Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Zelfstandigen juist cruciaal voor innovatie

  •  
14-08-2013
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
multitasking
'De mentaliteit van zzp’ers zou de basis kunnen vormen voor belangrijke sociale vernieuwingen'
De PVDA en VVD willen de zelfstandigenaftrek afschaffen en hanteren daarbij als argument dat zelfstandigen niet innovatief zijn. Dat zelfstandigen in de meeste gevallen de innovatieprojecten in grote organisaties leiden en aanjagen, wordt blijkbaar vergeten.
De kracht van zelfstandigen is het feit dat zij voor beperkte tijd binnen een organisatie hun expertise beschikbaar stellen. Niet zelden betreft het specialisaties die grote bedrijven zich niet kunnen veroorloven in vast dienstverband. Het gaat dan om kennis dat incidenteel nodig is. In die gevallen zal een bedrijf daarvoor geen vaste functie instellen en maakt gebruik van de zelfstandigenmarkt wanneer nodig.
Product en kennis innovatie Een duidelijk voorbeeld is de ICT sector met zijn bijna schier oneindige specialisaties op het gebied van software ontwikkeling, programmering, systeem management etc. Voor bedrijven, ook multinationals, is het een ondoenlijke zaak om al die kennis in huis te hebben.
De zelfstandigen, aangestuurd door de markt, brengen up-to-date kennis in huis bij een organisatie en zijn daartoe in staat om meer waarde te leveren dan de organisatie op het netvlies had. Vaak oplossingen en mogelijkheden waar het bedrijf geen rekening mee had gehouden of niet tot hun beschikking stond.
Zelfstandigen hebben ook als groot voordeel dat zij in relatief korte tijd bij vele bedrijven binnen komen en best practices kunnen vaststellen. Hierdoor kunnen ze bij elke organisatie tot de best mogelijke resultaten komen waardoor bedrijven beter in staat zijn om te overleven.
Operational Excellence ‘Agility’, ofwel het vermogen zich snel te kunnen aanpassen aan veranderde omstandigheden, wordt steeds belangrijker voor bedrijven. Zelfstandigen worden gezien als ‘change agents’. Dat betekent dat zij het vermogen hebben zich snel te kunnen aanpassen en kwaliteit te leveren. Zelfstandigen blijken effectiever te zijn doordat zij minder te maken hebben met de interne politiek en stroperigheid van (grote) organisaties en daardoor beter in staat zijn bij te dragen aan de resultaten.
Sociale innovatie Al jarenlang worden zelfstandigen gezien als weinig solidaire medeburgers, die weigerden mee te betalen aan allerlei sociale voorzieningen om het geld dat ze ermee uitspaarden in eigen zak te kunnen steken. Dat blijkt echter zelden de reden te zijn om zzp’er te worden. In tegendeel zelfs. Waar het zzp’ers in de kern om gaat, is vrijheid: hun vak op hun manier kunnen uitoefenen wanneer en voor wie zij willen. De voordelen van zelfstandigen voor Nederland zijn veel groter dan menigeen beseft, bijvoorbeeld:
– De zelfstandige kan veel beter verschillende taken combineren, zoals werk, kinderen, ouderenzorg, vrijwilligerswerk
– De productiviteit van zelfstandigen ligt beduidend hoger dan bij vaste werknemers.
– Zelfstandigen zijn continue bezig om hun kennis up to date te houden.
– Zelfstandigen houden zorg en welzijn betaalbaarder omdat hun gemiddelde vraag naar deze producten veel lager ligt.
Zelfstandigen tonen duidelijk aan dat allerlei dogma’s die ten grondslag liggen aan onze wet- en regelgeving, aan onze visie op management, op welzijn van mensen voor grote groepen mensen niet geldig zijn. Vooral de mentaliteit van zzp’ers zou de basis kunnen vormen voor belangrijke sociale vernieuwingen. Veelal wordt aangenomen dat er een scheiding moet bestaan tussen privé en werk. Zelfstandigen scheiden privé en werk echter helemaal niet maar integreren deze. Iets wat je nu ook meer en meer terugziet bij de jongere generaties.
Crisis beheer Naarmate de crisis vordert, is de rol van de interne flexibele schil als kostenbesparend middel uitgespeeld en verschuift de behoefte van bedrijven steeds meer naar expertise en niet zozeer extra capaciteit. Tijdens het uitbreken van de crisis is het capaciteitsvraagstuk vooral door zelfstandigen opgevangen. Daarmee hebben zelfstandigen een zeer grote bijdrage geleverd aan het opvangen van de eerste klappen van de crisis. 
Innovatie voor de toekomst Nu gaat het in deze fase van de crisis immers steeds meer over het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten voor nieuwe markten. Zeker gezien het feit dat de klantvraag blijft diversificeren en de time to market steeds korter wordt.
Dat betekent dus dat bedrijven meer op zoek gaan naar innovatieve concepten en oplossingen. En veel van de benodigde kennis daarvoor is aanwezig bij zelfstandigen die vanuit een intrinsieke motivatie en concurrentiedruk, continue zich bijscholen en door de vele projecten de laatste kennis in huis hebben van hun vakgebied. Ook het netwerk model dat binnen de zelfstandige markt aanwezig is, speelt een belangrijke rol voor bedrijven. Het biedt bedrijven de mogelijkheid om snel toegang te krijgen tot en hun organisatie op te schalen met specialisten.
Zelfstandigen spelen dus de komende jaren een cruciale rol voor de Nederlandse economie. Ook al innoveren zij niet hun eigen bedrijf, zij zijn wel de motor die ervoor zorgt dat de Nederlandse economie blijft innoveren. Daar het bezuinigingsmes inzetten zal een kapitale fout blijken te zijn.
cc-foto: ryantron

