Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot vertelt over de praktijken van zijn historische voorganger
Joop

Zeldzame celstraf voor man die vrouwen en feministen online bedreigde

  •  
13-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BELGIUM - JUSTICE - TRIAL - WOMEN - INTERNET

© Defendant Sami Haenen attends the jury constitution session of his trial for acts assimilated to a press offence over hate speech against women posted on social media, at the Assizes Court of

In het Belgische Luik is een 44-jarige man veroordeeld tot drie jaar celstraf wegens het bedreigen van vrouwen en feministen. De Belg deed dat via sociale media. De rechtbank oordeelde daarom dat de man zich schuldig had gemaakt aan een ‘drukpersmisdrijf’, een zeer zeldzaam vonnis. Het kwam in België sinds de Tweede Wereldoorlog slechts twee keer eerder voor.
De dreigementen werden allen geuit tussen 12 en 19 oktober vorig jaar. Interpol Parijs kreeg de man in het vizier nadat hij berichten en een video deelde waarin hij zei ‘de nieuwe Elliott Rodger” te zijn. Rodger is een massamoordenaar die in 2014 de zogenoemde Isla Vista-slachtpartij aanrichtte. Daarbij kwamen zes mensen om het leven en raakten nog eens veertien mensen gewond. Rodger, die zichzelf doodde voor hij gearresteerd kon worden, liet een manifest achter waarin hij beschreef hoe hij niet in staat was een vriendin te vinden, vrouwen haatte en stellen van gemengde afkomst verachtte. Het in Den Haag gevestigde International Centre for Counter-Terrorism (ICCT) bestempelde de daad als ‘misogyne terreur’. Rodgers geldt vandaag de dag als een voorbeeld voor zogenoemde incels: mannen die seks willen, maar het niet kunnen krijgen. Ook de 25-jarige Canadees die in 2018 met een busje tien mensen doodde, zag Rodger als zijn held.
De 44-jarige Belg, Sami Haenen, publiceerde zijn eigen dreigementen onder de pseudoniemen Mike Dubois en Sammy d’Arabie op de sociale netwerken Facebook, Twitter en Bittube. De man stond behalve voor de bedreigingen zelf, ook terecht voor het aanzetten tot haat en geweld tegen vrouwen en feministen, maar werd daar uiteindelijk voor vrijgesproken.
Over de twee eerdere veroordelingen voor een persmisdrijf schrijft de Belgische nieuwssite HLN :
"Het is uiterst zeldzaam dat een persmisdrijf voor een assisenhof komt. Sinds het einde van WOII gebeurde dit slechts twee keer in ons land, in 1994 (Bergen) en in 2011 (Brussel). In Bergen ging het om racistische pamfletten, terwijl het in Brussel om de auteurs van een boek ging waarin oud-premier Paul Vanden Boeynants (1919-2001) in verband werd gebracht met zedenfeiten."

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Paul250371
Paul25037114 okt. 2021 - 12:31

Goede actie. Het Femincide moet onmiddellijk een halt worden toegeroepen.

OlavM
OlavM13 okt. 2021 - 21:41

"Bedreigen van en geweld tegen vrouwen en feministen." Sommige feministen zijn toch echt vrouwen, hoor. :)

2 Reacties
AlexanderVolken
AlexanderVolken14 okt. 2021 - 3:11

Sommige feministen wel, maar het feminist zijn is niet voorbehouden aan vrouwen. Een feminist is een persoon (v/m) die strijdt voor de gelijke rechten van vrouwen. In vroeger tijden sprak men over een feminist als deze persoon een man betrof en over een feministe als het een vrouw was. Sinds het feminisme wordt een feministe echter ook aangeduid met feminist.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 okt. 2021 - 10:41

Sommige feministen zijn mannen maar uit ook uit de link is niet op te maken of deze "narcistische, antisociale en paranoïde verdachte " het ook op mannen had gemunt.