Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

NRC: Zelfs Wassenaar is klaar met Rutte

  •  
29-01-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
4868554678_ab78549177_o

© cc-foto: Roel Wijnants

De gemeente Wassenaar is van oudsher een VVD-bolwerk. Bij de verkiezingen van 2012 haalde de conservatief-liberale partij er zelfs een absolute meerderheid met 52,6 procent van de stemmen. De krant stuurde een stel verslaggevers naar de rijkeluis-gemeente om de stemming te peilen:
"Bijna alle mensen die we deze week spraken, hebben een lange geschiedenis van VVD stemmen. Maar in 2017 houdt het voor de meesten op. (…) We horen het steeds. Vanouds vaste VVD-stemmers, de gepensioneerde bankdirecteur, de Shell-man, de zelfstandige ondernemers, denken nu ineens na over het CDA, GroenLinks, of de Partij voor de Dieren."
De redenen voor de afkeer lopen sterk uiteen. Zo is er een oud-militair die niets moet hebben van de focus op het strenge asielbeleid. Anderen keren zich af van de premier vanwege wat wordt genoemd “de armoede van de rijkdom”. Veel veertigers en vijftigers zijn hun baan kwijtgeraakt en slagen er niet in nieuw werk te vinden. Ze zien zich gedwongen hun kostje bij elkaar te scharrelen met slecht betaalde freelance klussen. En dat lukt slecht.
cc-foto: Roel Wijnants

Meer over:

vvd, politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (36)

JanVG2
JanVG229 jan. 2017 - 22:22

eerst zien dan geloven ...

Juppé🎗
Juppé🎗29 jan. 2017 - 21:15

Wat een generaliserend en stigmatiserend artikel over mensen in een gemeeente in NL. Ik "woonde" nooit in Wassenaar maar was er heel vaak als ik werk in Den Haag had. Ja ik was toen ook VVD, maar dat was toen de VVD van Hans Dijkstal....De meeste mensen waren en zijn er prima. Geweldig strand, zeezeilvereniging en na het zeilen eten in "Sankt Moritz aan Zee" (tegenwoordig Badmeester oid). Hans was er vaak, de echte liberaal (met Anneke, twee koppen kleiner, maar nog een kop liberaler), kan Pechtold zich niet mee meten, laat staan Rutte. Ik heb er nog veel kennissen (vriend noem ik iemand niet snel). Dat ze hun toevlucht bij de PVV of GL gaan zoeken is onzin. Terug naar CDA of principieel naar de PvdD komt idd vaak voor. De meesten schuiven gewoon op naar D66. Jammer dat die partij niet Kajsa Ollongren (ENA en Clingendael) of Boris van der Ham (Humanistisch Verbond) als lijsttrekker heeft aangewezen

Arend Wortel
Arend Wortel29 jan. 2017 - 17:58

Nou, als je dit zo leest, dan kunnen we ons opmaken voor het kabinet Klaver I :-) Het is me wat met die peilingen: terwijl iedereen helemaal klaar is met de VVD, zelfs in Wassenaar, staan ze in de peilingen gewoon nog op de tweede plaats, op flinke afstand van nummer drie. Alsof er niets aan de hand is.

1 Reactie
Paddy3
Paddy329 jan. 2017 - 18:58

Meest recente peiling op gedeelde eerste plaats, terwijl die peilingen PVV altijd te groot peilen...

Bert Vlierman
Bert Vlierman29 jan. 2017 - 16:44

De essentie, die wordt genegeerd doordat ie velen boven de pet gaat, is waardoor Rutte zo lang zo'n grote aanhang had en waardoor hij zo lang zo populair is gebleven. Ondanks zijn alliantie met de PVV, ondanks het stelselmatig en onbesmuikt liegen. Hem diskwalificeren nu zijn imago aan flarden is gescheurd, is zo ontzettend oppervlakkig.

[verwijderd]
[verwijderd]29 jan. 2017 - 15:47

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
brom beer
brom beer29 jan. 2017 - 18:09

Exact! Ik stem uit principe niet op partijen gestoeld op religie, anders had deze man mijn stem!