Meer over:

opinie, economie

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (29)

opmerker
opmerker14 aug. 2013 - 12:25

Werkelijk een zeer goede opninie, waar ik het geheel mee eens ben

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman14 aug. 2013 - 12:25

Ik zeg het nog maar eens: Met een onvoorwaardelijk basisloon zouden zelfstandigen geen zelfstandigenaftrek nodig hebben, en zouden veel mensen die nu in de bijstand zitten ook zelfstandigen kunnen worden.

rabotnikeh
rabotnikeh14 aug. 2013 - 12:25

Ik ben een toeschouwer van ZZP’ers. Ik heb veel collega’s het pad naar ZZP zien maken met wisselend succes. Ik ben altijd vast in dienst geweest. Zelf nooit zo aangetrokken gevoeld tot ZZP als ‘concept’. Voornaamste bezwaar: al die administratie en organisatie die ik dan moet doen, terwijl ik zo slordig ben. Voornaamste verleidelijke gedachte (misschien moet ik het toch doen?): ‘free at last, totally!’… Ik zie vier scenario’s bij collega’s die het ZZP-schap kiezen (of daartoe gedwongen worden): 1 - Sommigen die wisten dat ze garen gingen spinnen. Ik ben goed en zelfstandig en daar haal ik zo veel meer uit. Ik ‘BEN’ een bedrijf dat in trek is. Let’s cash in on that… En dat werkte! 2 - Sommigen dachten dat ze het gingen maken en helaas lukte dat toch niet. Meer bezig moeten zijn met je eigen promotie en PR in plaats van overgevraagd worden. Kut, dat valt tegen… 3 - Sommigen die moesten noodgedwongen, maar ontdekten dat ze veel beter waren dan ze dachten. ‘A blessing in diguise’! Meer vrijheid en het betaalt meer dan ik dacht. 4 - Sommigen moesten ook noodgedwongen en het lukte helaas niet. De bijstand dreigde en op de valreep een baan in loondienst die minder was dan van gedroomd… ZZP betekent dat je het ultieme risico neemt (of gedwongen bent om te nemen): mijn succes wordt 100% bepaald door de vraag die er naar mij bestaat. Een ieder die dat risico durft te nemen, gedwongen of niet, mag vooral bewonderd worden om zijn of haar moed. Wanneer het resulteert in een eclatant succes dan gun ik de ruime verdiensten die de keuze oplevert. Wanneer het niet lukt, dan heb ik nog steeds respect voor de (moedige) poging. Meer dan 10% van de totale beroepsbevolking, worden zij uitgespeeld in concurrerende markten en geven zij veel meer dan iemand die beschermd werkt in 36-urige loondienst. Elk telefoontje is een kans. Ik kan het mij niet permiteren om kansen te laten gaan. Voor sommigen bijkans slavernij en voor sommigen een jackpot. In elk geval een ‘groep’ die gerespecteerd mag worden…

