Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Afvalbedrijf Barneveld bouwde nieuwe woonwijken op vervuilde grond

  •  
05-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2488286946
Het Barneveldse afvalbedrijf Vink heeft vervuilde grond illegaal gebruikt voor de bouw van twee nieuwe woonwijken in Barneveld. Vink liet in 2015 een grote partij grond, verontreinigd met de giftige stoffen styreen en DDT (landbouwgif) tegen de regels in herkeuren, waardoor het op papier schoon lijkt. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van de Gelderse Omgevingsdiensten, in het bezit van het onderzoeksprogramma ZEMBLA.
Uit het rapport blijkt dat Vink in 2015 en 2016 de verontreinigde grond onder meer heeft toegepast in de nieuwbouwwijk Eilanden-Oost in Barneveld. Het rapport is al meer dan een jaar oud, maar de toezichthouder – de provincie Gelderland – heeft er tot nu toe niets mee gedaan. Volgens voormalig milieuofficier van Justitie en hoogleraar milieurecht Gustaaf Biezeveld zijn daarmee “risico’s gecreëerd voor de volksgezondheid die niet gecreëerd hadden mogen worden”:
Biezeveld noemt de praktijken ‘puur valsheid in geschrifte’:
Zowel Vink als de provincie hebben ondanks herhaaldelijk aandringen van ZEMBLA niet gereageerd op schriftelijke vragen over het rapport van de Gelderse Omgevingsdienst.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.