Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Biden: kans op kernoorlog in 60 jaar niet zo groot geweest

Ernstigste waarschuwing voor Armageddon tot nu toe
Joop

Zembla, de kalverhouderij en de wegkijkende dierenartsen

  •  
22-10-2019
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
zembla
Deze wijze van dieren houden past in feite niet bij runderen en het is de vraag of we dat als dierenarts fatsoenlijk moeten noemen
In de aflevering van Zembla van 17 oktober werd getracht de Nederlandse vleeskalversector in beeld te brengen. De grootste speler in het veld, de VanDrie Group, wilde niet meewerken aan het item, ook waren de makers van het programma helaas niet welkom in een gangbare kalvermesterij. Toch werd een scherp, maar duidelijk beeld getoond van een sector waarin gezondheids- en welzijnsproblemen van oudsher, en ook nu nog, een rol van belang spelen.
Restproduct van melkveehouderij Nederlandse melkkoeien brengen elk jaar een kalf ter wereld om de hoge melkproductie op gang te houden. Melkvee is speciaal gefokt en geselecteerd op melkproductie en dus niet op vleesproductie. Alle stiertjes en een deel van de vrouwelijke kalfjes worden daarom gezien als bijproduct. Deze overtollige kalveren worden in speciale stallen vetgemest om uiteindelijk als (blank) kalfsvlees te eindigen. Naast de restkalveren van Nederlandse melkveehouders worden jaarlijks nog eens 800.000 kalveren ingevoerd uit het buitenland.
In Zembla pleiten 4000 melkveehouders voor afschaffing van de import van kalveren uit heel Europa naar Nederland, omdat de Nederlandse markt door deze kalveren wordt overspoeld en de melkveehouders hierdoor bijna niets meer beuren voor hun “restproduct”. Daarbij past de kalvermesterij niet bij de recente roep van het ministerie om kringlooplandbouw. Want de kalveren komen uit het buitenland, de mest blijft hier in Nederland en het eindproduct wordt vrijwel volledig geëxporteerd. En door de stikstof- en fosfaatoverschotten is aan de ene kant een inkrimping van de veestapel noodzakelijk, terwijl we aan de andere kant grote aantallen kalveren uit andere landen binnenhalen. Het is dan ook begrijpelijk dat de Nederlandse melkveehouders in opstand komen.
Diergezondheid en dierenwelzijn In de uitzending kwam verder naar voren dat het samenvoegen van deze jonge kalveren (2 weken oud en overal vandaan), het risico op ziektes vergroot. Kalveren met een nog nauwelijks ontwikkeld immuunsysteem worden blootgesteld aan allerlei nieuwe ziektekiemen waartegen ze zich niet goed kunnen weren. Worden ze over lange afstanden vervoerd (uren- tot dagenlange transporten uit Ierland of de Baltische staten komen regelmatig voor) dan zijn ze nog kwetsbaarder door stress, te weinig rust en te weinig voeding. Mede hierdoor is het antibioticagebruik in deze sector nog steeds veel te hoog en zijn koppelbehandelingen nog met regelmaat nodig. Dit geldt overigens niet alleen voor geïmporteerde buitenlandse kalveren maar ook voor Nederlandse kalveren die van honderden verschillende bedrijven bijeen worden gebracht.
