Joop

Zembla over de fast-fashionfuik

  •    •  
03-09-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
De mode-industrie is een van de grootste milieuvervuilers en in naaiateliers worden werknemers en zelfs kinderen uitgebuit. Toch blijven we telkens maar weer kleren kopen. Zembla legt uit hoe de fast-fashionfuik werkt.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

Ch0k3r
Ch0k3r5 sep. 2021 - 10:49

'We weten het wel, maar toch kopen we het' Weten we het wel? Of vertrouwen we er blind op dat er controlerende instanties zijn die ervoor zorgen dat deze producten in Nederland niet verkocht mogen worden? 'Ja maar internet' is in deze dan niet echt een argument. Als je ivoor bestelt vanaf het internet wordt het ook onderschept. Waarom dan niet kleding die onder mens- & milieu-onterende omstandigheden wordt geproduceerd? Als ik kaas bij de supermarkt koop, mag ik er toch ook vanuit gaan dat deze niet door kinderen van 8 jaar is gemaakt?

Break on through
Break on through4 sep. 2021 - 2:50

Mijn vriendin heeft ook de neiging zich helemaal gek te laten maken door apps en wat minder door influencers. Oplossing is altijd vrij simpel, apps van je telefoon af halen en ophouden die influencers te volgen. Scheelt bakken met geld en is eindeloos beter voor het klimaat.

2 Reacties
Ch0k3r
Ch0k3r5 sep. 2021 - 10:52

Eigenlijk is het best raar dat zoveel mensen vrijwillig personen volgen die zichzelf trots 'beinvloeder' noemen.

Break on through
Break on through5 sep. 2021 - 16:54

Nou inderdaad Ch0k3r Ik heb in het verleden ook veel Guru´s gevolgd hoor maar zodat ze toespeelden op dat iets mij geld ging kosten (wat altijd het doel is en was) haakte ik in de meeste gevallen af. Beste is gewoon te kappen met figuren die er aan verdienen als ze je iets aansmeren....

Ed Verbeek
Ed Verbeek3 sep. 2021 - 14:52

Ik vind de dames erg moedig die in deze uitzending uit durven te komen voor hun fast fashion zonden/verslaving. Hoe kom je daar vanaf?

Ed Verbeek
Ed Verbeek3 sep. 2021 - 12:27

Ik ben wel benieuwd naar de reactie van mensen die kleren kopen bij Zara, H&M enz.

DonkerekamervanDamocles
DonkerekamervanDamocles3 sep. 2021 - 8:17

Heb het ook gezien. Een uit “the Godfather” weggelopen patser die zijn eigen landgenoten voor een paar pond per uur uitbuit. Hebben die lui dan echt geen enkel gevoel?

1 Reactie
Satya
Satya3 sep. 2021 - 17:30

Koop je het?

Ed Verbeek
Ed Verbeek3 sep. 2021 - 7:49

Leve de vooruitgang; terug naar de 19e eeuw. Ziedaar de vruchten van de vrije markt. Het veel geroemde flex-werk, flexibele arbeidsmarkt, versoeping arbeidsrecht. Alleen een paar suffe ouderwetse socialisten die daar tegen zijn toch? Gelukkig zijn "ontwrichtende organisaties" nu bij wet verboden, want daar zou eens een revolutie van kunnen komen. Zogenaamd links heeft ook voor die wet gestemd.

Ed Verbeek
Ed Verbeek3 sep. 2021 - 7:07

"Toch blijven we telkens maar weer kleren kopen." Nee hoor, ik laat mijn oude kleren gewoon oplappen bij de kledinghersteller. En mijn schoenen, eenmaal duur gekocht, doe ik nu 22 jaar mee!

3 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens3 sep. 2021 - 8:06

@ Ed Verbeek Zo zijn er allerlei soorten vreemde vogels. Er is niets verkeerd aan het af en toe een paar nieuwe schoenen kopen.

Ed Verbeek
Ed Verbeek3 sep. 2021 - 8:16

Vreemd dat jij vreemd noemt wat ongewoon is :-)

LHTJ
LHTJ3 sep. 2021 - 14:17

@Ed Ik vind het dan weer niet vreemd dat zelfs een persoon die een milieuvriendelijke overweging maakt die anders is dan de overweging of mening van Daan gelijk een kwalificatie naar zijn hoofd geslingerd krijgt. Je weet in deze wereld een paar dingen zeker. Vroeg of laat ga je dood. Duitsers scoren in de laatste minuut. En DaanOuwens heeft altijd een negatieve kwalificatie voor mensen die er een andere mening op nahouden dan de zijne.