Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zelenski tegen Russische soldaten: Waarom zou je sterven?

  •  
15-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2062 keer bekeken
  •  
zelenski

Zelenski houdt een toespraak in zijn kantoor

De Oekraïense president Volodymyr Zelenski heeft in zijn jongste toespraak de Russische soldaten opgeroepen hun wapens neer te leggen. Hij richt zich direct tot de militairen van het invasieleger: "Namens het Oekraïense volk geven we jullie de kans om te blijven leven. Als jullie je overgeven dan zullen we jullie behandelen zoals mensen behandeld moeten worden: met waardigheid. Op de manier zoals jullie leger jullie niet behandelt. En zoals jullie leger ons volk niet behandelt. Kies."

Zelenski krijgt dinsdag in het belegerde Kyiv bezoek van de premiers van Polen, Tsjechië en Slovenië. De regeringsleiders komen namens de EU hun ondubbelzinnige steun uitspreken voor Oekraïne.

Russische beschietingen op de hoofdstad hebben dinsdagochtend aan minstens twee mensen het leven gekost. Een gebouw van 16 verdiepingen werd verwoest. 23 mensen konden onder het puin vandaan gehaald worden. 

Update 16.25 uur:

Volgens Zelenski moet ‘Oekraïne [...] erkennen dat het geen lid kan worden van NAVO.’ Dinsdag zei de Oekraïense president dat zijn land 'jarenlang' te horen heeft gekregen dat de deur op een kier stond, 'maar tegelijkertijd werd ons meegedeeld dat we niet konden toetreden. Dit is de waarheid en die moeten we erkennen’. Zelenski deed zijn uitspraak tijden een videoconferentie met de Joint Expeditionary Force (JEF), een conferentie van militaire functionarissen, geleid door het Verenigd Koninkrijk. 

Voor Rusland is een mogelijke Oekraïense toetreding tot de NAVO altijd al een heikel punt geweest. Ook nu tijdens de onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne, eist Poetin dat Oekraïne een buffer blijft tussen Rusland en het westen. 'Als de deur van de NAVO niet openstaat,' zei Zelenski, ‘dan moeten we samenwerken met de instellingen waarmee we dat wel kunnen’.

16.30 uur:

Fotojournalist Pierre Zakrzewski van het Amerikaanse Fox News is door Russische beschietingen gedood. De aanval vond maandag plaats net buiten Kyiv, waar Zakrzewski samen met collega Benjamin Hall aan het werk was. De auto waarin de journalisten zaten werd onder vuur genomen. Beide mannen raakten bij de aanval gewond, dinsdag bezweek Zakrzewski aan zijn verwondingen. Verslaggever Hall ligt nog in het ziekenhuis. 

17.30 uur:

Rusland is officieel uit de Raad van Europa gestapt, de verdragsorganisatie die de democratie en de rechtsstaat in Europa bewaakt. Door zelf op te stappen, voorkomt Vladimir Poetin dat de Raad Rusland zelf uit de groep gooit. Rusland heeft direct van de gelegenheid gebruik gemaakt om het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens op te zeggen. Met die laatste stap zijn Russen hun recht kwijt om nog een zaak aan te spannen bij het mensenrechtenhof in Straatsburg en ook ligt een Russische herinvoering van de doodstraf op de loer. 

Het kwam slechts één keer eerder voor dat een lidstaat uit de Raad van Europa stapte. Dat was Griekenland tijdens de militaire dictatuur tussen 1967 en 1974. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.