Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Zeeuwse PvdA'ers verlaten partij vanwege Turkije-uitspraken Statenlid

  •  
20-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
pvda
Joyce Bommer en Cees van Ruiten, van de PvdA-fractie in Kapelle hebben het partijlidmaatschap opgezegd en verlaten de partij. Zij vinden dat de partij niet voldoende afstand neemt van PvdA-Statenlid Erbisim die in Nieuwsuur de massale arrestaties in Turkije verdedigd zou hebben.
Cees en Bommer vinden het kwalijk dat Erbisim weigerde de handelswijze van Erdogan een zuivering te noemen. En dat hij zei dat marteling ‘kon gebeuren’. De twee pleitten ervoor dat de kwestie opgenomen werd in de ledenraadpleging van deze week, zowel landelijk als in Zeeland maar dat verzoek is niet gehonoreerd. Bommer zegt daarover in een interview met regionale krant PZC:
“Wel wordt er deze week zowel landelijk als in het Zeeuwse een ledenraadpleging gehouden waarin in algemene termen gesproken kan worden over de situatie in Turkije en de gevolgen voor Nederland, maar over de zaak-Erbisim wordt niet gesproken. Vanuit diverse andere Zeeuwse fracties is er ook een beroep op het bestuur gedaan om een dergelijke verantwoording te organiseren, maar we liepen allemaal tegen dezelfde muur op. Dit is niet de PvdA waar wij voor gekozen hebben. Het zelfkritisch vermogen is tot een dieptepunt gedaald. Het gewestelijk bestuur loopt aan de hand van het landelijke bestuur. Ze schuiven hun grondbeginselen opzij en kiezen voor damage control om zo weinig mogelijk kiezers te verliezen. Waar staat deze partij nog voor?”
De PvdA is volgens de vertrekkende leden niet meer wat het was:
“Dit is niet de PvdA waar wij voor gekozen hebben. Het zelfkritisch vermogen is tot een dieptepunt gedaald. Ze schuiven hun grondbeginselen opzij en kiezen voor damage control om zo weinig mogelijk kiezers te verliezen.”
Bob van Schuylenburg, gewestelijk voorzitter van de PvdA betreurt het vertrek van Bommer en Van Ruiten:
“We zijn een partij van internationale solidariteit die inzet op dialoog. En dan is het heel treurig dat het zo loopt. Want Joyce en Cees zijn heel sociale mensen die goed werk hebben verricht in Kapelle. Voor de zaak Erbisim verwijs ik naar de uiting die de Statenfractie heeft gedaan. Daarin staat dat we tegen de zuiveringen en martelingen in Turkije zijn.” 
 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (28)

Pietersen2
Pietersen220 sep. 2016 - 17:30

Au! Gelukkig is het de goed-nieuws-prinsjesdag-show vandaag.

Gerard21
Gerard2120 sep. 2016 - 11:38

Beschamend van de PvdA dat men dit laat gebeuren. Op naar de nul zetels voor de PvdA in Kapelle ? En < 10 landelijk ? Hulde voor de principes deze twee. Ik hoop voor Kapelle dat ze een eigen partij oprichten en daarmee weer terugkeren.

Jaacob52
Jaacob5220 sep. 2016 - 11:37

De PvdA zit in de hoek waar de klappen vallen en houdt zich muisstil. Ben benieuwd waar de partij mee komt in het kader van de verkiezingen. De voortekenen beloven geen goeds.

Juppé🎗
Juppé🎗20 sep. 2016 - 10:35

Dat Groenlinks de politieke islam de hand boven het hoofd houdt kan ik nog wel begrepen omdat ze dat wel een handig alternatief voor de democratie zullen vinden. Bij de PvdA snap ik het echt niet, het vloekt met hun (en mijn) idealen en gaat lijnrecht in tegen zaken die dankzij de PvdA in de samenleving zijn veranderd. Voor gematigd linkse mensen is geen partij meer in NL.

BasVV
BasVV20 sep. 2016 - 10:13

En de PVDA maar prat gaan op mensenrechten. Elke geloofwaardigheid verdwijnt.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai20 sep. 2016 - 10:03

PVDAK is tegen zuiveringen en martelingen in Turkije, en we zijn een partij van internationale solidariteit die inzet op dialoog maar ..... . Voor de rest is het veel te gevaarlijk voor d PVDAK om in DenHaag duidelijk en hard standpunt in te nemen. Hopende dat er niet te veel Turkse PVDAK stemmers deze uiting van Bob van Schuylenburg hebben gelezen. Heel stil blijven zitten dus, en angstig afwachten of de Turkse aanhang niet naar DENK overloopt want 10 zetels is dan veel te hoog gegrepen. Wel geachte Joyce Bommer en Cees van Ruiten het opstappen is wat aan de late kant maar: Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald,` hulde daarvoor.

