Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Zembla: Zwaar vervuilende fabriek krijgt toch vergunning

  •  
12-11-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Thermphos2_300_jpg_02.jpg
VROM-inspectie vreest voor gezondheidsschade door 's werelds grootste fosforproducent
De provincie Zeeland gaat fosforproducent Thermphos een nieuwe milieuvergunning verstrekken terwijl op hetzelfde moment het functioneel Parket van het OM een strafrechterlijk onderzoek begint om vast te stellen of het bedrijf de milieuwetgeving overtreedt. GroenLinks Kamerlid Liesbeth van Tongeren vraagt de minister van Infrastructuur en Milieu om opheldering.
Het Parket gaat onderzoek doen naar de lozing van zware metalen in de lucht en in het water, zegt een woordvoerster van het Parket in PZC.nl. Een VROM-inspectie concludeerde eerder na onderzoek dat de uitstoot van dioxine en schadelijke stoffen zeer zorgelijk is. Omwonenden klagen over ademhalingsproblemen, hoofdpijn en duizeligheid. Thermphos heeft in een jaar al meer cadmium uitgestoten dan is toegestaan. Ook de uitstoot van zink en dioxine ligt ver boven de maximumnorm. Van Tongeren snapt niet hoe de provincie Thermphos opnieuw een milieuvergunning kan verstrekken voor vier jaar. Carla Peijs, Commissaris van de Koningin in Zeeland weet dat de fosforproducent boven de norm van dioxine uitstoot zit, maar wil Thermphos nog de tijd geven om de uitstoot naar beneden te brengen. Recente metingen hebben inmiddels aangetoond dat het bedrijf toch veel meer uitstoot dan het al verhoogde limiet.
Ook volgens de Nederlandse Emissie Richtlijn Lucht voldoet Thermphos niet aan de milieueisen. Het fosforbedrijf gaat tot en met 2014 0,4 nanogram dioxine per kubieke meter lucht uitstoten, terwijl de wettelijke norm op 0,1 nanogram ligt. Biochemicus en hoogleraar Milieukunde Lucas Reijders stelt dat het fosforbedrijf onvoldoende doet om de schade te beperken. Met behulp van doekenfilters en rookgasinjecties zou ze de uitstoot kunnen verlagen tot maximaal 0,04 nanogram per kubieke meter lucht.
De VROM-inspectie constateerde ook dat er de laatste jaren steeds vaker sprake is van ‘veel persoonlijk letsel’ bij de fabriek en dat ongelukken onvoldoende worden onderzocht. In 2009 kwam Thermpos in het nieuws toen twee werknemers omkwamen bij onderhoudswerkzaamheden in de fabriek. Justitie doet onderzoek of er sprake is van nalatigheid. Ook illegale lozing van verontreinigd water op de Schelde wordt door justitie onderzocht.

Meer over:

nieuws, groen

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

JAWEH
JAWEH12 nov. 2010 - 12:00

It's all about the money...

JanB2
JanB212 nov. 2010 - 12:00

Ik vraag me af hoe en waarbij die dioxine ontstaat. Tijd dat dit bedrijf zijn productieproces eens onder de loep gaat nemen.

MinksyMoment
MinksyMoment12 nov. 2010 - 12:00

AH, ik ben nog een paar keer op die fabriek geweest. Kan je nagaan hoe de arboregels daar worden nageleefd!!! Daar zitten jongens van 18-22 jaar in een constante sulfietdamp te werken. Blij dat ik er maar een x aantal keren geweest ben.

MinksyMoment
MinksyMoment12 nov. 2010 - 12:00

kleine toevoeging op vorig stuk: om op mijn " plek" te komen moest ik door damp heenrijden die te vergelijken was met een stevige ochtendmist. Lekker!

vaderlander
vaderlander12 nov. 2010 - 12:00

Een brandbrief van de inspecteur van het VROM 14-december 2009 aan de commisaris van de koninging Karla peijs. Zij moet dwingend en met spoed handhavend optreden vanwege het overtreden van veiligheids, milieu en gezondheids regels door de Thermphos. Zij stoten tot het 60 voudige van wat mag, de lucht in en dat al meer dan dertig jaar.1 jaar verder en Karla Peijs zegt dat Zeeland schade heeft geleden door deze uitzending en dat het niet zo is als in de documentaire werd bericht. Zelf heb ik 2 stops meegedraaid aan de ovens daar en de regels waren goed maar de naleving was gewoon slecht. inspecteurs van de arbo werden rondgeleid daar waar gevaarlijk werk was stil gelegd. 220 V slijptollen zonder gelijk richter in een besloten ruimte van alleen ijzer kan niet en ook alarmen werden niet opgevolgd .Mijn protesten bij de stop leiding werden afgewimpeld met" volgens de procedures mag het "maar wie bepaald de aanpassingen van zulk soort procedures. Juist de overheid moet niet alleen regels maken maar ook aanpassen en toepassen middels controle en handhaving en hierin heeft de verantwoordelijke Karla peijs ernstig tekort geschoten en zou het haar sieren de schuld van het verkeerd ontstane beeld van Zeeland op zich te nemen en zich terug te trekken uit de politiek.

