Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zes reddingsplannen voor Griekenland

  •  
28-09-2011
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Zomaar roepen van oplossingen lijkt de heersende methode, dus als Europees staatsburger draag ik hier mijn steentje bij
Vandaag is het weer een kritieke dag voor Griekenland en de Eurocrisis. Net zoals gisteren overigens, en de dag daarvoor. Eigenlijk ligt Griekenland inmiddels alweer twee jaar op de financiële intensive care, maar de situatie lijkt nauwelijks verbeterd. Intussen staan de artsen en familieleden dagelijks te ruziën om de patiënt. De voornaamste tactiek van Europese regeringsleiders lijkt te zijn om eens in de zoveel tijd een plan naar buiten te brengen, dat dan half uit te voeren en vooral te zorgen dat als één land het schip in gaat, we dan maar met z’n allen gaan.
Omdat het zomaar roepen van oplossingen de heersende methode lijkt te zijn, wil ik vandaag als Europees staatsburger mijn steentje bijdragen. Ik geef toe, ik weet niet bijzonder veel van economie. Maar als Sarkozy om de twee maanden met een nieuw plan mag komen, wat vervolgens niet werkt, dan mag ik het toch ook? Bovendien, de andere optie is meewarig toekijken en met een langzaam groeiend gevoel van ongezonde onverschilligheid de naderende apocalyps afwachten. Dan kan een beetje constructieve inbreng vast geen kwaad. Hieronder dus zes ideeën om Griekenland te helpen. Misschien niet allemaal even conventioneel, maar van een open dag bij een consultancy heb ik onthouden dat ‘out of the box’ denken nuttig is. En wie weet, misschien stuiten we per ongeluk wel op een briljante oplossing. Momenteel beperken de ‘echte’ oplossingen zich vooral tot het geven van geld aan Griekenland, zodat het dat geld weer aan onze banken kan doorspelen, zonder dat de Griekse economie daardoor beter gaat draaien. Vandaar dat ik heb gepoogd wat meer constructieve oplossingen te bedenken.
1. Beschavingsvergoeding
Griekenland heeft, in de goede oude tijd, behoorlijk bijgedragen aan de Europese beschaving. Zo heeft het land nogal wat cultuur voortgebracht, wat we in heel Europa dagelijks terug zien. Homerus wordt nog steeds verkocht en gelezen, en musea liggen vol met allerlei Grieks marmer, aardewerk en andere leuke spulletjes. Deze zijn nogal eens zonder toestemming of betaling uit Griekenland meegebracht, zoals door de verder vast goedhartige Lord Elgin. Ook Euclides, Socrates en Herodotos hebben enorme bijdragen geleverd aan de ontwikkeling van de door sommige politici zo bejubelde Europese beschaving. Als we nou voor antiquiteiten in musea huur afdragen, en een extra ‘royalty’ neerleggen voor de Griekse Klassieken uit de Oudheid, kunnen we met dat geld vast wat schulden afbetalen. Geen slechte ruil, voor alle cultuur die de Grieken gedurende millennia aan Europa hebben ‘gedoneerd.’
2. Zwitersese accountants
