Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zelfs piano’s raken ontstemd door klimaatcrisis

  •  
08-11-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1155 keer bekeken
  •  
ANP-325606771

Pianostemmers hebben hun handen vol aan de klimaatcrisis. Er zijn al niet veel mensen meer die dat beroep uitoefenen, maar degenen die het nog doen moeten vaker in actie komen doordat de snel wisselende temperaturen en luchtvochtigheid de instrumenten ontstemd.

Omdat de zomers heet zijn en de herfst langer warm blijft, gaan mensen pas later stoken waardoor het vocht in huis blijft hangen. Dat zorgt er weer voor dat het hout onder de snaren van de piano uitzet, waardoor de toon omhoog kruipt. Iets wat tot een paar jaar terug vrijwel niet voorkwam. 

RTV Utrecht spreekt pianostemmer Chris Kropff die zijn vak al een halve eeuw uitvoert. "Ik heb 47 jaar alle instrumenten omhoog moeten stemmen door droogte in huis, maar sinds een paar jaar is dat veranderd. Dat komt puur door klimaatverandering" zo laat hij weten.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

Jan Wijn
Jan Wijn9 nov. 2022 - 0:18

Dat probleem is simpel op te lossen door de piano’s aan te sluiten op airconditioned die voor een constante temperatuur en vochtgehalte zorgt. Dat kan bv in de vloer onder de piano.

KritischKijken
KritischKijken8 nov. 2022 - 19:25

Eigenlijk verandert blijkbaar alles negatief door de klimaatchange. Zullen we voor de balans ook eens iets positiefs onderzoeken? Ik zag vandaag 10 grote zilverreigers. 10 jaar geleden ondenkbaar. En de bijeneter wordt ook steeds meer gezien. Mooie aanvulling op de biodiversiteit.

1 Reactie
Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout8 nov. 2022 - 23:34

En daar figureert KK weer met z'n suffe `We', zoals gewoonlijk. Alsof men hier zich met deze rabiaatreactionaire schertsfiguur dient te moeten identificéren. Zo'n TrosTelegraaftyp, waarschijnlijk betááld, dat ook nog iedereen stalkt die hem zijn sneue opinie misgunt op een prógressief vooruitgangsplatform als Joop. En wat hij gezien heeft gelooft niemand van zo'n zelfbenoemde rechtse huistrol met een kritieke hoeveelheid strn*t in z'n oogkijkgebeuren.

Moderato
Moderato8 nov. 2022 - 19:13

Daar valt gelukkig iets aan te doen. Laat het “Piano life saver system” onder je vleugel installeren. Wordt de luchtvochtigheid te hoog dan gaat een verwarming systeem in werking onder de zangbodem. Wordt het te droog, dan gaat een waterverdamper aan. Goedgekeurd door alle grote piano fabrikanten.

1 Reactie
Nemo2
Nemo28 nov. 2022 - 23:52

Ja, ik heb zo'n systeem, werkt prima, de vleugel hoeft maar 2 keer per jaar gestemd te worden, en dan is hij nog niet eens erg ontstemd. Voor zover ik het begrepen heb, werkt het systeem voortdurend met wisselend verdampen en verwarmen, dus een kunstmatig wisselend klimaat (binnen nauwe grenzen). Zo af en toe moet ik mijn vleugel water geven, net als een plant.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin8 nov. 2022 - 18:39

Een hygrometer, houd de relatieve luchtvochtigheid tussen 40 en 60% met bevochtiger dan wel vocht absorberende middelen en dat probleem moet verholpen zijn.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout8 nov. 2022 - 15:54

Dit gaat een ramp worden voor kerkorgels. Geen wonder dat de godshuizen leeglopen. Psalmzingend volk krijgt er psychische klachten van.

5 Reacties
PGS
PGS8 nov. 2022 - 18:21

Zij weten ten minste hoe zij met zo'n muziekinstrument om moeten gaan en hoe je een goede omgevingsklimaat moet hebben om een kerkorgel in conditie te houden. Kennelijk is die kennis niet voor iedereen weg gelegd.

KritischKijken
KritischKijken8 nov. 2022 - 19:22

Top, Hannes:-)

Smitke
Smitke9 nov. 2022 - 10:59

Vochtschade in het achterhout zeker ?

r v b
r v b9 nov. 2022 - 11:48

De metalen orgelpijpen zijn een stuk minder gevoelig voor weersinvloeden.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout9 nov. 2022 - 13:03

KK. Heb je al een nieuw pseudo? Wordt tijd vind je niet?

Prisunic
Prisunic8 nov. 2022 - 15:34

Ook de energiecrisis gaat voor valse noten zorgen, zo vrees ik als snarenmuzikant. Als deze winter de grote theaters niet meer kunnen stoken tot op kamertemperatuur, zullen vooral strijkers in kamerorkesten & symfonieorkesten niet meer in harmonie gestemd kunnen klinken met het blazershout. Laat staan een `wohltemperiertes' Klavier. Tevens zal dan vocht van natte kleding en het gebouw zelf, de akoestiek van de zalen aantasten, zodat van een warme muziekbeleving geen sprake meer is, tenzij men overgaat op de schallende klanken van fanfare- en koperkorpsmuziek, zoals populair in de crisisjaren dertig van de vorige eeuw.