sandra boter
sandra boter14 aug. 2013 - 12:25

Jammer dat op geen enkele manier wordt aangetoond dat zelfstandigen daadwerkelijk die cruciale bijdrage leveren aan innovatie, ook bij grote organisaties. Ik geloof er weinig van. Dat neemt niet weg dat ik ook vind dat dit kabinet sec naar geld zoekt, zonder enige gedachte daar achter. Het is puur ad hoc schieten.

RobGeurtsen
RobGeurtsen14 aug. 2013 - 12:25

Een boeiend verhaal en het bevat veel waars... maar voor geen van je argumenten kom je verder dan 'geloof'. Waaruit blijkt dat zij de innovatiemotor van de Nederlandse economie zijn? Welke cijfers welke empirische gegevens anders dan een verworden ideologisch geloof ligt hieraan ten grondslag? De bijdrage van ZZP_ers aan de economie is noemenswaardig klein, en belangrijker er wordt geen werkgelegenheid voor burgers in Nederland mee opgebouwd. Het beperken van de zelfstandigenaftrek is niet een kwestie van het belemmeren van de ZZP-ers maar een kwestie van de subsidie weghalen... Wat dat betreft is jouw bijdrage, ondanks de zinnige opmerkingen en constateringen, er één van kinnesinne en een klagerigheid die bekend voorkomt. De overheid helpt ons niet, nee ze werken ons tegen. 'Rode ondernemers' doen net zo hard mee met dit modieuze geklaag als anderen. Tegelijkertijd weten hun grote broers goede discretionaire afspraken te maken met de overheid, niet in het minst omdat de bestuurders veronderstellen dat zij wel bijdragen aan het welzijn en de welvaart van de bevolking, via werk en financiële transacties.

2 Reacties
toshiba
toshiba14 aug. 2013 - 12:25

Helaas is de bronvermeldingen weggevallen bij dit stuk. Op mijn eigen pagina's staan ze er wel. http://www.fastflex.nl/getattachment/Over-FastFlex/Nieuws/Rapport-De-toekomst-aan-de-ZZP%E2%80%99er/De_toekomst_aan_de_ZZP.pdf.aspx http://zbc.nu/hrm/sociale-innovatie/zzp-ers-vormen-de-basis-voor-sociale-innovatie/

toshiba
toshiba14 aug. 2013 - 12:25

[De bijdrage van ZZP_ers aan de economie is noemenswaardig klein, en belangrijker er wordt geen werkgelegenheid voor burgers in Nederland mee opgebouwd.] innovaties die door zelfstandigen in bedrijven wordt gerealiseerd leidt wel degelijk tot werkgelegenheid. [Het beperken van de zelfstandigenaftrek is niet een kwestie van het belemmeren van de ZZP-ers maar een kwestie van de subsidie weghalen] Het is een voor de economie en overheid zinnige investeringen met een duidelijk positief rendement. Jouw reactie is eerder doorspekt met kinnesinne richting zelfstandigen

[verwijderd]
[verwijderd]14 aug. 2013 - 12:25

Beste Hans, voor elke uitgave die de overheid doet (publieke omroep, windenergie, gehandicaptenzorg, etc.) zijn er mensen die een vlammend betoog kunnen houden voor waarom het zo belangrijk is dat daar vooral niet op wordt bezuinigd. Maar regeren is ook verantwoordelijkheid nemen en keuzes maken. Bovendien, als een regeling alleen maar succesvol is als deze zwaar gesubsidieerd wordt moet je je op een gegeven moment toch echt eens afvragen hoe houdbaar die regeling is.