Het Griekse belastingsysteem is schijnbaar lekker dan een slecht gevlochten mand. Daarom sturen we een aantal experts het gebied van financiën én belasting ontduiken. De Zwitsers hebben hier een nationale sport van gemaakt, dus die hebben afdoende kennis in huis om de Griekse belastingdienst eens goed door te lichten. Als zij het laten afweten, kunnen we altijd nog Zweden of Luxemburgers sturen. Duitsers of Finnen is misschien geen goed plan.
3. Saladesteun
Eerder schreef ik al eens dat het als Europees burger veel leuker is om Griekenland te helpen door Griekse salade te eten, dan door simpelweg wat geld over te maken. Salades zijn immers lekker, en nog gezond ook. Niet voor niets leefden Kretenzers het langst van alle Europeanen, voordat op Kreta een McDonalds opende. Als alle Europeanen nou minstens tweemaal per week een Griekse salade eten, met de ‘echte’ olijven en feta erin, moet dat toch zoden aan de dijk zetten. Volksvertegenwoordigers moeten verplicht elke dag Griekse salade eten totdat ze met een betere oplossing zijn gekomen.
4. Zonnestroom
Volgens Erwin Kroll schijnt de zon in Griekenland vaker dan hier. Dat betekent dat het dus veel handiger is om daar zonne-energie op te wekken dan hier in Nederland of Duitsland. Bovendien zijn er genoeg eilanden waar toch niemand woont. We leggen die vol met zonnepanelen, en als afbetaling mogen de Grieken vervolgens ook zonnestroom naar Europa exporteren.
5. Land lease
In Afrika al een bekend concept, waarbij één land een stuk land van het andere huurt, meestal voor een paar decennia. In Afrika gaat het meestal om voedsel, maar in Griekenland is het voor het toerisme bijzonder handig. Wie heeft zich op vakantie immers niet geërgerd aan toeristen uit andere landen, die immers altijd vervelender zijn dan de eigen landgenoten? Nu kunnen we dit simpel oplossen door elk Europees land het monopolie op een aantal eilanden te laten huren voor een aantal jaar. Geen last meer van rare buitenlanders in je Nederlandse vakantiekolonie. Als bonus kunnen we het betalen van toeristenbelasting even opschorten. Bovendien verdwijnt voor sommige mensen dan ook de noodzaak ooit nog naar het thuisland terug te keren.
6. Het ‘Griekse-leven-gevoel’
Het Zwitserlevengevoel, maar dan in Griekenland. Wie kent immers niet de beelden van al die Griekse bejaarden die gezellig voor het dorpscafé zitten te dammen met een glaasje ouzo erbij? Laten we dus onze bejaardentehuizen naar Griekenland verplaatsen. Als we alle bejaarden dan ook nog op een dieet van Griekse salade zetten, blijven ze nog langer kwiek ook. Voor de bejaarden leuker omdat ze dan niet meer in Kerkrade hoeven te wonen, voor ons leuker omdat het nu een echt uitje is om bij opa en oma op bezoek te gaan.
Natuurlijk zouden we ook naar een fiscale unie toe kunnen gaan, iets wat volgens de meeste economen toch noodzakelijk is om een monetaire unie te laten werken. Maar daar heeft niemand zin in, dus mogen we de komende tijd nog even naar het huidige toneelstukje blijven kijken. Misschien kan iemand van de hele situatie een mooi Grieks drama schrijven. Kunnen we de opbrengsten daarvan weer doneren.
Dit artikel verscheen eerder op de website van Frank Hemmes

