Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

ZEMBLA onderzoekt: Schendt Nederland mensenrechten?

  •  
10-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Inmiddels zijn 2,3 miljoen Venezolanen gevlucht voor honger en geweld. Tienduizenden zochten een veilig heenkomen in Aruba en Curaçao, maar ze worden daar door de politie opgejaagd en in barakken gevangengezet. Volgens minister Stef Blok zijn het economische migranten die zo snel mogelijk naar Venezuela moeten worden teruggestuurd. De migranten zijn volgens Blok een probleem dat de eilanden zelf moeten oplossen.
Amnesty International concludeert in een kritisch rapport dat Curaçao mensenrechten schendt van de asielzoekers uit Venezuela. De regering van Curaçao bestrijdt dat, maar zegt de asielopvang te gaan verbeteren. Zembla onderzoekt: Schendt het Koninkrijk der Nederlanden de internationale mensenrechten?

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

Ch0k3r
Ch0k3r11 okt. 2018 - 9:42

Laten we eens op een andere manier naar de situatie kijken. Curacao heeft 160.000 inwoners. Aruba iets meer dan 100.000. Die (kleine, droge) eilanden zijn er compleet niet op berekend zo'n influx aan vluchtelingen op te vangen. Het lijkt mij eerder dat hier een rol is weggelegd voor UNHCR oid. Wat misschien een nog interessantere vraag is; Schendt de VS de rechten van de Venezolanen niet aangezien ze dat hele land compleet kapot aan het boycotten is?

4 Reacties
DonDonaldSucks
DonDonaldSucks11 okt. 2018 - 10:57

[Schendt de VS de rechten van de Venezolanen niet aangezien ze dat hele land compleet kapot aan het boycotten is?] Ha ha ha, vroeg je jezelf dat ook af rond de landen en instellingen die Zuid-Afrika boycotten vanwege de apartheid? Of is het de hypocrisie van mensenrechtenschendingen van Apartheid zijn rechts dus slecht en moeten gestopt worden, en mensenrechtenschendingen van socialistische heilstaten zijn links, en dus goed, en moeten dus door de vingers gezien worden?

HM van der Meulen
HM van der Meulen11 okt. 2018 - 21:21

DonDonaldSucks - Heb je enig idee hoeveel mensen -met medewerking of zelfs in opdracht van de VS- in buurlanden zoals Guatemala en Honduras zijn vermoord? Een paar miljoen? Als er 1 land is dat lijdt aan de hypocrisie inzake mensenrechtenschendingen, dan is het de VS wel. Erger: ze zijn de grootste aanstichters - https://ipfs.io/ipfs/QmXoypizjW3WknFiJnKLwHCnL72vedxjQkDDP1mXWo6uco/wiki/List_of_authoritarian_regimes_supported_by_the_United_States.html

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 okt. 2018 - 6:07

HM van der Meulen Ik weet er alles van! Er is heel wat 'gegraven' in die 'achtertuin' van de VS zoals ze dat noemden! Dictators zijn opgeleid in het geheim in de VS. Ze zouden die communisten wel eens mores leren, die durfden zomaar tegen de grootgrondbezitters op te staan?

Ch0k3r
Ch0k3r12 okt. 2018 - 10:35

@DonDonaldSucks Wat is dat nu weer voor een vergelijking?

ton14024
ton1402411 okt. 2018 - 9:41

Blok ís de Koude Oorlog.

Bouwman2
Bouwman211 okt. 2018 - 7:21

Deze vraag kan en is breder gesteld. Werden mensenrechten geschonden toen Nederland dubieuze groepen steunde in Syrië die het opnamen tegen Al Assad en werd het zelfde niet gedaan toen Nederland de CO2 uitstoot niet beperkte tot een percentage waarmee de terugkeer in geschiedenis wordt beoogd? Nog korter in essentie gesteld: ben ik mijns broeders hoeder? De vraag is eeuwig. Antwoorden kwamen van diverse ideologische kanten maar een eenduidig antwoord kwam er nooit. Het verschilde nogal, van ronduit ja tot botweg nee. Charles Ives schreef The unanswered queston als antwoord. Het is een schrille vraag en het antwoord komt noot, dat vertellen ons de noten. De discussie over de homo tragicus is permanent. De vraag die Joop me stelt is waar ik zelf sta bij de beantwoording. Dat is een wat bruuske vraag naar openhartigheid. Ik sla dan het gedicht Impasse van Nijhoff er maar weer eens op na. De een vraagt de ander: wat wil je dat ik schrijf? En dan komt het naar mijn overtuiging enig juiste antwoord er na enig dralen er toch uit Ik weet het niet. As niemand anders het antwoord weet, hoe zou ik dat dan wél weten? . .

