Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zembla Podcast: is Nederland een goede NAVO-bondgenoot?

  •  
13-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1114 keer bekeken
  •  
ANP-451109637

Door de oorlog in Oekraïne is de Russische dreiging ineens een stuk dichterbij. Nederland investeert sinds de oorlog miljarden in defensie. Maar uit een kritische NAVO-review, die Zembla in handen kreeg, blijkt dat Nederland ons geld niet in het juiste materieel investeert. De minister van Defensie, Kajsa Ollongren, stuurde het rapport aanvankelijk niet naar de Tweede Kamer.

De NAVO is niet tevreden over de defensie-uitgaven van Nederland. We investeren vooral in langeafstandswapens, maar niet in wapens voor op de grond. Waarom maakt Nederland die keuze? En waarom is de NAVO daar niet tevreden over?

In de nieuwe aflevering van de Zembla Podcast geven Zembla-journalisten Bart Nijpels en Norbert Reintjens antwoord op deze vragen. In de podcast vertellen ze over hun onderzoek naar de defensie-uitgaven en geven ze een inkijk in de machten en krachten bij het ministerie van Defensie en de NAVO.

Wil je meer weten? Luister dan hier naar de Zembla Podcast.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (27)

Marcus A.2
Marcus A.213 dec. 2022 - 15:59

Wij verwaarlozen defensie al decennia. Als oud militair kan ik daarover mee praten. Ik denk dat we niet alleen moeten inzien dat een goede defensie noodzakelijk is, maar dat een periode bij defensie ook een enorme meerwaarde kan hebben voor het leven van een jeugdige. Je leert afzien, mentale weerbaarheid, saamhorigheid, het werken in team verband, etc.. Laten we er niet op uit zijn om oorlog te voeren, maar wel om datgene wat voor ons waardevol is, desnoods met geweld te verdedigen.

8 Reacties
Ontheemde
Ontheemde13 dec. 2022 - 16:33

Waarom is dat noodzakelijk? Het hield de nazi's niet tegen en het zal de Russen of de Amerikanen ook niet tegenhouden. Schaf dat hele leger gewoon af.

r v b
r v b13 dec. 2022 - 17:21

Je leert er dat geweld een geldige manier is om problemen op te lossen, dat je mag moorden, dat je bevelen op moet volgen zonder te veel na te denken. Allemaal kwalijke zaken. Legers hebben alleen als doel om oorlog te voeren, wie een leger aanhoudt stuurt aan op oorlog. Het leger heeft nooit meerwaarde, het is de ultieme ontkenning van de waarde van mensenlevens, menselijkheid en individualiteit.

Ontheemde
Ontheemde13 dec. 2022 - 17:26

@rvd Vergeet ook niet dat de training eigenlijk een hersenspoeling is. Men kwam er in de tweede wereldoorlog namelijk achter dat soldaten helemaal niet wilden vechten. Daarna zijn ze dus technieken gaan gebruiken om de mensen psychisch dusdanig te manipuleren dat ze wel in staat waren tot het ombrengen van de medemens. Een soldaat is dus voor zijn leven getekend.

Vervatte
Vervatte13 dec. 2022 - 18:08

Ontheemde/R V B Ik zou in de auto stappen en naar Moskou rijden en daar dit betoog houden. Misschien luisteren ze wel naar jullie.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans313 dec. 2022 - 20:34

@Ontheemde Ik begrijp uit uw reacties dat u de nazi's helemaal niet tegen had willen houden. Of andere agressors. Want hoe je dat dan zonder leger?

Ontheemde
Ontheemde13 dec. 2022 - 23:26

Nee beste Akkermans, ons leger kón de nazi's niet tegenhouden, die liepen zelfs het machtige Frankrijk onder de voet, en zo zullen we ook de Russen, de Chinezen en de Amerikanen niet tegen kunnen houden al waren we nog zo goed getraind en gemotiveerd. Ons leger is daarom nutteloos en dient te worden opgeheven en ons lidmaatschap van de NAVO moet worden opgezegd. Neutraal zoals we eerder waren. De nazi's vielen ons niet aan omdat we neutraal waren. Wat is dat tegenwoordig toch, dat mensen zo graag oorlog willen? Zijn onze vaders en moeders , opa's en oma's te lang geleden overleden dat jullie de ernst van de zaak niet inzien? Dat jullie voor oorlog kiezen en n iet voor vrede? Moet mijn dochter het die ellende van mijn grootouders herbeleven? Of erger? Atoombom? Oorlog tussen Rusland en de VS zal op Europese bodem worden uitgevochten. Besef dat eens! Wij zijn nu al de grote verliezer!

