Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zelenski spreekt Kamer toe: 'Tweede Wereldoorlog herhaalt zich'

  •  
31-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2298 keer bekeken
  •  
ANP-446381688

Nederland moet direct alle handel met Rusland staken en ook een einde maken aan de import van olie en gas uit dat land. Dat verzoek deed de Oekraïense president Volodimir Zelenski in een bevlogen toespraak voor de Tweede Kamer. 

Zelenski sprak op uitnodging van het parlement de Kamer toe. In zijn toespraak werd duidelijk dat hij goed voorbereid was op het raken van de juiste snaren in Nederland. Zo trok hij een parallel tussen de situatie van Oekraïne en het onstaan van Nederland in de Tachtigjarige Oorlog: ‘Nederland viert zijn 450ste verjaardag van het einde van tirannie, en zo begint de weg naar een verenigd Europa. Dat wordt nu aangevallen en moet nu weer verdedigd worden. De oorlog is nu nog alleen in Oekraïne. Nu nog kunnen we de tirannie verdrijven.’

Ook maakte hij een vergelijking tussen de Tweede Wereldoorlog en de Russische invasie van Oekraïne. Volgens Zelenski herhaalt die geschiedenis zich ondanks de voornemens dat zoiets nooit meer mocht gebeuren. Volgens de Oekraïense president moet mede daarom direct gestopt worden met de import van energie uit Rusland, omdat daarmee direct de oorlog gefinancierd wordt:

"De Tweede Wereldoorlog begon met aanval op paar landen. Daarna volgden bommen op Rotterdam en Londen. […] De schaduw van Rotterdam hangt boven vele Europese landen. Oekraïne is pas het begin. Rusland heeft zich jarenlang voorbereid. Hoe eng het ook klinkt, mensen wennen er al aan. Ze zijn gewend aan de bominslagen. Het roept geen emoties meer op. De oorlog in Oekraïne wordt helaas een route. Maar niet voor degen wier leven gevaar loopt."

Zelenski had ook lof voor de steun van Nederland van zowel politiek als burgers: ‘Voor de sancties, de principiële aanpak van het zakenverkeer met Rusland en de hulp aan Oekraïners.’ Daarnaast sprak hij zijn dankbaarheid uit voor de wapenleveranties waarmee Oekraïne zich verdedigt tegen Rusland. Zelenski richtte kort het woord direct aan premier Mark Rutte toen hij aankaartte dat een EU-lidmaatschap voor Oekraïne mede afhangt van de Nederlandse opstelling daarin:

Vrijwel de voltallige Tweede Kamer was aanwezig bij de toespraak van Zelenski. De grote afwezigen was de pro-Poetin partij Forum voor Democratie. Ook de uitgesproken trouwe vriend van het Kremlin Geert Wilders was afwezig, hij liet op Twitter weten een positieve coronazelftest te hebben. De overige PVV-Kamerleden waren wel aanwezig. 

Kijk hier de toespraak terug:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.