Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Zeeuwen en Vlamingen willen tussengrens 'slopen'

  •  
03-03-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
grensslopen
Als het aan de Vlaamse minister-president Geert Bourgeois ligt, gaan Vlaanderen en Zeeland de grens tussen de twee gebieden slopen. Dat meldt Omroep Zeeland. Bourgeois, die zijn uitspraken deed tijdens een werkbezoek van Zeeuwse Statenleden aan Brussel, krijgt bijval van Zeeuwse commissaris van de Koning, Han Polman:
"Zonder grenzen vormen Vlaanderen en Zeeland de meest krachtige regio van West-Europa. We zijn één markt, maar de grens zorgt voor drempels die economische groei in de weg staan. We moeten doen alsof de grens er niet is en wederzijdse kansen pakken."
Bourgeois vindt het vooral belangrijk om de belemmeringen op het gebied van arbeid en onderwijs aan te pakken, omdat dat ‘alleen maar winst’ op zou leveren ‘zowel economisch als cultureel’.
Op 7 november zullen Nederland en Vlaanderen de grenskwestie op een bijeenkomst bespreken.

Meer over:

economie, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

Nailles
Nailles4 mrt. 2016 - 8:34

Wie regelmatig in Antwerpen vertoeft, zoals mijn vrouw en ik die deze stad als favoriet verblijf in het Nederlandse taalgebied zien, weet dat je je er beslist in een meer kapitaalkrachtige omgeving verblijft met een uitgestrekte binnenstad die de een na de andere luxe woon- en winkelomgeving bevat, heel anders dan bijvoorbeeld Amsterdam wat buiten de P.C. Hoofdstraat maar weinig buiten de middelmaat, of daaronder, te bieden heeft. Hetzelfde t.o.v. Antwerpen geldt voor de overige grote steden in de Randstad. Antwerpen heeft daarentegen zeker ook wijken waarin men niet zo graag gaat en staat maar die hebben de andere genoemde ook. Boven alles staat de enorme drive waarmee de Antwerpse binnenstad onderhouden wordt, oude panden opgeknapt, danwel vervangen door passende moderne architectuur. De culinair hoogstaande cultuur wordt daarnaast nog ondersteund door o.m. de breed aandacht krijgende moderne en historische kunst en cultuur, naast bijvoorbeeld die voor voor mode (nergens in ons taalgebied krijgt de mode t/m de haute couture meer aandacht.) Dit alles wijst buiten een goed stadsbestuur, op de kapitaalkrachtige invloed van de stadbewoners zelf, maar nog meer die uit de wijdere regio, van de Kempen, maar ook op een potentieel meeprofiteren van het naastgelegen West-, Oost, en Zeeuws-Vlaanderen met het al eveneens aantrekkelijke Brugge, maar ook het kustgebied met o.m. Oostende als nu al sterke troefkaarten.

4 Reacties
Nailles
Nailles4 mrt. 2016 - 10:45

Ter ondersteuning van de t.o.v. Zandvoort, Scheveningen e.d. superieure Belgische kust met Knokke, Oostende, e.d. een recente column van een medestander die ook nog andere gelijkgestemden en goede argumenten noemt: http://fcsprint2.nl/bronnen/wp-content/uploads/2016/01/ZANDVOORT-Vergelijken-met-Oostende-2016-01-20.pdf

H.Witte
H.Witte4 mrt. 2016 - 12:31

Nailles, u vindt dus niet dat de vele hoogbouw schade doet aan het natuurlijk zicht van een kustgebied. In Zeeland probeert men bouw aan de kust te voorkomen, opdat het natuurlijk kustlandschap behouden blijft. Gelukkig maar. Ik woon in Vlaanderen, maar ga toch liever naar de Zeeuwse kust. Uw link pleit voor grootschaligheid, waarin de mens meer en meer 'verzuipt' zijn identiteit verliest, terwijl de meeste mensen behoefte hebben aan kleinschaligheid, knusheid en rust. Voor flats kunnen we in steden terecht.

