Joop

Zelfs VVD-achterban begrijpt middelvinger naar toeslagenouders niet

  •    •  
13-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3648 keer bekeken
  •  
verkuijlennn

Zelfs de achterban van de VVD lijkt nauwelijks begrip te hebben voor de politieke truc die de VVD donderdag uithaalde bij het debat over het uit huis plaatsen van kinderen van toeslagenouders. De partij liet het nieuwe Kamerlid Ruud Verkuijlen zijn maidenspeech houden. Omdat het zijn eerste grote toespraak in de Kamer was, mocht hij niet worden onderbroken.

De in de Kamer aanwezige toeslagenouders reageerden verbijsterd: zij konden het niet langer aanzien en vertrokken. Veel VVD’ers kunnen het gekonkel van hun partij ook niet meer volgen. Een VVD’er meldt op Twitter dat hij zijn partijlidmaatschap heeft opgezegd, een ander betreurt het dat hij zijn VVD-lidmaatschap niet nog een tweede keer kan opzeggen. Een derde noemt het een “beschamend optreden” van Verkuijlen.

De rechtse voetbalcommentator Jack van Gelder sprak donderdagavond bij HLF8 van “minachting voor mensen in problemen”. Volgens hem is het schandalig dat de VVD “een of andere jandoedel” naar voren schoof om lastige vragen te voorkomen.

Het gebruik om Kamerleden tijdens hun maidenspeech niet te onderbreken, is niet onomstreden. Zo vond de in VVD-kringen heilige Hans Wiegel het in 1967 al “een wat ouderwetse gewoonte”. Vorig jaar zagen verscheidene fractievoorzitters tijdens het ‘functie elders’-debat af van hun ‘recht’ om niet geïnterrumpeerd te worden.

Verkuijlen zei het na zijn maidenspeech te "betreuren" dat hij andere Kamerleden niet de mogelijkheid had geboden om te interrumperen. Hij besloot zijn collega's een nieuwe kans te geven om hem vragen te stellen. Voor de gedupeerde toeslagenouders was dat too little, too late.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

De 10e persoon
De 10e persoon15 mei 2022 - 9:12

Is de VVD nu een afspiegeling van de samenleving of heeft de samenleving zich gespiegeld aan de VVD. Ik zie dit soort gedrag steeds breder toegepast in de samenleving...en dat stemt triest 😒

Hansje6
Hansje614 mei 2022 - 5:13

Dit is inderdaad ook weer heel bizar. Het lijkt er op alsof de VVD een soort van absurd politiek experiment is, waarbij gekeken wordt hoe ver je kan gaan met schofferen, vergeten, liegen etc. En daarbij goed in de gaten houden wat bij andere partijen gebeurd. Ik mis bij de VVD nog een sappige 'party gate' of een mee-too schandaal.... om het morele faillisement van de VVD compleet te maken. En ondertussen probeert D66 de VVD naar de kroon te steken?!

DaanOuwens
DaanOuwens14 mei 2022 - 4:21

Ik denk dat je hier met nuchterheid naar moet kijken en niet met emotie. Er is nogal wat diversiteit in de Nederlandse samenleving en het deel dat VVD stemt is grotendeels van mening dat die toeslagenouders zelf beter hadden moeten opletten en dat de uithuisplaatsing van de kinderen vooral komt door andere problemen dan het optreden van de belastingdienst. Er zijn ook mensen die vinden dat Rusland terecht Oekraïne bombardeert. De ene Nederlander is de andere niet. De loyale VVD-er ga je echt niet overtuigen met een moralistisch argument. Als Kamerleden een punt hadden willen maken, hadden ze als groep de zaal moeten verlaten, samen met de toeslagouders . Dan hadden Verkuijlen en de VVD-fractievoorzitter begrepen dat er iets mis was. Dit soort dingen gebeuren vaker binnen de VVD. Deze week betreurde ook de totaal ongeschikte premier Rutte dat hij zich schaamde over de asielopvang. Terwijl hij dat doet dringt niet tot hem door dat hij mede verantwoordelijk is. Kortom de gemiddelde VVD-er denkt en handelt weer anders als veel anderen. Dus als je deze mensen wil laten weten dat ze iets onverstandigs doen moet je dat doen met argumenten die ze snappen. Verwijzen naar de imagoschade zal helpen als het over de toeslagenspeech van Verkuijlen gaat. Wijzen op de ethische kant hiervan heeft weinig zin.

vdbemt
vdbemt13 mei 2022 - 13:23

Zou Rutte nu, na zijn beloftes van wezenlijke verandering toch ouderwets labbekakkerig doorgaan met het onmogelijk maken van het leven van mensen die het toch al moelijk hebben, zodanig dat zelfs liberale kapitalisten als Jack van gelder het te ver gaat, zich eindelijk in zijn eigen voet schieten? Dat heeft dan, natuurlijk ook gewoon door die liberale kapitalistische maatschappelijk ongeïnteresseerde stemmers, knap lang geduurd.

