Joop

Zembla wint 'De Tegel'

  •    •  
27-04-2010
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
zembla_300.jpg
Aflevering over Q-koorts in de prijzen
Het VARA-NPS programma Zembla heeft de journalistieke prijs De Tegel gewonnen in de categorie Nieuws Televisie voor de aflevering over de Q-koorts. Tegels in andere categorieën waren er onder meer voor ‘Beagle, in het kielzog van Darwin’, De Twentsche Courant Tubantia, Trouw, Netwerk, Argos en Holland Doc Radio.
De prijzen, vernoemd naar de door HJA Hofland gebruikte term ‘tegels lichten’ om de maatschappelijke functie van de journalistiek te omschrijven, werden uitgereikt in  De Nieuwe Kerk te Den Haag in acht verschillende categorieën.
winnaars Print:
categorie Nieuws: Lucien Baard, algemeen verslaggever De Twentsche Courant Tubantia, met een serie artikelen over de affaire Jansen Steur categorie Achtergrond: Laura van Baars, Wilma van Meteren, Onno Havermans en Cees van der Laan, redacteuren Trouw, met de serie ‘Red het platteland’
winnaars Televisie:
categorie Nieuws: Ton van der Ham, verslaggever/regisseur en Manon Blaas, programmamaker en adjunct- eindredacteur ZEMBLA, met ‘De Q-koorts epidemie’ categorie Achtergrond: Kees Vlaanderen, (eind)redacteur HUMAN, Huib Schoonhoven en Karen Kuiper, Schoonhoven Producties, met ‘De kleine oorlog van boer Kok’ (Ondertussen in Nederland)
winnaars Radio:
categorie Nieuws: Suzan Borst en Irene Houthuijs, redacteuren Argos, met ‘Corporatie in crisis: SGBB’ categorie Achtergrond: Christine Steinhäuser, freelance journalist Holland Doc Radio, met ‘Made in GDR’
winnaar Online:
diverse journalisten ‘Beagle: In het kielzog van Darwin’ (VPRO, Teleac, VRT), met het multimediale project http://beagle.vpro.nl
winnaar F.W. Sijthoff Tegel voor journalistiek talent:
Hans van der Steeg, verslaggever Netwerk (EO), met ‘De Zeepfabriek’
Op de site van De Tegel zijn de producties en het juryrapport te vinden.
( update 07:40 overige prijswinnaars toegevoegd)
Op de site van Zembla staat over de bewuste aflevering: 
Chronische Q-koorts Q-koorts begint met griepachtige verschijnselen. Vaak zijn de patiënten binnen twee weken weer opgeknapt, maar voor sommigen loopt het minder goed af. Q-koorts patiënt mevrouw Van Oort in ZEMBLA: ‘Je kunt met geen pen beschrijven hoe ziek ik was. Ik heb dagen op bed gelegen dat ik niet wist dat ik nog leefde. Ik ging het liefste dood, zo ziek was ik.’ Volgens arts microbioloog P. Wever uit het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch is Q-koorts gevaarlijker dan de Mexicaanse griep: ‘Jaren later kan er een chronische Q-koorts ontstaan. Je krijgt een hartklepontsteking, dat is een ernstig ziektebeeld. Waarbij je hart niet goed meer functioneert.’
Intensieve veehouderij Net als bij de Mexicaanse griep, is niet bekend waarom de één wel en de ander niet ziek wordt van de Q-koorts bacterie. Feit is dat bijna alle zieke mensen in de buurt van een geitenstal wonen. De laatste jaren is het aantal geiten in Nederland extreem toegenomen. In 1995 hadden we 7.600 geiten, vorig jaar telde Nederland 47 keer zoveel geiten, namelijk 355.000. RIVM-directeur R. Coutinho zegt in ZEMBLA: ‘Er is op een gegeven moment een intensieve veehouderij ontstaan van geiten. Wij kunnen alleen maar zeggen: er is een zeer sterke aanwijzing dat door de intensieve veehouderij, door de concentratie van zoveel geiten op één plaats, krijg je zoveel bacteriën en dat is waarschijnlijk de oorzaak.’
Q-koorts is heel moeilijk te bestrijden, zeggen landbouwdeskundigen. Ze vinden dat er eerst nog meer onderzoek gedaan moet worden voordat er ingegrepen wordt.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

beleek
beleek27 apr. 2010 - 19:49

Een veer van Joop (=vara) voor Zembla (=vara). Gefeliciteerd! Oh ja, ook gefeliciteerd de andere zijdelings genoemde winnaars.

AnMa0412
AnMa041227 apr. 2010 - 19:49

Alle lof voor Zembla al denk ik niet dat Zembla zo goed is, alleen bijna 't genre en in NL is er niets dat beter is. Ik kijk er graag naar al heb ik heel vaak "nou dat kan beter, 't onderzoekwerk had dieper gekund"

[verwijderd]
[verwijderd]27 apr. 2010 - 19:49

Ik kan er niets aan doen maar krijg anno April 2010 subiet een nare smaak in de mond wanneer ik de naam Zembla hoor.

2 Reacties
Gerald2
Gerald227 apr. 2010 - 19:49

Beste Jona, Ik krijg anno april 2010 geen nare smaak in de mond als ik de naam Zembla hoor. In dit land word je meteen neergemaaid als je Wilders iets te "hard" aanpakt. In het buitenland is het toch anders. Zo noemde ik februari 2006 in Leiden bij het Vrij Nederland-debat De Erfenis Van Fortuyn Wilders een nationale knuffelnazi tijdens mijn vraag aan Pechtold, toen minister in het tweede kabinet Balkenende: "Als het kabinet haatzaaien gaat aanpakken, waarom niet het haatzaaien van onze nationale knuffelnazi Wilders?" Hoon van de zaal werd me ten deel. Ik kreeg een wazig antwoord van Pechtold met een voorbeeld over Antilliaanse jongeren. Hoe zou Pechtold zich zo tegen Wilders zijn geweest, vraag ik me dan af. Dit jaar trof ik Pechtold campagnevoerend hier op de stadhuisbrug. Vragend naar dit voorval wist hij zich niets meer te herinneren.

Charta46
Charta4627 apr. 2010 - 19:49

Jona, Stap over je vooringenomenheid heen en bekijk de docu. Deze is zeer schokkend de volksgezondheid wordt opgeofferd door KLink en Verburg voor de boerenbelangen. Zembla gefeliciteerd met deze terechte prijs.