Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Veel steun voor Nederlandse rechtszaak tegen tabaksindustrie

  •  
02-05-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
80 keer bekeken
  •  
91411539_d3fa16d583_z
Vorige week maakte longkankerpatiënt Anne Marie van Veen bekend dat ze iets gaat doen wat nog nooit eerder in Nederland is gedaan: ze klaagt de tabaksindustrie aan vanwege het feit dat ze longkanker heeft gekregen. En hoewel haar kansen die zaak te winnen volgens sommigen klein zijn, heeft ze nu al een grote schare steunbetuigingen binnen. Haar campagne ‘ Sick of Smoking ’ maakt overal discussie los.
Het is Van Veen niet om een schadevergoeding te doen. Het enige wat ze wil is dat er een verbod op tabak komt. De 43-jarige vrouw rookte dertig jaar lang, heeft inmiddels uitgezaaide longkanker en daarvan geeft ze de schuld aan de tabaksindustrie. Tegelijk met haar rechtszaak voert ze nu de Sick of Smoking campagne waarmee ze hoopt zoveel mogelijk mensen aangifte te laten doen tegen sigarettenfabrikanten.
De campagne trekt veel aandacht. Zo twitterde Carice van Houten dit weekend dat ze de campagne steunde en plaatste Joris Luyendijk het bericht dat de tabaksindustrie nog 1000 keer zieker is dan de financiële wereld.
Opzettelijk beschadigen van de gezondheid De rechtszaak wordt gevoerd door advocaat Bénédicte Ficq die het OM wil overhalen de sigarettenindustrie aan te pakken vanwege opzettelijk beschadigen van de gezondheid. Daarvoor haalt  Ficq artikel 300, lid vier van het Wetboek van Strafrecht aan, waarin staat dat het opzettelijk benadelen van iemands gezondheid onder mishandeling valt. In Trouw zei ze vorige week:Er is geen enkel product dat zo veel slachtoffers maakt als de sigaret.” Ter illustratie: volgens verslavingskliniek Jellinek sterven er jaarlijks bijna 4700 mensen aan de gevolgen van alcohol en ruim twintig personen door cocaïne. Afgelopen jaar vielen er 620 doden in het verkeer. En roken? “20.000 Nederlanders, ieder jaar weer. Waarom doet de overheid daar niks aan?
"Er is geen enkel product dat zo veel slachtoffers maakt als de sigaret.” Ter illustratie: volgens verslavingskliniek Jellinek sterven er jaarlijks bijna 4700 mensen aan de gevolgen van alcohol en ruim twintig personen door cocaïne. Afgelopen jaar vielen er 620 doden in het verkeer. En roken? “20.000 Nederlanders, ieder jaar weer. Waarom doet de overheid daar niks aan?"
Volgens Peter Tak, emeritus hoogleraar strafrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen is het een kansloze zaak aan te willen tonen dat de tabaksindustrie doelbewust mensen ziek maakt of dood wil laten gaan . Tegen de NOS zei hij:Tabaksverslaving blijft de verantwoordelijkheid van de persoon die willens en wetens het goedje tot zich neemt. Wie zich in het gevaar begeeft, zal in het gevaar omkomen, zegt men in het recht.
"Tabaksverslaving blijft de verantwoordelijkheid van de persoon die willens en wetens het goedje tot zich neemt. Wie zich in het gevaar begeeft, zal in het gevaar omkomen, zegt men in het recht."
Longarts Wanda de Kanter van het Antonie van Leeuwenhoek-ziekenhuis denkt dat Van Veen wel degelijk een kans maakt:In civiele procedures is de tabaksindustrie al vaak in het ongelijk gesteld, dat geeft vertrouwen voor deze strafzaak. In civiele zaken kunnen sigarettenfabrikanten de schuld in feite afkopen. Ze geven miljarden aan smartengeld als schadevergoeding, zo houden zieke mensen hun mond. Een strafzaak kan het verschil maken.
"In civiele procedures is de tabaksindustrie al vaak in het ongelijk gesteld, dat geeft vertrouwen voor deze strafzaak. In civiele zaken kunnen sigarettenfabrikanten de schuld in feite afkopen. Ze geven miljarden aan smartengeld als schadevergoeding, zo houden zieke mensen hun mond. Een strafzaak kan het verschil maken."
De tabaksindustrie zelf zwijgt overigens in alle talen op het nieuws van de afgelopen dagen.
 

