Joop

Zelensky mag van de FIFA het publiek niet toespreken voorafgaand aan de WK-finale

  •  
16-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3204 keer bekeken
  •  
ANP-459141338

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky mag het publiek niet toespreken voorafgaand aan de WK finale tussen Argentinië en Frankrijk aanstaande zondag. Dat heeft de FIFA hem laten weten. Zelensky had een verzoek ingediend om via een videoverbinding een vredesboodschap over te brengen aan de mensen in het stadion en voor de tv.

Hoewel de FIFA nog geen reden voor de afwijzing heeft gegeven, heeft er waarschijnlijk mee van doen dat de voetbalorganisatie pretendeert een apolitieke organisatie te zijn en alle uitingen op dat gebied te verbieden. Dat was aan het begin van het toernooi ook de officiële reden voor het in de ban doen van de one love-aanvoerdersbanden en de Belgische wedstrijdshirts omdat daar een regenboogvlag op stond. 

Zelensky heeft het afgelopen jaar veelvuldig grote gezelschappen toegesproken om steun te vragen in de verdediging tegen invasiemacht Rusland. Zo nam hij het onder andere het woord op de G20-top in Bali, het filmfestival van Cannes en bij de uitreiking van de Grammy’s. ‘We dachten dat de FIFA zijn platform voor het algemeen belang wilde inzetten,’ laat een woordvoerder van Zelensky weten. De president van Oekraïne voert al langere tijd gesprekken met de FIFA en zou verrast zijn door de afwijzing.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (60)

onyxcumulus
onyxcumulus18 dec. 2022 - 9:49

Als Zelensky zou mogen, doe Putin dan ook maar...beetje evenwicht is op zijn plaats

pahan
pahan18 dec. 2022 - 6:56

Iets meer tekst dan maar? De kans dat Zelensky daar in het kader van de Kerstgedachte gaat oproepen tot een staakt het vuren en de wereld achter zich krijgt om de burgers te beschermen is nul. Hij gaat vragen om meer wapens en meer geweld. Er is voor zo ver ik weet nog geen enkel initiatief om de burgers in bescherming te nemen, en zo lang die cyclus doorzet laten we de bal lekker rollen. Er zal achter de schermen wel het een en ander aan het gebeuren zijn, maar niemand beschermt de mensen.

pahan
pahan17 dec. 2022 - 15:19

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Molly Veenstra
Molly Veenstra17 dec. 2022 - 10:37

Zelensky begrijpt niet hoe de Fifa werkt. Waarom heeft hij niet gewoon een paar miljoen aan steekpenningen toegeschoven aan de juiste personen? Dan was het houden van een toespraak geen enkel probleem geweest.

Palipka
Palipka17 dec. 2022 - 7:57

FIFA is niet a politiek.

PGS
PGS17 dec. 2022 - 6:46

Volgens Stichting Vluchteling zijn er 10 landen waar er oorlogen zijn die niet genegeerd mogen worden. Als Selenski mag spreken, laten dan de leiders van Soedan, Syrie, Somalie, Myamar, DR Congo, Zuid Soedan, Nigeria, Jemen, Ethiopie, en Afghanistan ook hun boodschap van vrede uitspreken. https://www.vluchteling.nl/nieuws/2022/1/de-10-crises-die-de-wereld-niet-kan-negeren-in-2022

6 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin17 dec. 2022 - 9:02

PGS Serieus, jij wil de leiders van Myamar de vredeswens laten uitspreken? Degenen die 'in dit geval' de eigen' bevolking uitmoordt zoals zovele anderen, moorden en onderdrukken omwille van de macht? Weet je wel wat je zegt?

Ontheemde
Ontheemde17 dec. 2022 - 11:40

minoes Dan is Oekraïne ook niet zuiver op de graad. Die hebben jaren hun eigen bevolking zitten bombarderen. En daarmee laat je dus ook precies zien wat het probleem gaat worden als je allerhande politici op het podium gaat zetten bij het voetbal. De FIFA mag dan een corrupte bende zijn, en het voetbal is al lang verpest. Maar sport en politiek worden al genoeg met elkaar verweven. Dat moet stoppen.