Meer over:

opinie, economie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (16)

Michiel Online
Michiel Online28 sep. 2011 - 10:28

leuk :-) ik stel voor om van griekenland een eco-living project te maken: een land dat zich inzet om een proces in te zetten dat als doel heeft volledig te integreren met de natuur door aan de eisen van de globale "bestaanswetten" van de aarde te voldoen. we hebben geen ruimte in andere landen om te bouwen. nou, in griekenland heb je ruimte zat. laat de evolutie daar maar beginnen.

caquerlaque
caquerlaque28 sep. 2011 - 10:28

ik heb de oplossing ; laat goldman sachs de griekse schulden betalen die zijn er tenslotte verantwoordelijk voor dokken moeten ze ! geen leuke friep frap verhaaltjes over salade met nepkaas uit denemarken

JoopSchouten
JoopSchouten28 sep. 2011 - 10:28

7. Pluk de Griekse reders en andere grootgraaiers.

caquerlaque
caquerlaque28 sep. 2011 - 10:28

Ook een leuke actie adopteer een grieks kindje: "voor 5,- euro kan dit kindje 2 cent schuld afbetalen"

Joaquim
Joaquim28 sep. 2011 - 10:28

Dus de uitkomst van je "out of the box denken" was: we geven ze geld, we schelden hun schulden kwijt of we gaan een fiscale unie aan? Vervolgens stel je dat je eerdere voorstellen belachelijk waren en dat je eigenlijk voor een fiscale unie bent. We zouden ook gewoon kunnen stellen dat Griekenland zijn schulden nooit zal kunnen afbetalen omdat het geleende bedrag door de investeerders erg slecht is geïnvesteerd. Als je het van die kant bekijkt is er nog meer slechte investeringen tegenaan gooien (met rente) alleen maar dom. Failliet verklaren en kijken welke slechte investeerders er omvallen zodat we die voor een zachte prijs kunnen nationaliseren, is een veel meer voor de hand liggende oplossing. Griekenland is failliet maar dat is al oud nieuws. Wat interessanter is is welke investeerders zoals pensioenfondsen en banken er onder water staan. Geef de Grieken dus snel een eigen munt in plaats van Europese overheersing en bakken met geld dat ze zelf niet mogen gebruiken.

opmerker
opmerker28 sep. 2011 - 10:28

Geef elke nederlander 1000 Euro als hij /zij een vakantie boekt in griekenland, dan hebben we nog wat terug voor ons geld.

adriek
adriek28 sep. 2011 - 10:28

Hoe heeft het toch zo ver kunnen komen? Als ik bij de bank geld wil lenen weet de bank haarfijn de grens (hun veiligheidsgrens!) te trekken. Als een willekeurig land geld wil lenen kan dat blijkbaar vrijwel onbeperkt: doet zo'n bank geen risicoanalyse bij een miljardenlening? Het zijn de banken die hier onverantwoorde risico's hebben genomen, dus zij zullen de verliezen gewoon moeten nemen. Griekenland in de schuldsanering en alle bonussen de komende 10 jaar in de stroppenpot.

Hermanbakker
Hermanbakker28 sep. 2011 - 10:28

Wat ik niet begrijp is dat onze EU parlementariers niet vol schaamte allen hun ontslag hebben ingediend. Zij hebben deze puinhoop die wij nu moeten gaan betalen, laten ontstaan door onkunde, of grove nalatigheid. Gister zag ik een CDA dame opgetogen verklaren dat er nu maatregelen zijn genomen om herhaling te voorkomen. Nu het kalf verdronken is in de bodemloze put probeert men die put nog te dempen, want de EU is zo goed voor ons. Wat wij aan die EU hebben is net zo onbegrijpelijk als de poging tot bezetting van Afghanistan. Zodra de Duitse burgers echt begrijpen waar Duitsland voor moet opdraaien, het doet me denken aan de herstelbetalingen die in 1919 Versailles Duitsland werden opgelegd, dan kan er weer een Hitler aan de macht komen.

ColorHugo949
ColorHugo94928 sep. 2011 - 10:28

Leuke voorstellen, maar de klok tikt door! De fiscale harmonisatie wordt op een dictatoriale wijze versneld ingevoerd in de EU, d.m.v. een van automatische EU-ESM incasso: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=1GaH2MqXfxM Alarmfase voor protest, we verleizen niet alleen geld maar democratie in de EU.

jia
jia28 sep. 2011 - 10:28

Geen museum van het verleden maar juist van de toekomst! Dat zal Griekenland moeten zijn. Kunnen we met alle Europese schoolklassen en modelburgers in spé kijken hoe in de nabije toekomst de rest van Europa eruit zal komen te zien. 'The Waste Land' zou wat mij betreft een mooie naam zijn voor deze museum van de toekomst.

1 Reactie
caquerlaque
caquerlaque28 sep. 2011 - 10:28

we gaan nu dus al besluiten wat 'we' van Griekenland gaan maken?? hebben de Grieken daar zelf nog iets over te vertellen? ik stel een inzamelingsactie in om borden voor koppen van Nederlanders te verzamelen en die aan de Grieken te geven die ze dan feestelijk kunnen stukgooien Dat is pas een win-win situatie !