TruusB2
TruusB230 jan. 2017 - 9:34

Pieter is de beste volksvertegenwoordiger van deze tijd. op dit moment is CDA voor mij nog een brug te ver.

crumb2
crumb229 jan. 2017 - 15:39

Nou, ik ben nog lang niet klaar met Rutte hoor. Kan er niet een speciale afdeling ingericht worden bij de Zoo van Wassenaar ? (hoewel Blijdorp vwb bereikbaarheid handiger zijn) JPB zou er ook bij kunnen, en Dietje natuurlijk en die grappige ge-affecteerde Steltloper, en Spekmans. (hoewel, die is nog niet klaar met zijn rol) Ik bedoel natuurlijk geheel vrijwillig, een dag in de week of zo. Wat een attractie zou dát zijn ! Maar zeker ook interessant voor de wetenschap! e.e.a. doet me denken aan een “Spitting Image” aflevering waarin Margaret Thatcher aan Michael Heseltine belooft hem zijn “marbles” terug te geven. Heseltine zit dan ergens opgeboren achter tralies. Helaas kan ik die bepaalde aflevering niet meer vinden, maar deze is óók leuk ! https://www.youtube.com/watch?v=jINZBOxdja8 P.S. Ik heb “vrienden” die in Wassenaar wonen, maar persoonlijk zou ik er nog niet dood gevonden willen worden.

Tip top
Tip top29 jan. 2017 - 15:27

"We horen het steeds. Vanouds vaste VVD-stemmers, de gepensioneerde bankdirecteur, de Shell-man, de zelfstandige ondernemers, denken nu ineens na over het CDA, GroenLinks, of de Partij voor de Dieren." Ze denken er over na, maar eenmaal in het hokje kiezen ze toch weer het oude vertrouwde, daarom zal er ook niets veranderen. Een volk krijgt de leiders dat het verdient. Dat de leiders zich niet aan hun afspraken houden, zegt iets over het volk.

thomschw
thomschw29 jan. 2017 - 15:04

Ik denk eerlijk gezegd dat Trump onbedoeld de EU bij elkaar gaat houden. Mensen worden een beetje ongerust na een paar weken Trump en de naderende Brexit en ik denk dat ze op 15 maart massaal veilig op CDA en D66 gaan stemmen.

Martin007
Martin00729 jan. 2017 - 15:00

Alleen zo jammer dat het CDA vandaag nog kan fuseren met de VVD. Zie deze figuur, die aangeeft in welke mate de diverse partijen de kant van de VVD kiezen. http://www.partijgedrag.nl/partijgelijkenis.php

1 Reactie
Martin007
Martin00729 jan. 2017 - 15:01

Foutje, bedankt! Als je de pagina voor je hebt, klik dan helemaal bovenaan op VVD. Dan krijg je de volgende figuur en die zegt wie het meest voor de VVD kiest.

Hertog Jan2
Hertog Jan229 jan. 2017 - 13:54

Als ik het zo beluister in de familie, vrienden en bekenden, dan gaan veel PvdA'ers en VVD'ers de overstap maken naar het CDA. Buma toont stabiliteit = het argument.

Erik20
Erik2029 jan. 2017 - 13:53

Blijkbaar heeft de VVD dan toch nog een erg hoge ondergrens, als je de peilingen mag geloven tenminste. Ondanks alle schandalen en kritiek op het kabinet lijken ze gewoon straks weer te mogen regeren. Waarschijnlijk hebben ze een vrij grote trouwe achterban die altijd VVD blijft stemmen, ook al hebben ze niet door dat het tegen hun eigen belangen in is... makkelijker om "links" en de PvdA de schuld van alles te geven natuurlijk

Sonic2
Sonic229 jan. 2017 - 13:52

Ik zou het eigenlijk niet weten. De politiek is zo nerveus omdat het bij zoveel partijen nog alle kanten op kan. Je kunt je een beetje focussen op Facebook of Twitter. Of op politieke sites. Maar daar zitten vooral PVV'ers en SP'ers. Vooral heel veel PVV'ers. De oude media zijn kennelijk iets te kritisch op Geert, dus heel erg communistisch en de nieuwe media vereren Geert, dus die zijn dan wel "objectief". Het enige wat ik echt kan concluderen is dat GL en PVV gaan winnen. Het klopt inderdaad dat mensen die 5 jaar geleden VVD stemde nu overstappen naar PVV of zelfs Groenlinks. Ik heb twee mensen in mijn omgeving die nu zeggen Groenlinks te stemmen. Ze stemde vijf jaar geleden VVD. Als Klaver goed die debatten door komt dan kan hij echt heel hoog scoren. En als hij zijn achterban naar de stembus kan krijgen. Ik sluit bij een perfecte campagne niet uit dat Groenlinks boven de 20 zetels gaat scoren. Volgens mij wordt de VVD en ook het CDA eerder onderschat in de peilingen. Het CDA al helemaal, want die heeft een vergrijsde achterban, maar ook de VVD. Er zijn zoveel mensen die zich vier jaar lang niet interesseren voor politiek en die gewoon 1 keer in de 4 jaar VVD stemmen, omdat het zo hoort. Ben ook erg benieuwd hoe de PVV achterban gaat opkomen. Je hebt die paar duizend( dan schat ik het al ruim) fanboys op sociale media en ook hier. Die zijn zo kritiekloos als wat. Wilders zal in de bolwerken wel winnen, maar de opkomst bij de PVV is altijd een probleem. Het worden een spannende anderhalve maand.

