Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Stijging zeespiegel laatste decennia hoogste in drieduizend jaar

  •  
22-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
125 keer bekeken
  •  
DSC_1771
De zeespiegel is de afgelopen drieduizend jaar nooit sneller gestegen dan in de 20ste eeuw. Dat blijkt uit twee onderzoeken die maandag zijn gepubliceerd, schrijft de Volkskrant. Als we niets doen aan de opwarming van de aarde, zal de zeespiegel aan het einde van deze eeuw tussen de 50 en 130 centimeter hoger zijn dan in het jaar 2000. De stijging was het sterkst aan het eind van de eeuw: elke tien jaar ongeveer drie centimeter.
De onderzoeken, gepubliceerd in PNAS, tonen ook duidelijk aan dat als er geen sprake was geweest van opwarming van de aarde, de zeespiegel de ongeveer helft minder zou zijn gestegen.
Er zijn talloze onderzoeken naar de gevolgen van klimaatverandering voor de zeespiegel, maar dit onderzoek is het eerste dat zoveel regionale onderzoeken heeft geanalyseerd en gekoppeld aan huidige data en nieuwe onderzoekstechnieken om de zeespiegel van afgelopen drieduizend jaar in beeld te brengen.
Volgens de onderzoekers is de voorspelde stijging nog een voorzichtige: er speelt ook nog een groot risico mee dat gigantische ijskappen in Antarctica en Groenland onvoorzien zullen afbreken en voor nog veel naardere verrassingen zullen zorgen.
Als we de komende jaren de CO2-uitstoot niet drastisch verlagen, zal het waterpeil in het jaar 2100 tussen de 52 en 131 centimeter hoger liggen dan in het jaar 2000. Verlagen we de uitstoot wel drastisch, dan kunnen we de stijging beperken tot ergens tussen de 24 en 61 centimeter.
De Volkskrant vroeg zeespiegelonderzoeker Bert Vermeersen van het instituut voor zee-onderzoek NIOZ en de TU Delft wat hij van de onderzoeken vond. Vermeersen is onder de indruk.
"Beide studies zijn belangrijk omdat de stijging van de zeespiegel met verbeterde methoden is onderzocht."
Lees het hele verhaal op de website van de Volkskrant.
cc foto: Magnus D.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.