Joop

Zege voor Kant: minder marktwerking in thuiszorg

  •  
19-05-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
tulpen_300.jpg

Drie wetsvoorstellen die marktwerking in de thuiszorg moeten terugdringen, kunnen rekenen op steun van meerderheid in de Tweede Kamer

Agnes Kant heeft in haar laatste week als volksvertegenwoordiger alsnog een zege geboekt. Drie wetswijzigingen die zij indiende om marktwerking in de thuiszorg terug te dringen, kunnen rekenen op een meerderheid in de Kamer.
De voormalig SP-leider kwam gisteren voor het eerst sinds haar aftreden in maart terug naar het parlement om de wetswijzigingen te verdedigen. Dat meldt NRC Handelsblad  woensdag.
Kant wil de verplichte openbare aanbesteding van de huishoudelijke hulp uit de wet schrappen en minimumtarieven in de thuiszorg om de moordende prijsconcurrentie te stoppen. Daarnaast mag het gemeentelijke thuiszorgbudget alleen naar hulpbehoevenden en niet naar bijvoorbeeld lantaarnpalen.
Eerder leek er weinig steun voor Kant, maar gisteren bleek de PvdA opeens bereid al haar voorstellen te steunen na een aantal wijzigingen. Daarmee haalt de SP morgen bij de stemming waarschijnlijk net een Kamermeerderheid.
Lees hier meer

Meer over:

politiek, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

Hanvander Horst
Hanvander Horst19 mei 2010 - 15:59

Dat zal Agnes Kant een goed gevoel geven. Dit succes na haar vertrek uit de politiek is een klinkend blijk van waardering achteraf. Ik zie trouwens net dat zij de doctorstitel draagt in de gezondheidswetenschappen.

tm2000
tm200019 mei 2010 - 15:59

Goede zaak, zorgverlening hoeft wat mij betreft niet in de markt te worden gezet. Zolang de zorgontwikkeling (nieuwe technologie en onderzoek) maar wel geprivatiseerd blijft, dat zorgt sneller voor nieuwe ontwikkelingen. Met de vergrijzing komt er steeds meer geld bij de ouderen en zal de markt daar op in spelen om meer te ontwikkelen voor die afzetmarkt.

Elfje2
Elfje219 mei 2010 - 15:59

Geweldig Agnes.

meijerlahn
meijerlahn19 mei 2010 - 15:59

Ze heeft het verdiend.

Yggdrasil
Yggdrasil19 mei 2010 - 15:59

Kijk, en daar was ze weer even, mijn eigen kleine persoonlijke hoop op goede tijden en nu maar hopen dat ze nog een beetje succes kan boeken met deze laatste politieke daad. Maar zoals mijn politieke tegenstander in deze arena al vol hoop zei, eerst maar even afwachten

zegmaarmark
zegmaarmark19 mei 2010 - 15:59

Agnes wie?

Gavi5
Gavi519 mei 2010 - 15:59

Geeft de zuster weer een beetje moed en waarschijnlijk de patiënten ook. Kapje af voor Agnes Kant, ik ben (nog) geen SP stemmer, maar ik zie haar toch wel graag terug in Den Haag. Ik ben sowieso altijd een voorstandster geweest van de juiste vrouw op de juiste plek, ministers en staatssecretarissen met kennis van zaken!

Opinius
Opinius19 mei 2010 - 15:59

Aggie het zou een mooi afsluit kadootje voor je zijn als dat alsnog nu aangenomen werd in de kamer, voor al je inzet. Hoop dat zij niet te lang weg blijft in haar ambitie en betrokkenheid m.b.t volksgezondheid en welzijn ,.let wel voor ieder.

morton2
morton219 mei 2010 - 15:59

Actievoeren helpt, doorzetten wordt beloond. Tienduizenden werkers in de thuiszorg zullen Agnes dankbaar zijn. Geen schoonmaakbedrijven meer in de thuiszorg!

Anthonied
Anthonied19 mei 2010 - 15:59

Goed van Agnes, tot de laatste dag blijven knokken voor de gewone man.

JoopSchouten
JoopSchouten19 mei 2010 - 15:59

Dit is verdomde goed voor de burgers (al zal het de meeste waarschijnlijk een worst wezen), een afwijzing van het huidige regeringsbeleid en een persoonlijke overwinning van Agnes en de SP. Gefeliciteerd allemaal. Één probleem gladgestreken. Nu de rest nog.

Stiller
Stiller19 mei 2010 - 15:59

Dus.. eerst afwachten of de PvdA niet weer gaat draaien...

objectivist
objectivist19 mei 2010 - 15:59

Goede zaak maar tegelijk moet er wel wat veranderen. De zorg moet echt leren efficient te werken. Ik zit er nu enkele maanden middenin en zie dat geld hier geen rol speelt bij verplegend personeel behalev als het om salaris gaat. Schokkend hoe er verkwist wordt. Natuurlijk: patient gaat voor maar dat ontslaat ze niet van gepaste zuinigheid. Het mes erin. En waarom eerst naar de huisarts vordat je naar een specialist moet? Onzinnige maar verplichte route die ook telefonisch kan worden afgehandeld. Dat soort dingen. Geen marktwerking in de zorg dus maar wel even heel diep het mes erin. Niet vanuit de overheid maar vanuit de eigen zorginstelling: gewoon eficienter gaan werken.

vanessa2
vanessa219 mei 2010 - 15:59

Het tragische van Agnes Kant was dat zij eigenlijk altijd gelijk had, maar het nauwelijks onderbouwde. Het ging vaak van 'zo kan het toch niet langer' en 'een schandaal dat', terwijl een financiele onderbouwing (martkwerking en decentralisatie heeft alles in de zorg en onderwijs inderdaad duurder gemaakt) van wat ze zei heel wat meer gewicht in de schaal had gelegd.

[verwijderd]
[verwijderd]19 mei 2010 - 15:59

Morgen maar eens even afwachten.

1 Reactie
ErnsTT2
ErnsTT219 mei 2010 - 15:59

Als je niets weet te zeggen doe dat dan ook, zeg eens niets, valt het ook niet zo op dat het allemaal erg dun is. Ik vind het wel mooi om te zien hoe wederom de SP laat zien meer visie te hebben dan de VVD, die met hun marktwerking de hele thuiszorg feitelijk om zeep hebben gebracht.