1 Reactie
toshiba
toshiba14 aug. 2013 - 12:25

Zelfstandigen worden niet zwaar gesubsidieerd en het netto resultaat is positief voor de Overheid en de economie. Dat is dus een verstandige investering.

RvDugt
RvDugt14 aug. 2013 - 12:25

Maar er zijn ook zelfstandigen die na het verlaten van een organisatie een puinhoop achter laten, of die zelfstandige die jaren binnen organisatie werkt dat hij ook tot stroop is geworden. Of de projectmanager die na een half jaar weer vertrekt en een half jaar daarna men tot de ontdekking komt dat deze de boel bedot heeft. Gelukkig zijn er ook genoeg wel goed functionerende zelfstandige alleen maak jij er wel een erg hallelujah verhaal van. Daar waar nodig of wenselijk mag een overheid de zelfstandige best ondersteunen en stimuleren, maar doe dat per case en strooi niet zomaar met geld. In een land vol glazenwassers is het natuurlijk van de zotte om maar iedere zelfstandige glazenwasser aftrek te gunnen, daar schiet niemand wat mee op. Ik mag dan een lagere prijs daardoor betalen per saldo betaal ik meer door de overheid die er tussen zit, de kosten van het verstrekken van die aftrek.

1 Reactie
toshiba
toshiba14 aug. 2013 - 12:25

Misschien dient de opdrachtgever dan beter te zorgen voor duidelijke doelstellingen en wekelijkse follow up om het project te bewaken. Zoiets werkt altijd van 2 kanten.

[verwijderd]
[verwijderd]14 aug. 2013 - 12:25

"De kracht van zelfstandigen is het feit dat zij voor beperkte tijd binnen een organisatie hun expertise beschikbaar stellen." Dat zijn geen zelfstandigen maar externen of interim-managers. De bekende meeuwen: ze komen krijsend binnen, schijten de boel onder en vertrekken weer met evenveel kabaal. Als ze echt zoveel van managen wisten zouden ze wel een eigen toko beginnen in plaats van die van een ander leeg te zuigen.

1 Reactie
opmerker
opmerker14 aug. 2013 - 12:25

"Als ze echt zoveel van managen wisten zouden ze wel een eigen toko beginnen in plaats van die van een ander leeg te zuigen." Kan U dat nader uit de doeken doen want ik begrijp niet hoe dat werkt.

cormol
cormol14 aug. 2013 - 12:25

Na de zorgpremie-oproer hebben we nu de zzp-oproer van de beter gesitueerde zzp'er. De commissie herziening belastingstelsel had groot gelijk dat dit onevenredige voordeel van ondernemers t.o.v. de werknemers in loondienst nu eens aangepakt moet worden. "Faciliteiten voor zelfstandigen Zelfstandige ondernemers profiteren van een groot aantal fiscale faciliteiten. Hierdoor betaalt een zelfstandige veel minder inkomensheffing dan werknemers en uitkeringsontvangers. Om te komen tot een meer evenwichtige verdeling van de belastingdruk over sociaal-economische groepen is het gewenst de fiscale faciliteiten voor zelfstandigen te beperken. Met het oog hierop kan de zelfstandigenaftrek verdwijnen en de MKB-winstvrijstelling worden versoberd." http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/rapporten/2010/01/12/essay-de-kam-en-caminada.html blz 14 Het is altijd huilie huilie als de upper middle class moet inleveren. De lagere inkomensklassen doen dat al jaren. http://www.joop.nl/economie/detail/artikel/22130_dnb_koopkracht_in_15_jaar_niet_gestegen/