Bloedarmoede of niet? De buitenlandse vraag naar blank kalfsvlees zorgt ervoor dat het grootste gedeelte van ‘onze’ vleeskalveren met een afwijkend rantsoen wordt gevoerd. De kalveren krijgen vooral poedermelk te drinken, aangevuld met wat gehakseld ruwvoer. Geschikt ruwvoer, zoals gras of hooi, krijgen ze niet, want daar zit teveel ijzer in. 70 procent van de witvleeskalveren heeft mede door dit afwijkende rantsoen aantastingen van de lebmaag en afwijkend gedrag zoals tongspelen komt nog steeds voor. Bovendien balanceren de kalveren door het gebrek aan ijzerhoudend ruwvoer op de grens van bloedarmoede (hemoglobine van gemiddeld 5.5 voor de slacht, waardoor ze nét geen klinische verschijnselen van bloedarmoede vertonen *). Dat er welbewust sprake is van een laag gehalte aan rode bloedcellen – het vlees is niet voor niets lichter van kleur – moge duidelijk zijn. Wij sluiten ons daarom aan bij collega van Eerdenburg in Zembla: ook volgens ons is er wel degelijk sprake van lichte bloedarmoede. En wanneer we het analogieprincipe toepassen kunnen we aannemen dat blankvleeskalveren zich waarschijnlijk zwak en niet lekker voelen.
Rol van de dierenarts De reactie van de KNMvD (beroepsvereniging van dierenartsen) op de aflevering van Zembla, waaraan nota bene een collega en hoogleraar dierenwelzijn van de faculteit diergeneeskunde dr. van Eerdenburg heeft meegewerkt, stelt ons zeer teleur. KNMvD stelt: “Feit is dat dankzij de kalverhouderij melkveehouders op een fatsoenlijke wijze hun overtollige dieren waardevol kunnen afzetten in een systeem waarin ook reststromen van de humane consumptie worden ingezet.” Dit is in onze ogen onjuist en niet alleen respectloos naar deze “overtollige” levende wezens met gevoel en emotie, maar ook naar de 4000 Nederlandse melkveehouders die door de import van al deze kalveren juist níet hun kalveren waardevol kunnen afzetten. Daarom trekken ze immers aan de bel.
Ook valt er wel wat af te dingen aan het ‘fatsoenlijk afzetten’ van de restkalveren. Vleeskalveren worden gehouden op betonnen of hardhouten roostervloeren, zonder zachte ligplek, zonder stro, zonder weidegang en met weinig bewegingsruimte. Deze wijze van houden past in feite niet bij runderen en het is de vraag of we dat als dierenarts fatsoenlijk moeten noemen.
Caring Vets is van mening dat dierenartsen moeten streven naar een optimale diergezondheid en een optimaal dierwelzijn, niet naar een optimale vleeskleur voor een exportproduct. Wij spreken ons daarom uit voor het houden van kalveren met toegang tot voldoende en geschikt ruwvoer, met mogelijkheid tot weidegang, bewegingsvrijheid, een zachte ligplaats en sociale contacten. Daarnaast pleiten wij ervoor onmiddellijk te stoppen met lange afstand transporten van deze kwetsbare jonge dieren. Het aantal kalveren dat uit Oost-Europa komt is de laatste jaren al afgenomen tot ongeveer 10 procent. Zij hebben dan een reis van meer dan 19 uur(!) achter de rug. De import van kalveren uit Ierland neemt toe, en ook die hebben een lange reis achter de rug.
Wat let ons dierenartsen om ons in ieder geval tegen deze verre transporten uit te spreken? Zo kunnen wij niet alleen de dieren helpen, maar ook de Nederlandse boer door hem of haar een duidelijk perspectief te bieden. Want er zijn al boeren die laten zien dat het kan, en zij verdienen dan ook een compliment. Zo laat kalverhouder Boon in Zembla zien dat hij als enige Nederlandse biologische kalverhouder zijn dieren in de wei kan laten lopen en in strohokken kan huisvesten. En sommige melkveehouderijen houden hun eigen stierkalveren op het eigen bedrijf om ze vet te mesten in een strostal en in de wei.
Boeren laten al zien dat het kan. Laten wij dierenartsen ze steunen in hun goede voorbeeld.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (42)