Winston2
Winston228 sep. 2011 - 10:28

Boodschap aan het Griekse volk (van Max Keiser). Zet dat glas ouzo even neer en luister naar de feiten. De hoogte van jullie staatsschuld in relatie tot het BBP, de reden waarom jullie nu in de financiële mangel zitten, was exact hetzelfde in het jaar 2000. Waarom is dat toen niet eerlijk gemeld? Welnu, dat is omdat Goldman Sachs in samenwerking met jullie regering, vele miljarden aan schuld heeft verborgen. Dat is jullie probleem (en niet alleen *jullie* probleem, geloof me); het probleem is dat banken als Goldman Sachs en Wallstreet samenspannen met jullie regering om gegevens te vervalsen. Om dit probleem aan te pakken is de Griekse geheime dienst ingeschakeld om het te onderzoeken, maar de regering heeft een voormalig bankier van Goldman Sachs aangesteld om dit onderzoek te leiden... Jullie worden gestraft in plaats van de corrupte bankiers door wie jullie worden gegijzeld! Deze hele situatie is eigenlijk ridicuul. De regering vraagt aan jullie om meer belastingen te betalen, terwijl degene die jullie deze problemen in heeft gesleept, Goldman Sachs, slechts 1% belasting betaalt!! Goldman Sachs betaalt nauwelijks belastingen, maar jullie moeten meer gaan betalen om de kerstbonussen van Goldman Sachs te betalen!! Dit is absurd! Zeggen dat er geen alternatief is (T.I.N.A., "there is no alternative"), is vals. Opstand is een alternatief. Zet deze regering af. Ze zijn corrupt! Beluister de rest van zijn "rant" in dit interview: http://www.youtube.com/watch?v=rWknhISTQO8&feature=related

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten28 sep. 2011 - 10:28

'...de reden waarom jullie nu in de financiële mangel zitten, was exact hetzelfde in het jaar 2000. WAAROM IS DAT TOEN NIET GEMELD?' Wat een goeie opmerking van je Winston ! : )))

Anonimus2
Anonimus228 sep. 2011 - 10:28

Dank je voor de link! Had nog nooit van Keiser gehoord maar zal hem niet gauw vergeten.. :)

bertvanbaar
bertvanbaar28 sep. 2011 - 10:28

Als de wereldeconomie echt onderuitgaat omdat een geitenkaas-economie van 2% van de EU economie onderuit dreigt te gaan, dan is er veel meer aan de hand: Ik vermoed dat de hele stinkende luchtbel die er in de zgn. Vrije Markt zit, klaar staat om open te barsten en dat alle grote jongens dat weten alleen wij nog niet. Vandaar dat die grote jongens aan het maken zijn dat ze wegkomen en zitten de politici nog in de economische zandbak, taartjes te bakken. Ons laten ze voor de boel opdraaien als het fout gaat en het gaat fout, reken maar!