3 Reacties
RonVa
RonVa14 aug. 2013 - 12:25

Cor, Wie zegt dat de ZZPer tot de upper middenklasse behoort? Alle ZZPers die ik ken, waaronder mijzelf, behoren daar allemaal echt niet toe. En dat zijn allemaal mensen met een master opleiding die minstens 60 uur per week werken. Al die rekenvoorbeelden van hoeveel een ZZPer wel niet verdient laten niet zien hoeveel je overhoud na aftrek van verzekeringen. Of hoe je een pensioen opbouwt. En al helemaal niet hoeveel er overblijft als je een week, of twee weken zonder opdracht zit. Er wordt hier vanuit een soort onderbuik geregeert, aangestuurd door het financiële dagblad met hun "rekenvoorbeeld". Ik vind het gewoon schandalig dat er zoveel valse informatie gebruikt wordt om de publieke opinie te vormen.

Anonimus2
Anonimus214 aug. 2013 - 12:25

Het lijkt me dat vooral de zzp'ers met een laag inkomen (zoals ikzelf) het zullen gaan merken als de zelfstandigenaftrek komt te vervallen. Als je een (paar) ton omzet scheelt de aftrek van je eerste 9000 euro namelijk niet zoveel. Als die eerste 9000 euro meteen ook het grootste deel van je inkomen betreft voel je de pijn een stuk harder.

TheRealHandyman
TheRealHandyman14 aug. 2013 - 12:25

Als ik dan dezelfde nadelen krijg als een werknemen, dan wil ik ook graag dezelfde voordelen. Dan kan ik net als de gemiddelde werknemer in tijd van de baas lopen lantefanteren, want dan is er een "sociaal" vangnet.

[verwijderd]
[verwijderd]14 aug. 2013 - 12:25

Ik begrijp niet waarom iedereen altijd innovatief zou moeten zijn en de overheid moet daar trouwens helemaal niet over beginnen want die frustreert met haar " bouwbesluit" al 40 jaar elke vernieuwing op bouw gebied.

1 Reactie
lembeck
lembeck14 aug. 2013 - 12:25

Nog erger, door toedoen van Donner nog zijn de eisen versoepeld. Dat zou nog kunnen, als goedkoper bouwen werd toegestaan, maar de versoepeling behelsde vooral de veiligheid.

[verwijderd]
[verwijderd]14 aug. 2013 - 12:25

Zelfstandigen cruciaal.... tja met die propaganda zijn we de laatste decennia letterlijk doodgegooid. In overheidsverband iets presteren is volgens diezelfde propaganda volslagen onmogelijk hoewel ik me nog heel goed herinner hoe ontzettend betrouwbaar en betaalbaar organisaties als de Nederlandse Posterijen en de Nederlandse Spoorwegen waren. Niets van dat alles deugt meer, leve de zelfstandige ondernemer. Ze zijn nog nooit zo talrijk geweest als nu. Mag je mij uitleggen waarom we uitgerekend nu in een enorme crisis zitten.

2 Reacties
Timotheus2
Timotheus214 aug. 2013 - 12:25

Niet omwille van de kleine zelfstandigen, wel omwille van de grote privatiseringsgolf en greedy monsanto's that walk the earth. Neo-liberalisme, gekoppeld aan neo-conservatisme heeft een nieuwe bourgeoise gecreeërd die geen zak geeft om innovatie, zolang het hun eigen zakken niet vult. De promotie van 'trickle-down-economy' heeft een veel te grote impact gehad op de maatschappij. Omdat dat leidt tot vette bankrekeningen in de Kaaimaneilanden en onderbetaalde werknemers die een wortel wordt voorgehouden. Dat heeft niets met ZZP'ers te maken.

