Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

ZEMBLA: De stemming in Ter Apel

  •  
05-04-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Koning Willem-Alexander bracht dinsdag een verrassingsbezoek aan Ter Apel, het dorp dat zo vaak in het nieuws is als asielzoekershoofdstad van Nederland. De koning sprak met inwoners over de problemen rond het asielzoekerscentrum, over overlast van een kleine groep asielzoekers en de maatregelen die daartegen zijn genomen. Twee van deze inwoners zijn woensdag te zien in ‘De stemming in Ter Apel’ van ZEMBLA. Maandenlang werden zij en hun leven in het Groningse dorp gevolgd.
Vergrijzing, bedrijfssluitingen en een werkloosheid van dertig procent. Het gaat niet goed met Ter Apel als er in 1997 een asielcentrum komt. Het Groningse dorp met nog geen negenduizend inwoners groeit uit tot de asielzoekershoofdstad van Nederland. Honderdduizenden vluchtelingen uit alle windstreken zijn via Ter Apel naar Nederland gekomen. Het asielcentrum is de economische motor van de regio. Ruim elfhonderd mensen hebben er een baan en de middenstand doet goede zaken.
Maar er is ook een ander verhaal: asielzoekers uit veilige landen die het dorp lastig vallen met inbraken, winkeldiefstal en intimidatie. “Ons mooie dorp gaat naar de Filistijnen”, zeggen verontruste burgers. Bij de Kamerverkiezingen afgelopen maart werd de PVV in het van oudsher PVDA -bolwerk Ter Apel met voorsprong de grootste partij.
Voor de bewoners van Ter Apel brachten de asielzoekers lange tijd vooral werkgelegenheid, een bruisend winkelcentrum en extra geld voor leuke dingen in de gemeentekas. Maar er klinkt nu ook angst en boosheid over een overheid die slecht nieuws over het asielcomplex bagatelliseert. Er is voor tachtig miljoen euro een nieuw complex gebouwd in Ter Apel met een eigen huisartsenpost, een school en huisvesting voor maximaal tweeduizend asielzoekers. Deze maand wordt het feestelijk geopend. Zembla onderzoekt de stemming in Ter Apel.
ZEMBLA – ‘De stemming in Ter Apel’ woensdag 5 april om 21.15 uur bij de VARA op NPO 2.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

Meta Foor3
Meta Foor36 apr. 2017 - 17:46

80 miljoen voor het nieuwe Ter Apel AZC, incl moskee. Kon het Vaticaan niet bijspringen ?En wat doen we met het complex als de immigratiestroom opgedroogd is ?

Machiels**1993
Machiels**19936 apr. 2017 - 12:09

Het Nederlandse / EU vreemdelingenbeleid faalt. Huidige asielzoekers zijn niet te vergelijken met die van 20 jaar terug. Het zijn erg veel asielmisbruikers geworden. Zie de instroom vanuit Libië waar praktisch iedereen uit veilige landen komt.

mordicant
mordicant6 apr. 2017 - 11:42

Ik vind het dan ook volkomen onbegrijpelijk dat de overheid niet kordater optreed tegen dat groepje vluchthufters uit de 'veilige landen' ... Die gasten zijn de directe aanleiding voor de ontwikkeling van een ernstig xenofobische atmosfeer en niet alleen in ter Apel. Het lijkt wel of de (lokale?) overheid dit supersofte beleid als een bewuste actie uitvoert..

1 Reactie
Poubelle
Poubelle6 apr. 2017 - 13:49

Ik denk eerder dat politici in Den Haag teveel onder de Haagse stolp leven. Ter Apel is dan heel ver rijden vanuit Den Haag. En lokale bestuurders? Geen idee, wellicht zijn ze gewoon niet zo snel genegen om hun fouten te erkennen. Het is niet voor niets dat de PvdA het verwijt krijgt een te regenteske partij te zijn geworden. Ik lees hier nog regelmatig artikelen en bijdrage`s van mensen met PvdA achtergrond die hardop zeggen wij weten het beter. Dat halsstarrige zorgt ervoor dat mensen hun vertrouwen verliezen in de politiek en dan bij partijen als de PVV hun heil zoeken. Treurig, want met een PVV beleid wordt het echt niet beter.

