NOS-verslaggever Jeroen Wollaars stond perplex toen hij een contract van de afdeling communicatie van het Reinier de Graaf ziekenhuis toegezonden kreeg. Hij moest voordat hij gynaecoloog Bram ter Harmsel zou interviewen het contract ondertekenen en akkoord gaan met een boeteclausule van vijfduizend euro. Voor het geval hij de reputatie van het ziekenhuis zou schaden.
Contract (function() { var scribd = document.createElement("script"); scribd.type = "text/javascript"; scribd.async = true; scribd.src = "http://www.scribd.com/javascripts/embed_code/inject.js"; var s = document.getElementsByTagName("script")[0]; s.parentNode.insertBefore(scribd, s); })(); Wollaars:
Er is een toenemende angst voor een negatief beeld, maar volgens mij heeft dit een averechts effect. Een contract had ik nog niet eerder meegemaakt, zeker niet met boeteclausule, op persoonlijke titel nog wel. We moeten als beroepsgroep een punt maken van dit soort eisen […] Je kunt met mij gewoon face to face afspraken maken, bijvoorbeeld dat we geen patiënten filmen. En in dit contract stonden ook nog eens allerlei subjectieve criteria. Met kwade wil zou je mijn selectie van quotes uit het interview manipulatief kunnen noemen. Soms plakken we ook twee quotes aan elkaar, omdat in de montage blijkt dat het verhaal dan duidelijker is. En de negatieve gevolgen moet de bron zelf inschatten […]”
Wollaars wilde gynaecoloog Bram ter Harmsel interviewen vanwege een item over het verlagen van het aantal gevallen van baarmoederhalskanker door dragers van het HP-virus op te sporen. De NOS-verslaggever besloot het contract niet te ondertekenen en de gok te nemen het item toch te draaien. Uiteindelijk vroeg niemand naar het papiertje. Volgens de communicatiemedewerker, die verbaasd reageerde op het niet ondertekenen van het contract, tekenen de meeste journalisten wel.