Pater
Pater18 dec. 2022 - 1:59

@Minoes Hoezo heeft Oekraïne eigen bevolking gebombardeerd? Bedoel je de door Rusland bezette gebieden in het Oosten? Welke bombardementen precies? Weet je dat Oekraïne de akkoorden van Minsk heeft afgesloten, met Rusland, met als doel beëindigen van de militaire acties, waar Rusland zich nooit aan heeft gehouden? (Oekraïne bevestigt vergaande autonomie O-Oekr. provincies, is gebeurd, Rusland waarborgt de oude grenzen, is nooit gebeurd). Als de FIFA van jou niet solidair mag zijn met een land dat slachtoffer is van een veroveringsoorlog, gooi je alle ethiek in de georganiseerde sport overboord.

Pater
Pater18 dec. 2022 - 2:01

Pardon, mijn reactie was niet bedoeld voor Minoes maar voor Ontheemde. Ik ben het juist zeer eens met Minoes.

LaBou
LaBou 18 dec. 2022 - 11:04

Als pater weet dat, naast Rusland ook Oekraïne de akkoorden van Minsk heeft getekend dan weet hij ook dat Oekraïne zich vanaf het begin niet aan die akkoorden heeft gehouden. Sterker, Poroshenko heeft na de ondertekening van die akkoorden in de raden gezegd dat hij niet van plan was deze akkoorden uit te voeren. Waarom dan alleen de schuld bij Rusland leggen? Dat is gewoon gemakkelijk en in feite niets anders dan de van andere oorlogen al lang bekende propaganda.

Pater
Pater20 dec. 2022 - 17:30

@Labou De belangrijkste afspraken van Minsk waren: Rusland zorgt dat de grenzen echte grenzen worden (waar ze dus zelf ook niet meer over heen gaan), dat het Oekraïens staatsgezag zou worden hersteld en dat er verkiezingen zouden worden gehouden in het bezette gebied, Oekraïne waarborgde erkenning van het lokale bestuur en decentralisatie, dus meer autonomie van de betrokken provincies. Oekraïne heeft dat (tegen fel narionalistisch verzet in) via het parlement vastgelegd, nog niet in de grondwet. Daarvoor is een 2/3 meerderheid nodig, dat lukt niet, mede omdat 27 zetels in het parlement die corresponderen met districten in de Krim en de Donbas niet bezet zijn. Rusland heeft zich helemaal niks aangetrokken van de drie bovengenoemde punten. Minsk was trouwens koud ondertekend of Russische en rebelse troepen hesen hun vlag boven de Oekraïense stad Debaltsevo, ondanks het vredesakkoord … Porosjenko eiste 'stevig antwoord' van wereldleiders, dat hielp niks. Dat zijn allemaal heel concrete, controleerbare punten.

EenMening3
EenMening317 dec. 2022 - 2:04

"Sport is de voortzetting van oorlog met andere middelen" P. Eiwlutszatc

Greendutch
Greendutch16 dec. 2022 - 23:40

was de FIFA maar zo groots, moedig en oprecht als Zelensky ’s pink en zij zou recht van spreken hebben. die corrupte bende met de laffe l*l v.e. Infantino zijn geen knip voor de neus waard. zij laten zich omwille van geo-politiek dicteren, ze kruipen voor de qataarse munten, ze likken de konten van de prins van qatar en z.n vriendjes. voetbal + sport + de jongetjes op ’t veld worden allemaal ingezet voor ’t spelletje v.diezelfde onderdrukkers in jurken. Frankrijk, les Bleues, gaan de finale in en winnen. waarom? veel franse spelers staan op de payrol v. qatar omdat die o.a. Paris st Germain eigenaar zijn! + van welke 11tallen nog meer? luister de coup van qatar podcast. het is jaren geleden al onderzocht dat degene die winnen diegenen zijn waarin het meeste geld wordt gestopt. V. Zelensky verdedigt samen met zijn volk op buitengewoon moedige en volhardende manier de democratie -door, voor, mét ’t volk- die hier in NL zo wordt vertegenwoordigt door iedereen die -ook hier bij JOOP- zijn mond opent: een mening of gewoon wat eigen woorden uit. aan de reacties te zien realiseert men zich dat blijkbaar niet.