Frans Akkermans3
Frans Akkermans314 dec. 2022 - 12:19

@Ontheemde U heeft gelijk als u stelt dat de nazi's niet tegen gehouden konden worden. Maar dat was aanvankelijk. In een later stadium werden ze verslagen door de legers van de geallieerden en dat was het einde van nazi-Duitsland. Zo vernietigend zelfs, net als Japan, dat ze elke gedachte aan een revanche wel uit hun hoofd moesten laten. Overigens heeft Nederland zich niet lang verdedigd in 1940. En het is uiteraard ook zo dat elke Duitse soldaat die werd uitgeschakeld tijdens de Duitse invasies in West-en Oost Europa het Duitse leger verzwakte. Het enige waar ik het met u eens ben is dat oorlog verschrikkelijk is. Helaas is het de mensheid nog niet gelukt om agressie op andere wijze dan met militaire middelen te stoppen. Er is wel vooruitgang geboekt. Vergelijk de Volkenbond met de VN.

Marinus C.
Marinus C.14 dec. 2022 - 18:37

@rvb Ik weet niet wanneer jij in het leger hebt gezeten, maar ik ben in 2001 opgekomen, en toen kregen we (bijvoorbeeld) al specifiek en vrij gedetailleerd les over wat een geldig bevel inhoudt. Ze willen namelijk juist wél dat je zelfstandig blijft nadenken en niet blind alles doet wat je opgedragen wordt. En de murder, death, kill mentaliteit wordt gezien als iets Amerikaans, en daar wordt eerder een beetje meewarig over gedaan, dan dat het aangemoedigd wordt. Kritiek op de krijgsmacht hebben is prima, maar het moet wel op de realiteit gestoeld zijn. @Ontheemde Ik kan niet ontkennen dat indoctrinatie onderdeel van de training is, maar dat is in mijn ervaring vooral gericht op een groepsidentiteit creëren, dan het ouderwetse, en inderdaad beschadigende "een jongen afbreken, en een militair opbouwen". Maar het is effectief genoeg, want nu, 15 jaar later vliegt er nog steeds geregeld militair jargon uit op onverwacht momenten. Het gaat trouwens verrassend weinig, zeg maar nooit, over het doodmaken van mensen, al moet ik gelijk toegeven dat ik niet bij een gevechtseenheid zat. Voor beide: wereldvrede is een mooi streven, maar de soort is nog niet zo ver, dus die krijgsmacht is gewoon nog nodig. Ik ben er wel een groot voorstander van om het leger alleen voor landsverdediging en humanitaire missies te gebruiken. Zoiets als de 2003 Irak invasie hadden we ons als wannabe-beschaafd land verre van moeten houden.

Farmer3.0
Farmer3.013 dec. 2022 - 15:41

Dit krijg je met Ministers zonder ook maar enige inhoudelijke kennis. Helaas bijna op elk ministerie.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen13 dec. 2022 - 15:40

Nederland heeft haar verplichtingen ernstig verzaakt. En niet alleen ten overstaan van onze bondgenoten. Al in 2015 (!) rapporteerde de algemene rekenkamer dat defensie door de bezuinigingen niet langer in staat was om de grondwettelijke taak van de verdediging van ons grondgebied (zowel hier als in de west) uit te voeren. Laat staan de ondersteuning van onze bondgenoten. Een mooi voorbeeld van de uiteindelijke resultante van Neerlands politiek opportunisme door onze landsverdediging bewust kapot te bezuinigen. Onze bondgenoten komen ons toch wel te hulp, was de gedachte En nu zijn we in blinde paniek op zoek naar nieuwe spulletjes, munitie en soldaten. Welnu; ik denk dat we met de huidige oorlogssituatie in het oosten van een koude kermis thuis gaan komen. Wij zullen als een zwerver met de hoed in de hand moeten gaan bedelen om de kruimels. Zoals te Britten plegen te zeggen: "The trouble with the Dutch is giving to little and asking to much".

1 Reactie
Ontheemde
Ontheemde13 dec. 2022 - 16:35

Wij hebben geen bondgenoten we zijn een vazalstaat.

KritischKijken
KritischKijken13 dec. 2022 - 15:35

Zolang wij in NL van mening zijn dat je totaal geen 'relatie' met Defensie hoeft te hebben om als minister dat ministerie toegewezen te krijgen, zal het niet snel wat worden... In elk beroep moet affiniteit of opleiding horen bij t vak, zelfs als leidinggevende, behalve bij ministers.

Prisunic
Prisunic13 dec. 2022 - 15:31

De NAVO is Washington's eigen sleutel tot macht over de EU.

