Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Protesten Iran blijven aanzwellen ondanks hard optreden oproerpolitie

  •  
21-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1008 keer bekeken
  •  
ANP-455135259

In Iran blijven de protesten aanzwellen ondanks hevige repressie door de autoriteiten. Lokale media en mensenrechtenorganisaties melden dat tot nu toe zeven mensen zijn omgekomen. In minstens 15 steden gaan mensen spontaan de straat op. Op beelden is te zien hoe ze de confrontatie met de politie niet schuwen en er soms zelfs in slagen die te verdrijven.

De protesten zijn losgebarsten na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Zij werd vorige week gearresteerd door de gevreesde religieuze politie omdat ze zich niet gehouden zou hebben aan de regel dat vrouwen in het openbaar hun hoofd moeten bedekken. Ooggetuigen verklaarden dat de vrouw door de agenten werd mishandeld. Ze raakte in coma en overleed drie dagen later. De Iraanse politie ontkent het dodelijk geweld en beweert dat de jonge vrouw een hartaanval kreeg. Sindsdien vinden er in minstens 15 steden protesten plaats. 

Volgens persbureau Reuters zijn twee demonstranten overleden tijdens protesten in Kermanshah, een stad in west-Iran. Daarbij raakten ook 25 mensen gewond. Al eerder die dag kwamen drie demonstranten om het leven. Ook een medewerker van de veiligheidsdiensten zou gedood zijn. Openbaar aanklager Shahram Karami beweert dat de veiligheidsdiensten niemand gedood hebben. ‘We zijn er zeker van dat dit is gedaan door antirevolutionaire elementen’, zei Karami tegen staatspersbureau Fars.  

De politie zet traangas in om de protesterende massa's uiteen te drijven en verricht op grote schaal arrestaties. Ook is er plots sprake van internetstoringen, een beproefde methode van het regime om de communicatie tussen demonstranten te hinderen. Op Instagram werden accounts met Iraanse IP-adressen geblokkeerd. Issa Zarepour, minister van Communicatie, verklaarden dat er ‘tijdelijke beperkingen waren op sommige plekken en op sommige uren.’

Meer over:

mahsa amini, iran
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (49)

Abdu
Abdu23 sep. 2022 - 8:00

Vooralsnog zijn er 16 doden gevallen (tot gisteravond 24:00): 8 van ordetroepen en 8 onder de “betogers”, die raak schieten. De leus van deze betogers is “Mahsa is een excuus, het afschaffen van het regime is onze doel”. Vandaag is landelijk betoging tegen dit soort opstand. Ik denk daarna zal het opruimen van het veld en het oppakken beginnen. De veiligheidsdiensten hebben drie dagen gefilmd en onder de betogers rond gelopen en hen gevolgd en geregistreerd, en nu gaan ze de koopstukken oppakken. Ik denk alleen de eerste dag betogers (protest tegen dood van opgepakte meisje) zullen waarschijnlijk ontziend worden. Want vele aanhangers van regime zelf zaten ook in die eerste dag te protesteren. Tweede dag na afwijkende leuzen hebben ze zich gedeeltelijk teruggetrokken. De derde dag hadden protesten overwegend niks met de eerste dag (vrouwen) te maken en worden aangestuurd door gewapende oppositieleden.

de passie preker
de passie preker22 sep. 2022 - 19:36

In Iran leeft 75% in (vaak grote) steden en maar liefst 60% is jonger dan 30, waarvan de overgrote meerderheid seculier is, tegen het regime en cultureel gezien volledig verwesterd. Uit de reacties op dit blog maak ik echter op dat de meesten geen flauw benul hebben hoe dictatuur in werkelijkheid werkt, en hoe het regime er in slaagt om de meerderheid onder de duim te houden. Het primaire onderdrukkingsmiddel van de Iraanse dictators is niet geweld maar emotionele chantage. De studenten die tijdens de Groene Revolutie demonstreerden werden weliswaar in de gevangenis gezet en gemarteld, maar dat is niet wat de bevolking afschrikt. Wat ze wel afschrikt is dat de ouders van deze studenten vanwege hun deelname aan die demonstraties hun baan kwijtraakten en dat hun broers en zussen niet meer mogen studeren. Een ander probleem is dat er momenteel geen charismatische verzetsleider is, en de oppositie sowieso verdeeld en ongeorganiseerd is. Uiteindelijk zal het schip de wal toch gaan keren. We moeten echter niet te vroeg juichen. Die omwenteling zal met veel geweld gepaard gaan, en de kans is levensgroot dat de meest amorele, meest gewelddadige en meest meedogenloze partij uiteindelijk als enige winnaar overblijft.

