Hoe heeft het zover kunnen komen dat huisartsen zich afvragen of ze hun beroep nog wel willen uitoefenen? Zembla-journalisten Evelien Vehof en Suzan Borst spraken de afgelopen maanden met tientallen huisartsen over hun vak. Allemaal vertellen ze hetzelfde verhaal: het piept en kraakt in de gezondheidszorg, de huisarts moet dat al twintig jaar oplossen en heeft er alleen maar taken bijgekregen. Het gaat niet meer.
De gevolgen zijn zichtbaar: er is een huisartsentekort, huisartsen stoppen voortijdig met hun praktijk, jonge artsen kiezen liever voor een zzp-bestaan dan dat ze zelf praktijkhouder worden, er komen meer digitale huisartsen en commerciële praktijken.
Problemen beginnen bij invoering Zorgverzekeringswet
De problemen beginnen in 2006, bij de invoering van de zorgverzekeringswet, vertelt Suzan Borst in de Zembla Podcast: “Die zorgverzekeraar werd verantwoordelijk voor het controleren van de kwaliteit van de zorg. Maar hoe ga je dat het werk van een huisarts op afstand in een kantoor controleren? Wat is een goede huisarts? Dat heeft voor een lawine van controlemaatregelen en papierwerk gezorgd. Het is een soort monster geworden aan administratie waar niemand echt grip op lijkt te krijgen.”
De invoering van de zorgverzekeringswet leidde echter niet tot een daling van de zorgkosten, maar de kosten stegen. In de jaren na de invoering van de wet zijn er daarom taken uit de ‘dure’ ziekenhuiszorg bij de huisartsen neergelegd. Vervolgens werd er in 2011 voor tientallen miljoenen euro’s bezuinigd op de huisartsen, werden in 2013 de bejaardenhuizen gesloten en kwam in 2015 een deel van de geestelijke gezondheidszorg bij de huisarts terecht.
Interview minister Kuipers
Huisartsen hebben behoefte aan een visie: hoe ziet hun vak er in de toekomst uit? Evelien en Suzan stelden deze vraag ook aan minister Kuipers van Volksgezondheid. Maar een hele heldere visie gaf hij niet, vertelt Evelien: “Daaruit blijkt ook wel dat hij ook een minister is die niet per se verder kijkt dan deze vier jaar. De meeste huisartsen die wij spraken waren teleurgesteld. Die dachten ‘Eindelijk hebben we een arts als minister. Die zal toch wel een toekomstvisie hebben voor ons als huisartsen?’ Maar ook Kuipers, hij had dat niet.”
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
En dat allemaal om de wachtlijsten te verminderen? Je mag nu al blij zijn als je überhaupt een huisarts hebt. En laten we eerlijk zijn, ook in de ziekenhuizen waar ze je liefst zo snel mogelijk naar buiten werken, zwellen de wachtlijsten aan. Hous je hart maar vast, dit alles wordt nog veel erger.
Het is bizar. Observeer maar eens als je naar de huisarts gaat: zo'n man/vrouw zit daar feitelijk gewoon productie-werk te draaien. Razendsnel moet binnen een tijdsbestek van een paar minuten output worden geleverd: een advies of pilletje (wel de generieke variant natuurlijk!) eruit worden geramd! Vanaf een uur of 15:00 wordt de patiënt dan ingeruild voor de administratie, waarna alles in veelvoud nog eens een keer moet worden verantwoord op een checks and balances lijst van de mark(t) verzekeraar. Patiënten bezoek, zelf een afweging maken, eigen initiatief? Hahahaha!
Mathijsco Daar zitten we weer op te wachten. Retoriek op basis van anekdotisch bewijs dat nota ben ook nog eens alleen verkregen zou kunnen zijn, als u aanwezig was geweest in de spreekkamer.
'Retoriek op basis van anekdotisch bewijs dat nota ben ook nog eens alleen verkregen zou kunnen zijn, als u aanwezig was geweest in de spreekkamer' @ZandB, Werkt u toevallig voor een zorgverzekeraar? Ik dacht, ik vraag het even.
