Joop

ZEMBLA: Skimmers cashen buiten Europa

  •  
23-11-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
skimmen.jpg
Het 'nieuwe pinnen' heeft pinpasfraude niet weten te voorkomen … Skimmers zoeken uitweg buiten Europa
Skimmers uit Roemenië en Bulgarije hebben hun incasso-activiteiten uit Europa verplaatst. Sinds de invoering van het ‘nieuwe pinnen’ op 1 januari van dit jaar nemen criminelen buiten Europa op grote schaal geld op met betaalpassen die in Nederland zijn geskimd. Het zogenaamde ‘cashen’ gebeurt nu bij betaalautomaten in de Verenigde Staten, Zuid-Amerika en Azië waar, anders dan in Nederland, de EMV-chip nog niet is ingevoerd. Dit blijkt uit vertrouwelijke stukken van Equens, de organisatie die pinbetalingen verwerkt, die in handen zijn van het tv-programma ZEMBLA.
De vertrouwelijke stukken tonen ook aan dat dit jaar tot nu toe bij 160 onbemande tankstations is geskimd, bij sommigen zelfs meerdere keren. Bij een onbemand tankstation in Veldhoven plaatsten criminelen dit jaar zelfs tot vijf keer toe skimapparatuur. Tot 20 november registreerden de banken al 965 skim-incidenten, meer nog dan in heel 2011. Het gaat vooral om criminele organisaties uit Roemenië en Bulgarije.
RTEmagicC_Skimkaartje.JPG
In 2011 bedroeg de schade van skimming 39 miljoen euro. Boele Staal, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken, voorspelde dat het ‘nieuwe pinnen’ hier een eind zou maken: “Wij denken dat criminelen een laatste, massieve aanval hebben uitgevoerd voordat de EMV-chip in Nederland per 1 januari 2012 inmiddels volledig is uitgevoerd”, aldus de NVB-voorzitter in een persbericht van afgelopen voorjaar.
Uit navraag door ZEMBLA bij de Betaalvereniging Nederland, die het betalingsverkeer organiseert, blijkt dat het afgelopen half jaar met 30.000 geskimde betaalpassen frauduleuze geldopnames zijn gedaan. In heel 2011 gebeurde dat met 55.000 pinpassen. Eind juni bedroeg de schade van het skimmen al meer dan 18 miljoen euro.
In België is het aantal skim-incidenten juist fors afgenomen. Om te voorkomen dat skimmers buiten België met de gekopieerde bankpassen geld opnemen, hebben 23 banken in België vorig jaar tegelijkertijd het gebruik van de betaalpas buiten Europa standaard geblokkeerd. Volgens Febelfin, de Belgische koepelorganisatie van banken, werden er in 2010 nog meer dan 1400 betaalautomaten geskimd. Dit jaar gebeurde dat nog maar acht keer.
Omdat het ‘nieuwe pinnen’ niet heeft kunnen voorkomen dat criminelen met geskimde betaalpassen buiten Europa frauduleus geld opnemen, besloot de Rabobank op 1 juni van dit jaar de betaalpassen voor gebruik buiten Europa te blokkeren. ABN Amro zal pas op 20 januari 2013 een soortgelijke maatregel invoeren.
Bij de Rabobank is de skimschade sinds 1 juni spectaculair afgenomen. “Voor de invoering van de landen-blokkade hadden we maandelijks zo’n 1,4 miljoen euro schade. Nu is dat nog maar zo’n twee ton per maand”, zegt marketing manager Naomi Bisschop in ZEMBLA.
Vorig jaar, nog voor de introductie van het nieuwe pinnen, wisten skimmers bijna 39 miljoen euro van bankrekeningen te stelen. Per 1 januari 2012 werd de fraudegevoelige magneetstrip vervangen door de veilige EMV-chip. Maar de banken lieten toch de oude magneetstrip op passen zitten, omdat in de meeste landen buiten Europa de EMV-chip niet is ingevoerd. Wie daar geld wil opnemen, moet nog steeds de pas door een magneetstriplezer halen. Hoewel in Nederland door de betaalautomaten van onbemande tankstations de EMV-chip wordt afgelezen, slikken deze betaalautomaten de pinpas nog steeds helemaal in waardoor met skimapparatuur de magneetstrip nog steeds kan worden gekopieerd.
Het kaartje werd door de politie bij skimmers in beslag genomen. Het bijschrift (in het Bulgaars) bij het doodshoofd luidt: “Dit is erg gevaarlijk.” De tekst bij de smiley bij Nederland luidt: “Hier is het goed.” De tekst bij de route richting Parijs luidt: “Weg/ pad naar de vreugde.”
ZEMBLA, Onderwereld Online, vrijdag 23 november a.s. om 21.20 uur bij de VARA op Nederland 2

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

Klungel2
Klungel223 nov. 2012 - 10:23

Dus: niet meer tanken op onbemande stations! Sorry Shell....

rbakels
rbakels23 nov. 2012 - 10:23

Waarschuwing: om dit soort misbruik te voorkomen gaan banken ertoe over om PIN-passen te blokkeren voor gebruik buiten Europa. Dat kan vervelende verrassingen opleveren als je op een verre reis bent.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger23 nov. 2012 - 10:23

Inderdaad en mogelijk dat een andere reden ook meespeelt. Nu pin ik al een aantal jaren tot in Japan met mijn 'Maestro' pinpas, heel handig want dan hoef ik die rot creditcard niet meer te gebruiken, dat scheelt nog aardig wat geld bij het opnemen en veel makkelijker bij het declareren. Nu sprak ik een tijdje geleden iemand van een creditcard maatschappij en die heeft wel 10 minuten zitten te zeuren dat zijn maatschappij veel minder inkomsten had door o.a. de betere wereldwijde dekking en acceptatie van reguliere pinpassen. Mogelijk dat banken/creditcard maatschappijen uit dit probleem ook een voordeel kunnen halen.