1 Reactie
Abdu
Abdu23 sep. 2022 - 6:58

@De Passie… Ongeveer alles klopt wat u schrijft. “de kans is levensgroot dat de meest amorele, meest gewelddadige en meest meedogenloze partij uiteindelijk als enige winnaar overblijft.” En dat zal zeker de militaire macht van Iran zijn. Want niemand kan de huidige regime verslaan zonder zelf nog meer schade te lopen. In het ontbreken van een machtige alternatief, een interne opstand of buitenlandse interventie zal enkel burgeroorlog als gevolg hebben en dat betekent het schuiven van de macht naar militairen, die binnen Iran beschikken over een miljoen soldaten, twee miljoen milities en buiten Iran over nog eens half miljoen paramilitairen en guerrilla’s. Voorlopig is geen andere alternatief dan de militaire macht. Allemaal zeer ongewenste ontwikkelingen. De enige wat niet in uw tekst helemaal klopt is dat ze “cultureel gezien volledig verwesterd”zijn. Het juiste is natuurlijk dat ze cultureel stedelijk en modern zijn. Bijna alle Iraniërs zien hun historische identiteit geworteld in Iraans-Sjiiet (Ariër - Anti Arabische islam) cultuur en absoluut niet westers. De prowesterse cultuur is dankzij het ontbreken van actieve culturele contacten als gevolg van 40 jaar enorme boycot van Iran door het westen, volledig gemarginaliseerd.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen22 sep. 2022 - 17:30

@ToussaintX Dank voor uw reactie. En fijn om te lezen hoe progressief links (ik zou bijna willen zeggen: zoals gebruikelijk) omgaat met andere meningen. Het standaard riedeltje komt in de reacties weer voorbij, maar ik moet u complimenteren, ik was nog niet eerder voor rat uitgemaakt. Het feit dat u werkelijk denkt dat de Amerikaanse politie in haar houding richting zwarte Amerikanen zich laat vergelijken met wat de Iraanse religieuze politie doet, bevestigt exact het punt dat ik in mijn eerste bijdrage maakte. Verblind door haat tegen de VS....totdat we de Yanks natuurlijk weer nodig hebben....Weet u, er komt een moment dat de Yanks geen zin meer hebben om onze Europese billen te redden. Ben benieuwd hoe u, en vele anderen op deze site, dan zullen reageren. Enfin, blijft u lekker in uw linkse grachtengordel echoput zitten, ik laat mij graag van alle kanten (links tot rechts) informeren over de stand van zaken. Het moet mij echter wel van het hart dat ik vind dat er aan de rechterzijde aanmerkelijk meer begrip is voor ander meningen dan aan de linkerzijde. Maar ik twijfel er niet aan dat u deze opmerking zult spinnen als een bevestiging van uw eigen gelijk. Tot slot; ik ben geen deugmens (ik meende dit uit uw reactie op te maken, vergeeft u mij indien ik dit verkeerd las)...Ik ben namelijk niet zo van het hersenloos achter de meute aanlopen. Ik wens u een prettige avond.

3 Reacties
Toussaint de la Serna
Toussaint de la Serna22 sep. 2022 - 20:21

@Tweekeerbellen, 22 sep. 2022 - 19:30 "...ik was nog niet eerder voor rat uitgemaakt." - Je vraagt er verdikkeme ook wel nadrukkelijk om. Het feit dat ik dit nader moet verklaren geeft aan wat voor soort mens je bent. Je bent al de zoveelste, die dit soort ongenuanceerde verbale kots over het scherm spuit. Types zoals jij reageren altijd op dezelfde voorspelbare wijze door dit keer de trieste dood van een 22-jarige vrouw te gebruiken om de even trieste dood van de zoveelste, door de fascistische witte Amerikaanse wetsdienaren, op straat vermoorde zwarte man te gebruiken om je respectloze, lijkenpikkerige, niet ter zake doende mening te ventileren. Je hebt het niet over een mens, die op klaarlichte dag vermoord werd door degene die hem had moeten beschermen, maar - hoe krijg je het door je strot! - hebt het over 'om zeep helpen', alsof je er genoegen in schept dat er weer (onnodig) het leven van een zwarte man is genomen. Daarna reageer je dan even bot door te zeggen dat: "bijkans heiligverklaring zijn persoon niet past, want hij was een zware crimineel." Wie ben jij met je wittenmannen-arrogantie om te denken, dat jij over 's mans leven kan oordelen? En als je het een en ander over je heen krijgt, dan plaats je vervolgens een enigszins verontschuldigende reactie in de trant van: "Sorry hoor, maar het deed wel lekker zeer hè? Nog een fijn leven verder! TX