Zephyr2
Zephyr26 apr. 2017 - 8:48

Het centrum verschaft werk aan 1.100 mensen voor 2.000 asielzoekers? Dus voor elke 2 asielzoekers 1 medewerker? Mevrouw Zephyr werkt in de gehandicapten zorg. Konden ze daar maar met zo'n bezetting zorg geven.

6 Reacties
Poubelle
Poubelle6 apr. 2017 - 11:53

1100 mensen, inderdaad. Maar niet allemaal met hetzelfde bezig. Je hebt dus onderwijs personeel, administratief medewerkers, gezondheidswerkers, etc. etc. Maar ook MKB wat in het dorp zijn deuren open kan houden en eventueel extra mensen kan inhuren. Ik zag dat er weer een bemande politie post aanwezig is, dat zijn ook weer 6 banen. Dat betekent niet per 2 asielzoekers 1 medewerker, maar dat er meerdere banen voort stromen uit het AZC.

Cliff Clavin
Cliff Clavin6 apr. 2017 - 12:28

Die kwesties hebben niets met elkaar te maken. De AZC's slokken ons zorggeld niet op, een populaire mythe, en niet meer dan dat. Als het zo is, dat 1.100 mensen aan 2.000 asielzoekers hulp geven, dan is het niet aan ons om daar een oordeel over te hebben. Eerst moeten deze vragen beantwoord worden: 1. hoe is de samenstelling van die 1.100 medewerkers? Hoevelen van hen worden betaald, hoevelen zijn vrijwilliger, hoeveel uren per week werken ze eigenlijk? 2. asielzoekers hebben andere bijstand nodig dan mensen in de reguliere zorg. Desgewenst kan ik je ook iets vertellen over onwelkome feiten: namelijk dat vluchtelingen in ons land, en elders, een aanzienlijk hogere kans lopen op een echte psychose. In die toestand kunnen ze bijvoorbeeld zichzelf gaan verwonden, of overlastgevend gedrag laten zien. Deze symptomen worden door rechtse leugenaars vaak als: 'blinde agressie onder zware invloed' neergezet. De waarheid is heel anders, en niet gunstig voor diezelfde leugenaars. 3. de schraalheid in de gehandicaptenzorg is louter en alleen het gevolg van bewuste, rechtse politieke ingrepen. We zitten al een jaar of dertig opgescheept met politici die het niet goed met gewone mensen voor hebben, maar des te beter met zichzelf. Als je me vraagt: is Nederland nog een goed werkende democratie? Dan is mijn antwoord: nee. Wij gaan nog stemmen, en een groep wereldvreemde maar goed betaalde acteurs doet alsof wij nog wat invloed op het landsbestuur, en op ons eigen leven hebben. Dat is niet waar.

Jaacob52
Jaacob526 apr. 2017 - 12:34

Ik durft geen kostenraming te maken en dan hebben we het alleen over dit kamp.

Zephyr2
Zephyr26 apr. 2017 - 13:25

@Cliff Clavin Als het zo is, dat 1.100 mensen aan 2.000 asielzoekers hulp geven, dan is het niet aan ons om daar een oordeel over te hebben. En waarom niet? Ik betaal veel belasting en mag kritisch zijn over de besteding daarvan. Als de kosten van 1.100 fte + investering in huisvesting en voorziening nodig zijn om 2.200 asielzoekers op te vangen dan mag je daar vraagtekens bij zetten. @Poubelle: Al die banen die voortkomen uit het AZC zijn banen die betaalt worden van belasting geld dat dan niet meer beschikbaar is voor bijvoorbeeld betere zorg, minder eigen risico, hogere salarissen en onderwijs, minder lenen en meer beurs voor studenten en ga zo maar door. We moeten niet de illusie creëren dat het opvangen van asielzoekers een economische activiteit is. Ja de lokale economie groeit maar dat is geld wat elders in het land dus minder besteed wordt. Opvangen van asielzoekers is een puur humanitaire actie, en mensen die terecht moeten vluchten moeten we goed en menselijk opvangen en helpen.

