Joop

Zet het kabinet met het coronabeleid onze open grenzen op het spel?

  •  
22-05-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
49659426898_4b4927a094_k

© cc-foto: Etienne Muis

Nederland dreigt een permanente Red Zone te worden
Momenteel geldt aan onze landsgrenzen een uitreisverbod voor niet-noodzakelijke reizen. In een land dat 83% van zijn geld in het buitenland verdient en graag op vakantie gaat is dat een groot obstakel. Het is daarom essentieel dat onze grenzen zo snel mogelijk weer open gaan. Maar Nederland is al als risicogebied aangemerkt door Duitsland, en dat zal niet veranderen met de versoepelingen van de maatregelen in ons land in de komende weken. Zet het kabinet onze open grenzen duurzaam op het spel?
Het behoeft geen betoog dat iedere week dat de grenzen bijna dicht zijn grote maatschappelijke schade oplevert. Dat geldt voor familiebezoek of toerisme, maar ook voor zakelijk verkeer dat momenteel niet de toets der “noodzakelijkheid” kan volstaan. Een paar weken geen klanten of collega’s bezoeken gaat nog wel, maar als het maanden en jaren worden, gaat dat de omzet van bedrijven flink treffen. Grenscontroles zijn duur voor transportbedrijven. En wilt u opgesloten zitten op een “eilandje” van 150 bij 300 kilometer? Geen prettig vooruitzicht voor de meesten van ons. Reizen moet snel weer vrijer worden.
Maar hoe vreemd dat misschien klinkt, de huidige situatie aan onze grenzen is niet eens heel streng. Veel landen hebben een absolute quarantaineplicht bij inreizen ingesteld. In Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea word je bij aankomst getest en dan twee weken in een hotelkamer gezet. Australië doet dit zelfs in het binnenland , tussen de verschillende deelstaten. Ook Groot-Britannië overweegt dit en Duitsland heeft al een thuisquarantaineverzoek ingesteld bij inreizende buitenlanders.
De vraag is nu of zo’n harde quarantaine, die bijna al het inkomend verkeer stopt, ook bij ons dreigt. Dat zal in principe gebeuren als Nederlanders een veel groter infectiegevaar vormen dan de lokale bevolking. En daar lopen we risico. Het kabinet mikt op gecontroleerde verspreiding van het virus, gestuurd op ziekenhuiscapaciteit. Omdat er momenteel weer goed plaats is in de IC-units is er ruimte voor versoepeling van de maatregelen waaronder we sinds maart lijden. Zo stijgt de besmettingsgraad weer iets, en blijft continu 1% à 3% van de bevolking besmet, in principe jarenlang.
EYhml8TXkAEvPyx
Al onze buurlanden, tot aan Polen, Ierland en Frankrijk aan toe, proberen het virus juist verregaand in te dammen met testen, traceren en isoleren van alle mogelijke infectiehaarden en geïnfecteerden. In Duitsland is daarbij, afhankelijk van de deelstaat, een expliciet plafond ingesteld van 30 à 50 besmettingen per 100.000 inwoners. Daarboven worden lockdown-maatregelen genomen. Dat is daarmee ook een indicatie van een acceptabel risico voor inreizende buitenlanders, een norm waaraan Nederlanders niet voldoen.
Stel, u bent bondskanselier Angela Merkel. U hebt over enkele maanden in de meeste regio’s enkele wekelijkse besmettingen per 100.000 inwoners, die u zorgvuldig test, traceert en isoleert. De trend is dalende. En dan komen Henk en Ingrid met een 10x of 100x hoger infectierisico aanrijden om een paar daagjes zaken te doen en wat Beiers bier in te kopen. Wat doet u met het Hollandse koppel? U weet dat de Nederlandse en Duitse economieën en maatschappijen zeer verweven zijn, dus ze zijn heel welkom. Maar maandenlang indamwerk tenietdoen door dagelijks duizenden Nederlanders toe te laten, en dan weer lokaal of nationaal in dure lockdowns te moeten? Dat gaat mevrouw Merkel niet toelaten. Totale afgrendeling en/of verplichte quarantaine lonkt.
Er wordt nu openlijk gesproken over Red Zones en Green Zones , met vrij reizen binnen de Green Zone waar de uitbraak onderdrukt is. Oostenrijk heeft al laten weten deze zomer alleen toeristen toe te laten uit dergelijke landen. Ze bedoelen Duitsland en gaan met de huidige trends Nederland uitsluiten. Maar in juli en augustus zullen veel Europese en Aziatische landen ook zo tegen Nederland aankijken. We lopen dan op tegen een soort totaal vliegverbod. En forensen tussen Nederland en Duitsland kunnen werk of huis gaan verliezen, tijdelijk of niet.
Buitenlanders zullen ook niet naar ons durven of mogen te komen, en zo worden wij echt een eiland. De gevolgen voor onze voorheen open economie zijn moeilijk in te schatten, maar zeker ontwrichtend. Dit wordt dan natuurlijk nog versterkt door de effecten van onzekerheid en maatregelen binnen de jarenlange “jojo-lockdown” die onderdeel is van de kabinetsstrategie. Zo dreigt het einde van de trotse erfenis van premier Rutte, die juist zo graag de economie laat bloeien.
Het is aannemelijk dat de verwonderde kritiek uit het buitenland op het verspreidingsbeleid in Nederland zal uitmonden in forse diplomatieke druk. Druk die door het kabinet hopelijk zal worden ervaren als een doorslaggevend argument om onze partners te volgen bij het grotendeels indammen van de uitbraak.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