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen23 sep. 2022 - 9:31

Best ToussaintX 'Om zeep helpen' is een term om te duiden dat iemand op gewelddadige wijze om het leven is gebracht. Van Dale: "zeep: schuimverwekkend reinigingsmiddel: groene zeep; iem. om zeep helpen vermoorden; zijn kansen om zeep helpen verknoeien" Kunt u duiden waar in mijn schrijven ik mijzelf verkneukel over de dood van deze George Floyd? Herhaald; hij had niet zo mogen sterven. Maar omdat hij een zwangere vrouw een pistool in de buik drukte om haar te beroven, ben ik van mening dat hij geen standbeeld verdient. Noem mij maar ouderwets in deze. Voor het overige moest ik erg lachen om uw racistische uitsmijter aan het einde van uw reactie. Heeft u werkelijk niet door dat uw reactie in alles, maar dan ook in alles, exact laat zien waar de schoen wringt aan de linkerzijde? Maar goed, paarlen voor de zwijnen. Desondanks wens ik u oprecht een prettige dag toe.

Toussaint de la Serna
Toussaint de la Serna23 sep. 2022 - 14:21

@Tweekeerbellen, 23 sep. 2022 - 11:31 "...aan de linkerzijde..." - Linkerzijde, rechterzijde, bakboord, stuurboord, geef er maar een draai aan en misschien dat het zelfreinigend vermogen, als regen uit de lucht komt vallen. Ook een hele fijne avond, in de rechtse bubbel, toegewenst. TX

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk22 sep. 2022 - 7:50

Helaas zal dit protest door het regime en de hoge raad van geestelijken weer worden neergeslagen. Zoals er al vele protestacties, bijvoorbeeld tegen de toenemende armoede, de afgelopen jaren de kop zijn ingedrukt. De schaal van de omvang van deze protesten is jammergenoeg te klein om echt een verandering in gang te zetten

Marcus A.2
Marcus A.222 sep. 2022 - 7:12

Vind het onbegrijpelijk dat er in het westen, in navolging van Black live matters, niet massaal steun wordt betuigd aan deze moedige mannen en met name vrouwen. Hier is toch ook een vrouw vermoord door politie, in feite zonder enige reden. Het is discriminatie én onderdrukking.

22 Reacties
Paul250371
Paul25037122 sep. 2022 - 9:46

Fijn om het helemaal met je eens te zijn.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen22 sep. 2022 - 10:08

@Marcus Nou, dat is niet zo heel moeilijk te begrijpen hoor. Hier in het westen is de weerzin tegen de VS groter dan tegen het moordregime in Iran. Behalve natuurlijk als we de Yanks nodig hebben om onze kastanjes uit het vuur te halen, zoals nu in Ukraine. Dus lopen we gillend over straat als er in de VS een drugsverslaafde crimineel om zeep wordt geholpen en zijn we angstaanjagend stil nu een onschuldige vrouw een fatale schedelbasisfractuur is geslagen. En natuurlijk moeten we ook de cognitieve dissonantie niet vergeten die ter linkerzijde heerst over het dragen van een hoofddoek. Hier in het westen wordt dit door de grachtengordel elite gezien als een daad van 'onafhankelijkheid' en emancipatie. Dat rijmt natuurlijk niet met de wens van vele vrouwen in Iran (en wat dat betreft de gehele islamitische wereld) om verlost te worden van dit symbool van onderwerping, onderdrukking en achterstelling. Dus ja, hoe moet je als grachtengordel deuglinks mens hier nu op reageren? En dan is de beste reactie....niets....totdat er in de VS weer iets gebeurt dat in het straatje past ( I support the current thing) en je weer gillend de straat op kunt (of, als je dat teveel moeite vind, je avatar op FB of IG te voorzien van een nieuw willekeurig symbool) om de wereld te laten zien hoezeer je aan de goede kant van de geschiedenis staat. Vergeet niet; deugmensen zijn deugmensen om andere deugmensen te laten zien hoezeer ze deugen.

