Verschillende gemeenten houden zich niet aan het VNG-tarief voor pleegzorg van ruim 38 euro per dag, zo blijkt uit onderzoek van ZEMBLA. In sommige gemeenten scheelt dat bijna 1100 euro per pleegkind per jaar. Sinds de jeugdzorg is overgegaan van de provincie naar de gemeente, wordt de pleegzorg aanbesteed.
Deze marktwerking heeft nadelige gevolgen, zeggen jeugdzorgorganisaties. “Het gaat ten koste van de middelen die wij kunnen inzetten voor kinderen”, zegt Erik Heijdelberg van de William Schrikker Groep.
Zorgregio Rivierenland, bestaande uit tien gemeenten rond Tiel en Culemborg, zit 3 euro onder het VNG-tarief. Op jaarbasis scheelt dat bijna 1100 euro per pleegkind. Zorgaanbieder Entrea, actief in Rivierenland, tekende protest aan maar “dan zoeken wij een andere partij die dat voor deze kostprijs wel doet”, zo kreeg Entrea van de gemeentes te horen, aldus manager pleegzorg Tessy Geurink.
Advocaat aanbestedingsrecht Van Nouhuys zegt in ZEMBLA dat die marktwerking in de jeugdzorg niet werkt: ”Er is eigenlijk geen markt. Door aan te besteden kun je wel doen of er een markt is, maar eigenlijk laat het proces zien dat er juist geen markt is. Maar dat je een bezuiniging door de strot van de maatschappij aan het duwen bent”.
Met de aanbestedingen is de bureaucratie bij de zorgaanbieders enorm toegenomen, zo klagen ze. Heijdelberg van de William Schrikker Groep: “We hebben zeker tien mensen moeten inzetten op administratieve processen, die rechtstreeks voortkomen uit het feit dat we nu van één subsidiebrief (…) naar honderden contracten zijn gegaan”. Hans Du Prie, bestuurder van o.a. zorginstelling Horizon: “ Kunnen we niet de koppen bij elkaar steken en niet vanuit angst alles zo vastleggen dat die centjes verdwijnen naar allerlei mensen die achter bureaus zitten, die centen moeten gewoon weer naar daar waar het hoort, naar gezinnen en kinderen”.
ZEMBLA – Kind van de rekening, woensdag 21 september om 21:15 uur bij de VARA op NPO 2