Butch Coolidge
Butch Coolidge20 sep. 2016 - 9:51

De PvdA zal dan ook geen stelling willen nemen want is doodsbang de Nederturkse kiezer te verliezen. De PvdA verloochent zo haar eigen principes.

panterarosso65
panterarosso6520 sep. 2016 - 9:29

2 pvda ers met een ruggengraat en moreel besef, wist niet dat de partij die nog had wel nu niet meer zie maar de uitspraak van van schutlenburg ja we zijn tegen we hebben zelfs "geuit"maar hem aanpakken ho maar

rechtdoorzee
rechtdoorzee20 sep. 2016 - 9:27

Kan niet anders concluderen dat Turkse politici binnen de PvdA voor nogal wat problemen zorgen,(DENK)in ieder geval zorgen ze voor tweespalt.

Albert Einstein
Albert Einstein20 sep. 2016 - 8:49

Gelukkig zijn er nog mensen met principes, die het landsbelang boven het partijbelang zetten. Het is geen toeval dat dit in Zeeland zo nadrukkelijk gebeurt. Luctor et emergo. Raadt zelf maar waar de zee voor staat in deze beeldspraak.

Peter_K2
Peter_K220 sep. 2016 - 8:32

De twee zijn erg laat wakker geworden: de PvdA is al zeer lang niet meer de partij die het vroeger eens was. Hoe is het in godsnaam mogelijk dat figuren als Kuzu, Öztürk, en deze Erbisim zo hoog in de politiek terecht zijn gekomen namens de PvdA?

2 Reacties
the don
the don20 sep. 2016 - 9:33

>De twee zijn erg laat wakker geworden je kunt niet alles hebben vriend. Wees blij dát ze wakker zijn geworden.

Arvidos
Arvidos20 sep. 2016 - 9:56

Doorgeslagen politieke correctheid en het feit dat Turken alleen op andere Turken stemmen. Nu zie je de spagaat dat linkse partijen zeggen tegen nationalisme te zijn, maar intussen ultra-nationalistische lieden importeren. Blijkbaar is Nederlands nationalisme vies, maar Turks nationalisme 'een geweldige uiting van hun vaderlandsliefde'. Het is meten met twee totaal verschillende maten, en dat gaat op een gegeven moment wreken.

Brave Hendrik2
Brave Hendrik220 sep. 2016 - 8:27

Tja, ik weet het niet, ik heb iets te weinig materiaal om een definitief oordeel te kunnen vellen. Maar het lijkt op het narcistische gedrag van een stelletje prima donna's die het zinkende schip natrappend verlaten. Die kwestie betreffende de zuiveringen van Erdogan en de perceptie daarvan door het Turkse volksdeel is nu juist een van de meest interessante zaken die er spelen. Dat moet worden uitgevlooid, uitgediept en nagevorst; - jammerend weglopen - o, mamma ze doen het weer - is het wel laatste.

2 Reacties
Brave Hendrik2
Brave Hendrik220 sep. 2016 - 9:24

.. is wel het laatste...

Juppé🎗
Juppé🎗20 sep. 2016 - 16:19

Inderdaad - het laatste - al het andere hadden ze al geprobeerd. Engelengeduld, agendapunt aankaarten. Die mensen hebben ook een omgeving en die was vroeger tegen Pinochet. U zegt dat U nog na moet denken maar dat is nu al erg lang. Wilt u de eer krijgen om bij de PvdA het licht uit te mogen doen? De verlichting is er overigens al lang niet meer.

D'Holbach
D'Holbach20 sep. 2016 - 7:55

Wij als partij nemen daar afstand van maar als een individuele vertegenwoordiger van onze partij wel achter een fascist staat, martelingen goed praat en tegen alles ingaat waar wij ooit voor stonden kan dat geneuren, dat is niet echt want het is een Turk, die weten niet beter en wij willen hun stemmen niet kwijt. En niemand uit die club snapt het betuttelracisme van de pvda? Niemand snapt dat ze eigenlijk zeggen dat ze Turken niet voor vol aanzien? Dat hun een beetje fascisme wordt vergeven omdat het geen autochtonen zijn? Bah!!!

