Joop

Zembla undercover in extreemrechtse chatgroepen

  •  
09-09-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
216 keer bekeken
  •  
Zembla infiltreerde voor de uitzending over extreemrechts in chatgroepen waar jongens nazipropaganda delen. Deelnemers verheerlijken terreuraanslagen zoals die in Christchurch waarbij tientallen doden vielen. Ook delen ze informatie over wapens en over potentiële doelwitten.
Bewonderaars van de Christchurch-terrorist Brenton Tarrant zijn ook te vinden JFVD-chatgroepen. Daar fantaseren ze over geweld. Het blijft niet bij dromen. Leden van het extreemrechtse ‘studiegezelschap’ Erkenbrand nemen ook deel aan gevechtstrainingen, om zich voor te bereiden op een burgeroorlog.
GroenLinks en de PvdA willen naar aanleiding van de uitzending van Zembla weten waarom rechtsextremisten ontbreken op de terreurlijst. “Ik denk dat we te lang hebben gedacht dat we het onder controle hadden”, stelt PvdA-Kamerlid Barbara Kathmann. Samen met Corinne Ellemeet van GroenLinks vindt zij dat de minister van Justitie het gevaar serieuzer neemt. Volgens de Kamerleden is dat nog onvoldoende het geval.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

Ger Fosbergen
Ger Fosbergen10 sep. 2021 - 23:03

De bereidheid tot en daarmee dreiging van terroristisch geweld kent een lange geschiedenis vanuit diverse groepen die tot op de dag van vandaag voortduurd. Daar selectief in zijn kan niet anders dan uit opportunisme verklaard worden als die verschillende uit verschillende bronnen voortkomende bereidheid en dreigingen weinig voor elkaar onderdoen of de geselecteerde bron niet eens de grootste is zoals in dit geval. Dat b.v. voor extreem-rechts als extreem-links al begin vorige eeuw Georges Sorel met zijn werk Over Geweld (1908) een gedeeld aanbeden inspiratiebron vormde voor het middel van geweld en terreur is niet te ontkennen.

Hallo4
Hallo410 sep. 2021 - 12:26

''GroenLinks en de PvdA willen naar aanleiding van de uitzending van Zembla weten waarom rechtsextremisten ontbreken op de terreurlijst.'' Waarschijnlijk ligt de lat te hoog om op die terreurlijst te komen. In het verleden hebben we al mee mogen maken dat (potentiele) terroristen zich maar hoeven te beklagen in hun populistische media e.d. en ze worden weer van de lijst afgevoerd. Dat er wat aan schort is wel duidelijk. Als er aantoonbaar reden is om het terrorisme dreigingsniveau waarmee je op die lijst kan komen te verlagen dan moet dat natuurlijk zo snel mogelijk gebeuren. Of het ''progressieve'' doel om dat niveau dan zover te verlagen dat er ook minstens 1 rechtse (potentiele) terrorist op de lijst komt daarbij maatstaf moet zijn is de vraag.

1 Reactie
Jozias2
Jozias210 sep. 2021 - 19:47

Om op de lijst te komen zijn mensen vaak veroordeeld voor een strafbaar feit wat gerelateerd is en/ of de organisatie moet daadwerkelijk middelen en het voornemen hebben om terroristische feiten te plegen. Vaak organisaties die aanslagen hebben gepleegd en mensen die zijn uitgereisd om zich bij IS aan te sluiten. Dat is wat anders dat foute denkbeelden in een chatgroepje. Die worden uiteraard wel in de gaten gehouden, zie de website van het NCTv

Bernie2
Bernie210 sep. 2021 - 10:32

En dat terwijl lichtgewicht Rutte tijdens de 9/11 herdenking maar wat leutert over '..niet toegeven aan cynisme en fatalisme', daarbij doelend aan (buitenlands) moslimsterrorisme, zoals dat in bepaalde kringen heet. Terwijl het degelijke onderzoeksprogramma Zembla gister duidelijk glashelder stelde dat het terreurgevaar nu echt wel uit het binnenland komt. Zo kwam de extreemrechtse nazigroep Erkenbrand bovendrijven en andere dito groepen die direct aan Forum voor Democratie zijn te linken en zelfs leden uit datzelfde FvD die zich onder de wapens stellen. De verkeerde wapens weliswaar... Geen woord van Rutte hierover. Veelzeggend....

2 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens10 sep. 2021 - 13:41

@ Bernie Jij schrijft: Geen woord van Rutte hierover. Veelzeggend… Dat was inderdaad opvallend. Ik miste exact dit soort kanttekeningen in zijn tekstje over 9/11. Het gaf mij het idee dat Rutte juist streeft naar een samenleving vol cynisme en fatalisme. Het wegkijken van dit soort zaken bevordert een dergelijke samenleving. Als de man niet zo verschrikkelijk incompetent was zou ik denken aan kwade opzet. Maar het is de incompetentie van Rutte die de oorzaak is van zijn vele missers.

pike2
pike210 sep. 2021 - 20:16

//moslimsterrorisme, zoals dat in bepaalde kringen heet// Gewoon uit nieuwsgierigheid: hoe heet het dan in andere kringen?

Break on through
Break on through10 sep. 2021 - 9:03

Publieke opinie is veel te veel gericht geweest op moslimterroristen. Werd ook veel aan die angstcultuur verdiend overigens hoor, door beveiligers... Daardoor is extreem recht uit het grote beeld verdwenen en heeft het een aanzuigende werking op bepaalde losers. Dat ze dan ook nog ingang vinden bij FvD verbaasd me bijster weinig. Mr "Uyl van Minerva die in het avondland etc..."Baudet is gewoon een foute Nederlander en die klojo´s van de jongeren organisatie deugt ook weinig van blijkt. Rechtse politici vinden het eigenlijk wel geweldig natuurlijk. Kunnen al die stemmen onmogelijk naar links afvloeien natuurlijk. Zo is quasi ongewild een monopolie situatie ontstaan voor rechts.

