Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zelensky: ‘Merkel en Sarkozy welkom in Boetsja om te zien waartoe hun beleid heeft geleid’

  •  
04-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1441 keer bekeken
  •  
zelensky

In een nieuwe videotoespraak heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky hard uitgehaald naar de Europese appeasement-politiek van de afgelopen jaren.

Hij riep de NAVO-top in Boekarest in 2008 in herinnering. Toen werd de voormalige Sovjetrepublieken Oekraïne en Georgië NAVO-lidmaatschap in het vooruitzicht gesteld, zonder daarover concreet te worden. Als gevolg daarvan bleef Oekraïne in een “grijze zone” hangen, aldus Zelensky. “Moskou denkt in die grijze zone alles te mogen doen, zoals het plegen van de meest verschrikkelijke oorlogsmisdaden.”

Als Europa niet zo bang was geweest voor Rusland, was dit niet gebeurd, meent Zelensky. De president nodigt de voormalige Duitse bondskanselier Angela Merkel en de voormalige Franse president Nicolas Sarkozy uit om naar Boetsja te komen. “Om met hun eigen ogen te zien waar hun beleid van concessies aan Rusland in veertien jaar toe heeft geleid. Om de gemartelde Oekraïense mannen en vrouwen met hun eigen ogen te zien”.

“We geven het Westen niet de schuld. We geven niemand de schuld, afgezien van het Russische leger en de mensen die de opdrachten gaven.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.