JoopSchouten
JoopSchouten12 nov. 2010 - 12:00

Sommige bedrijven zijn dus meer gelijk dan anderen... Ik stel voor alle ziektegevallen in een straal van 250 km rond deze smeerpijpen vrij te stellen van de verplichte ziekteverzekering en gratis medische hulp te geven. De rekeningen kunnen naar Thermphos en Bruin1 gestuurd worden.

1 Reactie
omaoeverloos
omaoeverloos12 nov. 2010 - 12:00

Gelijk heb je, Joop. Meteen sluiten die fabriek, de vuilakken die daar werken op staande voet ontslaan zonder recht op uitkering of bijstand en de mensen die er ooit gewerkt hebben kunnen met terugwerkende kracht alles inleveren. Wat denken ze wel, criminelen zijn het!

Joaquim
Joaquim12 nov. 2010 - 12:00

Ik ben altijd wel voor het aanpakken van vervuilers maar toch snap ik wel dat dit een lastig probleem is. Als de prijs van kunstmest op de wereld markt door stillegging plotseling enorm omhoog schiet, geeft dat een ongekende ellende. Dat betekent hongersnood en het failliet van boeren hier en over de hele wereld. Dit is duidelijk een voorbeeld van: Too big to fail. Het had nooit zover mogen komen, de productie had nooit zo geconcentreerd mogen worden en daar moeten we direct wat aan doen, maar de wereld kan even niet zonder de productie uit deze fabriek. Helaas maar deze fabriek is het meer waard dan ABN-Amro om te redden in mijn ogen. Eerst redden dan kleinere schonere fabrieken bouwen en dan sluiten. Het lijkt me inderdaad wel redelijk als de fabriek nu direct failliet gaat door de schadeclaims van omwonende en dat de overheid hem dan voor bijna niets overneemt. Nu sluiten is echter het slechtste van twee werelden omdat de omwonende dan niets krijgen en boeren zonder fosfor zitten.

1 Reactie
Zomaareenmening
Zomaareenmening12 nov. 2010 - 12:00

Hoezo een lastig probleem om deze vervuiler aan te pakken? Als je het artikel leest en het geschrevene goed op je laat inwerken dan zie je dat er wel degelijk iets gedaan kan worden Quote : "Ook volgens de Nederlandse Emissie Richtlijn Lucht voldoet Thermphos niet aan de milieueisen. Het fosforbedrijf gaat tot en met 2014 0,4 nanogram dioxine per kubieke meter lucht uitstoten, terwijl de wettelijke norm op 0,1 nanogram ligt. Biochemicus en hoogleraar Milieukunde Lucas Reijders stelt dat het fosforbedrijf onvoldoende doet om de schade te beperken. Met behulp van doekenfilters en rookgasinjecties zou ze de uitstoot kunnen verlagen tot maximaal 0,04 nanogram per kubieke meter lucht." Natuurlijk moet zo'n bedrijf willen investeren in maatregelen om vervuiling tegen te gaan. Doet men dat willens en wetens niet dan is dit crimineel ten opzichte van de medemens. Oh ja, voordat er weer enkele adepten beginnen te schreeuwen dat je het woord crimineel niet zo maar in de mond kan nemen het volgende. "Het Parket gaat onderzoek doen naar de lozing van zware metalen in de lucht en in het water, zegt een woordvoerster van het Parket in PZC.nl. Een VROM-inspectie concludeerde eerder na onderzoek dat de uitstoot van dioxine en schadelijke stoffen zeer zorgelijk is. Omwonenden klagen over ademhalingsproblemen, hoofdpijn en duizeligheid. Thermphos heeft in een jaar al meer cadmium uitgestoten dan is toegestaan. Ook de uitstoot van zink en dioxine ligt ver boven de maximumnorm" Iemand willens en wetens vergiftigen is een misdaad en dus crimineel !!

