Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zeeuwse gemeente houdt namen regenboogambassadeurs geheim vanwege veiligheid

  •  
26-07-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
16040372135_4882461e02_k

© cc-foto: Tony Webster https://flic.kr/p/qrr6Ng

De gemeente Kapelle op het Zeeuwse schiereiland Zuid-Beveland heeft twee regenboogambassadeurs benoemd. De vrijwilligers moeten vooroordelen onder de inwoners, waarvan een deel zeer streng religieus is, wegnemen. De lokale overheid wil daarmee duidelijk maken dat de gemeente er voor iedereen is. In de gemeenteraad zelf lukte dat nog niet helemaal. De SGP stemde tegen de benoeming van de ambassadeurs die het isolement van homo’s, lesbiennes, bi’s, transgenders en interseksuelen (LHBTI’ers) in de gemeente moeten zien te doorbreken.
"“De twee mensen die zijn aangenomen, hebben verschillende achtergronden en vullen elkaar goed aan”, zegt Cindy de Jonge, beleidsmedewerker Sociaal Domein. De namen van de twee wil ze niet vrijgeven. “Dat is vooral om hun veiligheid te waarborgen”, zegt ze. Want het publiekelijk naar buiten treden kan zomaar leiden tot negatieve reacties of zelfs pesterijen, zegt De Jonge. Volgens De Jonge toont het aan hoe belangrijk deze vrijwillige functie is. Kapelle is een gemeente waar veel inwoners van streng christelijke huize zijn, voor wie homoseksualiteit onbespreekbaar is. Eén van de ambassadeurs – beiden zijn jongeren – komt zelf uit een christelijk gezin. Zijn coming-out, het openlijk uitkomen voor zijn geaardheid, heeft tot heftige reacties in zijn directe omgeving geleid."
Het isolement van LHBTI’ers in dergelijke gemeenschappen verkeren kan bij hen tot ernstige psychische problemen leiden.
cc-foto: Tony Webster
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (30)

Zandb
Zandb27 jul. 2021 - 11:51

Als gemeente sta je voor wie je als ambassadeur laat optreden. Dus niets anoniem maar er voor zorgen dat deze mensen in alle openheid hun werk kunnen doen! Niet de gemeente dan wel die ambassadeurs overtreden de wet.

Grietje Genot
Grietje Genot27 jul. 2021 - 10:22

Hoe gaan anonieme ambassadeurs eigenlijk te werk? Dragen ze bij openbare gelegenheden een boerka, of staan ze achter een scherm? Stoppen ze onder bescherming van de duisternis in het holst van de nacht stiekem niet ondertekende pamfletten in brievenbussen? Twittteren ze met 'n pseudoniem? Hebben ze geheime nummers? Houden ze fluistercampagnes, schrijven ze versleutelde berichten, ontmoeten ze elkaar in louche hotelkamers? (met dank aan @JanB)

DaanOuwens
DaanOuwens27 jul. 2021 - 9:27

Ik geloof niet in deze aanpak. Volgens mij is dit het probleem: https://nos.nl/artikel/2391046-familie-mishandelde-tiener-amstelveen-overrompeld-door-steun Een jong kind wordt mishandeld door het nageslacht van idioten. Het probleem is niet de christenen met hun achterlijke normen en waarden, of moslims, of anderszins lui met een primitieve maatschappijvisie. Het probleem is dat dat soort mensen menen dat zij hun normen op kunnen leggen aan anderen. Dat mishandelen mag. De kern van de aanpak van Kapelle is tolerantie en acceptatie kweken bij de fundamentalistische christenen. Dat gaat nooit lukken. De essentie van dat geloof is de afkeer voor homo-s. Tenzij het hele dorp collectief ontkerkelijkt kunnen die ambassadeurs niets bereiken. Het is een kansloze aanpak. Als gemeente of overheid heb je de plicht al je burgers te beschermen. Doe dat dan ook. De daders van de mishandeling van de tiener in Amsterdam moeten gepakt worden. Die pakkans moet 100% zijn. Hang desnoods camera's op als dat helpt. Veroordeel de daders voor een serieuze straf. Gevangenisstraf dus. Pak de ouders aan van de daders, verplicht een cursus inburgering op eigen kosten met verplicht examen. In Kapelle moet een voorziening zijn voor iedere jongere die nadenkt over zijn seksuele geaardheid met een opvangfaciliteit waar structureel ruimte is om een kind uit huis te plaatsen. Laat ouders daar hun kind niet kapot maken. En ook daar kan een verplichte inburgeringscursus toepast worden. Ze hoeven niet overtuigd te worden maar ze moeten leren dat ondanks hun overtuiging art 1 van de grondwet bepaalt wat wel of niet mag gebeuren. Niet hun geloof of ander fabeltje. De kern van mijn betoog is dat een fatsoenlijke samenleving kiest voor het beschermen van mensen die dat nodig hebben. En dat ook consequent doet. Een halfzachte aanpak lost niets op.

