Joop

Zelfbenoemde pedojagers verantwoordelijk voor dood 73-jarige Arnhemmer

  •  
12-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
177 keer bekeken
  •  
Arnhem herdenkt 73-jarige oud-docent die overleed na mishandeling

© Buurtbewoners tijdens de herdenking van Jan Kruitwagen, die vorige week door zinloos geweld om het leven kwam. Vijf jongeren mishandelden De 73-jarige man in de Spijkerstraat in Arnhem. Foto:

De 73-jarige Jan uit Arnhem die vorige maand door geweld om het leven kwam, lijkt het slachtoffer te zijn geworden van een groep zelfbenoemde pedojagers. Advocaat Jamil Roethof, die een 15-jarige verdachte bijstaat, verklaart tegenover het AD dat de actie van de vijf jongeren ‘uit de hand’ is gelopen.
" Jan is een willekeurig slachtoffer, zegt Roethof. De Arnhemmer zou hebben gereageerd op een oproep in een chatroom voor homoseksuelen om seksueel contact te hebben met een 15-jarige jongen. In werkelijkheid was de oproep geplaatst door de groep verdachte tieners. Zij zijn, aldus Roethof, geïnspireerd geraakt door alle verhalen over het fenomeen pedojacht."
Roethof vindt de term ‘pedojacht’ misplaatst. “Het slachtoffer is ongelukkig ten val gekomen. Van een vooropgezet plan om hem te mishandelen, was volgens mij geen sprake.” Het Openbaar Ministerie verklaart tegenover de NOS dat het onduidelijk was of Jan wist dat hij een afspraak had gemaakt met een 15-jarige.
In de Arnhemse homoscene sloeg de gewelddadige dood van Jan in als een bom. Vrienden en bekenden vreesden al dat de gepensioneerde docent via de homodatingsite Bullchat in de val was gelokt. “Jan was een ontzettend lieve, betrokken man. Hij stond voor iedereen klaar”, zei een vriend eerder tegen De Gelderlander.
Deskundigen waarschuwen geruime tijd voor de gevaren van ‘pedojachten’ en eigenrichting. ‘Pedojagers’ rijden politie en justitie in de wielen, en nagelen ook onschuldige mensen aan de schandpaal. Op sociale media worden geregeld beroemdheden en hooggeplaatste personen ten onrechte beschuldigd van kindermisbruik.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (39)

Rick Hofland
Rick Hofland13 nov. 2020 - 13:39

Helaas zijn met de komst van het internet ook steeds meer mensen met pedoseksuele gevoelens een seksualiteit gaan praktiseren. Aan de ene kant door beeldmateriaal dat hen prikkelt en mogelijk ook het idee geeft dat het misschien ook voor hen mogelijk is om een fantasie werkelijkheid te laten worden en daarnaast zijn er ook nog eens talloze eenvoudige manieren gekomen om via valse voorwendselen in contact te komen met potentiele slachtoffers, waarna deze volwassenen die kinderen op slinkse wijze in de val weten te lokken. Nou is het afkeurenswaardig als burgers voor eigen rechter gaan spelen, maar misbruik van kinderen is helaas bijzonder wijdverspreid en er is eigenlijk nauwelijks iets wat onze overheid hier aan kan doen totdat het is gebeurt. Als je daarbij bedenkt dat er heel erg veel “beschadigde” mensen door kindermisbruik, dan kan je je voorstellen dat er op een bepaald punten mensen komen die zelf het recht in handen gaan nemen. Ik weet niet hoe, maar als de overheid niet in staat is om actiever en effectiever de enorme groep actieve pedosexuelen op te sporen en een halt toe te roepen dan zullen de “vigilantes” alleen maar toenemen.

2 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen14 nov. 2020 - 0:07

Zoals je hard en soft porn hebt heb je ook hard en soft QAnon blijkbaar. 'bijzonder wijdverspreid' Kun je hier een link bij geven?

stokkickhuysen
stokkickhuysen16 nov. 2020 - 21:23

Ik dacht, ik kijk nog even, maar geen link zie ik. Dat dacht ik eigenlijk wel, maar waarom je je kennis niet wil dalenis mij onduidelijk.

NoahAmber
NoahAmber13 nov. 2020 - 10:06

Die mensen die daar nu allemaal bloemen hebben neergelegd uit piëteit, zullen die al spijt hebben....

