Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

ZEMBLA: Ontmaskering ultrarechtse beweging Schild & Vrienden

  •  
08-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Een Belgische verslaggever van de VRT ontmaskert een groeiende ultrarechtse beweging van de mediagenieke, 25-jarige Belgische student Dries van Langenhove. De spannende reportage heeft onlangs tot politieke ophef geleid in België en haalde ook in Nederland het nieuws.
Leider Van Langenhove wil de Vlaamse identiteit en traditionele familiewaarden verdedigen, in lijn met de andere Europese en internationale alt-right bewegingen.
De journalist volgt de groeiende groep een jaar lang, vanaf hun eerste actie om een demonstratie te verstoren van voorstanders voor een humaner vluchtelingenbeleid. Ze zeggen binnen de lijnen van de wet te blijven. Maar de journalist ontdekt geheime Facebook-groepen van de leden en vindt meer dan 60 duizend discriminerende berichten. Ook nazisme en wapens worden verheerlijkt. Zijn volgelingen roept Van Langenhove op om te infiltreren in invloedrijke posities. Hij ontkent betrokkenheid en noemt de reacties overtrokken, maar het parket in Oost-Vlaanderen is een onderzoek gestart.
In ZEMBLA Internationaal het Belgische onderzoek naar het ware gezicht van het ultrarechtse Schild & Vrienden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.