1 Reactie
Paddy3
Paddy329 jan. 2017 - 19:06

Ik verwacht dat Klaver in de debatten door links en rechts gefileerd zal worden, zeker als GL hoog in de peilingen komt te staan.

jazekert
jazekert29 jan. 2017 - 13:42

"denken nu ineens na over het CDA, GroenLinks, of de Partij voor de Dieren" Aan mijn hoela, die gaan gewoon PVV stemmen maar dat is niet sociaal wenselijk om te zeggen.

1 Reactie
Sonic2
Sonic229 jan. 2017 - 17:23

Kan jij de peilingen van de 2e kamer verkiezingen van 2012 aangeven en op hoeveel zetels de PVV gepeild werd en hoeveel ze uiteindelijk kregen. https://nl.wikipedia.org/wiki/Tweede_Kamerverkiezingen_2012/Peilingen Werkelijk elke peiling zat te hoog als het over de PVV ging. Je bent dus de boel enorm aan het misleiden. http://politiek.eenvandaag.nl/peilingen-provinciale-statenverkiezingen-2015/58161/coalitie_komt_tekort_pvv_blijft_grootste Provinciale staten zou de PVV de grootste worden met 12 zetels. Het werden er 9(!). http://opiniepanel.eenvandaag.nl/uitslagen/destemming/51523/de_stemming_pvv_aan_kop_bij_europese_verkiezingen 6 zetels zou de PVV volgens peilingen krijgen en net als de PS 2015 zouden ze de grootste worden. Dan ook nog de verkiezing van de PS in 2011. Ook hier sla je de plank volledig maar dan ook echt volledig mis. http://site.ipsos-nederland.nl/politiekebarometer/Berichten/PersBericht_721_Nieuws_2011_Peiling_Eerste_Kamer_Week_9.html Ik zal me niet tot PVV retoriek verlagen, maar je gebruikt wel hele alternatieve feiten.

Bouwman2
Bouwman229 jan. 2017 - 13:35

Wassenaar is helemaal niet zo'n puissant rijke gemeente als altijd wordt gezegd. De villa indruk komt omdat de tuinen zo imposant groot zijn. Heel wat mensen in die villa's raken hun huis lastig wijt en sommige ervan zijn onverkoopbaar. Het grootste deel van de Wassenaarse huizen zijn gewone woningen in een rij. Ook prijzig, maar die heb je overal. En dan is er nog een deel van huizen die doodgewoon zijn. Kortom, Wassenaar is groter dan de residentie villa waar de koninklijke familie woont. Wie bij mooi weer door de Langstraat loopt ziet niet alleen de nouveau riche, maar ook de bijdrage die de firma Zeeman verleent aan de nivellering van het land. Nederland zou het gelukkigste land van de wereld moeten zijn, en dat blijkt ook uit wat de mensen zeggen als je het ze vraagt: ik ben gelukkig, mijn ongeluk komt uitsluitend door de anderen. Maar dat is geen echt ongeluk, dat is de jaloezie die veel inwoners in de wurggreep houdt. Klagen doen we echt overal, ook in Wassenaar.

2C
2C29 jan. 2017 - 13:18

Volgens mij gaat Forum voor Democratie (FvD) erg groot worden in Wassenaar, dat is een partij voor mensen die hun neus ophalen voor de PVV, maar klaar zijn met de VVD. Bovendien heeft FvD elitaire figuren op de kieslijst staan, zoals Hiddema en Cliteur, die wellicht erg in de smaak vallen in Wassenaar.

3 Reacties
Thom As
Thom As29 jan. 2017 - 14:34

De verslaggevers die de stemming daar gepeild hebben beweren iets anders. CDA, GL, of Partij voor de Dieren. Niet FvD.

Steven4
Steven429 jan. 2017 - 15:40

de website van Forum v. D. bekeken , imposant , zowel kieslijst als programma , op de kieslijst bijna geen ambtenaren en alpha's .

2C
2C29 jan. 2017 - 17:01

@ Thom As De verkiezingscampagne is dan ook nog nauwelijks begonnen en FvD zal tijdens de campagne meer aandacht krijgen. Ik geloof er niks van dat GL of de PvdD een grote aanhang hebben in Wassenaar. D66 zou mij logischer lijken, als alternatief voor de VVD, maar wordt niet genoemd.

Joe Speedboot
Joe Speedboot29 jan. 2017 - 13:17

Logisch. De VVD is inmiddels verworden tot een partij voor omhoog gevallen leasebak rijders in VINEX wijken.

3 Reacties
Bouwman2
Bouwman229 jan. 2017 - 14:28

Ik vraag me af waarom je juist het boek Joe Speedboot gekozen hebt als schuilnaam en niet een ander boek als bijvoorbeeld La Superba?