tempest
tempest23 mei 2020 - 8:57

Onzin. Het beleid is maximaal controleren en zeker geen “verspreidingsbeleid”, die term gebruikt de regering dan ook niet. Effectief verschilt ons beleid echt niet van omringende landen. Maar je hebt een punt totdat er een vaccin is zal reizen niet meer gaan als voorheen en zijn we op ons eigen “eilandje” aangewezen, maar dat zal overgaf ter wereld het geval zijn.

webmaatje
webmaatje22 mei 2020 - 20:11

Ik snap niets van dit artikel. Het is compleet achterhaald Woensdagavond nog een Extra corona uitzending van de ARD gezien waarbij uitgebreid Duitse toeristen in Zeeland in beeld gebracht werden. Zoutelande, Domburg enz.. allemaal Duitsers in huisjes, genietend van de vrijheid aan zee zonder mondkapjesen zonder angst om na het hemelvaartweekend in quarantaine thuis te moeten. Duitsland heeft al weer een week geleden het quarantainebeleid, ook voor Duitsers die langer dan 3 dagen de grens over waren, voor alle landen afgeschaft. Wel wordt de triftige grund om Duitsland te bezoeken, nog steeds tot 15 juni gehandhaafd door controles in 30 km van de grens met Nederland. Wordt je opgemerkt en heb je geen grondige reden, dan word je subiet weer richting Nederland gestuurd. Nederland heb ik op geen enkele Duitse coronakaart in het rood rood gezien

1 Reactie
Robert Follon
Robert Follon23 mei 2020 - 6:30

[ Nederland heb ik op geen enkele Duitse coronakaart in het rood rood gezien] Dit hele stuk hangt ook van de drogredenen en onwaarheden aan elkaar. Maar goed, het duo Stronks & Blok vertelt nu eenmaal graag sprookjes...

Jozias2
Jozias222 mei 2020 - 20:09

"Ze bedoelen Duitsland en gaan met de huidige trends Nederland uitsluiten." Als ik naar de huidige trend kijk dat slaat dit natuurlijk nergens op met de huidige cijfers. En als Italie en Spanje ook gaan versoepelen wat is dan het argument om dat niet in Nederland te doen?