Een andere leuke: tandartsen zorg. Door dat uit het pakket te gooien zorg je voor meer problemen later met zowel gebit als gezondheid. Mensen zijn al bang voor de tandarts, en gaan dan helemaal niet meer. Ook zorgt dit dat mensen niet goed kauwen en zorg je voor hogere kosten later. De Tandarts controle en basis dingen zoals beugel en gaatjes vullen moet gewoon in het pakket. Dingen zoals homeopathie en andere antivax bullshit kan er dan wel uit.
Overcomsumptie van tandheelkundige zorg zal ook geen groot risico zijn.
Ik ben in mijn werk heel veel artsen tegen gekomen maar het hebben van een visie heb ik nooit als een specifiek kenmerk van een arts gezien. Artsen zijn meestal uitvoerders, bezig met patiënten, hun eigen werk en de kwaliteit van hun beroep. Maar niet met een visie op curatieve zorg. Dus de hoop richten op Kuipers omdat hij arts is vind ik merkwaardig. Als voormalig bestuursvoorzitter van EMC zou hij wel visie moeten hebben. Het EMC is het grootste ziekenhuizen van Nederland met 16.000 medewerkers. Het ziekenhuis heeft de afgelopen jaren veel kleine ziekenhuizen overgenomen en biedt daardoor ook complexe medische zorg op locaties buiten het centrum van Rotterdam. De organisatie is opgedeeld in een stuk of 20 clusters met als eindverantwoordelijken een medisch manager en een operationeel manager. Het ene cluster doet het kwalitatief beter dan het andere maar feit is dat Kuipers met visie en anderen iets zinnigs tot stand heeft gebracht. De pest met zijn huidige baan is dat er een heleboel andere visies zijn. Ik denk dat iedere professional wel een visie heeft. Iedere huisarts ook. En die zijn volstrekt tegengesteld. Ik denk niet dat er een samenbindende breed gedragen visie op de toekomst van de huisartsen valt te bedenken. Ik vind het al heel wat als een lokaal huisartsencentrum goed functioneert in zijn adherentie gebied. Dus volgens mij moeten, op kleine schaal, huisartsen met collega's zelf de koers uitzetten. Lijkt me leuker ook.
Artsen verschillen ook van elkaar in preferenties. Mijn ex was een paar jaar freelance huisarts ("waarnemer"), daarna bedrijfsarts in loondienst en vervolgens consultant met een eigen bedrijf. Ik vermoed dat de jaren als freelance huisarts hem het beste bevielen.
@ DanielleDefoe De ene dokter is de andere niet inderdaad. Ik heb die totstandkoming van die HOED-s wel gevolgd. Ik vond dat wel verstandig. Maar als waarnemer kunnen ze ook vaak kiezen uit de leukste praktijken. Er zitten ook forse verschillen in de generaties. De oudere generatie vooral de eigen praktijk en de jongeren kiezen vaak weer anders. Ik ken een paar jonkies die denken niet eens aan een eigen praktijk. Ik zie dat ook wel als de trend, maar eigenlijk als een paar jaar niet meer naar de data gekeken. Iets heel anders is dat Capaciteitsorgaan. https://capaciteitsorgaan.nl/ voor mij de oorzaak van veel personeelsproblemen in de zorg. Professionals/werkgevers/werknemers/beroepsverenigingen zitten bij elkaar en het gezamenlijke belang is zo krap mogelijk opleiding. Te veel mensen opleiden is voor alle betrokkenpartijen ongewenst. En omdat ze werken met behoudende scenario's lopen ze altijd een paar jaar achter de feiten aan. Meer nog dan aan andere oorzaken ligt daar de belangrijkste oorzaak van de personeelsproblemen.