Poubelle
Poubelle6 apr. 2017 - 15:40

Deels Zephyr, Maar of je betaald overheidsgeld aan bijvoorbeeld banen. Of je betaalt uitkeringen. Zal niet zoveel uitmaken denk ik. Maar iemand met een baan met een redelijk inkomen geeft over het algemeen weer meer uit dan iemand in de bijstand. En daar profiteert het MKB wel degelijk van. En het MKB is dus een sector die niet door overheidsgeld wordt gestimuleerd. Het zijn niet 1100 banen die enkel met overheidsgeld worden betaald, maar een groot aantal wel. Maar daar vloeit dus ook weer meer werk uit. Het is te makkelijk om te stellen dat die 1100 banen direct bij het AZC zijn betrokken. Een deel is direct betrokken, en een ander deel vloeit dus voort.

harry6
harry66 apr. 2017 - 15:47

Zephyr – 6 april 2017 at 15:25 En waarom niet? Ik betaal veel belasting en mag kritisch zijn over de besteding daarvan. Als de kosten van 1.100 fte + investering in huisvesting en voorziening nodig zijn om 2.200 asielzoekers op te vangen dan mag je daar vraagtekens bij zetten. Natuurlijk heeft u gelijk. Het is niet voor niets dat de echte kosten van de hele asiel industrie geheim zijn. Dat zijn vele miljarden! Allemaal belasting geld!

Jaacob52
Jaacob526 apr. 2017 - 8:12

Het feit dat de PVV de grootste partij in Ter Apel is geworden maakt verdere discussie overbodig lijkt mij. Bestuur en COA hebben te weinig naar de bevolking geluisterd, Dan krijg je dit. Dit geldt trouwens ook op landelijk niveau.

4 Reacties
Zandb
Zandb6 apr. 2017 - 13:07

En als de PVV nu eens niet de grootste was geworden, waarom was dan "verdere discussie" niet overbodig?

Jhonathan
Jhonathan6 apr. 2017 - 19:30

@ Zandb 6 april 2017 at 15:07, > "En als de PVV nu eens niet de grootste was geworden" Maar dat zijn ze wel.

Zandb
Zandb7 apr. 2017 - 8:55

Jhonathan Klopt. En dan nu nog een antwoord op de vraag.......

Zomaareenmening
Zomaareenmening7 apr. 2017 - 12:19

Jaacob52, mij lijkt dat verdere discussie absoluut niet overbodig is! Ter Apel, van oudsher een PvdA bolwerk genoemd stemt nu dus hoofdzakelijk PVV. Ze stemmen PVV omdat ze ontevreden zijn met het asielcentrum en de uitwassen daarvan. Ze gaan echter volledig voorbij aan het feit dat het asielzoekers beleid landelijk is opgelegd en dat de regering ( dit wil zeggen VVD en PvdA gesteund door bijna alle andere partijen) dit beleid hebben opgelegd. De PVV kiezen als alternatief omdat je kwaad bent geeft aan dat deze mensen zich totaal niet interesseren voor politieke oplossingen maar zich oogkleppen laten aanmeten door een volksmenner die angst predikt en de mensen voorhoudt dat alleen de Nederlander recht heeft om gelukkig en vrij te leven in ons kikkerlandje. Dit moet vooral gerealiseerd worden door een hoge muur om Nederland te plaatsen alla de muur van Trump! Elke illegaal of asielzoeker dient vooral vernedert te worden en als ze niet luisteren met knieschoten over de grens gezet te worden.

Evert Baptist - sjomp
Evert Baptist - sjomp6 apr. 2017 - 5:59

Als doorgewinterde criminelen het AZC misbruiken als basis om hun illegale handel te bedrijven is het geen wonder dat de PVV in Ter Apel de grootste werd. Maar volgens de directeur van het COA, dhr. Bakker, zijn deze mensen allemaal een aanwinst voor ons land. En ik ben Napoleon...