Meer over:

gezondheid, leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (33)

Minoes2
Minoes24 mei 2016 - 13:23

Jammer dat er zo weinig empathie te bespeuren is onder de bevolking, zoals ook hier, met een vrouw die longkanker heeft en ernstig ziek is, misschien wel de dood in de ogen kijkt. Nederland op z'n smalst. Dat gezegd hebbende; Je gaat tenslotte allemaal ergens aan dood en waarschijnlijk heeft ook alles wat wij bij de supermarkt kopen en eten er een groot aandeel in, en het consumeren van bijvoorbeeld rood vlees en weet ik niet wat er al allemaal voorbij gekomen is aan kankerverwekkende stoffen en producten. Jaren hebben we hormoonvlees gegeten en we wisten het....en aten rustig door..... Het huis zou te klein zijn als we wisten wat er allemaal aan kankerverwekkende stoffen zoals lood bijvoorbeeld in het eten zou zitten of benzeen zoals beiden in tabak voorkomen. Blijkbaar vindt de voedsel en warenautoriteit dat in ieder geval geen probleem als het om het roken van de bladeren van tabaksplanten gaat.

Spelchecker2
Spelchecker23 mei 2016 - 10:10

Het recht inzetten om democratische waarden en normen af te dwingen en de democratische rechtsstaat te beschermen (of te redden?) is een veelbelovende rol voor het Recht. Advocaat Cox deed al zoiets voor het klimaatprobleem, Liesbeth Zegveld voor het afdwingen van mensenrechten in diverse rechtszaken. En ook Thierry Baudet zet het recht in om de regering Rutte II te dwingen zich aan de wet te houden. Op die manier krijgt zo'n rechtenstudie zelfs nog een (beetje) een revolutionair elan!

Minoes2
Minoes22 mei 2016 - 14:24

Ik begrijp totaal niet waarom er in sigaretten lood en benzeen moet zitten evenals vele andere sowieso giftige stoffen. Ik neem niet aan dat dat smaakmakers zijn. Niemand die je dat verteld heeft tientallen jaren geleden en nog kom ik er niet achter. Waarom is het dan ooit toegelaten in Nederland terwijl wij al het andere waarin deze stoffen zitten verbieden?

2C
2C2 mei 2016 - 14:22

De rechtszaak van de "geachte" juriste Bénédicte Ficq doet mij denken aan wat ze in de VS "ambulance chasing" zouden noemen. Activistische en tegelijk graaierige juristen en self-promotors als Ficq kunnen we missen als kiespijn in het Nederlandse rechtssysteem.

Piet de Geus
Piet de Geus2 mei 2016 - 11:42

Straks beginnen de erven Brood nog een proces tegen Hilton omdat er geen hoog hek rond het dak stond.

5 Reacties
truusbeek2
truusbeek22 mei 2016 - 12:43

Breng ze niet op een idee!

Buzzer
Buzzer2 mei 2016 - 12:51

Ik zou oppassen als ik u was, ook van dikke sigaren krijg je tong, lip , long, keelkanker en blaaskanker.

Piet de Geus
Piet de Geus2 mei 2016 - 14:57

"Ik zou oppassen als ik u was" Waarom zou ik oppassen? Ik ben toch zeker niet verantwoordelijk voor mijn eigen handelen.

Minoes2
Minoes23 mei 2016 - 6:27

Buzzer; En misschien ook wel het aantal slachtoffers

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 mei 2016 - 19:54

Zou in Amerika zo maar kunnen.

truusbeek2
truusbeek22 mei 2016 - 11:35

Waarom de staat niet voor het gerecht slepen. de Staat laat toe dat het gif wordt verkocht en verdient er ook nog fors aan is dus ( uitgaande van aanklacht onderdeel van een criminele organisatie. Ben na 25 roken als een ketter er 20 jaar geleden mee gestopt, was een heel goed besluit. Vind een en ander nogal vergezocht en kinderachtig. Je weet dat roken slecht is, zeer zeker de mensen onder de 50 jaar hebben genoeg kennis kunnen nemen van alle aspecten van het roken, dus ook de nadelen. Wie volgt de autobranche (fijnstof) Heineken en Bols? Slachtoffers van fijnstof (o.a uitlaatgassen en openhaarden) hebben geen keus anders dan rokers dus die slachtoffers hebben meer recht van spreken.

