Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

(Zelf)haat

  •  
24-08-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
340028389_41d0460fbf_z

© Cc-foto: Mac(3)

'Veel mensen vinden zichzelf dom, dik en lelijk. En hoe je je best ook doet, zo’n basale overtuiging over jezelf werk je meestal niet weg.'
Mijn boek De dokter als patient is af en verschijnt in oktober. Nu ligt het bij een zogenaamde persklaarmaker, en als ik de opmerkingen van haar heb verwerkt volgt een drukproef. Het duurt me veel te lang, net als die cerebellaire ataxie
Ondertussen heb ik doorlopend toevoegingen in gedachten: onderwerpen die ook nog in het boek gemoeten zouden hebben, maar die er nu niet in staan. En ik blijf klachten houden, na ruim vijf maanden loop ik nog steeds niet ‘normaal’.
Haat Ik had nog aandacht moeten besteden aan haat. Een lelijk woord voor de meeste mensen en vrijwel alleen negatief in het nieuws. Haat is een lelijke emotie, zoals het veel meer geaccepteerde (en daardoor ook minder negatief geladen) boosheid. Toch verdient haat veel meer aandacht, als een belangrijk en vaak vergeten motief achter geweld. Ten opzichte van anderen, maar ook ten opzichte van zichzelf (de zogenaamde zelfdestructie). Iemand die voor een trein springt moet zichzelf toch wel haten?
Vanochtend ging ik hardlopen en het ging niet eens slecht. Ik loop harder en verder dan menige gezonde landgenoot, maar toch haatte ik mezelf, oprecht. Of beter nog: mijn ziekte. Nog steeds is die niet over, en ik wil dat niet meer. Ik zou er het liefst het bijltje bij neergooien, maar dat doe ik niet. ‘Zelfmoord is een definitieve oplossing voor een tijdelijk probleem’, zei een vriend ooit treffend. En zo is het. Maar als je lang je best doet en zo weinig vooruitgang boekt word je moe, en wil je soms gewoon even niet meer. ‘Even’ in mijn geval, gelukkig. Ik denk dat het bij de meesten van ons zo gaat, en dat het vaak erger wordt naarmate je harder werkt. Veel mensen zoeken naar compensatie in wat ze doen. Ze vinden zichzelf diep van binnen waardeloos en gaan zich dan gedragen alsof ze geweldig zijn. Zeer vermoeiend, vooral ook voor de omgeving die het niet doorziet. Waarom die uitsloverij, dat geklop op de eigen borst?
Gevaarlijk Terwijl het echt het minst vermoeiend is om er op te vertrouwen dat je goed genoeg bent. En dat zijn we toch bijna allemaal. Veel mensen worden door heel veel inspanning rijk en beroemd, maar de compensatie die ze zoeken vinden ze niet. Ze vinden zichzelf dom, dik en lelijk. Of te klein, zoals veel bekende mannen. En hoe je je best ook doet, zo’n basale overtuiging over jezelf werk je meestal niet weg. En de haat die dat oproept kan gevaarlijk zijn. Zeker als het lang duurt en niemand het weet…
Kunnen we dan niets doen? Natuurlijk wel: langdurige psychotherapie, om iemands vertrouwen te winnen en het hem/haar mogelijk te maken om deze gruwelijke overtuiging over zichzelf eens met iemand te delen. En daarna wellicht ter discussie te durven stellen. Dat kost tijd en dat is niet effectief volgens kortzichtige economen en zorgbestuurders.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 aug. 2018 - 7:40

Je 'wint' dus pas als je aan de goede kant van de lijn zit, die jijzelf bepaalt. Maar door de enorme druk van perfectie in de maatschappij en de oordelende en veroordelende mens die steeds meer zijn/haar stem laat horen, raak je zelf verstrikt in je eigen gevoelens van perfectie. Het is pas goed als je zo goed bent of beter dan een ander, je moet perfect zijn. Dat had je nu nooit gedacht toen je in je eigen ogen nog perfect was. Je bent kwaad op je aandoening en dat je het niet kunt oplossen et je wil. Welkom in de wereld van andere imperfecte mensen. Je oordeel daarover is een een zelfveroordeling geworden.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin28 aug. 2018 - 7:41

et=met.

