Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

ZEMBLA onderzoekt een nepnieuwsfabriek in Rusland

  •  
31-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
Op 11 september 2015 vertoont een Russische staatszender een filmpje van een Amerikaanse soldaat die met zijn geweer op een Koran schiet. Op Twitter reageren Syrische soldaten woedend. Maar de soldaat blijkt een acteur te zijn, en het filmpje in scène gezet. Dat ontdekt de Russische onderzoeksjournalist Andrey Soshnikov. Hij en enkele andere jonge Russische journalisten hebben het lef om de strijd met het nepnieuws aan te gaan.
Een zogenoemde ‘trollenfabriek’ in Sint-Petersburg maakt aan de lopende band dit soort nepfilmpjes, om westerse landen in diskrediet te brengen. Via sociale media worden ze verspreid tot ver over de grens. Maar Soshnikov en zijn collega’s zoeken onvermoeibaar naar digitale sporen, om de echte makers van verdachte filmpjes te achterhalen. Hun speelveld is voornamelijk online. Sommigen wagen zich in het hol van de leeuw, en gaan undercover bij de trollenfabriek. Dat is voor hen niet zonder risico.
In ZEMBLA Internationaal : hoe Russische journalisten de strijd aanbinden met de propaganda van het Kremlin.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.