Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zet toch gewoon een vaccinatiebus voor het opvangcentrum

  •  
29-08-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
51368930259_e0abb6f5a6_c

© cc-foto: BMAL

Men heeft geconcludeerd dat de Afghaanse nieuwkomers zo snel mogelijk tegen Covid moeten worden gevaccineerd. Dit valt echter niet mee.
Ik heb een redelijk verstand maar toch zijn er dingen die mij de pet te boven gaan. Ik bedoel hier niet onderwerpen betreffende de kosmologie of de fysica van het heel kleine, maar het denken in overheidskringen. Men heeft geconcludeerd dat de Afghaanse nieuwkomers zo snel mogelijk tegen Covid moeten worden gevaccineerd. Dit valt echter niet mee. De vluchtelingen moeten eerst uitgebreid worden geïnformeerd over de verschillende soorten vaccins, “zodat zij zelf de keuze kunnen maken over een coronavaccinatie”, aldus het liveblog van het AD in een bericht van zaterdagochtend 06.31 uur.
Het lijkt me toch niet zo ingewikkeld. Je deelt de betrokkenen mede dat de Nederlandse regering een coronavaccinatie ten sterkste aanbeveelt voor personen boven die en die leeftijd en dat er op die en die data een vaccinatiebus voor het opvangcentrum staat. De betrokkenen zitten nu allemaal in quarantaine en mogen de deur niet uit. In voorlichtingsjargon heet dat een captive audience. Een communicatieprobleem kan er niet bestaan met al die tolken. In Harskamp zet je er uit voorzorg een pelotonnetje ME bij. Wat de keuze betreft, ik heb die ook niet gehad maar kreeg gewoon Pfizer in mijn mik en voor de rest had ik niks anders in te brengen dan lege briefjes. Dit zijn bijzondere omstandigheden. Dan tellen efficiency en een zo groot mogelijke dekkingsgraad. Zeker nu Delta rondwaart.
Het valt trouwens op dat een oude reflex van de Nederlandse gezondheidszorg nooit verloren gaat: de nieuwkomers worden – zeer terecht – allemaal op TBC getest. TBC is in Afghanistan een echte volksziekte.
Daar blijft het niet bij: het is een van de drie landen ter wereld waar polio nog niet is uitgeroeid. De kindersterfte wordt geschat op 106 per 1000. Die van moeders tijdens de bevalling is ook torenhoog. Een lemma op Wikipedia bevat nog veel meer sombere gegevens. Een belangrijke prioriteit lijkt me dat alle kinderen op hetzelfde niveau worden gevaccineerd tegen allerhande ziektes als hun Nederlandse leeftijdgenootjes. Dat zal ook wel snel gebeuren.
Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

Overwicht
Overwicht30 aug. 2021 - 6:21

Het zijn allemaal jonge, sterke mensen, die zijn verminderd varbaar voor covid. Ik ben overigens wel benieuwd naar hoeveel procent man is. Volgend media is het vaak allemaal vrouw en kinderen, maar in praktijk valt dat altijd vaak vies tegen (ik ben feminist).

2 Reacties
Molly Veenstra
Molly Veenstra30 aug. 2021 - 9:43

Met jou ben ik van mening dat alle vrouwen met de Afhgaanse nationaliteit per definitie in aanmerking zouden moeten komen voor politiek asiel. Van deze gedachte alleen al krijgen verschillende deelnemers op dit forum (en waarschijnlijk ook in de politiek) echter koude rillingen. Solidariteit met Afhaanse vrouwen, oké, maar we hebben toch liever dat ze zich in hun eigen land laten onderdrukken, dan dat ze hier naar toekomen om te genieten van hun vrouwenrechten. Dat zou ten koste kunnen gaan van onze welvaart en dat gaat natuurlijk te ver.

kvi
kvi2 sep. 2021 - 17:19

@Overwicht: het gaat bij deze evacués voornamelijk om gezinnen met veel jonge kinderen en een aantal (hoog)bejaarde familieleden. Bovendien is het een misvatting om luchthartig te doen over de noodzaak om jongere gezonde mensen te vaccineren. Daarvoor zijn er m.i. al te veel van overleden, waaronder een aantal notoire antivaxers.

Thuiszitter
Thuiszitter29 aug. 2021 - 19:28

Worden nieuwkomers eigenlijk medisch onderzocht ? ik heb geen idee eigenlijk, zou toch heel humaan zijn . Bij dit onderzoek zou dan een vaccin kunnen worden gegeven . Ervan uitgaande dat zo’n onderzoek plaatsvindt .

RaRa17
RaRa1729 aug. 2021 - 19:26

Het is allemaal al heel goed geregeld voor asielzoekers. Oa: https://www.coa.nl/nl/coronamaatregelen-van-het-coa “ Het ministerie van VWS heeft besloten om deze grote groep asielzoekers op locatie te vaccineren. Hierdoor verlagen we de drempel om te vaccineren en verhogen we de vaccinatiebereidheid. ” En “ Via MyCOA, de website speciaal voor asielzoekers, zijn bewoners in alle talen geïnformeerd over het coronavirus. In de azc’s hangen posters en verspreiden we flyers over onder meer het coronavirus,” De Afghaanse mensen moeten ook eerst een bsn nummer krijgen voor een zorgvuldige registratie van de Corona prik en andere prikken uit het rijksvaccinstieprogramma. De communicatie verloopt in hun eigen taal en vooralsnog zal er op locatie worden geprikt. Prima dus.

EricDonkaew
EricDonkaew29 aug. 2021 - 12:27

Klopt. Gewoon zo veel en zo snel mogelijk vaccineren. Geldt wat mij betreft ook voor illegalen. Bied ze vaccinatie aan. De vreemdelingenpolitie kijkt dan even de andere kant op of is, liever nog, geheel afwezig. Na de vaccinaties kan de vreemdelingenpolitie wel weer aan de slag. Het gaat om de volksgezondheid en die is grensoverstijgend.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe29 aug. 2021 - 15:33

Illegalen komen net als daklozen al in aanmerking voor vaccinatie met het Janssen vaccin. Of ze ook komen weet ik niet.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 aug. 2021 - 12:00

De keuze was wel of niet vaccineren. Maar dat viel bij een groot aantal Nederlanders ook niet zo goed. Die wilden wel Pfizer maar geen Astra. Daarvan liggen nu flinke voorraden op de plank. Zsm opmaken dan maar?

3 Reacties
GHS
GHS29 aug. 2021 - 12:02

Hebben al die nieuwkomers een Nederlands paspoort? of moet dat ook eerst nagekeken worden?

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 aug. 2021 - 12:07

De moedersterfte zal nu in Afghanistan ook wel niet gaan dalen.

Thuiszitter
Thuiszitter29 aug. 2021 - 19:25

Die Sara hebben ze weggegeven.

frankie48
frankie4829 aug. 2021 - 11:44

Eerst als overheid tegen je eigen burgers heel moeilijk gaan lopen doen, als zij keuzevrijheid verlangen voor welk vaccin zijzelf willen gaan kiezen. En nu lees ik hier bij Han dat Afghanen die misschien laaggeletterd zijn, van onze overheid die zelf over alle relevante informatie beschikt ten aanzien van alle vaccins die er beschikbaar zijn, dat deze ongeïnformeerde mensen, zelf die keuze mogen gaan maken.

1 Reactie
RaymondenJoop
RaymondenJoop30 aug. 2021 - 20:49

Hoe denk je dat de discussies in de groep zullen zijn? De overheid probeert zo open mogelijk te zijn, in de hoop op een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad. In de praktijk zal dat ongetwijfeld vies tegenvallen.