Emery
Emery14 aug. 2013 - 12:25

....hoe ontzettend betrouwbaar en betaalbaar organisaties als de Nederlandse Posterijen en de Nederlandse Spoorwegen waren... Dat was vroeger ja. Zo'n 40 jaar geleden kostte bellen via een PTT abonnenment 16 cent per minuut !!

rbakels
rbakels14 aug. 2013 - 12:25

Met het zwaar "versoepelde" ontslagrecht waar we op af stevenen wordt iedereen in feite freelancer, ZZP-er dus. Dan gaan we naar een Amerikaans "hire & fire" model, waarbij bijv. een Boeing gewoon massa's mensen ontslaat als de markt eventjes slap is, om die een paar maanden later even zo vrolijk weer aan te nemen. Toch vinden Amerikanen "hire & fire" normaal: die vinden ontslag net zoiets als dat ik een dag een bezoek aan de supermarkt oversla als mijn koelkast nog niet leeg is.

1 Reactie
lembeck
lembeck14 aug. 2013 - 12:25

Dat gaat weer wel een probleem worden bij het kopen van een huis. De banken eisen een VASTE aanstelling, als deel van het onderpand voor de hypotheekverstrekking. Wie in een flexbaan zit kan dus geen woning kopen. Wie al een koophuis heeft en te vaak aan de kant komt te staan door dat flexwerk, zal zijn woning moeten verkopen en een beroep moeten doen op de huurmarkt. En juist DAAR zijn de duimschroeven extra hard aangehaald en daalt het aantal betaalbare en bereikbare huurwoningen nogal snel. Het geen weer concurrentie wordt op de koopmarkt, omdat corporaties de woningen met korting mogen verkopen aan zittende huurders, die grotendeels gewoon willen blijven huren. En, huren komt steeds meer in trek: http://www.woonbond.nl/nieuws/3221

JoopSchouten
JoopSchouten14 aug. 2013 - 12:25

Over koele partijpolitieke berekenigen en ZZP'ers.: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3493485/2013/08/16/Zzp-ers-zijn-electoraal-totaal-niet-interessant.dhtml

2 Reacties
lembeck
lembeck14 aug. 2013 - 12:25

Wat een minachting voor bepaalde burgers, zeg. Dat zegt vast ook meer dan alleen dat ze 800.000 ZZPers niet interessant vinden. Mensen met een uitkering zijn dat ook niet. Welke groepen nog meer??

toshiba
toshiba14 aug. 2013 - 12:25

Ja stuk gelezen en uiterst merkwaardig. De PVDA en ook GroenLinks houden binnen hun programma standpunten wel degelijk rekening met zelfstandigen als apart electoraat. Mei Li Vos is er eigenlijk voor teruggehaald. Dus ik denk dat de auteur in de VK vooral aan wishful thinking doet. Daarnaast klopt het ook niet helemaal. PZO en FNV zelfstandigen zijn bijv. in de SER vertegenwoordigt. Dus totaal ongeorganiseerd is het niet, en de toelating tot SER duid toch wel dat de politiek het belang van zelfstandigen in ziet.

Joeri2
Joeri214 aug. 2013 - 12:25

Ja leuk. Dus Groen is het gewoon eens. De grote bedrijven die de innovatie doen betalen weinig belasting, en de zzper die niet aan innovatie van zijn bedrijf doet ( niet mijn woorden maar die van Groen ) krijgt de korting niet. Ik snap niet waarom dat stukje dan zo vol rookgordijnen moet zitten.

1 Reactie
toshiba
toshiba14 aug. 2013 - 12:25

Nee dat is niet wat ik zeg. Ik maak geen vergelijk tussen bedrijven met werknemers en zelfstandigen door zonder personeel. Ik stip alleen aan dat het gehanteerde argument dat een zelfstandige niet innovatief is, niet klopt.