Ontheemde
Ontheemde13 dec. 2022 - 15:22

Nederland moet gewoon uit de NAVO Ten eerste kost het klauwen vol geld Ten tweede is het moreel verkeerd Ten derde brengt het ons land in gevaar omdat we een primair doelwit zullen zijn als er een derde wereldoorlog uitbreekt Ten vierde is NAVO lidmaatschap effectief een vazalstatus van de VS Ten vijfde had de NAVO net als het Warschau Pact opgeheven moeten worden na de koude oorlog

5 Reacties
Tweekeerbellen
Tweekeerbellen13 dec. 2022 - 16:02

Ten zesde hadden we dan nu volkomen weerloos geweest tegen elke vorm van Russische inmenging. Het is maar waar je voor kiest.....

Ejoth
Ejoth13 dec. 2022 - 16:21

Niet gaan zeuren als de Russen aan de voordeur staan he.

Ontheemde
Ontheemde13 dec. 2022 - 16:38

Moeten ze via Polen en Duitsland dat gaat niet gebeuren. Wij zijn nu een doelwit als NAVOland niet alleen voor Rusland mocht het zover komen maar ook voor allerlei terroristen die boos zijn omdat wij, als NAVO, in allerlei landen als beesten tekeer gaan zoals is gebleken. De NAVO zorgt niet voor vrede maar voor oorlog.

Bert van der Neut
Bert van der Neut13 dec. 2022 - 20:01

Ontheemde, Nederland was neutraal voordat WO2 uitbrak. De rest is geschiedenis.

Ontheemde
Ontheemde13 dec. 2022 - 23:27

@Bert Waren we niet neutraal geweest. Hadden de Nazi's ons dan niet aangevallen?

Peace ....
Peace ....13 dec. 2022 - 14:22

Je schaamt jezelf als Nederlander toch te pletter met dergelijke kritiek , afgelopen tijd van : - Navo (wapentuig) - Rode Kruis (migranten) - WK (de regenboogspeldjes gegoogel) - drugsbestrijding (het falen in havens rdam en antw) - de zwarte pieten demonstraties - boeren blokkades - 2e kamer gekken met fascist ideeen - Rutte gestuntel Bulgarije - (zeer ernstig) financieel debacle waar Brussel ontstemd over was - de racisten met kindertoelage, met buitenl zaken - het gestuntel bij belast dienst - het gekrakeel met excuses - het corrupte koningshuis met prive vacanties jachtpartijen belastingontduiking - de veelvoudige sex bij de omroepen - de volstrekte onmacht bij energie beheersing - de aftstotelijke ijdelheid van een groot deel bewindslieden(met opvallend veel d66 en gl ) oeps ... ik ga helemaal los terwijl ik toch positief in het leven sta

Thuiszitter
Thuiszitter13 dec. 2022 - 14:06

Maak een oud generaal minister van defensie waarom altijd van die figuren die niks maar dan ook niks van deze dienst iets afweten. Staat een lege kazerne hier in de stad te wachten dat er weer tanks naartoe komen. Een nieuw leven in de cavalerie doet lang op zich wachten terwijl dat toch al jaren het plan is.

Gio Servas
Gio Servas13 dec. 2022 - 12:10

Ik denk wel dat Nederland een goede Navo bondgenoot is. Zonder nadenken volg Nederland als een braaf hondje de VS van de ene illegale oorlog naar de andere en als een ander land hetzelfde probeert zoals Rusland nu, dan weet Nederland heel braaf te keffen.

Ontheemde
Ontheemde13 dec. 2022 - 12:09

De vraag is waarom Nederland zoveel geld uitgeeft aan andermans machtshonger.

2 Reacties
KritischKijken
KritischKijken13 dec. 2022 - 15:31

De vraag is waarom Nederland altijd bezuinigde maar wel vertrouwt op 'anderman' als t fout gaat.

Ontheemde
Ontheemde13 dec. 2022 - 16:40

Doet Nederland helemaal niet. Nederland gehoorzaamd - als er een oorlog uitbreekt met de Russen dan zijn wíj de klos in Europa en de veroorzakers zitten vrolijke in Rusland en de VS met bommen te gooien.

Joop  den Uil
Joop den Uil13 dec. 2022 - 12:03

Hedendaagse oorlogen zijn altijd ground cq guerilla. De Minister van Defensie zal het met haar lange ervaring en buitengewone adviseurs en zeer zeker haar partijbobo's wel beter weten. Niet netjes dat rapporten verdwijnen maar met al dat gereis zal ze nog geen tijd hebben gehad het te lezen.

1 Reactie
Ontheemde
Ontheemde13 dec. 2022 - 19:40

Ach onze ministers zijn toch ook veredelde wethouders van Juinen?!