5 Reacties
Mini2
Mini227 jul. 2021 - 18:20

'De kern van de aanpak van Kapelle is tolerantie en acceptatie kweken bij de fundamentalistische christenen. Dat gaat nooit lukken.' Dat gaat nooit lukken omdat Daan Ouwens dat zegt?

Satya
Satya27 jul. 2021 - 19:16

Mini Denk jij van wel? Je moet volgens mij de kinderen van fundamentalisten proberen te bereiken, die ouders verander je niet. Daan heeft veel goede punten in zijn betoog, ook een aantal zwakke zoals over die camera's, daar hebben mensen die zich prima gedragen straf, ik wil in ieder geval niet overal gefilmd worden. Ook geloof ik niet dat je kinderen te snel uit huis moet plaatsen. Mensen hebben het recht om racistisch te zijn om maar wat te noemen. Daan geeft wel vaker aan dat onschuldigen moeten lijden onder schuldigen, dat vind ik een achterlijke denkwijze. Wat ik wel helemaal deel is dat de staat zijn burgers moet beschermen, niet ten koste van alles.

DaanOuwens
DaanOuwens27 jul. 2021 - 20:13

@ Mini Jij schrijft: Dat gaat nooit lukken omdat Daan Ouwens dat zegt? Dat gaat nooit lukken omdat Daan Ouwens dat zegt en omdat Mini vraagt of het komt omdat Daan Ouwens het schrijft.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jul. 2021 - 11:12

Gesloten gemeenschappen kunnen nog teveel hun eigen gang gaan. Een benadering waarin de kinderen worden gesteund verdient de voorkeur. Ouders verander je inderdaad niet zomaar, uithuisplaatsing is op zich ook beschadigend.

DaanOuwens
DaanOuwens28 jul. 2021 - 12:28

@ DanielleDefoe Ik denk dat die gesloten gemeenschappen een kenmerk zijn van de huidige samenleving. Hoewel de christenen in Kapelle vreselijk gedateerd lijken, denk ik dat ze deel uit maken van een nieuwe trend. Er zullen steeds meer gemeenschappen of sociaal culturele groepen zijn die zich afzonderen van en afzetten tegen anderen in de samenleving. Met sterke eigen normen, naar binnen gericht en een sterke sociale cohesie. Daarom denk ik dat dialoog of discussie geen enkele zin heeft je gezocht moet worden om de essentie van de grondrechten voor iedereen overeind te houden. Vandaar de snelle uithuisplaatsing en laagdrempelige hulpverlening voor jongeren die uit eigen seksualiteit willen ontdekken. Binnen dat soort gemeenschappen zal dat onmogelijk zijn.

Eric Minnens
Eric Minnens27 jul. 2021 - 8:51

"Het isolement van LHBTI’ers (die) in dergelijke gemeenschappen verkeren kan bij hen tot ernstige psychische problemen leiden." Sterker: IEDEREEN die in dergelijke gemeenschappen verkeert, kan in ernstige psychische problemen komen. Nog sterker: lijden van nature al aan ernstige psychische problemen. Godsdienst kan, met haar onnatuurlijke leefregels, immers tot niets anders leiden dan tot ernstige psychische problemen. Van dominee tot scholier tot ouderling tot lhbtq'er tot regenboog-ambassadeur tot Van der Staaij.

10 Reacties
Grietje Genot
Grietje Genot27 jul. 2021 - 10:42

Of je nog peultjes lust. Onnatuurlijke leefregels en mensen die van nature psychische problemen hebben... Hou je 'metaforen' svp zuiver, het is al mistig genoeg in dit ondermaanse. Anyway, het is terecht niet verboden om jezelf rigide leefregels op te leggen. We zitten, helaas, helaas, met die categorische imperatief opgescheept, dwz. met de notie dat wat goed/slecht is voor mij, goed/slecht is voor iedereen (de universele reikwijdte van waarden & normen, om het wat minder deftig te zeggen; de morele wetten, die net als de fysische wetten geen uitzonderingen dulden. Gods wil is wet, en daar heb je je te houden, is het niet goedschiks etc). We kunnen alleen samenleven als we dat bastion slechten, of als gezworen vijanden voorgoed uit elkaar gaan. 't Is een klotezooi, en dat is het.

Grietje Genot
Grietje Genot27 jul. 2021 - 11:03

Of, om 't wat gender neutraler te formuleren : het is een K-zooi. (Waar die K voor staat bij twijfelaars - dwz voor zielen die in het ongewisse verkeren - dat weet ik eerlijk gezegd niet, maar voor m/v is het duidelijk; - en mogelijk is er ook een 'woke' variant, die ik, vanwege mijn privileges en oogkleppen, nog niet ken, en waarvoor ik dan mijn nederige excuses - of is dat te wit? - aanbied.).

Eric Minnens
Eric Minnens27 jul. 2021 - 14:05

"Of je nog peultjes lust." Nee, niet als de lectine er nog inzit. "het is terecht niet verboden om jezelf rigide leefregels op te leggen" Natuurlijk, als je rauwe peultjes wilt eten, moet je dat zelf weten. Maar niet aan anderen opleggen. Ongezond voor de hele gemeenschap. Overigens moet je mijn hyperbolen zacht koken en met een korreltje zout nemen.

