Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Zelfs de simpelste presidentiële taak is nog te moeilijk voor Donald Trump'

  •  
01-08-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2016-08-01 om 14.53.25
De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump toonde afgelopen weekend weer eens haarfijn wat een moslimhater hij eigenlijk is. Nadat de vader van de islamitische oorlogsveteraan het woord had gevoerd op de democratische nationale conventie, reageerde Trump door uit te halen naar de vrouw die naast Khizr Khan stond: de moeder van de veteraan. Zij sprak niet, was zichtbaar nog steeds zeer verdrietig door het verlies van haar zoon. Maar daar waar de gemiddelde kijker een verdrietige moeder zag, zag Trump louter een moslima en ging er daarom maar van uit dat het Ghazala Khan verboden waste spreken. “Voldoende mensen hebben dat gezegd”, zei Trump nog om daarmee zijn verdachtmaking te onderstrepen. Maar in feite heeft niemand dat ooit gezegd. Khazala sprak niet, omdat ze nog erg emotioneel wordt van het verlies van haar zoon. Dat had ze zelf eerder al aangegeven. Of in John Oliver’s woorden:
"Ze koos ervoor om niet te spreken omdat ze te overstuur raakt wanneer ze beelden ziet van het gezicht van haar overleden zoo, jij verdomde lul."
Khizr Khan haalt in zijn speech hard uit naar Donald Trump die in zijn leven nog helemaal niets heeft opgeofferd ten behoeve van het welzijn van anderen. Khan’s zoon, Humayun, was een islamitische soldaat die zijn leven opofferde om de rest van het Amerikaanse bataljon te redden. Humayun kreeg een onderscheiding voor zijn heldhaftig optreden. Hij liep op een wagen vol explosieven af, terwijl de soldaten orders hadden gekregen om weg te blijven. Hij nam tien stappen vooruit die ervoor zorgden dat er niet meer slachtoffers vielen. In een reactie hierop somde Trump in een ABC-interview zijn prestaties op, want werkverschaffing is in de wereld van Trump ook een opoffering. “Ik heb heel hard gewerkt, ik heb duizenden banen gecreëerd, ik heb heel veel succes gehad.” Als Trump al niet kan begrijpen dat succes niet gelijk staat aan het brengen van offers, is de vraag hoe de man om zou gaan met daadwerkelijke opofferingen. Of om met John Oliver te eindigen:
"Dat zijn halve waarheden van een egocentrisch half-mens, die op de een of andere manier de helft van het land heeft overtuigd dat succes hetzelfde is als opoffering. Eerlijk gezegd is de belangrijkste conclusie van de afgelopen twee weken, dat we op het punt staan de meest beschadigde, asociale, narcistische, sociopaat tot president te kiezen, die niet in staat is de eenvoudige presidentiële taak van het troosten van families van gesneuvelde soldaten te vervullen – en ik dacht oprecht dat dat een onderdeel van het werk was waar niemand slecht in zou kunnen zijn."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.