Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zeg factchecker, controleer niet alleen feiten, maar ook visies

  •  
19-09-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Leugentjes zijn voor de politiek wat doping is voor het wielrennen. Goed dat er controleurs zijn. Voor de politiek zijn dat factcheckers. Hopelijk checken die bij de volgende verkiezingen nog meer, namelijk ook de visies, stelt Timor El-Dardiry van denktank Politiek Ensemble
Stel dat de afgelopen verkiezingscampagne een wielerkoers was. Dan hadden we na afloop kunnen concluderen dat de strijd een genot was voor de neutrale sportliefhebber. In gedachten hoor ik bij een samenvatting van de verkiezingen de voice over van Mart Smeets die vertelt hoe Roemer en Rutte lange tijd met z’n tweeën aan kop gaan. Samsom plaatst vervolgens een indrukwekkende demarrage en vindt in zijn eentje de aansluiting. In het zicht van de eindstreep moet de moegestreden Roemer afhaken, waarna Rutte in een bloedstollende sprint à deux wint van Samsom: senk joe!
Welke partijen in het uitgedunde peloton over de streep rolden en welke politici daarna nog op grote achterstand binnenkwamen, kunt u verder wel invullen. Mij gaat het nu even niet om de rugnummers, maar om de verrassende rol van de dopingcontroleurs van deze verkiezingen: de fact checkers. Ze maakten dit jaar hun debuut tijdens de live-uitzendingen en zijn nu al niet meer weg te denken. Zo pakte Nieuwsuur Politiek groots uit door een heuse war room in te richten, tijdens de uitzendingen bemand door Joost Karhof en een half dozijn redacteuren.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

Irmaatje
Irmaatje19 sep. 2012 - 15:45

De leugens hebben deze verkiezingen gewonnen. Woordspelletjes (eigen risico gaat niet omhoog..... we noemen het nl. eigen bijdrage), stuitende verschilen tussen CPB berekeningen en verkiezingsprogramma, etc. Maar daar helpen factcheckers niet. Die checken zeer selectief namelijk. Helaas..... want de kiezer is gebaat bij eerlijkheid, transparantie en betrouwbaarheid bij die ene x dat hij/zij mag meepraten.

rbakels
rbakels19 sep. 2012 - 15:45

De kop is onzin, want visies zijn per definitie niet te checken. Wel heeft de schrijver gelijk dat beloftes kritisch moeten worden bekeken, maar ook die zijn niet vatbaar voor een fact check, althans niet vooraf. Of die beloftes worden waargemaakt zal pas over een aantal jaren blijken. Wel zou ik het nuttig vinden als fact checkers een verschil zouden maken tussen relevante en irrelevante vragen. Want het stellen van verkeerde vragen kan politiek heel misleidend zijn. , alleen is de kop natuurlijk onmzin, wantr

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen19 sep. 2012 - 15:45

Een waanzinnig slecht idee. Stap 1; Een fact-checker begint met een visie-check en meld iets slechts over 1 visie, laten we zeggen een liberale visie Stap 2; De liberalen zijn gepikeerd en richten een eigen fact/visie-checker op Stap 3; Alle politieke stromingen hebben hun eigen fact/visie-checker Stap 4; We zijn terug bij af, de fact/visie-checker maken deel uit van de politiek en worden daardoor niet meer vertrouwd. Je zou haast denken dat dit idee door een mol uit de politiek is gelanceerd.

HenkDaalder2
HenkDaalder219 sep. 2012 - 15:45

Checken op visie gaat moeilijk bij de VVD, die hebben geen visie,b daarom hakten ze steeds op de visie van de andere partijen. Maar voor de propaganda zijn leugens ook OK, dat bleek al in den Nazi tijd en ook nu weer met de VVD

3 Reacties
Marc Marc
Marc Marc19 sep. 2012 - 15:45

Wat een briljant onderbouwd betoog Henk. De Nazi vergelijking maakt het helemaal af. Met jou winnen we de oorlog Henk. Chapeau.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen19 sep. 2012 - 15:45

Tsja, dat is natuurlijk zo. Om het even objectief te houden, de andere extreme kant (SP) beloofde de hypotheekrestschulden na verkoop van je huis kwijt te schelden, ik had al een deal met m'n buurman om elkaars huis te kopen voor 1 Euro, maar helaas bleek het electoraat de SP toch niet helemaal te geloven, dus het plannetje zal wel niet doorgaan (met een SP van 80 zetels natuurlijk ook niet, maar dat terzijde)....

Andy40
Andy4019 sep. 2012 - 15:45

Zover mij bekend is er tot nu toe slechts een partij geweest die propaganda middelen heeft misbruikt, en dat was niet de VVD.

Backtobasics
Backtobasics19 sep. 2012 - 15:45

Sinds veel mensen niet meer in een god geloven die altijd de waarheid spreekt en zich boven de mens verheft, zijn cijfers en statistieken onze nieuwe rots in de branding van het bestaan geworden en verheven tot nieuwe religie. Het vervelende is dat cijfers vanuit veel verschillende invalshoeken en idiologieen kunnen worden berekend en dat alleen insiders de waarde echt kunnen inschatten. En naarmate cijfers steeds belangrijker worden om bepaalde zaken te beinvloeden (denk aan beurskoersen en politieke standpunten) ligt manipulatie en corruptie op de loer.

1 Reactie
Heileeuw
Heileeuw19 sep. 2012 - 15:45

Dat heet nou ratio...

Cinema2
Cinema219 sep. 2012 - 15:45

Timor El-Dardiry verkoopt hier een broodje aap. Als ik naar het politieke landschap kijk dan onderscheiden/ bestrijden politieke partijen elkaar met visies. Een aantal voorbeelden; De PVV wil uit het bootje stappen wat de Euro heet. Gl zet oa in op een samenleving die duurzaam is. Christelijke partijen partijen hebben een boekje nodig om dit land sociaal te houden. De VVD zet in op een kleinere overheid. De SP zet juist in op meer overheid. Timor vergeet een niet onbelangrijk detail, een visie bestaat uit een richting, meer is het niet. Vanuit een verre toekomst kijkt iedere politieke club naar onze toekomst. Een gezonde politieke club is in staat zijn of haar verlies te nemen in het heden. Iedere visie kan en moet worden bijgesteld.

1 Reactie
Joeri2
Joeri219 sep. 2012 - 15:45

Dat zijn de ideen over de visies. Maar worden die visies ook ondersteunt met voorgesteld beleid? Graag een factcheck! En dan de vraag: Past de partij de visie aan, of het beleidsvoorstel? Wordt het ADA of gaan ze de asielzoeker wél toelaten? Wordt het GR of gaan ze arbeiders wél beschermen? Wordt het GVD of gaan ze verplicht id afschaffen? Wordt het PvdZZP of .. enz. enz. enz.