Frits Jansen
Frits Jansen30 okt. 2019 - 10:15

Egoïstisch gezien is het overmatige gebruik van antibiotica het zorgwekkendst, want daarvan worden bacteriën resistent waar ook mensen ziek van kunnen worden. Verder is dit pure business, die niet zal zwichten voor een moreel appèl,

1 Reactie
Frits Jansen
Frits Jansen30 okt. 2019 - 10:18

... maar alleen voor keiharde regels, met meedogenloze handhaving: sluiting van bedrijven, gevangenisstraffen voor de daders. Gek genoeg maakt dat het leven eenvoudiger voor managers: ze hebben een argument tegen de aandeelhouders.

pietjansen
pietjansen24 okt. 2019 - 17:17

Over 100 jar worden wij, zeer terecht, zwaar veroordeeld voor deze schandalig en gruwelijke (bio)industrie. Niet te geloven dat dat gewoon maar mag allemaal.

Gefaald
Gefaald23 okt. 2019 - 8:44

In het protectionisme tegen "foute" producten vinden links en Baudet elkaar ! Bien étonnés de se trouver ensembles.

3 Reacties
vdbemt
vdbemt23 okt. 2019 - 12:41

Links heeft helemaal niets met Baudet. Die is zelf een fout product.

Katootje2
Katootje223 okt. 2019 - 23:15

Commentaar dat Gefaald een rechtse trol is wordt niet op prijs gesteld, daarvoor zijn zijn bijdrages aan de discussie gewoon te belangrijk.

Hannes van  Achterhout
Hannes van Achterhout2 nov. 2019 - 15:48

@ Katootje. Een rechtse trol is per definitie een pleonasme. :-)

Weide2
Weide223 okt. 2019 - 7:17

Reden te meer om te stoppen met het consumeren van dierlijke melk, yoghurt en kaas. Stap over op plantaardige zuivel, bij alle supermarkten te koop! Zie bijv Alpro yoghurt of Violife kaas.

2 Reacties
de Boer2
de Boer223 okt. 2019 - 10:17

Wat is die reden te meer? En hoe zit het met opdat?

Hemk
Hemk24 okt. 2019 - 15:28

Kaas laat nog te wensen over, melk joghurt mee eens. Zowel dierlijke kaas als plandaardige zijn niet echt gezond om te eten anyway.

Paul!
Paul!22 okt. 2019 - 22:40

Het klinkt goed en logisch hier iets tegen te doen, maar...... hoe zit dat met de EU, is het juridisch überhaupt wel mogelijk die import te stoppen? Wat zouden de gevolgen van een importverbod eigenlijk zijn? Voor die Vandriegroep zal het vermoedelijk weinig verschil maken, als ze zo groot zijn vinden ze vast wel een manier om hun activiteiten in het buitenland voort te zetten. Voor de kalvermesterijen zou er misschien nog een soort tegemoetkoming moeten komen. Maar het betekent ook weer dat er misschien weer wat meer gebouwd kan gaan worden, bijvoorbeeld betaalbare woningen! Indien mogelijk... gewoon doen!

3 Reacties
FransAkkermans1947
FransAkkermans194723 okt. 2019 - 8:14

Je kan die import natuurlijk niet stoppen. Daar is een Nexit voor nodig. Wat wel kan is EU-eisen stellen aan het transport. Dat gebeurt ook. Maar denk ook eens aan de export van schapen uit Australie naar de Arabische landen. Dat zijn pas afstanden.

Gefaald
Gefaald23 okt. 2019 - 8:29

De Britten kunnen misschien over een paar jaar de import van "foute" Europese producten stoppen. Binnen de EU kun je helemaal niks weren dat uit een ander EU-land komt. Heel bijzonder dat linkse Paul nu ineens tegen de EU lijkt te ageren. Linkse denkbeelden zijn ondoorgrondelijk.

Katootje2
Katootje223 okt. 2019 - 11:07

'Linkse denkbeelden zijn ondoorgrondelijk." Integendeel, want links ziet de EU juist vooral als het voertuig van het neo-liberalisme. De politieke partijen rechts van het midden zijn de grootste voorstanders van de EU, behalve natuurlijk romantisch-extreem-rechts, dat terug wil naar het nationalisme van voor de tweede wereldoorlog, om te herhalen wat toen fout is gegaan. Als de regelgeving van de EU projecten zoals in Schiermonnikoog en dit voorstel in de weg blijken te staan, dan is het de hoogste tijd om die regelgeving te herzien (en af te stappen van de EU als voertuig van het neo-liberalisme), omdat deelname aan de EU anders meer schade berokkent als voordeel oplevert. Dat is geen pleidooi tegen de EU of voor nationalisme, maar tegen de uitwassen van het neo-liberalisme. Linkse denkbeelden zijn natuurlijk ondoorgrondelijk voor extreem-rechtse nationalisten, maar ook voor het politieke midden, dat in het geval van linkse kritiek op de EU gelijk het hoefijzer ter hand neemt om links verdacht te maken.

Thuiszitter
Thuiszitter22 okt. 2019 - 22:00

Geen kalfsvlees eten , is mij de afgelopen 25 jaar makkelijk afgegaan. Mijn geliefde, een boerendochter, heeft mij dit bijgebracht.