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten28 sep. 2011 - 10:28

De ddor jou 'hele stinkende luchtbel die er in de zgn. Vrije Markt zit' bestaat uit een wereldwijd verdampt vermogen van circa 600 Biljoen dollar in de derivatenhandel. Over derivaten gesproken: 1 - Eerst hypotheken, nu derivaten? De handel in derivaten is gegroeid van 100 biljoen per jaar in 2002 naar 600 biljoen per jaar nu. Daarmee is de handel in derivaten ongeveer tien maal groter dan het totaal van het BNP van alle landen ter wereld samen. De waarde van deze derivaten (claims op goederen) is vele malen groter dan wat de werkelijke goederenmarkt kan opbrengen. Wanneer het vertrouwen in de claims wegvalt ontstaat er onvermijdelijk een crisis. Wat in het verleden nog ‘bellen’ (bubbles) waren zijn nu ware tijdbommen geworden. Nadat de technologie ‘bel’ klapte in 2000 richtte de speculatieve markt zich op huizenmarkt. Toen deze markt in 2007 uitgemolken was kwam de aandacht op de olie en daarna de voedselmarkt. De sterke stijging van de prijzen van mais, soja, rijst in de afgelopen jaren is in grote mate toe te schrijven aan de speculatie, en in veel mindere mate aan de werkelijke vraag en productiecapaciteit. HONGER = geldmisbruik! Volgens een rapport van de VN zijn 130 miljoen gevallen van honger het directe gevolg van de prijsstijgingen van voedsel gedurende de afgelopen jaren. Het basis principe van speculatie is vrij eenvoudig. Het grootschalig inkopen van derivaten veroorzaakt tekorten en daardoor prijsstijging. Het massaal verkopen veroorzaakt een prijsdaling. Op deze manier veroorzaakt men prijs-’schommelingen’ en maakt men grote winsten door op de juiste momenten te kopen en verkopen. Door gelijktijdig in valuta en aandelen te handelen die gerelateerd zijn aan de derivaatmarkt worden de winsten nog versterkt…. Via de media, die onder sterke invloed staan van de zelfde investeerders, kunnen de schommelingen beïnvloed worden door het zaaien van paniek of juist het onthouden van informatie. Dit alles heeft natuurlijk niets meer met economie te maken. Het is roof op grote schaal en richt enorme schade aan. Het gebruik van biofuels, de instortende US-dollar én speculatie als oorzaken voor chronische voedseltekorten..! De hoofdrolspelers zijn Banken als Goldman Sachs, JP Morgan Chase, Bank of America en CityBank. Deze instellingen hebben vaak een geschiedenis van wangedrag en illegaliteit. Zo is de CitiBank meerdere keren veroordeeld voor het witwassen van enorme bedragen. Bron: http://www.wanttoknow.nl/overige/schuld-en-boete-de-prijs-van-ons-geldstelsel/ 2 - Volgens de Amerikaanse controlerende autoriteit voor bankzaken en derivaten hebben Amerikaanse commerciële banken voor $ 223,4 biljoen aan derivaten in hun bezit, waarvan 95% in handen is van slechts vijf banken. Onafhankelijke financiële experts schatten dat de totale waarde van derivaten nog veel hoger is, namelijk ruim $ 1 biljard - zo’n 16 x meer dan de totale waarde van de hele wereldeconomie. Daarom kunnen deze banken nooit oneindig overeind gehouden blijven worden, hoeveel geld er ook wordt bijgedrukt. De vijf banken die de Amerikaanse dollar leegzuigen en daarmee de hele financiële wereldeconomie steeds verder ondermijnen zijn: JP Morgan, Bank of America, Citibank, Goldman Sachs en het Britse HSBC. Ondanks het feit dat Ben Bernanke -’dollar vernietiger par excellence’- vele biljoenen in deze banken pompte zijn de koersen van deze banken nog steeds niet teruggekeerd op het niveau van vóór het bankroet van Lehman Brothers in 2008. Bernanke blijft volgens eigen zeggen geld bijdrukken -zo wordt er al weer enige tijd gepraat over Quantitative Easing ronde 3- om de rente laag te houden, wat de huizenprijzen zou moeten ondersteunen. Wat hij er niet bij zegt is dat $ 188 biljoen van de $ 223 biljoen aan derivaten -13 x het BNP van de VS- op de balansen van de grote banken gerelateerd zijn aan rentetarieven. http://cominggreatdepression.wordpress.com/ Leesze. : ) Ik plaatstte bovenstaande eerder op joop.nl, do 31 maart 2011 20:29 in reactie op Doei Doei. (Ik moest googelen want ik bewaar mijn bedenksels niet.) (http://www.joop.nl/economie/detail/artikel/economie_herstelt_gematigd_maar_risicos_liggen_op_de_loer/)