Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zelfs VVD-achterban begrijpt middelvinger naar toeslagenouders niet

  •  
13-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3719 keer bekeken
  •  
verkuijlennn

Zelfs de achterban van de VVD lijkt nauwelijks begrip te hebben voor de politieke truc die de VVD donderdag uithaalde bij het debat over het uit huis plaatsen van kinderen van toeslagenouders. De partij liet het nieuwe Kamerlid Ruud Verkuijlen zijn maidenspeech houden. Omdat het zijn eerste grote toespraak in de Kamer was, mocht hij niet worden onderbroken.

De in de Kamer aanwezige toeslagenouders reageerden verbijsterd: zij konden het niet langer aanzien en vertrokken. Veel VVD’ers kunnen het gekonkel van hun partij ook niet meer volgen. Een VVD’er meldt op Twitter dat hij zijn partijlidmaatschap heeft opgezegd, een ander betreurt het dat hij zijn VVD-lidmaatschap niet nog een tweede keer kan opzeggen. Een derde noemt het een “beschamend optreden” van Verkuijlen.

De rechtse voetbalcommentator Jack van Gelder sprak donderdagavond bij HLF8 van “minachting voor mensen in problemen”. Volgens hem is het schandalig dat de VVD “een of andere jandoedel” naar voren schoof om lastige vragen te voorkomen.

Het gebruik om Kamerleden tijdens hun maidenspeech niet te onderbreken, is niet onomstreden. Zo vond de in VVD-kringen heilige Hans Wiegel het in 1967 al “een wat ouderwetse gewoonte”. Vorig jaar zagen verscheidene fractievoorzitters tijdens het ‘functie elders’-debat af van hun ‘recht’ om niet geïnterrumpeerd te worden.

Verkuijlen zei het na zijn maidenspeech te "betreuren" dat hij andere Kamerleden niet de mogelijkheid had geboden om te interrumperen. Hij besloot zijn collega's een nieuwe kans te geven om hem vragen te stellen. Voor de gedupeerde toeslagenouders was dat too little, too late.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.