Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zevende dag van protesten in Bulgarije

  •  
20-06-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Flickr_Bulgarije300
Benoeming van 'Holleeder-achtig' figuur tot hoofd geheime dienst leidt tot demonstraties
In de Bulgaarse hoofdstad Sofia zijn donderdag opnieuw duizenden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen de regering. Het is de zevende dag van protesten in het Oost-Europese land, meldt nieuwssite NU.nl. De demonstranten zijn boos omdat een controversiële mediamagnaat en parlementariër is benoemd tot hoofd van de geheime dienst.
De demonstranten in Sofia en andere Bulgaarse steden willen dat de regering van de socialistische premier Plamen Oresjarski opstapt. De benoeming van Delyan Peevski tot hoofd van de geheime dienst DANS is voor veel mensen de zoveelste faux pas van de regering van de Bulgaarse Socialistische Partij en Beweging voor Rechten en Vrijheden. Dat schrijft de Bulgaarse nieuwssite Sofia Globe.
Volgens Sofia Globe is Peevski zonder parlementair debat gekozen en zat er tussen zijn voordracht en benoeming amper een kwartier tijd. Joop-opiniemaker Kenneth Steffers haalt donderdagavond in zijn artikel “De ‘goddeloze cirkel’ die Bulgarije heet” expat Richard Smits aan. Smits schreef in een brandbrief aan de Europarlementariërs van de PvdA:
“Het zou moeilijk voor te stellen zijn als in Nederland iemand met de reputatie van Willem Holleeder zou worden verkozen tot Kamerlid voor de VVD. Toch gebeurde dit in de afgelopen verkiezingen in Bulgarije, toen Delyan Peevski verkozen werd als parlementslid voor de Bulgaarse zusterpartij van de VVD
De regering van Oresjarski is eind mei aangetreden. Eerder dit jaar trad premier Bojko Borisov af na grote protesten tegen corruptie en bezuinigingen.
Foto-cc: BMW Spirit

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

JoopSchouten
JoopSchouten20 jun. 2013 - 19:43

Er staan wereldwijd schijnbaar ondoordringbare muren rond parlementen en haar bevolking. Directe invloed is van het electoraat afwezig. Integere wetenschappers, denkers staan buitenspel of worden buitenspel gezet. Het begint duidelijk te worden dat de huidge vorm van democratie niet werkt. Overal.

[verwijderd]
[verwijderd]20 jun. 2013 - 19:43

Voor de duidelijkheid: de Bulgaarse Socialistische Partij is de oude communistische partij van Bulgarije. Onder de Sovjets was dat al een maffiapartij. Gelukkig beginnen de Bulgaren hen nu eindelijk zat te worden. En een schande dat partijen als de PvdA de BSP binnen de sociaaldemocratische fractie van het Europarlement dulden. Dergelijke fossielen van het oude communisme tref je doorgaans binnen GUE/NGL, de fractie van de SP.

2 Reacties
rhhsmits
rhhsmits20 jun. 2013 - 19:43

De BSP is uit de oude communistische partij voortgekomen, maar met socialisme heeft deze partij niets te maken, net zoals de MRF (zusterpartij van de VVD) niets met liberalisme te maken heeft. Bulgaarse partijen zijn vooral behartigers van belangen van de diverse oligarchieën (maffia-clans). De situatie is vergelijkbaar met die in Rusland, met dit verschil dat in Bulgarije de machtsstrijd tussen de oligarchen nog niet beslist is. Sergei Stanishev als voorzitter van de PES is net zo'n schande als Vladimir Putin als PES voorzitter.

KenStash
KenStash20 jun. 2013 - 19:43

"En een schande dat partijen als de PvdA de BSP binnen de sociaaldemocratische fractie van het Europarlement dulden." Vandaar dat Richard Smits zijn brandbrief ook heeft gericht aan de Europarlementariërs van de PvdA. Alleen, of het iets zal uithalen betwijfel ik daar diezelfde parlementariërs door hun partij op straat zijn gezet.

meijerlahn
meijerlahn20 jun. 2013 - 19:43

Het is te hopen dat deze regeringen (Brazilië, Bulgarije) begrijpen dat er een vulkaan op barsten staat die de Franse revolutie en haar gevolgen zal doen verbleken. De burgers accepteren het niet langer als stemvee misbruikt te worden. Zij willen dat zij met respect behandeld worden, dat er rekening met hen wordt gehouden in plaats van met een kleine groep bezitters die al veel te lang in het geniep achter de schermen alles bekokstoofd.

1 Reactie
meijerlahn
meijerlahn20 jun. 2013 - 19:43

bekokstoofT

rhhsmits
rhhsmits20 jun. 2013 - 19:43

Mijn email over de gang van zaken in Bulgarije ging vooral over de fout die gemaakt is toen Sergei Stanishev werd verkozen tot voorzitter van de PES, en een oproep om deze fout te herstellen. Stanishev is geen vertegenwoordiger van het socialisme of welke politieke stroom dan ook, maar de vertegenwoordiger van een geldstroom.

1 Reactie
KenStash
KenStash20 jun. 2013 - 19:43

Heb je eigenlijk nog een reactie ontvangen op je brief? Overigens heel goed dat je dit hebt gedaan. Steeds meer (al dan niet in Bulgarije wonende) Nederlanders beginnen zich met de kwestie te 'bemoeien' en dat zet de Bulgaarse regering extra onder druk. Er moet iets veranderen, dat is het credo.