Nailles
Nailles4 mrt. 2016 - 14:12

Je leest mij en Pam slecht. "Het is waar dat er in Nederland nog lege stukken strand zijn - en dat moet vooral zo blijven - maar wat er aan onze kusten aan bebouwing is neergezet, mist elke allure. Van Den Helder tot aan Cadzand is het een lange architectonische misère van troosteloos geworden vissersdorpen, waar de Etos en het Kruidvat het eens zo pittoreske centrum hebben verwoest met hun winkels. Armzalige vakantieparken liggen verscholen tussen de Nederlandse duinen, als wratten op een zwijn. Er is in Nederland geen badplaats die in de verste verte kan tippen aan Knokke, Blankenberge of Nieuwpoort En dan heb ik het nog niet eens over Oostende, een van de zeven schoonheden van Europa, waar Charlotte Mutsaers naartoe vlucht als zij Nederland niet meer kan verdragen. Vergelijk Oostende eens met Zandvoort. Dat is het verschil tussen een kostuum van Dries van Noten en een T-shirt van de Wibra." Houdt een laatste grote opruiming door de al omtuimelende immer opruimende winkelketens die je in ieder Nederlandse stad en dorp ziet er voorgoed te verbannen, idem de "langgerekte vuilnisbelt van snackbars, pizzeria's, en speelhallen". Een nieuw begin door alles "helemaal plat te gooien en van voren af aan te beginnen". Als voorbeeld voor nog andere Zandvoort: "Maak er een mondaine badplaats van met een elegante boulevard, waarlangs je kunt flaneren bij de ondergaande zon, ongeveer zoals in Deauville in haar beste dagen." Er blijft zo genoeg onaangetaste duinen en overige natuur, er kan zo men wil zelfs meer bij, en i.p.v. de flats zoals die bij Knokke, waarover men ook niet moet overdrijven, is men vrij met een goede architect aantrekkelijke alternatieven te zoeken.

H.Witte
H.Witte4 mrt. 2016 - 15:10

Nailles Toegegeven; er zitten goede 'kernen' in je verhaal daar waar je de charme van badplaatsen vergelijkt. Direct aan de kust blijf ik het lelijk vinden, nagenoeg overal. Hoogbouw zou overal minstens een kilometer van de kustlijn moeten staan, met daarvoor karakteristieke huisjes. Maar goed, smaken verschillen.

Albert Einstein
Albert Einstein4 mrt. 2016 - 8:26

Wat gaat de benzine daar dan kosten? meer Nederlands (duur) of meer Belgie (goedkoop). En tot waar geldt dat dan? Tussen Middelburg en Brugge? Overigens is het idioot dat de accijns nog niet in de hele EU hetzelfde is. Grote mond over eenheid, maar simpele maatregelen kunnen de sukkels niet. Geen wonder dat de bevolking nul vertrouwen heeft.

2 Reacties
H.Witte
H.Witte4 mrt. 2016 - 12:42

Albert Einstein Is het luiheid, gemakzucht of gebrek aan echte belangstelling. Met een paar simpele drukken op knopjes vindt u snel informatie over wat de EU op dit gebied doet danwel voornemens is te doen. Een klein voorbeeld: In een advies van het EP (1991) werd aangedrongen op vaststelling van streeftarieven voor benzine en een veel hoger minimumtarief voor zware stookolie. In de belangrijkste amendementen werd ernaar gestreefd de lijst van systematische vrijstellingen af te schaffen maar de lijst van facultatieve vrijstellingen uit te breiden, de minimumaccijnstarieven te indexeren op basis van inflatie, en een procedure op te stellen die lidstaten in staat stelt de belasting in bepaalde gevallen ten dele of geheel aan ondernemingen te restitueren. Het Parlement benadrukte in zijn resolutie van 2002 over het fiscaal beleid in de EU in het algemeen dat „het beginsel „de vervuiler betaalt” ruimere toepassing moet vinden”. Het Parlement gaf in oktober 2002 een gunstig advies over de voorstellen inzake biobrandstoffen en nam een aantal amendementen aan dat deze voorstellen moest verstevigen. U schopt waarschijnlijk, zoals velen onder u, graag ongenuanceerd tegen de EU aan, maar verdieping zoeken, ho maar.

Albert Einstein
Albert Einstein4 mrt. 2016 - 15:36

De weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens. Zullen we wedden dat over 5 jaar de pomphouders aan de grens nog steeds last van de tariefverschillen hebben?

Tijgernoot2
Tijgernoot24 mrt. 2016 - 7:33

Als er geen grens is, hoe weet je dan waar Nederland ophoudt en Belgie begint?

1 Reactie
Albert Einstein
Albert Einstein4 mrt. 2016 - 15:38

Dat proeft ge aan de kwaliteit van de fritekes.

Mark Gh
Mark Gh4 mrt. 2016 - 6:37

Zonder grenzen geen landen. Zonder landen geen wetten. Zonder wetten chaos en anarchie. Als ze die grenzen opheffen moeten we er maar een groot hek omheen zetten.

Piet de Geus
Piet de Geus4 mrt. 2016 - 5:27

De meest krachtige regio van West-Europa? Dat achterstandsgebied? Laten we eens naar de realiteit kijken: als ter compensatie van de toegankelijkheid van de Antwerpse haven een miniem poldertje in Zeeland onder water moet worden gezet is het land al te klein. Anderzijds staan die Belgische kerncentrales waarvan de veiligheid op geen enkele manier te garanderen zijn wel heel gemakzuchtig pal op de grens zodat de gevolgen van een ramp vooral zoveel mogelijk onze kant uitkomen. Wil zo'n Vlaamse president een beetje geloofwaardig iets zeggen over het slopen van de grenzen, dan moet hij toch echt beginnen met het definitief sluiten van die kerncentrales. Anders lijkt het er toch verdomd veel op dat hij alleen uitgaat van zijn eigenbelang en zijn problemen over de grens probeert te dumpen.