Mijn ex was zijn tijd vooruit. Hij werkte een aantal maanden per jaar en hield zo genoeg tijd over om gitaar te spelen en op de poes te passen. In zijn tijd werkten artsen nog voltijds. Dat is ook veranderd. De werkdruk is ook te groot om het vijf dagen in de week vol te houden vermoed ik .
@ DanielleDefoe Hij was in ieder geval zijn eigen tijd ver vooruit. Wellicht niet onverstandig.
DanielleDefoe Maar vrouwen moeten voltijds werken en mogen niet op de eigen kinderen passen? Oh ja, zij spelen geen gitaar en hebben geen poes !
Minoes Geen enkele vrouw met of zonder gitaar zou zich verplicht moeten voelen in deeltijd te werken.
Tja, de markt werkt prima voor sectoren waar geld in te verdien valt. Echter daar waar dat niet het geval is brengt het introduceren van de markt alleen maar ellende. Dus marktwerking daar waar het kan, want er szitten echt een hoop goede kanten aan. Maar in sectoren waar de consument geen "nee" kan zeggen werkt het niet en moet er dus iets anders gedaan worden.
Ja, dat is een beetje het punt hé. VVD doet alsof ieder product hetzelfde is. Een fiets is een product, water is een product, de zorg is een product, snoep is een product. VVD heeft een extreem ongenuanceerd wereldbeeld. VVD wilt van de wereld een MacDonald's maken, bestuurd door een paar CEO's. Want 'greed is good'
Dus minder goede collectieve medische voorzieningen zijn nabij. En, waar het op zal uitkomen en waar stelend rijk en rechts Nederland zijn vingers bij aflikt , aparte, gescheiden geweldige medische voorzieningen voor hen en overbevolkte ziekenhuizen met mensen die geen bed meer kunnen krijgen en in de gang liggen te creperen, voor het volk, komen er ook aan. Ik prijs de inzet van Zembla, die de rechtse perverse verlangens toont voor iedereen die het wil zien.
Armoedegrens, daar heeft de nederlandse bevolking dan helemaal zelf voor gekozen. In theorie zijn wij een democratie, dus je KUNT op een andere partij stemmen. SP, PvdD, Denk, Bij1. Maar ja, als niemand dat DOET, houdt het op, niewaar? Ik vraag mij af wat het volk gaat doen als Nederland een nachtwakersstaat is geworden, door het asociale beleid.
@PP139 Met dien verstande, dat ik GL-PVDA ook nog goed reken...omdat je ergens moet beginnen en die als groter schip in 1e instantie ergens voor kunnen gaan liggen, en hoewel niet voor de volle 100%, maar dat toch grotendeels zullen doen. Verder naar rechts hoef je niet te kijken, daar is het één en al afbraak.
@PP139 En ik ben het wel zover met u eens, voor zover ik dat ook meen te herkennen in uw reactie, dat identiteitspolitiek geen verbinding met het gewone volk maakt, en, en dat verdient het ook gezegd te worden, het gewone belang ook niet WIL dienen. En dan kom ik eigenlijk alleen nog bij de SP uit en oké, PvDD dan ook. Bij1 valt wel volledig onder de identiteitspolitiek en is dus absoluut geen oplossing om links groot te krijgen, maar eerder om links klein te houden, en, allé, een minderheidselite te creëren, om daarmee mede de afbraak te helpen doorzetten.
Stop gewoon de administratieve lasten, die de zorgverzekeraars de huisarts opleggen. Geef de professionals de regie weer terug. Het lijkt mij een simpele bezuiniging en de zorgverzekeraars moeten genationaliseerd worden.
mijn grote probleem met de liberale VVD. Principe voor gezond verstand zetten. een aantal voorzieningen geef je NIET over aan de markt: openbaar vervoer, zorg, energie, veiligheid
Tineke, het probleem is niet de VVD. Het probleem is dat jij en ik zo ongeveer de enigen zijn die een probleem met de VVD hebben. Want in 2021 stemde 74 % van het volk op een liberale partij.