1 Reactie
NoahAmber
NoahAmber13 nov. 2020 - 16:37

@Bijltjesdag 13 november 2020 at 11:21 Raar antwoord op mijn vraag

[verwijderd]
[verwijderd]13 nov. 2020 - 9:52

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Mark Huysman
Mark Huysman13 nov. 2020 - 14:17

@Bijltjesdag Ik denk dat je gelijk hebt met je opmerking over homojacht. Overigens vind ik burgerjacht op pedofielen net zo goed afschuwelijk. Waar ik echter ook ziek van word is jouw racisme. Wat is de meerwaarde van jouw opmerking dat de daders een getinte huid hebben?

JoostV52
JoostV5213 nov. 2020 - 9:08

Eigenrichting gaat, zo ben ik bang, heel groot worden. De Politie klaagt al jaren over capaciteitsproblemen, het justitieel apparaat is overbelast en burgers hebben meer en meer het gevoel dat zij weinig van politie en justitie kunnen verwachten.

2 Reacties
Rick Hofland
Rick Hofland13 nov. 2020 - 13:46

De vraag is eerder hoe de politie er iets aan kan doen. Er zijn blijkbaar honderdduizenden die in Nederland via het internet naar video's met kinderen kijken en deel daarvan zal bezig zijn actief te zoeken naar kinderen om hun fantasieën mee uit te laten doen komen en van de groep die “nog” niet actief is kan je ook verwachten dat die mogelijk op termijn praktiserend kunnen worden. De politie kan toch niet iedereen zijn identiteit op internet checken? Een afspraakje is zo gemaakt door een volwassene die zich als iemand van 16 voordoet met een andere puber die zichzelf aan het ontdekken is. Ik vrees dat het heel moeilijk is voor de politie om hier iets aan te doen, anders dan de daders net als de “vigilantes” in de val te laten lopen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen14 nov. 2020 - 14:54

Rick Jij ziet eigenrichting als zo'n beetje de enige remedie tegen pedofilie? link naar nummers graag. De manier waarop jij hier deze instap-QAnon theorie zit te verspreiden is laagdrempelig, iedereen kan zelf op zoek gaan naar 'pedofilie' op het internet, er is van alles te vinden, toch, Rick? Dat heb jij toch gedaan? Want waar rook is is vuur, en dat QAnon ontstaat heus niet vanzelf. MIsschien kun je de beginnende QAnonner een beetje helpen. Google 'pedofilie' en 'pizza' bijvoorbeeld. Of 'Democrats'. Ja echt enorm veel te vinden. En 1 zo'n mevrouw komt nu in congress.

Jerry Bidet
Jerry Bidet13 nov. 2020 - 8:06

Een probleem wat speelt in Nederland is dat bij onder een grote groep het idee leeft dat de overheid/politie heb belangen niet behartigd. Of dit gevoel terecht of onterecht is, dat durf ik niet te zeggen. Als gevolg zie je dat mensen het recht in eigen handen gaan nemen, in dorpen met AZC's in de buurt zijn al buurtwachten. Verschillende meldingen van pedo-jagers, ouders die vermeende daders in elkaar rossen etc etc. Voor de politie/overheid dus de taak om dat vertrouwen terug te winnen, anders neemt het alleen maar toe.

Sailor2
Sailor213 nov. 2020 - 7:44

Vind het heel goed dat er mensen zijn die zich voordoen als minderjarigen en afspreken om vervolgens degene een paar tikken te verkopen. Wat overigens deze man nog niet schuldig maakt, dat dient uitgezocht te worden. Als het overlijden inderdaad door een onschuldige val kwam lijkt het al met al een tragische samenloop van omstandigheden.

6 Reacties
Paulus3
Paulus313 nov. 2020 - 11:25

Je mag op die app niet minderjarig zijn, maar dat maatkt niet zo uit. Buitenwettelijk geweld met dood tot gevolge vind je goed en alleen maar jammer. Het komt niet bij je binnen dat buitenwettelijk geweld de oorzaak is van de omstandigeheden, en dat het vadaar ongewenst is. Een man is gedood. Door onschuldige val men neus.

Sailor2
Sailor213 nov. 2020 - 14:26

Paulus "Buitenwettelijk geweld" Als je als oudere man nog steeds achter de jongetjes aanzit heb je mijn inziens te weinig klappen gehad in je leven. Als de man door de val overlijdt is dat tragisch en mogelijk een gevolg van de klappen, maar evengoed (mogelijk) een gevolg van zijn perverse neigingen.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout13 nov. 2020 - 18:02

Je bent toe aan een cursus rechtsbeginselen in Nederland Eigenrichting wil zeggen: in een geschil je gelijk halen door zelf geweld te gebruiken. In beginsel mag alleen de overheid het recht met behulp van geweld handhaven. De overheid heeft het zogenoemde monopolie van de rechtshandhaving met behulp van dwangmiddelen.