2 Reacties
LaBou
LaBou 11 okt. 2018 - 9:20

Waarom al die lege regels en punten aan het eind van een bericht?

HM van der Meulen
HM van der Meulen11 okt. 2018 - 21:11

Om na die woordenvloed nog eens extra te benadrukken te benadrukken dat hij niets weet. Hij zou dat natuurlijk ook met 1 regel af kunnen: Ik weet het niet, maar zo lijkt het tenminste diepzinnig.

HM van der Meulen
HM van der Meulen11 okt. 2018 - 1:36

Wat heeft de WOB eigenlijk voor zin als de overheid de cruciale informatie gewoon uit de documenten kan verwijderen? Is dat niet in strijd met de WOB? De houding van Blok getuigt van een hemeltergende arrogantie en de Nederlandse staat begint trekjes te vertonen.die voor een democratie onaanvaardbaar zouden behoren te zijn.

1 Reactie
Libertain
Libertain11 okt. 2018 - 8:08

("De houding van Blok getuigt van een hemeltergende arrogantie en de Nederlandse staat begint trekjes te vertonen.die voor een democratie onaanvaardbaar zouden behoren te zijn.") Daar maak ik me ook zorgen over omdat de elementen van autoritaire plutocratische regime onder de neoliberalen worden steeds zichtbaarder.

M7
M710 okt. 2018 - 21:13

Ik zou willen opmerken dat om te beginnen Venezuela, de voormalige socialistische heilstaat, de mensenrechten al decennialang schendt. Dat daar niet meer aandacht voor is is cq geweest is ?

10 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen11 okt. 2018 - 1:30

Ik zou willen opmerken dat om te beginnen in het Venezuela onder het bewind van Hugo Chavez geen sprake was van schending van de mensenrechten.

LaBou
LaBou 11 okt. 2018 - 5:23

Zullen we dan gelijk ook maar de landen in de omgeving meenemen? http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2018/10/04/verontwaardiging-over-venezuela-heeft-niets-met-mensenrechten-te-maken

BobaFett
BobaFett11 okt. 2018 - 8:40

M. Daar zeg je wat..jaren lang wordt de bevolking van het potentieel rijkste land van Z Amerika uitgehongerd door de regering en we horen bijna niets.. nu gaat het over vluchtelingen en moet Nederland weer boeten... hoe kan dit toch?

BobaFett
BobaFett11 okt. 2018 - 8:44

HM. ??? Chaves heeft er voor gezorgd dat niemand geen zaken meer deed met Venezuela, zijn mooie praatjes over socialisme resulteerde in pure armoede. De huidige dictator zet dit beleid voort en vult gewoon zijn zakken. Linkse praatjes vullen nu eenmaal geen gaatjes...

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 okt. 2018 - 9:51

BobaFett Wat zou je denken van het instorten van de olieprijzen?

W-74
W-7411 okt. 2018 - 11:21

"Wat zou je denken van het instorten van de olieprijzen?" Als je de vierde grootste (!) olie-exporteur ter wereld bent, en het tweede (!!) land ter wereld met de grootste oliereserve en 2,5 milj inwoners ontvluchten je land vanwege langdurige armoe, dan die je gewoon iets heeeel erg fout. Dus bespaar me die treurige schaamlap over die kelderende olieprijzen; ik heb uit Koeweit, Saoudie Arabie of Canada (nr 3 grootste oliereserve ter wereld) nog geen 2,5 milj mensen uit pure armoe zien wegvluchten.

HM van der Meulen
HM van der Meulen11 okt. 2018 - 21:07

BobaFett - Wat een flauwekul: Chavez werd juist overal in Zuid-Amerika met open armen ontvangen.

BobaFett
BobaFett12 okt. 2018 - 8:32

HM. ontvangen ja, zaken mee doen, nee. Alleen de leiders van Cuba, die waren nog Links genoeg om met deze meneer om tafel te gaan maar er bleek geen druppel olie uit Chaves te persen dus in Cuba met Amerika in zee gegaan. Maar blijf proberen zou ik zeggen.

HM van der Meulen
HM van der Meulen12 okt. 2018 - 10:02

BobaFett: Typisch nieuw rechts Trumpiaans woord voor woord gelogen.

BobaFett
BobaFett13 okt. 2018 - 9:48

Wow. Sterk repliek hoor. Ijzersterk.