Satya
Satya22 sep. 2022 - 10:49

Is Iran onze invloedssfeer?

oproerkraaier
oproerkraaier22 sep. 2022 - 10:50

"Dus lopen we gillend over straat als er in de VS een drugsverslaafde crimineel om zeep wordt geholpen en zijn we angstaanjagend stil nu een onschuldige vrouw een fatale schedelbasisfractuur is geslagen. " kijk, dat is nu fascisme in een notedop. Een "drugsverslaafde crimineel" mag je van tweekeerbellen gewoon "om zeep helpen".

Satya
Satya22 sep. 2022 - 11:06

"Hier in het westen is de weerzin tegen de VS groter dan tegen het moordregime in Iran. " De VS is het westen. De VS is ook een moorddadig regime, kijk maar naar Afghanistan, Irak en Somalië al blijkt uit jouw woorden dat Somalië je sowieso geen drol interesseert want feitelijk zeg je dat een machthebber zwarte mensen op straat mag afmaken. "Dat rijmt natuurlijk niet met de wens van vele vrouwen in Iran (en wat dat betreft de gehele islamitische wereld) om verlost te worden van dit symbool van onderwerping, onderdrukking en achterstelling. " Mensen zeggen dat je hier de keuze zelf mag maken al denk ik dat jij zelfbeschikking net als Iran niet zult steunen. "deugmensen zijn deugmensen om andere deugmensen te laten zien hoezeer ze deugen. " Wat voor herkenningsteken krijgen deugmensen in de kampen? Een regenboogvissen? Je bent nog nooit in de Islamitische wereld geweest.

LaBou
LaBou 22 sep. 2022 - 11:09

Waar zijn de reacties van tweekeer als het over de slachtoffers in Jemen gaat? Overigens halen de amerikanen geen enkele kastanje uit het vuur in Oekraïne, dat laten ze door ons doen. En wij voeren dat ook slaafs uit.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen22 sep. 2022 - 12:40

@iedereen die op mijn bijdrage heeft gereageerd: Ik ben in de Islamitische wereld geweest, heb er zelfs een tijdje rondgelopen in dienst van de Staat der Nederlanden. Los van de oorlogsellende, heb ik mogen zien hoe vrouwen, jonge jongens (zoekt u even op het fenomeen 'bacha bazi'), meisjes en godbetert dieren worden behandeld. Dit alles met de hand op de koran. Dus nee, ik heb niet zoveel op met de Islam. Dan even over onze vrienden van grachtengordel deug links. Ik wens deze mensen niets slechts toe. Ik zou wel graag zien dat ze een keer hun stuitende hypocrisie en volstrekt naïeve wereldbeeld achter zich weten te laten. De wereld is niet de Efteling. Het is een toneel van doorlopende strijd over macht, geld, goederen en mensen, tussen landen en machtsblokken. Niet leuk, maar wel de waarheid. Aan ons de uitdaging om onze positie hierin te bepalen en in het bijzonder aan wie wij ons verbinden. De VS is niet het heilige land, maar wie de alternatieven beziet, weet dat we geen andere keuze hebben dan zo dicht mogelijk tegen de VS aan te kruipen. En natuurlijk George Floyd. De man had niet mogen sterven en al helemaal niet op de manier waarop hij aan zijn einde is gekomen. Maar zijn bijkans heiligverklaring past zijn persoon niet. Hij was een zware crimineel. Tot slot even over onze invloedssfeer. Zoals we geen enkele invloed hebben in de islamitische wereld, zo hebben wij ook geen invloed op wat er gebeurt in de VS. We huilen naar de maan.

