Joop

ZEMBLA onderzoekt wie er verdient aan afvalstromen

  •    •  
24-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
Een gezin produceert jaarlijks zo’n tweeduizend kilo afval. De overheid wil daarvan zoveel mogelijk recyclen. Door afval te verbranden krijgen huishoudens stadswarmte en energie. Toch blijft er na verbranding een giftige berg achter: bodemas. Miljoenen tonnen per jaar. Verontreinigd met zware metalen.
Het is een hoofdpijndossier voor de afvalverbranders. Ze proberen kostbare stoffen uit de bodemas terug te winnen. Het restant wordt als bouwstof gebruikt, bijvoorbeeld onder onze snelwegen. Maar het risico op milieufraude is groot in deze ondoorzichtige wereld van afvalstromen en tussenhandelaren. Inmiddels ligt er meer dan twintig miljard kilo bodemas in de Nederlandse bodem. Maar niemand weet precies waar.
ZEMBLA onderzoekt wie er verdient aan bodemas en waar het blijft.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

robheus2
robheus231 okt. 2018 - 22:19

Er is een heel eenvoudige oplossing voor het huishoudelijk afval. Kijk maar waar het uit bestaat. 99% bestaat uit: 1. GFT afval - kan lokaal op de composthoop - heb je geen tuin dan bij de plaatselijke buurtmoestuin. 2. Plastic 3. Blik Net als papier en glas ga je dan ook plastic en blik apart inzamelen, bijv. via een statie-geld systeem (een electronische afval pas) net als de flessenautomaat in de winkels, die propt het plastic samen en weegt het gewicht en idem voor blik. Voor het boodschappen doet neem je plastic en blik van de vorige keer mee, en spoelt het eerst even om. En dan kan de kliko en de ondergrondse container uit het straatbeeld verdwijnen.

adriek
adriek26 okt. 2018 - 11:02

Afval scheiden helpt, en schadelijk afval voorkomen is nog beter. Het is leuk dat Zembla de afvalverwerking onderzoekt, maar beter zou een onderzoek naar de bronnen. Waarom zitten er nog steeds zware metalen in ons restafval? Ligt dat aan de fabrikanten, of aan de mensen die alles maar zonder nadenken in de grijze bak smijten? Elektronica, spaarlampen, batterijen: als je die niet netjes afvoert maar in de vuilnisbak smijt ben je (mede)schuldig. Uiteindelijk zou er alleen maar 'schoon' spul in de verbrandingsovens moeten komen. Dan komt er schone as uit, die 'overal' uitgestrooid kan worden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 okt. 2018 - 2:16

Ik denk dat ze in Nederland vanwege het verdienmodel de inspecties bewust frustreren en ze heel klein houden. Omwille van de democratie bestaan ze tenminste op papier. Ik heb eens ergens gewoond waar de grond enorm vervuild was door industrie die er gestaan had. De grond was gesaneerd, althans zou gesaneerd moeten zijn. Het waren bijna nieuwe huizen en ik de tuin beplant, althans getracht te beplanten, alles ging dood of groeide geen centimeter. Het verzoop in de grond, het water zakte niet, bleef op de grond staan. Ik hoorde van buurtbewoners dat ze de grond die ze via de voordeur afvoerde er weer door de achterdeur ingebracht hadden. Ik had een boom geplant, die bleef heel klein. Die heb ik meegenomen naar mijn volgende stek en geplant omdat hij toch niet zo groot werd ( kleinere tuin) Vorig jaar heb ik hem omgedaan omdat hij zo enorm groot was geworden dat hij twee tuinen bestreek, prachtige boom dus met heel veel pijn in mijn hart. Ik mis de vogeltjes, was er rijk aan. Ik was bang dat ik problemen zou krijgen met eventuele buren. In een paar jaar groeide hij uit tot een prachtige maar heel forse boom. Dus u zegt het maar. Alle mensen die daar woonden zaten met hetzelfde probleem, de grond leek wel klei. Het was alsof de wortels van de planten wegrotte.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin26 okt. 2018 - 2:21

wegrotten..

Thomas de ongelovige
Thomas de ongelovige25 okt. 2018 - 14:53

Dit noemt men marktwerking, de afvalstoffenheffing stijgt ieder jaar, er word zogenaamd Ge-recycled maar uiteindelijk word al het afval nog steeds gewoon verbrand en de smerigste zooi die oveblijft komt nog steeds ongecontroleerd in het milieu terecht. Niks veranderd behalve de kosten (die zijn gestegen) Mark-werking

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin26 okt. 2018 - 7:46

Dat doen ze nu met patiënten ook! Een ding kun je ze nageven; ze zijn vrij consequent!

adriek
adriek26 okt. 2018 - 20:27

Patienten die in plaats van gerecycled verbrand en in het milieu gedumpt worden? Ik volg je denk ik niet helemaal Minoes.

Rechtse Bal
Rechtse Bal25 okt. 2018 - 12:06

Slimme ondernemers exporteren dergelijke afval dan naar buitenland , zoals bv ook electronica. Volstrekt ontoelaatbaar, zeg ik zelfs...

1 Reactie
LaBou
LaBou 25 okt. 2018 - 16:11

"Volstrekt ontoelaatbaar, zeg ik zelfs…..." Dan moet het wel heel erg zijn als zelfs jij dat vindt.

RealistischLinks
RealistischLinks25 okt. 2018 - 5:45

Het kan nooit kwaad dit te onderzoeken, maar persoonlijk denk ik dat Nederland nog mee valt in vergelijking met andere landen. Zelfs in Duitsland mengen ze bijvoorbeeld nog teer in her asfalt. Iets wat in Nederland al lang niet meer is toegestaan en waar ook goed op gecontroleerd wordt.

2 Reacties
Thomas de ongelovige
Thomas de ongelovige25 okt. 2018 - 14:57

lariekoek: Vanwege het hoge gehalte aan polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) mag teer echter sinds 1990 in Europa niet meer worden toegepast in de wegenbouw

RealistischLinks
RealistischLinks25 okt. 2018 - 16:21

Niks lariekoek. Ik rook het deze zomer nog, ergens in Duitsland bij een locatie waar ze aan het asfalteren waren.

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 okt. 2018 - 5:08

En ook nog geïmporteerd vanuit het buitenland. Als zo dadelijk hier de bodem vervuild is, wie denkt u dat er dan voor mag betalen om het te saneren? Juist. Maar we weten niet eens waar het gebleven is. Het zal wel gaan zoals met de mest en de mestfraude. Dat kan allemaal alleen als de overheid het sanctioneert, zij het stilzwijgend.