9 Reacties
EenMening3
EenMening317 dec. 2022 - 2:10

Niet alleen het aanzien van de FIFA is tot onder het absolute nulpunt gedaald. Het EP heeft ook de nodige averij opgelopen. Corruptie in ‘eigen huis’: "Omkoopschandaal schaadt niet alleen de reputatie, maar ook de slagkracht van de EU Het omkoopschandaal in het Europees Parlement, waarvan de precieze omvang nog niet helder is, heeft verstrekkende gevolgen. Want wie laat zich de les lezen door een corrupte instelling? [...] Wat bleek: de Qatarese invloed reikt ver. Niet alleen tot in het binnenste van de FIFA, maar ook tot in het hart van de Europese democratie. Alle mooie Europese woorden over de rechten van arbeiders en lhbti-rechten ten spijt: voor oliedollars blijken ook Europese besluitvormers gevoelig te zijn. Brussel is in de ban van het omkoopschandaal in het Europees Parlement. En terwijl nog dagelijks nieuwe feiten opduiken, groeien de zorgen over de gevolgen voor het aanzien van de Europese politiek. Op de agenda van een topontmoeting van regeringsleiders stonden deze donderdag geen onbelangrijke zaken - migratie, energieprijzen, trans-Atlantische betrekkingen. Maar in de wandelgangen ging het maar over één ding: de corruptie in ‘eigen huis’. " https://www.nrc.nl/nieuws/2022/12/16/omkoopschandaal-schaadt-niet-alleen-de-reputatie-maar-ook-de-slagkracht-van-de-eu-a4151737

DaanOuwens
DaanOuwens17 dec. 2022 - 8:58

@ EenMening3 Jij schrijft: Want wie laat zich de les lezen door een corrupte instelling? Aangezien de EU deze corruptie een probleem vindt en ook maatregelen neemt is het dus geen corrupte instelling. Het is een organisatie met corrupte medewerkers. Dus jouw hele prietpraat verhaal kan je ook afsteken voor de Nederlandse overheid, de FIFA, de UN, de VVD, het FvD en ga zo maar door. Het nadeel van oogkleppen is dat je een erg beperkte blik krijgt. Welllicht is dat een verklaring voor deze tekst van jou.

Darule
Darule17 dec. 2022 - 11:03

Daan snapt blijkbaar niet dat gedragingen van personen aan de instelling worden toegerekend. In maatschappelijke zin, maar ook vaak juridisch. Jammer.

Prisunic
Prisunic17 dec. 2022 - 11:46

Mening: ` trans-Atlantische betrekkingen. Maar in de wandelgangen ging het maar over één ding: de corruptie in ‘eigen huis’. ' Die transatlantische betrekkingen kunnen wel even wachten tot de zomer. En die wandelgangen? Heb je meegelopen soms?

DaanOuwens
DaanOuwens17 dec. 2022 - 12:51

@ Darule Jij schrijft: In maatschappelijke zin, maar ook vaak juridisch. Dat jij dat denkt is al merkwaardig. Misschien moet je nog eens goed nadenken over wat je schreef.

EenMening3
EenMening317 dec. 2022 - 20:53

@Daan @Proudhon @Daan, je moet beter leren lezen. De zin die jij citeert komt uit het VK-artikel! Waar de aanhalingstekens staan, begint het VK-artikel. Een beetje dom van je, Daan...

EenMening3
EenMening317 dec. 2022 - 20:57

Herstel: het artikel is afkomstig uit de NRC

Mag
Mag18 dec. 2022 - 5:23

Zelenski : moedig? oprecht? Zelenski heeft een dubbele agenda. Hij is in een tas op de plaats daar gezet (soort van een marionet) met toejuichen van Amerika en Ursula von der Leyen. En misschien dankzij hen. Misschien is niet het juiste woord, dat weet ik zeker.

onyxcumulus
onyxcumulus18 dec. 2022 - 9:56

@DaanOuwens 17 dec. 2022 - 9:58 @ EenMening3 Jij schrijft: Want wie laat zich de les lezen door een corrupte instelling? #.... Dus jouw hele prietpraat verhaal kan je ook afsteken voor de Nederlandse overheid, de FIFA, de UN, de VVD, het FvD en ga zo maar door...# Op de plek waar je nu hebt geschreven "en ga zo maar door" had je eigenlijk Oekraine moeten schrijven, gevolgd door 'en ga zo maar door'. Dat je bewust de als 2de op de ranglist van meest corrupte overheden geplaatste Oekraine niet vermeld toont aan waar jij staat... en dat is de verkeerde plek

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman16 dec. 2022 - 19:28

Onderhand weten we het wel, meneer Zelensky.