Toussaint de la Serna
Toussaint de la Serna22 sep. 2022 - 15:22

Tweekeerbellen, 22 sep. 2022 - 12:08 "als er in de VS een drugsverslaafde crimineel om zeep wordt geholpen.." - Ik kan in deze stompzinnige reactie geen deugmens herkennen. Alsof het een stuk vuil betreft. Het denigrerende, rechtse ratterige toontje zegt genoeg van de zoveelste hersenloze randdebiel, die andermans leed gebruikt om hun punt te maken. De houding van de Amerikaanse politie, t.o.v. hun zwarte medemens is niet veel anders, dan die van de Iraanse religieuze politie naar vrouwen toe, voor het geval dat je nog niet opgevallen is. Ben je toevallig diezelfde Marcus, die Jezus 'moet' volgen? Het wordt steeds gekker op dit, progressieve forum.

Wie o Wie
Wie o Wie22 sep. 2022 - 16:47

Labou, grappig “tweekeer” is exact het aantal gasten waarna jij roept “vol”

Marcus A.2
Marcus A.222 sep. 2022 - 17:09

@toussaint ""als er in de VS een drugsverslaafde crimineel om zeep wordt geholpen.." - Ik kan in deze stompzinnige reactie geen deugmens herkennen. Alsof het een stuk vuil betreft. Het denigrerende, rechtse ratterige toontje zegt genoeg van de zoveelste hersenloze randdebiel, die andermans leed gebruikt om hun punt te maken." Het gaat om mensen ja. Dus ik kan de typering ook niet gebruiken. Neemt niet weg dat de verontwaardiging gewoon selectief lijkt te zijn. Ik denk dat, alhoewel beiden, desalniettemin, een zwarte man meer mogelijkheden heeft in de VS als een niet hijab dragende vrouw in de regionen van Iran. En dat wekt op zijn minst vragen op, maar kan ook leiden tot verontwaardiging. Als je bepaalde waarden uitdraagt kun je daarin niet selectief zijn. Dat lijkt wel te gebeuren omdat de mate van verontwaardiging niet in verhouding staat. Deze vrouw had niets op haar kerfstok waarvoor ze gedood is, behalve dan voor sommigen het niet bedekken van haar haar. Het gaat hier om een systematische onderdrukking van vrouwen door de Iraanse overheid.

Toussaint de la Serna
Toussaint de la Serna22 sep. 2022 - 17:25

Marcus A.2, 22 sep. 2022 - 9:12 "Vind het onbegrijpelijk dat er in het westen, in navolging van Black live matters, niet massaal steun wordt betuigd aan deze moedige..." - Waar blijft Afshin Ellian en de rest van de Iraanse dissidenten, die o.a., bij ON hoog van de toren bliezen, m.b.t. BIJ1. Of zien ze deze 22-jarige Koerdisch-Iraanse, Mahsa Amini niet als Iraanse.

Mokker
Mokker22 sep. 2022 - 22:05

@Toussaint Wat loop je nu off-topic te razen over de US? En wat Afshin Ellian betreft, als je even moeite had genomen, had je gezien dat hij de laatste dagen zeker wel heeft gereageerd.

LaBou
LaBou 23 sep. 2022 - 5:38

"Labou, grappig “tweekeer” is exact het aantal gasten waarna jij roept “vol”" Wow, wat een perfect terzake doende reactie van wie. Nu nog even uitleggen waar het in dit artikel over nou net míjn huis en de bezetting daarvan qua bewoners gaat want ík kan daar niets van terugvinden. Niet in het artikel en niet in de reacties (behalve dan die van wie, wat er op wijst dat hij meent een persoonlijke vendetta te moeten voeren op basis van niet ter zake doende "feitjes").

Abdu
Abdu23 sep. 2022 - 7:18

@tweekeer… “heb ik mogen zien hoe vrouwen, jonge jongens (zoekt u even op het fenomeen 'bacha bazi'), meisjes en godbetert dieren worden behandeld. Dit alles met de hand op de koran. Dus nee, ik heb niet zoveel op met de Islam.” Je hebt het over Afghanistan, wat gedeeltelijk klopt, en dat heeft weer niks met islam te maken maar met de elite van dat land die de onwetendheid maar vooral armoede onder de bevolking (wat ze zelf veroorzaakt hebben en in stand houden) inzetten voor hun eigen “culturele belevenis”. Wie niet weet dat de armen daar gedwongen worden een deel van hun kinderen verkopen om ander deel in leven te houden. Wie koopt deze kinderen? En wat heeft het westen in 20 jaar in Afghanistan gedaan deze situatie te niet doen? Niks, alleen maar hen onderdrukking en dood aangeboden, en ja de opiumproductie bijna achtvoudigt. En als ik deze situatie met het rijke en zogenaamd “beschaafd” westen vergelijk, valt Afghanistan in genade! Hoeveel porno wordt niet van minderjarigen in het westen geproduceerd en voor welke cultuur? En als het laatste opmerking, iemand met je mentaliteit (verwoord in je eigen tekst) heeft niks nodig om hier zijn islamofobie tentoon stellen.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen23 sep. 2022 - 9:36