Greendutch
Greendutch22 mei 2020 - 17:33

1e zin 2e allinea: geen maatschappelijke maar economische schade want maatschappelijke schade ontstaat juist als uw boodschap wordt uitgevoerd, als veel families hun geliefden verliezen aan covid19. u behoort tot de kleine minderheid die geen vertrouwen heeft in deze regering terwijl de peiling van 1vandaag juist uitwijst dat een groeiend aantal NL'ers wél vertrouwen heeft. u behoort dan ook tot een van die klagende ondernemers die hun zin door willen drijven met (de bijna demente*) Hans de Boer voorop die elke avond bij Op1 zitten en hún boodschap voorleggen in de hoop / wetenschap dat het kabinet kijkt. in al die weken heb ik daar of elders niet 1x een ondernemer zijn plannen zien ontvouwen tot verandering om wél weer aan de gang te kunnen en dat getuigt van weinig creativiteit. het bedrijfsleven wil alleen maar weer terug naar zoals het was want dat is makkelijk kijk naar de boeren die een half jaar geleden protesteerden. die wilden ook door zoals gewoon. als zij weer gaan boeren zoals hun opa 's , toen er geen stikstofproblemen waren, maar met machines en een beetje verstand en scholing, dan krijgen zij zo maar weer het respect terug dat zij nu verloren hebben. als ondernemers nu blijven zeuren, de een na de ander, dan verliezen zij ook allemaal ons respect, terecht. ik hoop heel erg dat er een quarantaine komt op in-reizen hier en juich de maatregel die de andere door u genoemde landen nemen dan ook van harte toe want het is onverantwoord om het virus nu alle kanten in te laten reizen en geen rekening te houden met de ontzettend veel mensen die nóg niet ziek zijn geweest maar die erg kwetsbaar zijn door aanleg, ziekte, leeftijd enz en dus ook erg bang / onzeker. voor hen zijn de versoepelingen van nu verschrikkelijk want we hebben allemaal de beelden gezien van de eigenwijze, eigenzinnige mensen die vinden dat ze alle rechten op kunnen eisen. de regering heeft een pad ingeslagen en luistert heus wel naar het bedrijfsleven. waar zij niet naar luistert zijn de zieken, zwakken en ouderen want die hebben geen lobby 'isten behalve de medici die nu waarschuwen voor te drukke IC 's waardoor zij zelf niet verder kunnen. de kwetsbaren kunnen alleen maar afwachten en nog jaren binnen zitten omdat al de andere NL'ers zo nodig hun zin door willen drijven, die brengen dat geduld niet op. 2 maanden is de houdbaarheid van sociaal gedrag, samenwerking, respect, geduld, begrip van de Nederlanders. m.b.t. h.de Boer: laatst in een tv programma herhaalde hij in 10 minuten tot 3x toe zijn woorden, dat deed mijn moeder ook in het begin van de tijd dat zij aan Alzheimer leed.

4 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman22 mei 2020 - 17:53

@Greendutch De kritiek van Blok is juist dat Rutte teveel luistert naar types als De Boer. Hij wil dat Nederland, net als Duitsland, Denemarken en andere verstandige landen, het virus indamt. Rutte wil ‘beheerste verspreiding’ en daarom zal het virus hier meer aanwezig blijven dan in andere landen. Blok denk dat Nederlanders in andere landen daarom geweerd gaan worden. Datzelfde dreigt momenteel ook met Zweden te gebeuren.

vdbemt
vdbemt22 mei 2020 - 19:51

Ik dacht even: lees ik dit nu goed? ja, toch. Het is wat Huysman al zegt: Blok is het NIET eens met het beleid van Rutte. Rutte doet dit, onder invloed van de Boer en vriendje Kelder, met het doel de economie hier te redden (Hij begon goed: gezondheid eerst. Hij is weer teruggevallen op het oude 'economy first") . Het huidige beleid is noch goed voor de gezondheid, en daardoor, noch voor de economie.

wegmetons
wegmetons23 mei 2020 - 7:46

En de kritiek van Blok is onterecht. Er zijn in Nederland momenteel niet meer besmettingen als in landen om ons heen. Minder zelfs over het algemeen. België kende veel meer besmettingen, het VK en Frankrijk ook. Veel meer doden ook trouwens, ook als je de cijfers van het CBS gebruikt van oversterfte. Verder wordt het contactonderzoek hier ook in rap tempo opgeschaald. Dit is in het begin ook gedaan en later niet meer omdat het gewoon niet meer ging en geen nut had door de enorme besmettingsgolf die er was. Nu begint het weer zin te krijgen en gebeurt het ook effectief weer. Het is overigens een illusie dat je met contactonderzoek elke besmetting kan voorkomen, dat kan alleen als je de macht heb zoals in China om iedereen die contact heeft gehad met iemand die contact heeft gehad met een besmet iemand keihard op te sluiten. Dan kan je het virus killen, nu kan je het met contactonderzoek alleen sterk afremmen (en dat is wel heel zinvol dus DOEN).