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 aug. 2018 - 15:15

Ik wil maar zeggen; Veel mensen vinden zichzelf slim, slank, sportief en knap. Je hebt ze in alle soorten en maten.

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 aug. 2018 - 5:38

Het wordt ook nog eens door onze maatschappij van zogeheten perfectie en eigen verantwoordelijkheid aangewakkerd. De life-style goeroes staan om iedere hoek. Het klopt, deze 'interne dialoog' kan je op enig moment breken.

[verwijderd]
[verwijderd]24 aug. 2018 - 18:35

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin25 aug. 2018 - 11:59

Hoe praten we hier over mensen met obesitas?

Lucas2000
Lucas200024 aug. 2018 - 17:49

Schaf Facebook af, meteen 80% meer gelukkige mensen.

Martin108
Martin10824 aug. 2018 - 17:25

Als iemand die al jaren worstelt met negatieve emoties, ben ik bij voorbaat geïnteresseerd in artikelen over dit onderwerp. Maar dit stuk, en ook andere stukken van de heer Bakker die hier eerder gepubliceerd zijn geven mij een ongemakkelijk gevoel. Begrijp niet goed wat hij wil bereiken, veel duiding, open deuren, weinig oplossingen. En beginnen met reclame voor je eigen boek is ook erg onsmakelijk.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt25 aug. 2018 - 8:22

Ik zie het als een reactie op het walgelijke en belachelijke idee van Menzis om in de GGZ, en later ongetwijfeld andere sectoren in de zorg, alleen te vergoeden als het gewenste resultaat bereikt is. Bakker laat zien dat ieder mens anders is. Een individu in een eigen omgeving met eigen factoren waarmee deze moet 'dealen'. Daar is geen gemeenschappelijke maat voor te bedenken, laat staan te meten en te beoordelen of de behandeling 'effectief genoeg' is om te vergoeden. Sowieso de gedachte dat een genezer een financiéle stimulans nodig heeft om tot de beste behandeling te komen, is een heel rare.

Stientje2
Stientje225 aug. 2018 - 8:30

@ Martin108 "Het geluk is met de domme" Wel eens van een Universiteitsbibliotheek gehoord? Misschien is het een idee om Bram zijn boek aan te schaffen? Er is zoveel mis bij het GGZ en andere zorginstellingen. Goed dat hij het toch maar weer eens aan de kaak stelt. Houdt U het nieuws wel bij en heeft U zelf hier voor een oplossing. Hard geschreeuw maar weinig wol! De algehele gezondheidszorg ligt op zijn kont. Daar zijn de gewone burgers de dupe van. Bovendien zijn wij met té veel mensen op deze aardkloot. Mogelijk een idee om aan het kabinet het voorstel te doen v.w.b. geboortebeperking? Niet meer dan 2 kinderen per gezin. (Nog te veel). Iedere dag worden wij via het nieuws geconfronteerd met overbelaste werknemers, die daardoor in de ziektewet belanden. Of het nu gaat om politie/onderwijs/huisartsen/ zorg etc. etc. Ook zou het kabinet in dit rijtje niet misstaan. M.a.w.................gratis uitdelen van condooms:)) gezien de overbevolking.

Frans_Cobben_Halsteren
Frans_Cobben_Halsteren24 aug. 2018 - 17:24

De moderne internationale snelle internet-samenleving stelt hoge eisen aan uiterlijk(filmster), intelligentie(met mensen en met techniek en met vreemde talen), en gezondheid(mooi en fit en lenig en vlug), geen wonder dat velen zich minderwaardig gaan voelen.

vdbemt
vdbemt24 aug. 2018 - 12:51

Ja. Een in-en-in-treurig verschijnsel (Dat kost tijd en dat is niet effectief volgens kortzichtige economen en zorgbestuurders) met heel veel gevoel geduid.