@Abdu Dank voor jouw reactie. Een korte reactie van mijn kant. De Afghanen zélf legden het verband tussen hun religie en hun gedragingen wel degelijk. Immers leven zij hun leven gelijk de Profeet; de meest volmaakte mens ooit. En voor het overige: islamofobie is een niet-bestaand woord dat is verzonnen door lui die niet tegen religiekritiek bestand zijn.

Wie o Wie
Wie o Wie23 sep. 2022 - 12:32

Labou, het gaat om verbanden leggen. Twee keer en 2 gasten. Grappig toch. En daarna is het vol. De vvd is er niets bij.

Toussaint de la Serna
Toussaint de la Serna23 sep. 2022 - 13:35

@Mokker, 23 sep. 2022 - 0:05 "...als je even moeite had genomen..." - Als je niet zo'n moeite zou hebben met 'begrijpend lezen', dan had je kunnen constateren dat mijn reactie (wat jij razen vindt) betrekking had op de tekst van, Marcus A.2, 22 sep. 2022 - 9:12: "Vind het onbegrijpelijk dat er in het westen, in navolging van Black live matters, niet massaal..." Vooralsnog vinden protesten à la 'Black Lives Matter' in Iran plaats. 'Offtopic' (een term die vaak in nieuwsgroepen en op forums gebruikt wordt. Het is een Engelse term die kan worden vertaald als buiten het onderwerp. De term wordt ook offline gebruikt) is in dit geval 'niet helemaal' op z'n plek.

Toussaint de la Serna
Toussaint de la Serna23 sep. 2022 - 14:28

@Tweekeerbellen, 23 sep. 2022 - 11:36 "...islamofobie is een niet-bestaand woord dat is verzonnen door lui die niet tegen religiekritiek bestand zijn." https://nl.wikipedia.org/wiki/Islamofobie

LaBou
LaBou 23 sep. 2022 - 21:13

kortom, wie laat zien waarom antwoorden geen zin heeft. want zelf zwatelt hij gewoon door.

Wie o Wie
Wie o Wie24 sep. 2022 - 10:41

Labou, uiteindelijk is het verband ook duidelijk en valt er niets meer toe te lichten.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen24 sep. 2022 - 13:44

@ToussaintX Dank voor uw verwijzing naar Wikipedia. Ik hecht echter meer belang aan de Van Dale. Immers is dat nog steeds het standaardwerk waar het gaat om de Nederlandse taal. Islamofobie is daar (mijns inziens terecht) niet in opgenomen.

Abdu
Abdu26 sep. 2022 - 9:53

@tweekeer… Zoals in het westen dat liberale democratie de aankleding van kapitalisme is, is ook religie de aankleding van bestaande constructies daar, niet meer en ook niet minder. “Islamofobie” In de politieke zin betekent “islamofobie” de racistische behandeling van moslims, heeft dus niks met de islam te maken maar met wie hen behandelt. In taalkundige betekenis kan natuurlijk geen sprake zijn van islamofobie (vrees voor onbekende islam) waar veel moslims aanwezig zijn. We praten hier over de politiek en niet de literatuur betekenis van islamofobie.

HenryHansen
HenryHansen22 sep. 2022 - 6:16

FF serieus nou: "omdat ze zich niet gehouden zou hebben aan de regel dat vrouwen in het openbaar hun hoofd moeten bedekken" - zou ze dan ook een leuk petje op kunnen doen? Nee natuurlijk niet! Het gaat hier om het overtreden van de wetgeving om verplicht een hijab te dragen, en daarbij behorende kleding - waarbij oa de armen en de enkels bedekt moeten blijven.

Jopie666
Jopie66621 sep. 2022 - 23:01

Van mij mogen ze maar hoor. Maar uiteindelijk zet het regime zware mitrailleurs erop en schieten ze er tientallen dood. Alleen een gewapende opstand kan de Mullahs verjagen en van Iran een vrij en modern land maken.