[verwijderd]
[verwijderd]12 nov. 2010 - 12:00

Heb zelf jarenlang (7) op het lab van een fosforzuurfabriek gewerkt en moest vele malen per dag de fabriek in om monsters te nemen. Ongetwijfeld het goorste en ongezondste werk dat ik ooit gedaan heb. Bij het schoonspoelen van de monsters (slurry genaamd), gebruikten we ook vele tientallen liters aceton. Toen werd bekend dat de aceton zwaar kankerverwekkend was en mocht het niet meer gebruikt worden. Helaas hadden mijn collega's en ik er toen al jaren mee gewerkt en velen zijn er inmiddels dan ook aan bezweken. Aansprakelijkheid van de fabriek ? Welnee, hun naam was haas en wisten van niks. Er zal inmiddels wel het e.e.a. verbeterd zijn maar ik zou toch maar zorgen dat ik een flink eind uit de buurt bleef van zo'n instalatie.

1 Reactie
overloper
overloper12 nov. 2010 - 12:00

Euhm, even een korte nuance: NEEN, aceton is niet carcinogeen, zoals u beweert (http://en.wikipedia.org/wiki/Acetone#Health_Information). Blijkbaar heeft u niet heel veel meer gedaan dan hand en spandiensten in dat lab, want als u een echte onderzoeker zou zijn geweest, zou u ook op de hoogte geweest zijn van het gevaar van aceton. De aceton wordt namelijk zo goed opgenomen in het bloed dat in uw uitgeademde lucht binnen 5 seconden een aantoonbare concentratie aceton zit. Ik wil mensen niet ongerust maken, maar zoals je lichaam biedt totaal geen weerstand tegen deze zeer mobiele vloeistof. Vrijwel elke concentratie is redelijk snel uit je lichaam verdwenen. Dus ik snap jouw punt eerlijk gezegd niet. Om een redelijk oneerlijke vergelijking te maken: De laatste adem van een persoon zal altijd voor een groot gedeelte bestaan uit het zeer aggressieve en oxiderende zuurstof, betekent dit dat iedereen doodgaat aan een jarenlange blootstelling aan dit zeer gevaarlijke(!) chemische substantie? On topic: Beetje vreemd dat deze, maar nog meer de vorige regering niet voet bij stuk houdt en gewoon de regels handhaaft op straffe van sluiting. Ik heb zeker het idee dat daarvoor wel aardig wat draagvlak voor zou kunnen zijn.

RealisticusDutch
RealisticusDutch12 nov. 2010 - 12:00

het volgende slachtoffer van alle regeltjes: jaag onze ondernemers maar allemaal weg uit Nederland (en Europa). Het plezier van ondernemen wordt steeds minder. Fosfor is onmisbaar voor diverse processen in chemie, wordt gebruikt in voedingsmiddellen en in de landbouw. Zonder meststoffen (mineralen) geen produktie. Wie stopt de waanzin van de regeltjes waar iedereen inmiddels de buik vol van heeft? Vervolgens vertrekt onze industrie naar het buitenland waar deze met open armen ontvangen wordt. En dan maar weer kamervragen stellen hoe het in hemelsnaam zover heeft kunnen komen.

2 Reacties
eeweew
eeweew12 nov. 2010 - 12:00

Hoe legt u dat uit aan de mensen die er ziek van worden?

pinkindian
pinkindian12 nov. 2010 - 12:00

Ik werkte 25 jaar geleden in het Bethesda ziekenhuis te Vlissingen en ThermPhos (Hoechst) stond er toen al om bekend dat werknemers niet ouder werden dan 55, dan kwamen ze allemaal binnen met kanker, en jij komt niet verder dan dom rechts egoïstisch geblaad over het plezier van ondernemen? Zit er in jouw bovenkamer ook nog zoiets als een geweten?

[verwijderd]
[verwijderd]12 nov. 2010 - 12:00

Kennelijk heeft Van Tongeren gemist dat Thermphos niet zomaar gesloten kan worden vanwege te weinig meetresultaten en dus ook geen vergunning geweigerd kan worden, eveneens vanwege te weinig meetresultaten. Bovendien heeft Thermphos ook een uitgebreid verbeterplan liggen sinds afgelopen september waarvan de implementatie snel zal starten. Een vergunning weiger je niet op grond van geruchten... en dat is maar goed ook.

1 Reactie
Zomaareenmening
Zomaareenmening12 nov. 2010 - 12:00

Meneer Aert...................geruchten??? Waar haal jij vandaan dat het geruchten zijn? In het artikel staat toch duidelijk dat een VROM-inspectie concludeerde dat na onderzoek is gebleken dat de uitstoot van dioxine en schadelijke stoffen zeer zorgelijk is. Ook zal het Parket niet zomaar een onderzoek naar lozing van zware metalen in lucht en water opstarten. Ik zou je graag gelijk willen geven maar de werkelijkheid blijkt toch anders te zijn.