!