5 Reacties
Pater
Pater17 dec. 2022 - 3:22

Ach Doomdsday, zo toon je wel je ware gezicht. De onmenselijke wreedheid van Rusland, met martelingen, bommen op burgerdoelen en op de energievoorziening waardoor opnieuw duizenden mensen het leven laten, de onderdrukking van de eigenm bevolking: dat kan allemaal niet genoeg verteld worden. Je weet nog lang niet genoeg denk ik zo.

Gio Servas
Gio Servas17 dec. 2022 - 10:32

@Pater, mik lees martelingen, bommen op burgerdoelen en de energievoorziening en dacht meteen aan de illegale bombardementen van de NAVO op o.a. Irak en Servie dit gecombineerd met illegale sancties en embargo's en je hebt vele miljoenen doden en de daders zullen nooit worden berecht, of bedoelde u iets anders?

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman17 dec. 2022 - 10:34

Ach Pater, waarom niet net zoveel aandacht voor Palestina en Jemen? Waarom geen veroordeling van de vuile oorlogen en machtspolitiek van de USA?

Pater
Pater18 dec. 2022 - 2:13

@Gio, @Servas Grappig dat Gio Syrië noemt, daar heeft Rusland de ziekenhuizen tot doel van bombardementen gemaakt. Daar heb ik de VS in Irak, hoe fout ook, niet op kunnen betrappen. De bombardementen op Servië kon ik eerlijk gezegd wel rechtvaardigen, gezien de onmenselijke oorlogshandelingen van Servië. Daar kun je anders over denken, zeker. Maar dat neemt allemaal niet weg dat de Russische aanval op Oekraïne, zonder enige reden, en de wrede, zinloze bombardementen op burgerdoelen onvergelijkbaar zijn. Daarvoor moeten we terug naar de Vietnamoorlog. Daar heb ik indertijd dan ook zeer tegen geprotesteerd, het zou me een genoegen geweest zijn als de VS toen slachtoffer waren geweest van veroordelingen van sportorganisaties. Dat dat niet gebeurde is natuurlijk geen reden om dat nu ook na te laten.

Mark Huysman
Mark Huysman18 dec. 2022 - 23:37

Daar heb ik de VS in Irak, hoe fout ook, niet op kunnen betrappen Niet goed opgelet, Pater: https://www.theguardian.com/world/2003/apr/02/iraq.simonjeffery En in Afghanistan: https://www.msf.org/kunduz-hospital-attack-depth En in Yemen: https://en.wikipedia.org/wiki/Airstrikes_on_hospitals_in_Yemen (ok, niet door de VS direct maar wel door SA dat op alle mogelijke manieren door de VS gesteund wordt in de aanvallen op Yemen.) “More than 130 health facilities(2019) in Yemen have been destroyed by a series of airstrikes conducted by the Saudi Arabian-led coalition since March 2015”

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 dec. 2022 - 18:30

Bij deze wens ik de wereld vrede toe! De wereld heeft dat hard nodig.

1 Reactie
Andreas4
Andreas417 dec. 2022 - 15:22

Ik wens de wereld een gezond ecosysteem toe! Dat is ongeveer hetzelfde als vrede maar dan breder en beter.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 dec. 2022 - 18:27

Waarom mag iemand in godsnaam geen vredesboodschap brengen op een internationaal podium in het zicht van kerst en nieuw jaar, waar verondersteld wordt dat het de wereld vertegenwoordigd. Laat dat 'sport verbroederd' dan ook maar weg, Misschien moeten we eens een groot onderzoek instellen naar corruptie bij de FIFA.

1 Reactie
Hect0rro
Hect0rro17 dec. 2022 - 7:38

"Waarom mag iemand in godsnaam geen vredesboodschap brengen op een internationaal podium in het zicht van kerst" Vraag me nier waarom, want ik kan het zelf ook niet verklaren, het is een gevoel. Maar ik denk dat Qatar minder om kerst geeft dan wij.