Westen
Westen2 mei 2016 - 11:33

Deze vrouw rookte 15 jaar. Net alsof eind jaren 90 niet bekend was dat roken zeer schadelijk kan zijn.. Je zag gewoon in haar ogen toen ze antwoord gaf op de vraag of ze geen eigen verantwoordelijkheid had , hoe extreem haar gedachten zijn

7 Reacties
Buzzer
Buzzer2 mei 2016 - 12:55

Het kenmerk van sigaretten roken is dat het een verslaving is en deze wordt nu net op allerlei manieren door deze Industrie bevorderd o.a. door er allerlei stoffen aan toe te voegen. Wanneer er alleen van tabak sigaretten gemaakt werden zou het aantal rokers spectaculair dalen.

Minoes2
Minoes23 mei 2016 - 6:27

Buzzer. En misschien ook wel het aantal slachtoffers...

truusbeek2
truusbeek23 mei 2016 - 7:49

Hoelang staat er al op het pakje dat het dodelijk is ? meer dan15 jaar?

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 mei 2016 - 19:54

Dat roken ongezond is overigens al vrij lang bekend. In 1912 werd door ene Adler gesuggereerd dat roken wel eens iets te maken zou kunnen hebben met het toenemende aantal longtumoren.. Epidemiologische studies in de jaren 50 wezen daar ook op. Je kunt dus stellen dat we al een halve eeuw zelf verantwoordelijk zijn op dit terrein.

Minoes2
Minoes24 mei 2016 - 6:27

DanielleDefoe En daalt door de daling van het roken nu ook het aantal longtumoren? Dat zal de komende decennia een hoop duidelijk maken. Er is meer voor nodig dan roken alleen nl. ook de aanleg daartoe speelt een grote rol is tot nu toe gebleken. Er zijn overigens meerdere wegen die naar Rome leiden. Niets is zwart-wit!

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 mei 2016 - 10:07

Al dan niet roken is een keuze. Fijn stof inademen daarentegen niet.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 mei 2016 - 10:16

Minoes de incidentie van longtumoren daalt onder mannen als er wordt gecorrigeerd voor leeftijd. Dit wordt toegeschreven aan het veranderde rookgedrag van mannen. Dus ja, stoppen met roken helpt.

Grozny
Grozny2 mei 2016 - 11:15

Iedereen weet dat roken slecht voor je is. En nog steeds beginnen mensen met roken. Hetzelfde zou je kunnen doen met producten met extreem veel suiker of vet of alcohol. Het is gewoon zwaar kansloos, je kan niet bewijzen dat deze bedrijven mensen ziek willen maken, integendeel hoe langer rokende mensen in leven blijven hoe langen ze sigaretten blijven kopen. Maar naast dit vind ik het ook een beetje apart, zij rookt wetend dat roken kanker kan veroorzaken, maar nog steeds is het de schuld van de tabaksindustrie. Het was al in 1950 enorm bekend dat roken kanker kon veroorzaken. In de jaren erna zijn er ook gigantische anti rook campagnes geweest. Iedereen die na die tijd begonnen is met roken is en daarna de verslaving de schuld geeft is gewoon zelf schuld. Het was zelfs al voor 1980 bekend wat passief roken deed voor je omgeving en nog steeds heeft dit mens gewoon 24 jaar gerookt terwijl ze 4 kinderen heeft. Van mij mogen ze roken compleet verbieden.

5 Reacties
NooT2
NooT22 mei 2016 - 15:01

@ Grozny: U mist de clou, nl. dat de pro-tabakslobby in dezelfde decennia nog veel krachtiger was dan alle antirookcampagnes, in combinatie met het feit dat beginnende rokers vrijwel altijd kinderen zijn (zeg: ca. van tien tot zestien jaar), die niet onder willen doen voor hun vriendjes. Eenmaal verslaafd is roken echt geen kwestie van 'vrije keuze', waarom dacht u anders dat velen niet kunnen stoppen terwijl ze dat wel willen? Uw laatste zin maakt uw post daarentegen weer meer dan goed. Ik denk ook dat we daarnaartoe moeten. Groetjes van NooT; vijfentwintig jaar gerookt maar gelukkig inmiddels meer dan tien jaar clean.