5 Reacties
Weide2
Weide223 okt. 2019 - 7:15

Dat heeft weinig nut. U kunt beter stoppen met zuivel en kaas, kalfjes zijn daar immers een ‘bijproduct’ van. Als u kaas/zuivel eet, werkt u mee aan dit zieke systeem. Stap dus over op Soya/haver/amandelmelk...

Gefaald
Gefaald23 okt. 2019 - 8:30

Geen biologisch voedsel eten gaat mij dan weer uitstekend af, en is ook nog eens veel goedkoper. Leve de plofkip !

Thuiszitter
Thuiszitter23 okt. 2019 - 13:04

Weide - nee daar ga ik niet in mee, import van kalveren aanpakken vind ik oké , zo ook het vetmesten ervan. Zuivel mag van mij zijn doorgang vinden. Gefaald- leve de plofkip? Die zijn voor mij niet te eten, een waterig apart smaakje . K’heb hier een prima poulier om de hoek en de lekkerste zijn die door mijn schoonvader geslacht, vers uit het hok.

Katootje2
Katootje223 okt. 2019 - 23:16

Commentaar dat Gefaald een rechtse trol is wordt niet op prijs gesteld, daarvoor zijn zijn bijdrages aan de discussie gewoon te belangrijk.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 okt. 2019 - 8:25

In Nederland wordt al heel weinig kalfsvlees genuttigd. Het is een import-export business.

Greendutch
Greendutch22 okt. 2019 - 17:07

Op een of andere manier is het lezen hier meer indrukwekkend dan het zien van de docu van Zembla (misschien was ik afgeleid) maar ik word misselijk en licht in het hoofd. Ik vraag me af hoeveel invloed zo’n bedrijf ,van driegroep, heeft op politieke partijen / personen? Hoe groot, machtig, rijk is dat bedrijf of kan het makkelijk geëlimineerd worden? Is dat zo’n bedrijf dat met een koninklijke buitenlandreis meegaat en grote deals binnenhaalt? Als dat bedrijf voor een buitenland produceert waarom vertrekt het niet daar naar toe om reistijd dieren in te perken? Sowieso vind ik dat bedrijven en politici zich via onderzoeksjournalisten moeten verantwoorden naar de samenleving!! Want hoe moeten wij anders verantwoord stemmen? Ook denk ik dat het goed is om áls ‘we’ nog vlees eten, wij ons beter bewust moeten zijn van zg restproductie en álles op moeten maken. Dus niet toestaan dat verwende kindjes alleen maar filet en kant&klare dingen eten. En als dat niet lukt met vlees een ‘kant-en-klare appel’ te geven recht van de boom. Hoe belangrijk is het om lokaal geproduceerd voedsel te eten?? Ga voor lokaal!

3 Reacties
Jan Man
Jan Man22 okt. 2019 - 19:33

“Ik vraag me af hoeveel invloed zo’n bedrijf ,van driegroep, heeft op politieke partijen / personen? Hoe groot, machtig, rijk is dat bedrijf” Sowieso erg rijk: https://www.quotenet.nl/quote-500/a136299/familie-van-drie-bio/

FransAkkermans1947
FransAkkermans194722 okt. 2019 - 20:41

Als u de docu had gezien heeft de Driegroep een monopoliepositie en omdat de mededingingsautoriteit daar niet tegen op wil treden omdat er geen consumentenbelangen geschat worden is dat een machtig bedrijf. Nederland is na de uitvinding van de kunstmelk begonnen met het mesten en slachten van kalveren en buitenlanden niet. Die voorsprong is er nog steeds. Gewoon handel. Hier is vraag naar kalveren, in het buitenland is er vraag naar kalfsvlees. (https://www.rabobank.nl/bedrijven/cijfers-en-trends/veehouderij/vleeskalverhouderij/).

LaBou
LaBou 23 okt. 2019 - 5:25

"Gewoon handel. Hier is vraag naar kalveren, in het buitenland is er vraag naar kalfsvlees" En dat is dus de kern van het verhaal: gewoon handel. De rest is maar gel*l waar je alleen maar last van hebt bij de jacht op geld.