Ivan61
Ivan6116 dec. 2022 - 17:11

Met alle respect voor Zelensky maar Fifa heeft nu volkomen gelijk. De leiders uit Jemen of Eritrea krijgen ook geen podium.

7 Reacties
Willem van der Decken
Willem van der Decken16 dec. 2022 - 22:19

Ik denk dat de leiders van Polisario Front ook wel een vredeswens uit willen spreken voorafgaand aan de laatste wedstrijd van Marokko. En dat ze steun willen tegen een invasieleger dat hun lan bezet houdt.

Greendutch
Greendutch16 dec. 2022 - 23:04

hebben die erom gevraagd?

Ivan61
Ivan6117 dec. 2022 - 9:44

Willem van der Decken, Dank voor uw invulling. Dat zou pas tof zijn.

Molly Veenstra
Molly Veenstra17 dec. 2022 - 10:33

'De leiders uit Jemen of Eritrea krijgen ook geen podium.' Dit podium gunt de Fifa slechts aan instanties die daar zeer veel geld voor willen en kunnen betalen. Dit WK mocht niet voor niets worden georganiseerd door het hoogst biedende land.

Ivan61
Ivan6117 dec. 2022 - 16:37

Molly Veenstra. Natuurlijk wordt WK aan de beste betaler gegeven net als alle andere dingen. Dat is markrwerking volgens mij. Als alle Zelensky een podium wil dan kan hij ook Nee krijgen.

Molly Veenstra
Molly Veenstra18 dec. 2022 - 8:46

@Ivan - 'Dat is markrwerking volgens mij.' Een mooi eufemisme voor corruptie.

Ivan61
Ivan6118 dec. 2022 - 9:19

Molly Veenstra Kijk en geniet: https://www.youtube.com/watch?v=Q17FHMlZojQ

Bert van der Neut
Bert van der Neut16 dec. 2022 - 15:23

Palestijnse vlaggen werden dan weer wel toegestaan. Dus iets consequenter zijn had wel gemogen.

3 Reacties
N van de B
N van de B16 dec. 2022 - 19:36

Mensen toespreken en vlagen dragen zijn 2 totaal verschillende dingen. En de vlag van ukrainien was ook zichtbaar tijdens dit WK.

oproerkraaier
oproerkraaier16 dec. 2022 - 22:27

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Bert van der Neut
Bert van der Neut17 dec. 2022 - 8:52

N van de B. Twee verschillende dingen inderdaad. Maar ook allebei gelijk als het gaat om een politiek statement. Het was het Marokkaanse team dat op het veld met de Palestijnse vlag liep. Dat goed vinden is inconsequent. Niets meer niets minder.

Joop  den Uil
Joop den Uil16 dec. 2022 - 15:19

De mix van Politiek en Sport is giftig. Volgende stap is de mix Religie en Politiek en daarna Educatie en Politiek

1 Reactie
Greendutch
Greendutch16 dec. 2022 - 23:10

sport = een en al politiek [kijk in de VIPlounges] en politiek is sport ik zie teveel biddende sporters op velden + als het Iraanse team niet het volkslied zingt wordt de kerkelijke regering van Iran plots erg actief wat denk je dat de invloed is van alle topsporters als ‘rolmodellen’ op kinderen + hun leerkrachten ?

Darule
Darule16 dec. 2022 - 15:18

Het zou pas nieuws zijn als Zelensky wel het woord mocht nemen. Dan zijn er nog heel wat mensen/bevolkingen/landen die wat willen zeggen.

Gimli1955
Gimli195516 dec. 2022 - 13:28

Ik zou ook niet weten waarom? De FIFA heeft net als vele nadere sportbonden de mening om sport en politiek gescheiden te houden. Volgens het principe van hoor en wederhoor zou Rusland dat recht ook hebben, lijkt me niet verstandig. De president van de VS heeft tijdens de Vietnam oorlog ook nooit de sporters toegesproken op de Olympische spelen, of ieder ander land wat in oorlog is met een ander land.