Pietje Puk139
Pietje Puk13913 mei 2022 - 12:40

In de Nederlandse politiek heb je grofweg 2 soorten partijen. A Liberale partijen B Sociale partijen De sociale partijen vinden dat wij fatsoenlijk moeten omgaan met mens, dier, milieu en natuur. De liberale partijen vinden dat alles en iedereen moet wijken voor nog meer geld. Het smoesje dat zij daarvoor gebruiken is de aloude mening van liberalen dat de overheid zich niet met ondernemers mag bemoeien. Dat niemand begrijpt, zelfs de VVD stemmers en leden niet, waar de liberale ideologie voor staat, voorruit. Dat wordt veroorzaakt doordat geen enkele partij de waarheid vertelt. Maar dat die rechtse stemmers niet door hebben wat het algemene doel van de liberalen is, dat maak je mij niet wijs. Ik heb een mening over politiek, maar ook over de Nederlandse bevolking. Het Nederlandse volk gunt niemand iets. Maar ZELF moeten ze wel alle hulp van de regering krijgen, indien nodig. Zie de financiële steun aan ondernemers tijdens de lockdowns. Maar die rechtse wappies snappen duidelijk niet dat liberalisme geen onderscheid tussen mensen maakt. Niet alleen de huurtoeslag en de bijstandsuitkering moeten verdwijnen, maar ALLE sociale voorzieningen. Zoals bijvoorbeeld AOW. 99 % Van de gepensioneerden stemt op een liberale partij, terwijl ze AFHANKELIJK zijn van een UITKERING die door de overheid is geregeld. Maar wél constant klagen dat hun aanvullende pensioen niet wordt geïndexeerd. Slim? Dach et niet. Trouwens, de VVD is de ondernemersaftrek aan het afschaffen.

3 Reacties
VictoriaX
VictoriaX13 mei 2022 - 13:32

Voor de AOW is premie betaald, er is dus geen sprake van afhankelijkheid, je spaart via afdracht van AOW premie voor deze uitkering. Het is een overeenkomst. Bij een bijstandsuitkering ligt dat toch net even anders. Niet te vergelijken dus denk volgende keer eerst even na over je argumentatie voordat je begint te schreeuwen over rechtse wappies.

badgast
badgast13 mei 2022 - 14:32

@Victoria: AOW wordt betaald via een omslagstelsel. Dat bedrag is opgenomen in de belastingen en niet meer zichtbaar als premie. Ik zie niet zo gek veel verschil met bijstandsuitkering. Iedereen die belasting betaalt, betaalt eraan mee. Ook degene die het net even wat moeilijk heeft en nu zo'n uitkering heeft, betaalde er eerst al aan me, en betaalt, formeel gezien, er nog steeds aan mee.

vdbemt
vdbemt13 mei 2022 - 18:13

@Victoria. Het is wat badgast zegt. Is het niet merkwaardig, zeker als het zou zijn zoals jij zegt, dat dit kabinet de groei van de AOW wil stoppen, de koppeling met het minimumloon wil loslaten?? Het is raadzaam voorzichtig te zijn met uitspraken dat anderen beter moeten nadenken alvorens te reageren.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin13 mei 2022 - 11:38

Ik blijf het zeggen, de vvd van Mark Rutte is volksvijand #1.

Phantom3
Phantom313 mei 2022 - 9:47

Het is te walgelijk voor woorden. Maar of 3 tweets van VVD-ers nu representatief zijn voor groot onbegrip binnen de VVD achterban betwijfel ik.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine13 mei 2022 - 9:27

Wat een ophef weer om weinig. Die man heeft zijn 5 minuten gehad, daarnaast waren er nog uren om deze man en nog belangrijker de regering! te bevragen over de hele affaire. Politiek Den Haag in een notendop.

3 Reacties
Gimli1955
Gimli195513 mei 2022 - 9:46

Als geloofwaardigheid en leugenachtigheid normaal wordt gevonden, is de democratie weg. Als bedrog en leugens regeren is de democratie kapot. Dit weinig vinden, zegt iets over het ethisch en moreel kompas van de reageerder, die is weg, kapot en afwezig. Dit stuitende gedrag goedpraten is precies de oorzaak van dit falende systeem, er zijn te veel mensen die wegkijken, die het goedkeuren en die dit falende systeem steunen. Een systeem dat grote groepen heeft vermorzeld en daar mee door blijft gaan. Het is een kwestie van oorzaak en gevolg. De oorzaak is het totale gebrek aan integriteit, betrouwbarheid en een werkend ethisch en moreel kompas. Het gevolg is dagelijks te zien in de totale stilstand om fundamentele problemen op te lossen, om te stoppen met institutioneel racisme en discriminatie, om de opgelegde schade te vergoeden. Of het nu de gaswinningschade, het Toeslagschandaal in zijn totaliteit, de Chroom 6 puinhoop, en dat zijn maar enkele voorbeelden. Iedereen kan er zo nog een reeks voorbeelden opnoemen. De oorzaak is wel bekend, nu nog ervoor zorgen dat het gezien en geaccepteerd wordt. Zo lang er mensen zijn die het ontwijken, bagatelliseren, wegkijken en uitstellen, zijn we als maatschappij er nog niet.

Gerygrr
Gerygrr13 mei 2022 - 10:03

De 5 minuten zijn veelzeggender dan het debat. Een bewijs van het compleet ontbreken van respect voor de kiezers! De arrogantie van de macht.

vdbemt
vdbemt13 mei 2022 - 13:25

VoLledig eens met Gimli: "Dit weinig vinden, zegt iets over het ethisch en moreel kompas van de reageerder, die is weg, kapot en afwezig."

Lupe Darkbyrd
Lupe Darkbyrd13 mei 2022 - 6:59

Uiteindelijk geven ze niets om anderen. Helemaal niets. Ze bewijzen dat keer op keer. Verschrikkelijke mensen. #nooitmeervvd.

1 Reactie
Karingin
Karingin13 mei 2022 - 9:22

Nog erger, ze laten mensen kapot maken en doen er dan alles aan om verantwoordelijkheid te ontduiken of af te schuiven. Tuig van de richel