7 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier22 sep. 2022 - 10:51

Jij bent echt totaal wapengek...

Jopie666
Jopie66622 sep. 2022 - 12:39

Met wapens bereik je alles. Dat is een feit kijk maar naar Iran en Rusland. Dictators houden van grote legers en wapens. Alleen een gewapende opstand krijgt de mullahs weg uit Iran.

r v b
r v b22 sep. 2022 - 14:11

@Jopie666: Niet alleen dictators houden van grote legers. Ook Rutte en consorten houden van grote, dure legers. Vandaar dat zij een groot voorstander zijn van extra investeringen in moordtuig en legers (die bestaan uit moordtuig). Landen met grote legers zijn gevaarlijk, zo toont Rusland aan.

LaBou
LaBou 23 sep. 2022 - 7:24

"Dictators houden van grote legers en wapens" Amerika staat ver boven aan als het gaat om leger en wapens. Hoe moeten we dat dan uitleggen?

Abdu
Abdu23 sep. 2022 - 7:30

@Jopie “van Iran een vrij en modern land maken” Ach man, je vrede en moderniteit komt dus uit de geweerlopen! Je kent je tradities heel goed. Denk je hoe zijn de mulla’s aan de macht gekomen?

Wie o Wie
Wie o Wie23 sep. 2022 - 12:38

Hoi Labou * Dictators houden van grote legers en wapens * sommige landen zoal Amerika hebben een groot leger * landen met grote legers geven veel aan defensie uit Wat is per definitie waar: A) alle landen met een groot leger (oaAmerika) hebben een dictator B) Amerika geeft veel uit aan defensie Tip: het is niet a.

Toussaint de la Serna
Toussaint de la Serna23 sep. 2022 - 14:08

@Abdu, 23 sep. 2022 - 9:30 "Denk je hoe zijn de mulla’s aan de macht gekomen?" - De Mullah's zijn door het selectieve rechtse Amerikaanse beleid van, marionetten-regimes in het zadel helpen en steunen op allerlei fronten, in dit geval de sjah van Perzïe, aan de macht gekomen. Na het bestormen van de Amerikaanse ambassade (heel beklemmend verfilmd met als titel 'Argo') is Ayatollah Khomeini aan de macht gekomen. Enfin, we weten de gevolgen daarvan uiteindelijk. https://nl.wikipedia.org/wiki/Mohammad_Reza_Pahlavi - Ik heb het altijd onverklaarbaar gevonden dat hele volksstammen van godsdienstwaanzinnigen, het vrouwelijk wezen waar ze uit voortgekomen zijn, zo onderdrukken. TX

Satya
Satya21 sep. 2022 - 22:01

Mooi. Ben wel bang dat er erg hard word teruggeslagen.

5 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe22 sep. 2022 - 6:51

dat gebeurt al.

Satya
Satya22 sep. 2022 - 10:49

Danielle Had verwacht dat ze met scherp op mensen zouden gaan schieten maar dat is volgens mij nog niet gebeurd.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 sep. 2022 - 12:58

Als het regime bang genoeg wordt komt dat ook wel.

Abdu
Abdu23 sep. 2022 - 7:23

Kijk vanavond in de journaal wat er over Iran aangeboden wordt. Hoewel ik betwijfel of hier de media iets laten zien die hun aangeboden beeld over Iran zou te niet doen.

Toussaint de la Serna
Toussaint de la Serna23 sep. 2022 - 18:59

Satya 22 sep. 2022 - 0:01 "...Ben wel bang dat er erg hard word teruggeslagen." - "Wie in vrede wil leven, moet zichzelf vaak geweld aandoen," JEAN DE BOISSON

JasDon
JasDon21 sep. 2022 - 20:53

Ik hoop dat het volk dit keer succesvoller is dan tijdens de groene revolutie, toen met moordpartijen de mensen bang werden gemaakt om te protesteren.

1 Reactie
Abdu
Abdu22 sep. 2022 - 8:00

@Jas Van “het volk” bedoel je cia en mossad? Dat was toch je advies om succes te bereiken in Iran?

oproerkraaier
oproerkraaier21 sep. 2022 - 20:27

Gezien de massaliteit ben ik hoopvol.