12 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens16 dec. 2022 - 17:59

@ Gimli1955 Jij schrijft: Ik zou ook niet weten waarom? Dat is raar. Omdat zijn bevolking wordt vermoord en het goed is daar op een mondiaal podium aandacht voor te vragen. Raar dat jij niet weet dat Rusland Oekraïne is binnengevallen. En: Volgens het principe van hoor en wederhoor zou Rusland dat recht ook hebben Hoezo worden Russische burgers dan gebombardeerd? Vermoord? Verkracht? Door wie dan? En omdat de president van de VS het niet heeft gedaan mag Zelensky het niet doen? En dat is een inhoudelijk argument volgens jou? In moreel opzicht ben je de weg een beetje kwijt aangezien jij hier suggereert dat de burgers van Rusland vergelijkbare problemen hebben met die van Oekraïne.

Hect0rro
Hect0rro16 dec. 2022 - 19:55

"Dat is raar. Omdat zijn bevolking wordt vermoord en het goed is daar op een mondiaal podium aandacht voor te vragen. Raar dat jij niet weet dat Rusland Oekraïne is binnengevallen. " Ik ga er vanuit dat Gimli weet dat Rusland Oekraïne is binnengevallen. Ik ga er stiekem wel een beetje vanuit dat zo'n beetje iedereen ondertussen wel weet dat Rusland Oekraïne is binnen gevallen. Daar nu nog aandacht voor vragen voegt weinig toe.

Noordermeer2
Noordermeer216 dec. 2022 - 20:27

@DaanOuwens Je hoort inderdaad nooit wat over die oorlog in Oekraïne. Zou fijn zijn als bij de WK-finale dit onderwerp eindelijk ‘ns wat aandacht kreeg.

Gimli1955
Gimli195516 dec. 2022 - 21:14

@Daan Anderen hebben een deel van je opmerkingen al beantwoord, Jemen en Eritrea, of in het verleden Irak en Libië? Ik weet dat Rusland Oekraïne is binnengevallen, en dat is voldoende om politiek met sport te vermengen? Bij ieder groot sportevenement is de politiek buiten de deur gehouden en dat dient nu weer te gebeuren.

DaanOuwens
DaanOuwens17 dec. 2022 - 8:04

@ Hect0rro Jij schrijft: Daar nu nog aandacht voor vragen voegt weinig toe. Dat voegt veel toe. Uit Gimli's tekst valt op te maken dat hij denkt dat het aan beide kanten goede mensen zijn. Er is dus nog veel uitleg nodig. Bijvoorbeeld dat er een groot Russisch leger op Oekraïens grondgebied is. @ Noordermeer2 Gezien de reacties hier kan het nooit te veel zijn.

Gimli1955
Gimli195517 dec. 2022 - 8:40

@Daan Zoals gewoonlijk leg je anderen weer woorden in de mond en dat is aantoonbaar nepnieuws. Je stelt dat mijn mening is dat er aan allebei de kanten goede mensen zijn. Dat is nergens gezegd en is jouw eenzijdige blik en interpretatie van mijn woorden. Nepnieuws en tunnelvisie Er is al tijden een groot leger van Rusland op Oekraïens grondgebied, en ja ik begrijp dat Selensky veel aandacht wil hebben voor zijn strijd. Het kost de Nederlandse belastingbetaler, die door de inflatie geen eten kan kopen of de verwarming heeft uitstaan, al €1 miljard en is er dagelijks aandacht op de MSM over de strijd. De wereld toespreken voor de finale is net iets te veel rupsje nooit genoeg, en de verkeerde plek om deze strijd aan te kaarten. Ik mis sinds het uitbreken van deze oorlog al heel lang enige inbreng van de VN, daar wordt weinig moeite gedaan om de partijen aan de onderhandelingstafel te krijgen. Dat is een gemiste kans. Zo zie je dat ik zelfs pogingen doe met oplossingen te komen, dat mis ik bij jou. Bedankt Noordermeer2 voor je sarcastische opmerking, ik ga er vanuit dat het cynisch bedoeld was. Wat Selensky wil doen, geldt met evenveel recht voor wat PGS in zijn bijdrage stelt, dan duurt de start van de finale wel erg lang. Alsof een toespraak van wie dan ook, ooit iets met betrekking tot oorlog heeft opgelost.

