Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zelensky beschuldigt NAVO van zwakte

  •  
05-03-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
992 keer bekeken
  •  
Geen video? Klik hier.
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft in een emotionele toespraak bittere kritiek op de NAVO geuit. Hij spreekt er schande van dat de verdragsorganisatie weigert een no fly zone in te stellen boven Oekraïens grondgebied. De NAVO weigert dat omdat het in de praktijk zou betekenen dat de organisatie de strijd aan zou moeten gaan met de Russische krijgsmacht. Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO, legde uit dat zo’n zone alleen afgedwongen kan worden door NATO-gevechtsvliegtuigen die zich dan in het Oekraïense luchtruim moeten begeven en daar Russische vliegtuigen neerhalen. “Als we dat doen dan ontaardt het mogelijk in een grootschalige oorlog in Europa waar veel meer landen bij betrokken raken en die nog veel meer menselijk leed zal veroorzaken.” De Amerikaanse president Joe Biden wil koste wat kost een oorlog met Rusland voorkomen.
De Oekraïense president reageerde met een aanval op de NAVO: “Alle mensen die vanaf nu sterven doen dat ook vanwege jullie, vanwege jullie zwakte, vanwege jullie gebrek aan eenheid,” verklaarde Zelenksy in een middernachtelijke videospeech, kort nadat een topontmoeting was beëindigd waar het verzoek van Oekraïne werd afgewezen. “Het enige dat de alliantie vandaag voor elkaar kon krijgen was het doorlaten van 50 ton diesel naar Oekraïne.” Hij noemt het argument van de NAVO dat het instellen van een zone tot een grotere oorlog zal leiden “een vorm van zelfhypnose van hen die zwak en onzeker zijn ondanks het feit dat ze over veel krachtiger wapens beschikken dan wij.”
De invasie in Oekraïne begon tien dagen geleden en verliep voor de Russen minder voorspoedig dan verwacht. Het invasieleger is inmiddels overgegaan tot het verwoesten van burgerdoelen, zoals huizencomplexen. Er werd een staakt het vuren afgesproken rond enkele belegerde steden als bijvoorbeeld Marieopol om inwoners de kans te geven te vluchten maar dat bestand zou inmiddels alweer geschonden zijn door de Russen.
Gevreesd wordt dat de Russen de komende dagen het geweld opvoeren om de Oekraïne tot overgave te dwingen.
13:25 In de hoofdstad Kyiv maken inwoners en militairen zich op voor het beleg en de verdediging van de stad tegen het oprukkend Russisch bezettingsleger. Niet alleen mannen maar ook vrouwen nemen de wapens op, wordt duidelijk uit de reportage van Sky News. Onder hen een docente die vorige week nog les gaf in visagie.
Geen video? Klik hier.
Het personeel van de kerncentrale in Tsjernobyl heeft gefilmd hoe de Russische bezetters hun gebouwen aanvallen. Ze manen de Russen te stoppen met schieten omdat ze met hun agressieve actie de hele mensheid in gevaar brengen. CNN heeft beelden van de gebeurtenis.
Geen video? Klik hier.
France 24 spreekt met Tanya Shelepko, theaterdirectrice in Kiev. Ze vertelt dat ze de nacht heeft doorgebracht in een schuilkelder. De nacht was relatief rustig. Ze zegt dat het belangrijk is dat mensen in de stad om die te verdedigen tegen de Russische bezetter. “Wat verdedigen we anders?”
Geen video? Klik hier.
De Italiaanse autoriteiten hebben het 65 miljoen euro kostende superjacht Lady M van de Russische oligarch Mordaschov in beslag genomen.
Geen video? Klik hier.
Een woordvoerder van de premier stelt dat de actie een uitvloeisel is van de sancties die de EU heeft ingesteld tegen de machtige bovenlaag van Rusland. Miljardair Mordaschov is een staalmagnaat en heeft nauwe banden met Poetin. Hij zegt in een verklaring niet te begrijpen waarom dat de sancties zich tegen hem richten. “Ik heb niets met de huidige geopolitieke spanningen te maken.” De Italiaanse autoriteiten hebben in San Remo ook een jacht van een andere Russische oligarch in beslag genomen. Eerder gingen Frankrijk en Groot-Brittannië al over tot confiscatie van Russische superjachten.
20:30 Oekraïense agenten hebben een onderhandelaar gedood die namens de regering aanwezig was bij de besprekingen met Rusland in Minsk. Volgens de autoriteiten was de man een spion voor Moskou. De verdachte werd omgebracht bij een poging hem te arresteren, meldt HLN.
Poetin heeft ondertussen de sancties tegen zijn regime vergeleken met een oorlogsverklaring. Tijdens een bijeenkomst met stewardessen in het kader van internationale vrouwendag zei hij ook dat ieder land dat meewerkt aan een no fly zone boven Oekraïne zal worden beschouwd als vijand en oorlogvoerende partij.
21:00 Zweden en Finland gaan de samenwerking met de NAVO versterken. Dat heeft de Finse premier Sanna Marin verklaard na een gezamenlijke bijeenkomst. In beide landen groeit de publieke opinie ten gunste van een lidmaatschap van de NAVO. Rusland heeft eerder gedreigd dat het NAVO-lidmaatschap voor beide landen onacceptabel is. Moskou dreigt met tegenmaatregelen als de landen daartoe over zouden gaan. Groot-Brittannië heeft in reactie al verklaard dat Londen Zweden militair te hulp zal schieten als het land wordt aangevallen door Rusland.
Dit bericht wordt de hele dag aangevuld.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.