4 Reacties
Eid
Eid10 sep. 2021 - 9:17

@Break Triest uw 'constatering' over wat rechtse politici geweldig zouden vinden. Want, laat ik het in uw woorden stellen: Linkse politici zullen het wel geweldig vinden om te lezen dat u rechts direct verbindt met extreem rechts.

rvb2
rvb210 sep. 2021 - 10:43

@eid: rechts verbindt zich met extreemrechts, daar is Break on through niet voor nodig. Ook binnen "gewoon" rechtse partijen als VVD en CDA is xenofobie en racisme, en dat komt tot uiting in hun haat tegen vluchtelingen en migranten.

DaanOuwens
DaanOuwens10 sep. 2021 - 13:47

@ Eid Jij schrijft: Triest uw ‘constatering’ over wat rechtse politici geweldig zouden vinden. Er staat op deze site een tekstje over Richard van Zwol. Pieter Jan Dijkman van het wetenschappelijk bureau van het CDA stelt: Het CDA wilde onder Sybrand Buma de vertolker van die boosheid zijn. Dat snap ik nog steeds niet. Ik denk dat mensen behoefte hebben aan richting gevende, hoopvolle perspectieven. Wij richten ons niet alleen op Henk en Ingrid, maar ook op Mohamed en Anne-Fleur.” https://joop.bnnvara.nl/nieuws/cda-ideoloog-richard-van-zwol-bepleit-minderheidskabinet-zonder-cda Kortom het verwijt van Break on through komt ook gewoon uit eigen kring. Het lijkt mij vooral triest dat een dergelijk verwijt dus ook terecht is. Als rechtse politici daarvan af willen zullen ze daarvoor iets moeten doen.

Break on through
Break on through11 sep. 2021 - 15:47

Bedankt voor de bijval allen. Rechts lacht zich echt hartstikke dood natuurlijk met die halve gare die op extreemrechts stemmen. Hun echte belangen, "heb ik aan het eind nog wat te eten of is de maand nog niet voorbij maar mijn geld wel al weer. " of "kan ik wat sparen voor later" word allemaal weg geschreeuwd met haatdragende ideeën die nooit uitgevoerd zullen worden. Hadden ze echter massaal op links gestemd was er veel meer tegengas mogelijk tegen de VVD en het CDA natuurlijk. Maar ze hebben wel keuze natuurlijk, vier van die

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 sep. 2021 - 7:39

Vandaag het debat gezien. Ik heb geen chatgroep nodig om dit te constateren. Misschien zouden politieke partijen eens de hand in eigen boezem kunnen steken en zich afvragen waar het fout is gegaan en waarom het zo uit de hand kon lopen, dat het tot in de Kamers is doorgedrongen. Wie oh wie heeft die deur van de TK wagenwijd open gezet en waarom?

1 Reactie
Satya
Satya10 sep. 2021 - 10:34

Omdat Fortuyn normaal is gemaakt door Balkenende. Ik zal niet op Bij1 stemmen alhoewel ik steeds meer zie dat wij onze belangen niet kunnen verenigen met veel blanke mensen, verschillen worden niet erkend in de maatschappelijke positie. Ik vind dat veel blanke mensen bagatelliseren. Ik zal niet op Bij1 stemmen omdat ik in die hoek te vaak teksten lees als witte onschuld bestaat niet (en mensen bij voorbaat kansloos maken door slachtofferschap ipv ze in vechter te maken maar dat staat los van wat ik hier wil zeggen) en collectieve schuld een ding maken naar blanken. Hetzelfde soort politiek is op rechts mainstream. Ik kan er niets aan doen dat Afrikaanse mensen economisch aan de onderkant staan door hun sociale positie. Toch lees ik lijstjes waaruit zou blijken dat Afrikanen daarom hier niet horen omdat ze in criminaliteit bij de top horen, ze horen ook bij de armsten. Die relatie zie je door de geschiedenis, criminaliteit en amoede. Zodra dat een argument wordt om tegen migratie te zijn leg je een verband tussen criminaliteit en etniciteit. Dat is collectieve schuld. Die zaadjes hebben hun uitwerking op om wat voor reden dan ook onstabiele mensen. Dit is trouwens absoluut geen verwijt naar jou, jij bent niet zo. Liefs.

Libertain
Libertain10 sep. 2021 - 6:15

("“Ik denk dat we te lang hebben gedacht dat we het onder controle hadden”, ) Hier wordt een hoekje van het gebruikelijk voor ons land sluier opgetild - omdat het nog altijd het groepje eigen-volk-eerst betrokken is, willen de meeste burgers dergelijke extremisten steeds blijven tolereren. "Zijn dat onze jongens, toch?" Het resultaat? Algemeen verrechtsing van de samenleving en het land als geheel.

1 Reactie
Eid
Eid10 sep. 2021 - 9:22

@Libertain Ik ben bang dat u daarin gelijk heeft. Net zo goed als we 'onder het mom vd goede zaak' ook bij links sommige extremisten getolereerd worden. Duyvendak, wie kent 'm niet. Jarenlang op het schild gezen, veroordeeld, etc... Het is dus wat je aantreft aan beide zijden van t spectrum...

stokely_i
stokely_i9 sep. 2021 - 20:34

Because it's alright when it's all white

Ecclesia
Ecclesia9 sep. 2021 - 20:05

'Leden van het extreemrechtse ‘studiegezelschap’ Erkenbrand nemen ook deel aan gevechtstrainingen, om zich voor te bereiden op een burgeroorlog.' Iets teveel videogames gespeeld...