Sailor2
Sailor214 nov. 2020 - 16:01

Arjan Ferhout Het gaat erom dat degene die op zijn oude dag met kinderen afspreekt niet moet piepen als hij een paar klappen krijgt. En waar is de bescherming van het kind? Wat heeft het kind aan de bescherming die er kennelijk niet is? Geweld mag misschien niet maar is een gegeven, zeker als je aan de kwetsbaarste komt.

OlavM
OlavM15 nov. 2020 - 0:20

@ Sailor: Je kletst maar raak. In dit geval is duidelijk sprake van uitlokking, verboden eigenrichting en -hoogst waarschijnlijk- zware mishandeling met de dood tot gevolg.

Sailor2
Sailor215 nov. 2020 - 7:50

Arjan Ferhout "Je kletst maar raak. In dit geval is duidelijk sprake van uitlokking, verboden eigenrichting en -hoogst waarschijnlijk- zware mishandeling met de dood tot gevolg" Dus een pedofiel die zich laat uitlokken en bewust met een minderjarige afspreekt is ineens geen smeerlap? Is ineens niet mede-verantwoordelijk voor zijn daden? Wat ben je toch druk met het verdedigen van de "predator", waar is het slachtoffer? "Je kletst maar raak" impliceert frustratie. Je lijkt erg betrokken.

Thuiszitter
Thuiszitter12 nov. 2020 - 22:25

In en in triest natuurlijk. Een van de daders sloeg ook een 68 jarige dominee in elkaar, gewoon omdat het kan. https://www.gelderlander.nl/arnhem/verdachte-fatale-mishandeling-jan-73-uit-arnhem-sloeg-ook-oud-dominee-68-in-elkaar-hij-haalde-vol-uit~abb6e4ba/ Een advocaat geeft voor de verdachte zo’n gunstig mogelijke uitleg daar hecht ik verder geen waarde aan. Hopelijk doet justitie goed zijn werk en krijgen deze jongelui de juiste veroordeling.

1 Reactie
Rick Hofland
Rick Hofland13 nov. 2020 - 13:50

Thuiszitter, Wie zegt dat die dominee onschuldig was? Triets als hij dat was, maar er zijn honderdduizenden volwassenen in Nederland die naar aanleiding van wat hen als kind is aangedaan door een volwassene diezelfde dader vandaag de dag een paar flinke tikken zouden willen geven als zij die op straat tegen zouden komen of zouden weten waar die woont.

Tante Truus
Tante Truus12 nov. 2020 - 21:51

Vroeger waren er advocaten die moesten zorgen dat hun client een eerlijk proces kregen. Tegenwoordig is een kernkwaliteit van een advocaat om de meest onzinnige rookgordijnen op te trekken en integriteit van slachtoffers in twijfel te trekken. Dit heeft niets meer met een eerlijk proces te maken.

1 Reactie
OlavM
OlavM15 nov. 2020 - 0:16

@ Tante Truus: [Dit heeft niets meer met een eerlijk proces te maken.] Onzin natuurlijk. De rechtsgang wordt in eerste instantie bepaald door het Openbaar Ministerie, en in laatste instantie door de rechter. De advocaat heet de bewust eenzijdige positie en taak om zijn cliënt -de verdachte- zo goed mogelijk te verdedigen. Soms maakt hij/zij het wel eens bont in de uitoefening van die taak, maar dat zal de uitkomst van de rechtszaak -het rechterlijk oordeel- niet beslissend beïnvloeden.

Rutger Groot
Rutger Groot12 nov. 2020 - 20:48

Natuurlijk, dit is het betoog van de advocaat, die bovendien aangeeft dat de man is overleden door een val... Alles moet nog onderzocht worden, dus alles is voorwaardelijk, dit zou ook tgv homohaat kunnen zijn.

1 Reactie
Zandb
Zandb13 nov. 2020 - 7:15

"Alles" (?) moet nog onderzocht moet worden dus is "alles" (?) nog mogelijk. Prima. Maar dit is wel de verklaring van de advocaat, hoeveel waarde iemand daar dan ook aan wil hechten.