Mark Huysman
Mark Huysman23 mei 2020 - 11:17

[Er zijn in Nederland momenteel niet meer besmettingen als in landen om ons heen. Minder zelfs over het algemeen. België kende veel meer besmettingen] Dat is de vraag. In België wordt veel meer getest dus dan vind je ook veel meer besmettingen. Uit cijfers van een paar weken geleden bleek België 41.000 testen per miljoen inwoners te hebben uitgevoerd tegenover Nederland een kleine 14.000. Ik weet niet hoe die verhouding ondertussen is maar het zal me niet verbazen als België nog steeds een ruime voorsprong op Nederland heeft.

bolito
bolito22 mei 2020 - 17:26

“Open grenzen op het spel” ? Ik mag hopen van wel ! (ha, ha, dat rijmt) Ik krijg van nature al ernstige uitslag van het woord “ondernemer”, maar afgezien daarvan ; waarom al die vreselijke oorlogen over “grenzen”, als je ze niet mag sluiten ? Omdat het de “ondernemer” toevallig beter uitkomt ? (retorische vraag : bespaar me de voorspelbare antwoorden) Grenzen bestaan, oké ; zelfs het meest “primitieve” dier zal zijn eigen jong verjagen om een eigen “grens” gebied te gaan zoeken. Maar open grenzen omwille van efficiëntere productie, transport en consumptie ? Dat is ongeveer wel het allerlaatste waar de planeet op zit te wachten.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 mei 2020 - 17:00

Er kwam anders een stoot Duitsers naar Nederland gisteren om te winkelen in Limburg, Venlo en Roermond.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt22 mei 2020 - 19:51

Inderdaad. Enorm het gezondheidsrisico verhogend.

e men
e men22 mei 2020 - 16:08

Auteur van dit stukje woont zeker niet in de grensstreek? Ik werk in Emmen en daar stikt het van de Duisters die HIER onbeschermd komen shoppen, terwijl als wij naar Duitsland gaan om te tanken we grote kans hebben dat we terug worden gestuurd en gaan we niet krijgen we een boete, komen we wel door de grensversperring dan moeten we beschermd zijn bij het tanken, dus handschoenen aan en mondkapje voor. Niet beschermd?? ook een boete! Auteur haalt ook een stukje aan wat je kunt lezen via een betaalmuur, bij deze link waar je dit "oud nieuws" van 3 april j.l kunt lezen zonder je knip te hoeven te trekken : https://www.rtvoost.nl/nieuws/328654/Duitsland-wijst-Nederland-als-coronarisicogebied-aan

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin22 mei 2020 - 17:03

Ik begrijp ook niet dat de Duitsers niet ingaan op Nederland al; ze vragen dit aan de grens tegen te houden. Die open grens is ook onduidelijk en is m.i. enkel voor vrachtverkeer bedoeld en werk.

JoostdeV
JoostdeV22 mei 2020 - 15:55

Deze gevolgen waren 16 maart, na de uitspraak van Rutte over de kudde immuniteit al te voorzien. Voor de multinationals die zich meer richten op de Angelsaksische wereld komt het niet goed uit wanneer Nederland wel deel gaat uitmaken van een groene zone en de VS en de UK nog tot de rode landen behoren.

Phantom3
Phantom322 mei 2020 - 15:33

Als zelfs je rechtse vriendjes van de VVD het beter vinden om de grens dicht te houden, dan weet je genoeg. Het gaat nu om mensenlevens en niet de winstgevendheid van uw bedrijf.