Joop

Zie jij ze ook al vliegen?

  •  
20-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
109 keer bekeken
  •  
44041381500_f5164c6a42_k

© cc-foto: Jim Makos

Gaan die pakjesdrones geen enorme overlast geven in de buurt, als er hele dagen zoemende en brommende lawaaischoppertjes rondvliegen?
Ze zijn weer lekker bezig, die futuristen. Ze vullen onze beeldschermen met prachtige vooruitzichten met geweldige technische hoogstandjes. Het zijn steeds fantastische sprekers en spreeksters. Je zou er bijna voor vallen als je niet op een moment denkt… Heeeeee, wacht eens even…
Vorige week was het weer zover. Een wervend verhaal op de ontbijttelevisie. “Ze komen eraan”, zei de futurologe. Ja, ze komen eraan de vliegende auto’s en de pakjesdrones. Een mooi beeld werd ons voorgeschoteld van de oplossing voor het fileprobleem. Dreig je stil te komen staan, stijg je toch gewoon op? Zoef, over de files heen. Makkelijk toch? En dan al die pakjesbussen, die moeten we toch niet hebben? Hup op naar de pakjesdrone, die de bestelling al vliegend bij je thuisbezorgt. Handig toch?
Maar ja, dan ga ik piekeren. Dat is een van mijn tekortkomingen, dat piekeren. Hoe gaat dat er dan uitzien? Wat gebeurt er dan met onze leefomgeving? En gaan we dan allemaal met de auto vliegen, terwijl we juist van de auto af willen? Of wordt de vliegende auto alleen een speeltje voor de happy few ?
En wat gebeurt er dan als we met z’n allen gaan vliegen? Is dat niet levensgevaarlijk, al die amateurpiloten met die herriemakende minivliegtuigjes? En die pakjesdrones. Gaat dat geen enorme overlast geven in de buurt, als er hele dagen zoemende en brommende lawaaischoppertjes rondvliegen? In de tuin zitten is dan nooit meer gezellig.
En wat gebeurt er als je er met een katapult op schiet, de batterij leeg is of er een storing optreedt? Komen daar geen ongelukken van en gaat iemand er dan niet met de buit vandoor? Zo zoemt dat dan weer in mijn hoofd. Allemaal muizenissen.
Daarna kom ik weer bij zinnen en denk dat ik weer heb zitten kijken naar entertainment dat we niet serieus moeten nemen. Die vliegende auto’s komen er niet of nauwelijks in ons kikkerlandje en de postbodedrone ook niet. En ik denk ook niet dat we het willen, als we een beetje doordenken.
En dan kijk ik naar de futurologe op het scherm en zeg dan hardop: Zie jij ze óók al vliegen?
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 dec. 2018 - 8:08

De Belgen gaan een 'innovatieve' dronefabriek bouwen voor gebruik in bijvoorbeeld landbouw etc...Soepelere wetgeving dus. Weg is de rust. Aan hoeveel lawaai mag de mens nog blootgesteld worden?

Bert Jansen2
Bert Jansen221 dec. 2018 - 17:31

Het conservatisme viert weer hoogtij. En zoals altijd, het word veroorzaakt door angst.

1 Reactie
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen6 jan. 2019 - 13:17

Beste Bart, niet door angst, maar door de wetenschap dat alles dat uit de hand kan lopen uit de hand zal lopen. Uiteindelijk gaat het hier om geld verdienen ten koste van de rust en het welzijn van anderen. Niets meer, niets minder.

Stuurman aan wal
Stuurman aan wal21 dec. 2018 - 7:23

Ook GroenLinks is een bang, conservatief clubje geworden, bang voor klimaatveranderingen, bang voor technologische ontwikkelingen, bang voor de toekomst! Vliegende auto's zijn natuurlijk nog maar het begin. Weldra zullen ook mensen vervangen worden door robots. Sterker nog, ik heb het idee dat daarmee al begonnen is...

2 Reacties
Henri Zwols
Henri Zwols21 dec. 2018 - 9:19

Kwa mensen vervangen door robots is D66 een heel vooruitstrevende partij geworden.

Bert Jansen2
Bert Jansen222 dec. 2018 - 14:58

D66 bestond nog niet toen de stoommachine en de snelspoel werden uitgevonden die de Nederlandse textielindustrie de kop kostte. Dat is toch echt hetzelfde, vernieuwing is continue. Daar waar de conservatieven de vernieuwing tegenhouden raken gebieden en landen achterop.

OlavM
OlavM20 dec. 2018 - 23:52

Maar bij vliegvelden komen ze wél rondvliegen, met alle gevaren van dien. Zie nu weer Gatwick. Die onverantwoordelijke raddraaiers kunnen steeds meer enorme maatschappelijke schade gaan veroorzaken, om maar te zwijgen over mensen met mogelijk terroristische motieven.

Poezenmens
Poezenmens20 dec. 2018 - 21:27

Het toeval wil dat vandaag in Engeland op vliegveld Gatwick geen enkel vliegtuig kon opstijgen. Idioten zijn er met hun drones moedwillig bezig het vliegverkeer in gevaar te brengen.

2 Reacties
OlavM
OlavM20 dec. 2018 - 23:54

Zo is dat, Merel. Het is nog gevaarlijker als terroristische motieven meespelen.

OlavM
OlavM20 dec. 2018 - 23:56

Zo is dat, Merel. Het is nog gevaarlijker als terroristische motieven meespelen. Wat mij betreft mogen zie die drones neerschieten, maar daaraan schijnen ook bezwaren te kleven.

LaBou
LaBou 20 dec. 2018 - 21:04

Dat van die katapult lijkt me wel wat. :)

2 Reacties
WatVroegerLinksWas
WatVroegerLinksWas21 dec. 2018 - 10:10

Als dat uw ding is, hoeft u daar niet mee te wachten totdat drones de post bezorgen. Die katapult doet het ook prima tegen uw buurtpostbode. Zelfde effect, mensen krijgen hun post niet. Hoera.

LaBou
LaBou 21 dec. 2018 - 14:35

Bah nee. Met onze buurtpostbode's (meervoud omdat het er inmiddels 4 zijn van diverse postbedrijven) kan ik prima opschieten, dan ga ik daar toch niet op schieten.

Frans_Cobben_Halsteren
Frans_Cobben_Halsteren20 dec. 2018 - 19:12

Vliegen als een helicopter(hefschroef-vliegtuig) kost naar verhouding veel meer energie dan vliegen met vleugels! Op het continent van Australie en Afrika is vliegen(voor hogere inkomens)bijna net zo gewoon als auto-rijden.