Tom Meijer
Tom Meijer12 nov. 2020 - 20:10

Pedojagers doen aan uitlokking en eigenrichting en dienen daarvoor vervolgd te worden. Met een bijbehorende hoge straf.

Ben Kirssen
Ben Kirssen12 nov. 2020 - 20:03

Op 11 september jl sprak ik in het AD mijn zorg uit over het toenemende geweld tegen vermeende pedofielen. Twee maanden later heeft ieder zichzelf respecterend nieuwsmedium een pedojagersgilde een podium gegeven om ze te laten vertellen hoe kloek zij wel niet optreden tegen pedo’s. Van de week klaagde een pedojager nog in de krant dat pedojagen psychisch erg belastend was. Hij was al 15 dagen een pedojager. Overigens gaat pedojagen niet over pedofielen. Die vallen immers op prepuberale kinderen en de jagers doen meestal alsof zij 15 zijn. Het zijn hetero’s en homo’s die worden getroffen. Mannen zoals Jan (73) uit Arnhem. Hij stierf aan de stompen en schoppen van een roedel doorgeslagen jongens. Pedojagers een uitgebreid podium geven, heeft tenminste maatschappelijk impact op jonge jongens. Jammer voor Jan. Ben Kirssen Teamlid Pedofilie.nl PS: Net als u vind ik dat mannen geen seksafspraakjes moeten maken met minderjarigen. Ik vind ook dat mannen niet 'voor eigen rechter' mogen spelen.

2 Reacties
Paul250371
Paul25037113 nov. 2020 - 1:57

Stegeman is ook zo een draak. Alles met de camera erbij.

NoahAmber
NoahAmber13 nov. 2020 - 10:14

@Bijltjesdag 13 november 2020 at 11:01 Dus Kirssen je verdient geen podium. Ophoepelen en geen misbruik maken van de situatie. Was jij in meerdere bijdrage niet een fervent voorstander van de VVMU? Ook Kirssen heeft dat recht

Oki Doki
Oki Doki12 nov. 2020 - 19:32

Zo los je het probleem pedofilie niet op. Er zijn ook mensen die vinden dat deze mensen een excuus hebben gevonden om zich als beesten te gedragen, ik sluit me daarbij aan. Ik vind dat dit ook een vorm van uitlokking is. De man had waarschijnlijk nooit met een minderjarige afgesproken als de minderjarige niet zelf degene was geweest die de man actief benaderd had.

1 Reactie
Oki Doki
Oki Doki12 nov. 2020 - 20:54

(de zogenaamde minderjarige in kwestie)

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!12 nov. 2020 - 19:19

Eigenrichting is iets wat veel en veel te makkelijk voorkomt hier. Of het nu door invloed van sociale media, drillrapps, religie of wat dan ook is. Eigen rechter spelen mag en kan niet. Heel triest wat deze man is overkomen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 nov. 2020 - 18:51

Vreselijk wat er gebeurd is. Hier moet snel een halt toe geroepen worden!

6 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin12 nov. 2020 - 18:51

En wat Roethof betreft, dat zegt me niets.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 nov. 2020 - 23:55

Roethof zal proberen zijn client zo schoon mogelijk te wassen. Dat is zijn werk.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 nov. 2020 - 4:37

DanielleDefoe Hij is mij wat al te pro-actief bezig in het algemeen. De meeste advocaten zijn toch iets terughoudender.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 nov. 2020 - 10:18

Minoes, Roethof's client heeft minimaal iets uit te leggen. Ook 73-jarigen vallen gewoonlijk niet spontaan om.

stokkickhuysen
stokkickhuysen16 nov. 2020 - 21:22

@DD Hij moet ich door de vooroordelen heenwerken, dat geldt niet voor alle advocaten. Holleeder bijvoorbeeldkan gewoon zonder helm door A,stedam tuffen en niemand schrikt. moet je dat eens door een marokkaan laten doen, allerlei vragen lomen aan de orde: van wie is die scooter, waar heeft hij dat ding van betaald etc. Dus Rothof moet altijd terugkomen van een achterstand.

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 nov. 2020 - 23:00

Stock, ik ken de mogelijke daders niet. U wel?

GoudenBergen
GoudenBergen12 nov. 2020 - 18:47

Eigenrichting is een hele slechte ontwikkeling. Dat ondermijnt ons rechtssysteem. Deze jongens moeten, als ze schuldig worden bevonden, heel hard aangepakt worden.