EmC2
EmC222 okt. 2019 - 16:58

Als kalveren uit Ierland komen, komen ze uit de EU, dat is dus feitelijk niet uit het buitenland. Je kan deze handel dus niet verbieden. In de wei is meer ammoniak uitstoot (ook fout?). Beetje simpel en vingerwijzen van één naar ander. Zonder totale complexiteit in ogen schouw te nemen.

2 Reacties
Jan Man
Jan Man22 okt. 2019 - 19:24

In de uitzending werd uitgelegd dat dieren in de wei juist tot lagere uitstoot leiden. https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2015/20/koeien-vaker-in-de-wei-leidt-tot-lagere-ammoniakuitstoot

EmC2
EmC223 okt. 2019 - 7:47

@Jan man Kijk dat hebben we nodig als reactie! Kunnen we ons zelf tenminste qua kennis ontwikkelen. Ze staan dus op stal tegen broeikas effect - methaan uitstoot.

Gefaald
Gefaald22 okt. 2019 - 16:14

Dierenartsen zijn gelukkig meestal rechts.

3 Reacties
Karingin
Karingin22 okt. 2019 - 19:35

Nou ben ik toch wel heel benieuwd wat je met die opmerking insinueert...

LaBou
LaBou 23 okt. 2019 - 5:35

@Karingin: dat de meeste dierenartsen hun rechterhand als dominante hand hebben.

Katootje2
Katootje223 okt. 2019 - 23:15

Commentaar dat Gefaald een rechtse trol is wordt niet op prijs gesteld, daarvoor zijn zijn bijdrages aan de discussie gewoon te belangrijk.

KM2
KM222 okt. 2019 - 14:48

Blank kalfsvlees is smakeloos. Dubbeldoel is de weg te gaan mijns insziens.

vdbemt
vdbemt22 okt. 2019 - 14:00

Mooi, niet? Die bio-industrie. Inderdaad: niet.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt22 okt. 2019 - 14:04

Ze zijn zo begaan met hun dieren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 okt. 2019 - 18:03

De hele branch hangt kennelijk van excessen aan elkaar. De VanDrie groep uit Apeldoorn schijnt wereldleider te zijn in kalfsvlees. Export naar meer dan 60 landen.

Joop Schouten
Joop Schouten22 okt. 2019 - 13:26

Prima alternatief. Nog beter zou een volledig op het dierenwelzijn ingerichte boerderij zijn.

4 Reacties
FransAkkermans1947
FransAkkermans194723 okt. 2019 - 8:11

LaBou Toch even dat stuk van de Rabo lezen.

LaBou
LaBou 23 okt. 2019 - 16:36

Akkermans, in de eerste plaats staat je reactie op de verkeerde plek. En on topic: staat daar dan niet wat jij zo treffend in je reactie in een beknopte samenvatting weergeeft? Ik vond dat je daar nou juist de bekende Hollandse mentaliteit laat zien: het gaat enkel en alleen maar om de centen en de rest is flauwekul.

Hemk
Hemk23 okt. 2019 - 19:35

Een akkerbouwer?

FransAkkermans1947
FransAkkermans194724 okt. 2019 - 20:25

@LaBou Excuses. En ja, handel drijven doe je om het geld, ik kan dat niet verhelpen. U zou toch eens dat Rabo-rapport moeten lezen om te weten te komen waar het nog meer om draait.

Break on through
Break on through22 okt. 2019 - 13:00

Dierenmishandeling is niks vergeleken bij de mestkalveren business... Heb de uitzending gezien. Dikke 800.000 kalveren worden naar Nederland geïmporteerd en hier vetgemest om vervolgens weer geëxporteerd te worden. De mest en stikstof blijft fijn hier... Als we daar nu eerst eens gewoon mee stoppen. Daarna de boeren die willen stoppen dezelfde dag nog uitkopen zodat aan het eind van de week het bedrijf beëindigd is, zo moeilijk kan dat toch niet zijn. Iedereen weer gewoon maximaal 90 rijden op de snelweg. En bouwen met hout i.p.v. beton. En de gebruikte bomen vijf keer aanplanten, voor iedere gekapte boom vijf terug zetten. Kom je en eind. Succes!

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin23 okt. 2019 - 7:19

Bij het begin beginnen zei mijn moeder zaliger altijd! En ze had gelijk! Goede bijdrage!