H.Witte
H.Witte3 mrt. 2016 - 23:45

De consequentie van een min of meer samenvoeging van Zeeland (of een daal daarvan) en Vlaanderen zal dan moeten zijn dat de grens opschuift, zowel bij onze zuiderburen als bij ons. Immers de huidige bestaande regelingen. o.a. ten aanzien van grensarbeid, maar ook allerlei belasting maatregelen zullen samengetrokken moeten worden, maar kunnen niet voor de rest van beide landen gelden. Vervolgens ontstaat er aan de nieuwe grenzen weer grensarbeid, zal er op termijn behoefte bestaan om ook daar weer veranderingen aan te brengen enz. enz. Kunnen we niet beter meteen het pad in slaan van totale samentrekking in belastingen, regelgeving en wetten? In een verenigd Europa gaan we op den duur toch ver in die richting.

2 Reacties
Harba Lorifa
Harba Lorifa4 mrt. 2016 - 6:08

Volgens mij... Die Belgen willen dit alleen om de haven van Antwerpen beter bereikbaar te maken wat ten koste gaat van Rotterdam. Op deze manier kunnen ze op eigen houtje de westerschelde uitbaggeren.

Nick Ros
Nick Ros4 mrt. 2016 - 7:44

Dan gaan wij tussen Terneuzen en Breskens ook maar een zeehaven maken. Of wij spuiten net voor de kust een zeehaven.

Nick Ros
Nick Ros3 mrt. 2016 - 22:31

Ik ben al jaren een voorstander van een nieuw land "DELTALAND" = België met Nederland. Gewoon via verkiezingen. Kiesdrempel 5%. 120 Kamerleden en 60 Senatoren. Provincie : Wallonië - Vlaanderen - Brabant - Holland - IJsselland en Noordland Hoofdstad bij Ahrendonk-Reusel. Naam : DELTASTAD.

1 Reactie
Harba Lorifa
Harba Lorifa4 mrt. 2016 - 6:06

Hoofdstad Arendonk-Reusel. LOL.

deVrolijkeCynicus
deVrolijkeCynicus3 mrt. 2016 - 22:28

Maar .. welke grens is er nog overgebleven om te slopen? En wat bedoeld hij dan met slopen? Los van het belastinggedoe als je in het ene land werkt en het andere land woont is er weinig te slopen.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen3 mrt. 2016 - 22:27

Hm, vlamingen dat is fout volk, altijd verongelijkt niet door hebbend dat ze het in hun land voor het zeggen hebben. Daar wil je niets mee te maken hebben, Plak ze maar bij een soortgenoten, even denken,...., Nederland.

Donostia2
Donostia23 mrt. 2016 - 21:56

Huh? "Vlaanderen en Zeeland de meest krachtige regio van West-Europa". Zeeland vergrijst en loopt leeg. De lage werkloosheidscijfers worden veroorzaakt doordat iedereen met een opleiding en ambitie vertrekt, waardoor het heel moeilijk is om aan jong personeel te komen. Er is zelfs een aparte commissie in het leven geroepen o.l.v de bekende Zeeuw J.P. Balkenende. "De commissie structuurversterking en werkgelegenheid Zeeland (commissie Balkenende) gaat een onafhankelijk onderzoek doen naar mogelijkheden om de economische structuur en werkgelegenheid in Zeeland te versterken." De industrie in Zeeland is zieltogend, het gaat niet zo goed met Dow, Virtrite, Cargill e.a. En logistiek neemt het belang ook af. Zelfs de opening van de A4 boven Bergen op Zoom biedt geen soulaas.

Pindaklaas
Pindaklaas3 mrt. 2016 - 21:48

Ik als Zeeuw kan je zeggen dat er maar weinig Zeeuwen zijn die dit willen!

Kilted
Kilted3 mrt. 2016 - 19:40

Op zich een opvallende uitspraak van Geert Bourgeois als vertegenwoordiger van de over het algemeen nogal Eurokritische N-V. En hier zit ook het dilemma dat het economisch misschien wel klopt, en waarschijnlijk nog meer als je Nederland en Vlaanderen optelt. Ik heb begrepen dat je het dan over de 4de economie van Europa hebt. Alleen… De grenzen nog verder openzetten in deze tijd, zal ook niet op veel sympathie kunnen rekenen. Het is maar wat je belangrijk vindt. Persoonlijk heb ik geen probleem ermee, maar ik ben ook niet wereldvreemd. Dit zal niet bij iedereen een hoera-stemming opleveren.