Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

ZEMBLA: Vluchtelingenkinderen met kanker niet welkom in Nederland

  •  
03-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Volgens internationale afspraken zouden de meest kwetsbare vluchtelingen, zoals doodzieke kinderen, in aanmerking komen voor hervestiging in landen als Nederland. In Libanon is een op de vijf inwoners vluchteling en de ziekenhuizen liggen vol met kinderen die ter plaatse niet goed geholpen kunnen worden. Nederland heeft toegezegd om jaarlijks 750 vluchtelingen van buiten Europa op te nemen. Daarvan zijn maximaal 30 plekken ingeruimd voor medische gevallen, inclusief hun gezonde familieleden. ZEMBLA ontdekte dat er tijdens de laatste Nederlandse selectiemissie in Libanon geen enkele vluchteling werd geselecteerd onder het zogenoemde ‘medisch subquotum’. Het quotum van 30 wordt in de praktijk vaak niet eens gehaald.
Filippo Grandi, Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, verklaart aan ZEMBLA:
"Er zijn te weinig plekken voor hervestiging. Punt uit. Terwijl hervestiging juist echt bedoeld is om de zwaksten te helpen."
Volgens het Ministerie van Justitie en Veiligheid is het aantal selecties beperkt “omdat deze zaken gepaard gaan met een relatief grotere belasting van de Nederlandse samenleving”.
De UNHCR heeft in deze regio een schreeuwend tekort aan middelen. Een woordvoerder vertelt aan ZEMBLA:
"Vanwege onze beperkte budgetten – en voor medische zorg is in 2018 het minste financiering – moeten we prioriteit geven aan urgente, levensreddende ingrepen. Dat betekent helaas ook dat we chronische ziektes niet kunnen vergoeden, inclusief kanker."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.