Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Afvalbedrijf Barneveld bouwde nieuwe woonwijken op vervuilde grond

  •  
05-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2488286946
Het Barneveldse afvalbedrijf Vink heeft vervuilde grond illegaal gebruikt voor de bouw van twee nieuwe woonwijken in Barneveld. Vink liet in 2015 een grote partij grond, verontreinigd met de giftige stoffen styreen en DDT (landbouwgif) tegen de regels in herkeuren, waardoor het op papier schoon lijkt. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van de Gelderse Omgevingsdiensten, in het bezit van het onderzoeksprogramma ZEMBLA.
Uit het rapport blijkt dat Vink in 2015 en 2016 de verontreinigde grond onder meer heeft toegepast in de nieuwbouwwijk Eilanden-Oost in Barneveld. Het rapport is al meer dan een jaar oud, maar de toezichthouder – de provincie Gelderland – heeft er tot nu toe niets mee gedaan. Volgens voormalig milieuofficier van Justitie en hoogleraar milieurecht Gustaaf Biezeveld zijn daarmee “risico’s gecreëerd voor de volksgezondheid die niet gecreëerd hadden mogen worden”:
Biezeveld noemt de praktijken ‘puur valsheid in geschrifte’:
Zowel Vink als de provincie hebben ondanks herhaaldelijk aandringen van ZEMBLA niet gereageerd op schriftelijke vragen over het rapport van de Gelderse Omgevingsdienst.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

marley748
marley7486 nov. 2018 - 8:42

Barneveld, Biblebelt.... Even hypothetisch en wellicht onjuist, maar dit lijkt wel heel erg op een rijke Vinke(er) die op zondag vanuit de kerk dit wel even met de juiste contactpersoon (ook bij dezelfde kerk aangesloten) bij de provincie geregeld heeft en ook weer gaat regelen nav dit gedoe door Zembla. Natuurlijk gaat er binnen nu en een paar weken een persbericht komen dat de grond schoon is. Ik ben in ieder geval blij dat ik er niet woon, ben benieuwd of over een jaar of 10 duidelijk gaat worden dat het toch wel een klein beetje meer vervuild was en jammer voor de bewoners is dat ze nu allerlei bijzondere ziektes hebben gekregen.

Hiltermann
Hiltermann5 nov. 2018 - 21:40

Het eerste grote gifschandaal betrof een nieuwbouwwijk in Dordrecht veertig jaar geleden. Sinds die tijd is er niets veranderd. Pecunia non olet.

Hiltermann
Hiltermann5 nov. 2018 - 21:38

Het gebeurt aan de lopende band. Zolang ambtenaren zich kunnen beroepen op immuniteit verandert er niets. Het is tijd voor nieuwe wetgeving die de Pikmeer arresten buiten werking zet. Dan kunnen ambtenaren en bestuurders civiel rechtelijk aangesproken worden op wanbeleid.

vdbemt
vdbemt5 nov. 2018 - 16:51

Dat is natuurlijk te schandalig voor woorden. Er zal wel ergens een belangenverstrengeling zijn.

ton14024
ton140245 nov. 2018 - 14:15

De VAM-berg in Wijster ging 18 oktober open voor fietsers. Nu een woonwijk met vervuilde grond. Zal wel goedkoper zijn dan de boetes, of zijn we zo corrupt, of is de democratie dood, of toch die zonnesteek?

1 Reactie
jantje
jantje10 nov. 2018 - 10:00

Ton14024, Fietsers die de VAM-berg in Wijster willen beklimmen hebben de keuze het te doen of niet te doen. Mensen in een woonwijk die op giftig grond is gebouwd hebben niet de keuze om groentes in hun tuintje te verbouwen. Of er vruchten van hun bomen te plukken en te eten. We hebben het nog niet eens over dieren die er ook leven.

Meta  Foor
Meta Foor5 nov. 2018 - 11:32

- verbijsterend... als ik een raam wil plaatsen , moet ik tig ambtenaren omkopen , en voor een hele wijk is er geen MER opgemaakt ? Daar valt wel een giga schadevergoeding voor te eisen ! dat wordt aftreden, en komende decennia op wachtgeld !

1 Reactie
LaBou
LaBou 5 nov. 2018 - 15:38

Zo te zien wel maar de uitslag daarvan beviel niet en dus hebben ze het overgedaan met de gewenste uitslag als resultaat.