Floepert
Floepert20 sep. 2016 - 7:40

De situatie geeft wat mij betreft de situatie van hedendaags PvDA goed weer. Steeds maar weer niet op willen treden, niemand voor het hoofd willen stoten, niet doorpakken, wegkijken, oogje toeknijpen want hij bedoelde het allemaal niet zo etc. Ik begrijp niet in wat voor van de maatschappij losgezongen bubbel het bestuur leeft dat zij zelf niet inzien dat ze met deze halfslachtige opstelling de partij ten grave dragen. Dit denken zit zo doordrongen tot in de haarvaten van de partij dat het gewoon niet anders kan dan dat deze partij ophoudt te bestaan. Ze zijn het kwijt geraakt.

the don
the don20 sep. 2016 - 7:38

Ik vind het erg knap dat ze een partij waar ze niet alleen op hebben gestemd maar waar ze lid van waren en actief aan hebben deelgenomen de rug toe kunnen keren. Ze zijn echt niet de enige die zien dat de PvdA de verkeerde kant op is gegaan, maar velen doen hun oogkleppen op, vingers in de oren en blijven achter de partij aanlopen. Kan me ook wel voorstellen dat het een behoorlijk bittere pil is om te slikken.

Mark Gh
Mark Gh20 sep. 2016 - 7:26

Haha, inzetten op "de dialoog" maar weigeren een kwestie te bespreken. Prachtige illustratie van het failliet van de politieke elite.

2 Reacties
Muxje3
Muxje320 sep. 2016 - 8:36

Volgens het stukje hebben ze een aantal keer geprobeerd de dialoog aan te gaan, maar die is door de partij afgehouden. Wij in Nederland geven altijd hoog op over "de dialoog" maar vergeten keer op keer dat je voor een dialoog twee willige gesprekspartners nodig hebt. Heb je die niet, dan is een zinvol gesprek niet mogelijk. Deze twee raadsleden hebben een poging tot dialoog gedaan, ondanks de wetenschap dat zulks in zo'n organisatie vrij kansloos is als de lijnen eenmaal zijn uitgezet. Nu stappen ze op, én ze geven hun zetels terug zoals het hoort. Daar kunnen ze bij DENK nog wat van leren.

Mark Gh
Mark Gh20 sep. 2016 - 10:30

Weet ik, ik verwijs dan ook niet naar uitspraken van de twee, maar naar die van Bob van Schuylenburg namens de partij.

Hallozeg
Hallozeg20 sep. 2016 - 7:24

De PvdA in een spagaat en mede daardoor heb ik geen enkel affiniteit met wat voor politieke partij dan ook. Mensenrechten als een onderhandelbaar gegeven om de allochtone achterban niet te kwetsen. Geen enkele politieke partij van belang (Wilders neem ik niet serieus) durft Turkije de les te lezen en ook de EU gedraagt zich boterzacht en de Turkse achterban in Nederland wordt het hand boven het hoofd gehouden. Via Koerdische vrienden weet ik hoe Turkije in Koerdische gebieden tekeer gaat en complete dorpjes en stadjes letterlijk met de grond gelijk maakt. Maar is dat echt nieuws, nee want het wordt door de media nergens echt opgepakt. Is het leven van een Palestijn nu echt meer waard dan van een Koerd!!!!!!

5 Reacties
Ben Sanders
Ben Sanders20 sep. 2016 - 8:12

De turkse democratie wordt de hele tijd de les gelezen. Vreugde over het voorkomen van de coup wordt weggezet als landverraad. En nu wordt elke begripvolle reactie voor de turkse regering gebruikt om iemand uit de partij te werken. Groen links heeft al een gemeenteraadslid aan de kant gezet vanwege een mening. De lange arm van gulen en zijn werkgever de cia.

Rudyard Kipling
Rudyard Kipling20 sep. 2016 - 9:10

Beter om er geen Palestijnen bij te betrekken. Niet zo zinvol om een wedstrijdje welk volk is het meest de sjaak er van te maken.

Hallozeg
Hallozeg20 sep. 2016 - 9:44

Rudyard Kipling 20 september 2016 at 11:10 Dat kan wel zo zijn maar ik heb moeite met selectieve verontwaardiging!

Albert Einstein
Albert Einstein20 sep. 2016 - 9:47

Ben, vergeet de ethiek. In de politiek moet je keuzes maken. En als we de lange arm van Gulen kunnen gebruiken om de lange arm van Erdogan af te hakken, dan doen we dat. Die van Gulen gaat er echt ook nog wel af. Maak je geen zorgen.

Nick the Stripper
Nick the Stripper20 sep. 2016 - 9:48

[Ben Sanders 20 september 2016 at 10:12 De turkse democratie wordt de hele tijd de les gelezen. Vreugde over het voorkomen van de coup wordt weggezet als landverraad.] De enige echte coup is gepleegd in de dagen en weken na die operetteputsch. En de couppleger heet Erdogan.