Hect0rro
Hect0rro17 dec. 2022 - 9:29

@ Daan Jij schrijft "Jij schrijft: Daar nu nog aandacht voor vragen voegt weinig toe." Ja ik weet wat ik schrijf. "Uit Gimli's tekst valt op te maken dat hij denkt dat het aan beide kanten goede mensen zijn. " Dat haal ik niet uit zijn tekst, maar toch, niet iedereen uit Rusland is nu meteen kwaadaardig. "Er is dus nog veel uitleg nodig. Bijvoorbeeld dat er een groot Russisch leger op Oekraïens grondgebied is." Zucht....Iedereen weet dat, daar is echt geen uitleg meer voor nodig.

DaanOuwens
DaanOuwens17 dec. 2022 - 12:56

@ Gimli1955 Jij schrijft: Dat is nergens gezegd en is jouw eenzijdige blik en interpretatie van mijn woorden. Nepnieuws en tunnelvisie Jawel daar: Volgens het principe van hoor en wederhoor zou Rusland dat recht ook hebben, Volgens het principe van wederhoor. Een belangen conflict meer niet vollgens jouw, waarover een neutrale uitspraak gedaan kan worden. Dus geen nepnieuws en ook geen tunnel visie. Overigens wel van jou.

DaanOuwens
DaanOuwens17 dec. 2022 - 13:00

@ Hect0rro Jij schrijft: Dat haal ik niet uit zijn tekst Dan moet je goed lezen. Hij stelde: Volgens het principe van hoor en wederhoor zou Rusland dat recht ook hebben En verder is iedereen die in de oorlog Rusland steunt kwaadaardig. Dus ook de Russen die pleiten voor betere bewapening van hun soldaten zonen. Als mensen zich verbinden aan een kwaadaardiger daad krijgen ze ook bloed aan hun handen. Dus bijna alle Russen dragen in meer of mindere mate verantwoordelijkheid. Met wegkijken compromitteert iemand zichzelf ook. En dat doet Gimli ook met zijn tekst.

Gimli1955
Gimli195517 dec. 2022 - 13:56

@Daan Ik kan me iets herinneren van massa vernietigingswapens in Irak, waar een oorlog met 250.000 burger slachtoffers zijn gevallen. Het platgooien van de natuur met Agent Orange, een afgeleide van Glyfosaat, in Vietnam. Tel alle burger slachtoffers en massa moorden uitgevoerd door de USA erbij op. Het getuigt van een eenzijdige blinde vlek in het beoordelen van wie fout is. Ik kom met inhoudelijke onderbouwde argumenten, en die mis ik bij jou. Het zijn vooral jijbakken en kopieer gedrag zonder inhoud.

DaanOuwens
DaanOuwens17 dec. 2022 - 18:48

@ Gimli1955 Jij schrijft: Ik kan me iets herinneren van massa vernietigingswapens in Irak, waar een oorlog met 250.000 burger slachtoffers zijn gevallen. Ja en? De heeft dus volgens jou met Oekraïene te maken. De 250.000 doden in Irak rechtvaardigen de inval van Rusland in Oekraïense volgens jou? Je mist een moreel kompas. En je schrijft: Ik kom met inhoudelijke onderbouwde argumenten, Er staat nergens in jouw teksten over dit onderwerp ook maar 1 inhoudelijk argument. Je voert hier aan dat 250.000 burger doden in Irak een reden zijn om Oekraïne binnen te vallen. En dat noem je een inhoudelijk argument. En overigens ook nog eens zonder enige onderbouwing. Je noemt 250.000 burger doden meer niet en dan mag Zelensky volgens jou niet spreken. Er staan hele vreemde gedachtespinsels maar geen enkel argument.

Hect0rro
Hect0rro17 dec. 2022 - 20:42

"Dan moet je goed lezen. Hij stelde: Volgens het principe van hoor en wederhoor zou Rusland dat recht ook hebben" Inderdaad, en daar borduur jij op voort en uiteindelijk kom jij bij een conclusie die helemaal niet in Gimli's tekst voorkomt.

tinekea2
tinekea216 dec. 2022 - 13:26

en terecht!

Sam V
Sam V16 dec. 2022 - 13:24

Lijkt mij een gezond standpunt van de FIFA. Als ze hiermee beginnen, kunnen ze de volgende keer een hele dag vullen met toespraken over misstanden in de wereld.