Paddy3
Paddy329 jan. 2017 - 19:09

Je bedoelt dus een brede volkspartij? Zo bijzonder is een leasebak en wonen in een Vinex-wijk nou ook weer niet.

Joe Speedboot
Joe Speedboot29 jan. 2017 - 19:57

'vraag me af waarom je juist het boek Joe Speedboot gekozen hebt' Vanwege het feest der herkenning.

Joop den Uil
Joop den Uil29 jan. 2017 - 13:08

PvdA en VVD hebben er een potje van gemaakt; de economische crisis is opgelost omdat het wereldwijd beter gaat, het asielzoeker beleid was chaos maar heeft zichzelf opgelos, energiebeleid was dusdanig dat we de slechtste van europa zijn, onderwijs en bejaardenzorg ligt plat etc etc. Probleem in Nederland is dat er zo weinig kwaliteits alternatief is , dus vervalt men inderdaad in de PvdD

3 Reacties
Bouwman2
Bouwman229 jan. 2017 - 14:18

Ik ben het niet met je eens, als je schrijft dat de partij van de dieren een kwaliteits AAA partij zou zijn. Integendeel, ik hoor altijd hetzelfde monotone geklaag uit de mond van de beide snibbige dames en nooit eens een nieuwe variant. Altijd je mag niet dit en je moet dat. En dat Maarten 't Hart ze in het hart heeft gesloten vind ik ook niet zo"n aanbeveling. Wat Maarten tegenwoordig allemaal schrijft is niet te vergelijken met zijn eerder werk gericht op het belachelijk maken van het calvinisme in de buurt van Maassluis. Nou dat is inmiddels zo goed gelukt dat ze in Maassluis nu vloeken als een ketter en alles daar doen wat de Heere heeft verboden. Geen wonder dat Maarten zich nu heeft teruggetrokken op een stuk modderig land waar planten groeien waar hij heel vieze dingen van bereidt die hij dan den volke toont op de vaderlandse televisie. Dat Bach de grootste componist aller tijden was en Schubert de muziek die holde Kunst noemt weet ik ook wel zonder Maarten. Ik kan best leven zonder wijsneus Maarten en de gelijkhebberige partij van de dieren. Als er ooit een partij bij komt die het bestrijden van de idee dat iedereen een weinig debiel is als thema voert en het verzet tegen onheilsprofetessen beoogt dan zou me dat best sympathiek zijn. Maar nu die er niet is blijf ik gewoon bij mijn mening dat de VVD en de PvdA niet van top tot teen leproos zijn en dus niet met kleppers door de wijk hoeven te gaan.

KnorretjeBig
KnorretjeBig29 jan. 2017 - 21:25

De PvdD is in essentië een liberale partij. Als je de natuur (lees de markt) zijn gang laat gaan dan komt alles goed. Dus niet. Kijk maar naar de Oostvaardersplassen en de Waterleiding duinen.

Minoes2
Minoes231 jan. 2017 - 4:41

De PvdD is buiten hun aandacht voor de dieren redelijk rechts. Dat heb ik gemerkt bij kamerdebatten en stemmingen, helaas.

Break on through
Break on through29 jan. 2017 - 12:31

Mooi stuk. Goed dat dit eens geschreven word. Populariteit van de VVD is naar een nieuw dieptepunt gezakt. VVD heeft er een enorme puinhoop van gemaakt. Het is onderhand zo ver dat de Telegraaf in Buitenhof zendtijd kaapt om het nog een beetje weg te poetsen... Tjonge jonge wat een klojo's!

1 Reactie
Erik20
Erik2029 jan. 2017 - 14:01

De PvdA zou willen dat ze net zo'n "dieptepunt" hadden. Als je ondanks alles toch nog één van de grootste partijen in de peilingen bent. (helaas) Ik heb geen idee wat de VVD nog meer zou moeten doen om echt flink te dalen, blijkbaar kan het veel mensen gewoon niets schelen

Wittemuis2
Wittemuis229 jan. 2017 - 12:23

Zelfs Wassenaar is klaar met Rutte? Gezien de peilingen zijn er niet zo heel veel die klaar met Rutte zijn. De barre peiling resultaten van de PvdA toont aan wie klaar met wie is, lijkt mij.

1 Reactie
Hjs2
Hjs229 jan. 2017 - 13:03

Vvd is niet populair, maar laten we eerlijk geen enkele partij is dat op het moment. Niemand in de politiek heeft een visie die aansluit bij een groter deel van het electoraat. Natuurlijk kunnen er nog veranderingen komen, maar de huidige peilingen zijn erg stabiel. Mogelijk dat Buma alsnog wat opkrabbelt en de volgende premier wordt. Links is kanslozer dan kansloos.