Grietje Genot
Grietje Genot27 jul. 2021 - 15:20

Vind je het niet ontiegelijk intolerant - om termen als hautain, inconsequent en superieure wijsneus 's een keer te vermijden - om anderen op te leggen dat ze niemand iets mogen opleggen?

Eric Minnens
Eric Minnens27 jul. 2021 - 20:28

Tjee waar komt dat opeens vandaan? Inconsequent oké, ben ik vast wel eens. Maar superieure wijsneus slaat toch echt meer op jouzelf. Het was me een genoegen GG, helaas kortstondig

Grietje Genot
Grietje Genot27 jul. 2021 - 21:54

Uiteraard slaat het op mezelf. Het zijn retorische vragen. Hoe kunnen we van iemand eisen dat-ie geen eisen stelt? Dit is de crux van het biscuitje, dat wil zeggen de apostrof. Dat moeten we zien over te brengen. Alleen dan maken we een kans.

Grietje Genot
Grietje Genot27 jul. 2021 - 22:24

"You're so vain, you probably think this [] is about you..." Maar het om elckerlyc

Grietje Genot
Grietje Genot27 jul. 2021 - 23:41

Dit laatste ontglipte met voor het goed en wel geconcipieerd was: vandaar de embryonale vorm, vergeet het.

Eric Minnens
Eric Minnens28 jul. 2021 - 9:21

Elckerlijc was een zeer gedateerde draak van een moraliteit uit de Middeleeuwen en als zodanig allang niet meer op elckerlijc van toepassing. Van de vos Reynaerde, dàt was pas een moraliteit!, al werd ie niet als zodanig aangeduid. Beter dat we ons aan dit verhaal spiegelen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jul. 2021 - 11:18

Gods wegen zijn ondoorgrondelijk. Verspil er geen tijd aan.

Roel2
Roel227 jul. 2021 - 7:10

'Eén van de ambassadeurs – beiden zijn jongeren – komt zelf uit een christelijk gezin. Zijn coming-out, het openlijk uitkomen voor zijn geaardheid, heeft tot heftige reacties in zijn directe omgeving geleid.' Vallen al een hoop jongeren af onder deze beschrijving... Tot zover de anonimiteit.

Zandb
Zandb27 jul. 2021 - 7:00

Onmogelijk dus voor die twee, om hun werk te doen. Met dank aan mensen die jaloers zijn op een beginnende dictatuur als Hongarije. "Laten we dit soort zaken vooral door een referendum laten beslechten" - zie de discussie bij een ander onderwerp - sprak hij sarcastisch.

JanB2
JanB226 jul. 2021 - 23:02

Back to the real world graag! Anonieme ambassadeurs! Hoe verzin je het!

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin27 jul. 2021 - 8:50

Het is inderdaad volkomen tegenstrijdig aan elkaar!

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jul. 2021 - 11:13

Om niet te zeggen krankjorum.

Eric Minnens
Eric Minnens26 jul. 2021 - 21:23

Bestuurlijke gemeenten zijn op zich niet gemeen. Er bestaan wel gemene gemeenten, maar die zijn meestal kerkelijk. Denominatie betekent 'graad van gemeenheid' van een gemeente. Gereformeerde gemeenten zijn het gemeenst. Die maken van de regenboog als goddelijk teken een gemeen teken.

2 Reacties
Hakkepuf
Hakkepuf27 jul. 2021 - 9:52

'Gereformeerde gemeenten zijn het gemeenst' . Ik weet of de Kneiterlinkse Heilstaat Amsterdam nu nog wel zo'n pretje is. Je zult er maar een Joodse homofiel zijn wiens erfpachtcanon bijna afloopt. Het probleem met de meeste dogmatische betuttelaars is dat ze 'de zonden' graag voor zichzelf houden. Een dominee die graag naar de dames van plezier gaat om waar wat te noemen.

Eric Minnens
Eric Minnens27 jul. 2021 - 12:26

@Hakkepuf Ach ja waarom ook niet? Je kunt de term denominatie ook verruimen tot politieke denominatie. Rechts, links, extreemtechts, kneiterlinks. In dat geval zijn er ook bestuurlijk gemene gemeenten, al was dit natuurlijk maar een woordspelletje. Hoe je dit alles precies plaatst in de relatie Amsterdam + erfpachtcanon + Joods + homofiel (?) is mij niet duidelijk. Was de regeling die Van der Laan trof zo gemeen?

DonkerekamervanDamocles
DonkerekamervanDamocles26 jul. 2021 - 20:40

God houdt van iedereen, echt!

2 Reacties
The Apple
The Apple27 jul. 2021 - 5:50

Gods Song (That's Why I Love Mankind) - https://www.youtube.com/watch?v=C0TvfqmWf4M

Zandb
Zandb27 jul. 2021 - 7:00

Damocles Maar dat is dan ook het probleem niet, grapjas.