Grozny
Grozny2 mei 2016 - 16:12

"dat de pro-tabakslobby in dezelfde decennia nog veel krachtiger was dan alle antirookcampagnes" Zelfs in die tijd zeiden al meer dan 50% van de dokters roken veroorzaakt kanker. Dan heb ik het nog niet eens over alle andere nadelige effecten van roken die toen ook al bekend waren zoals hypertensie, aderverkalking ect.. "Eenmaal verslaafd is roken echt geen kwestie van ‘vrije keuze’, waarom dacht u anders dat velen niet kunnen stoppen terwijl ze dat wel willen?" Omdat stoppen veel moeite kost. Een verslaving betekend niet dat je niet kunt stoppen. Het is net als obesitas eten is lekker en makkelijk, sporten is zwaar. Stoppen kost wilskracht dat je net als alles in het leven moet ontwikkelen, trainen en onderhouden. Je kan zelfs de meest basale reflexen onderdrukken met wilskracht en dus ook roken eten ect.. Dit betekend overigens niet dat ik niet vindt dat mensen hier geen hulp bij moeten/kunnen krijgen. Ik denk net als bij alle verslavingszorg dat als mensen om hulp vragen dat we deze moeten bieden.

NooT2
NooT22 mei 2016 - 18:04

"Stoppen kost wilskracht" Ojee, ik móet hier echt nog even op reageren. Ik ben zelf gestopt met de Allen-Carrmethode, die juist níet gebaseerd is op die zogenaamde 'wilskracht'. De grote denkfout bij 'wilskracht'-methodes is, dat je als stopper denkt dat je iets geweldigs op moet geven. Ja, logisch, dat zou inderdaad wilskracht vergen. De Allen-Carrmethode leert de roker dat roken níet iets geweldigs is maar iets afschuwelijks. Vervolgens stop je, zonder dat je maanden- of zelfs jarenlang een beroep hoeft te doen op je 'wilskracht'. De ervaring leert, dat 'wilskracht'-stoppers op gegeven moment 'breken', i.e. weer beginnen. Dus uw reactie overtuigt mij niet. Maar ik denk dat u nooit gerookt heeft en daarom de problematiek niet volledig doorgrondt.

Buzzer
Buzzer2 mei 2016 - 18:47

@Noot zo is het maar net!

Grozny
Grozny3 mei 2016 - 0:21

#noot als je de mentale motivatie om te willen roken gaat wegnemen, dan doe je dat bewust en dus gebruik je je wilskracht. Die motivatie verdwijnt niet magisch. Jij zegt hier alleen op welk iets en manier jij je wilskracht hebt gebruikt en dat is op de wil om te roken omdat roken iets verschrikkelijks is.

Blitskikker
Blitskikker2 mei 2016 - 11:02

Ik dacht dat sigarettenfabrikanten dergelijke schadeclaims al jaren geleden afgekocht hadden.

6 Reacties
Buzzer
Buzzer2 mei 2016 - 12:56

In de VS allicht? Niet hier in Europa, bovendien lijkt me dat je dit soort klachten ook niet af kan kopen zolang ze door gaan met de verkoop van de kankerstokjes.

Acid Prune
Acid Prune2 mei 2016 - 14:23

Klopt erge is dat ze dat deden door een deel van de opbrengsten aan de antirooklobby te geven waardoor die ineens schatrijk werden waardoor we nu met een fascistoide rookverbod opgezadeld zitten

NooT2
NooT22 mei 2016 - 15:35

@ Acid Prune: Wat u zich niet realiseert* is dat juist het gedrag van rokers vaak (of zeg maar gerust altijd) fascistoïde is. Er moet en zal gerookt worden en wie daar bezwaar tegen heeft is een zuurpruim. Gisteren 's middags nog in een kroeg waar kleine kindertjes rondliepen in de walmen, echt zó genant. * Correctie: dat realiseert u zich natuurlijk wél. U bent ook niet dom.

Acid Prune
Acid Prune2 mei 2016 - 18:24

Knap dat u er nog een gevonden heeft - u kunt overal nietroken zoveel u wilt maar uitgerekend moet u ergens zijn maar mensen graag met elkaar willen roken En dat terwijl dat verboden is - De staat heeft zich daar buiten te houden !

Buzzer
Buzzer2 mei 2016 - 18:46

@Acid Prune er is nog nooit een enkele roker geweest die zich uit zichzelf om niet rokers bekommerde, die paften altijd vrolijk hun niet rokende medemens de longkanker, wat nou fascistoïde?

Minoes2
Minoes23 mei 2016 - 6:30

Buzzer; Goh dat jij die mensen allemaal kent. Het is onzin wat je hier verkoopt.

ljhbouwman
ljhbouwman2 mei 2016 - 10:56

Veel mensen zijn verslaafd aan propaganda, ze weten dat het slecht is voor hun geestelijke gezondheid, maar stoppen ho maar.